последните дни, поддикнат и от много други теми, се замислих върху някои основни моменти на ВЕИ развитието в момента в България.
тръгвайки от дискусията за цените, минавайки през спекулативните моменти на конюнктура и стигайки до икономическата и съответно в бъдеще политическа характеристика на този дебат.
някои от вас го бяха споменали по-горе, един вид - кой ще е този който ще ги "връща" или обезпечеава изградените с толкова планиране, труд и да речем гаранции централи и централки?
веднага мога да си отговоря на този въпрос, ако става въпрос за Germany, Italy, UK, USA, China. Дори и до скоро не можех да си представя, но сега реално виждам, как ще се случат и нещата в Turkey с новоприетата правна рамка.
може би не е правилно да заемам неутралитет в случая, но ми се струва, че нещата ще се обърнат срещу самите нас, тези които сега се опитват да реализират цифра с помоща на също така "полуслепи" инвестироти и на базата на един политически апарат, които не вярвам да е в състояние да придаде точните параметри за просъществуването на един такъв зелен и устойчив бизнес.
съзнавам, че това не говори много за позитивизма, които принципно винаги сам преследвал, но смятам че темите, които до някъде и тук във форума се засягат от сорта на - "какво се случва след 10 големи централи от по 30-40-50 МВп, или какво се случва след 100 МВп на едната Цветелина, и какво се случва след "..."
а отговорите са - все по малко шансове, за това ЗЕВИ да доведе до зелена икономика и развитието на цял един бранш..
мисля си и рефлектирам състоянието на данъкоплатеца като цяло - социална обезпеченост, финансово състояние, здраве... с нетърпение очаквам приключващото преброяване и разбивката по горните параметри, не вярвам истинските данъкоплатци в БГ да се окажат повече от 3,3-3,5 милиона.
като рефлектирам 500 МВп и нагоре големи проекти, на базата на ЗЕВИ в последните му варианти върху плещите на тези да ги нарека 2 милиона домакинства и ми причернява!
НЕК ще започне да суче бюджета, ЕРТпапа в частта, когате те не са самите собственици на централите, ще започнат на тръбят на ДКЕВР да двига надбавките, ще се получи така, че ефекта от един така рамкиран и в полза на големите проекти закон, ще абсорбира целия паричен и финансов ресурс и ще го насочи към много ограничен кръг "инвеститори".
знам че се отдалечаваме от темата и цените на "turnkey", но си мисля че с по-горното успях да ви насоча към момента, в които всички ние сме отново пред балонизиране на ситуацията, за което говори и търговията с права и проекти!
добре е да рефлектираме цените на "turnkey" към една изчистена ранка на ЗЕВИ, дори и ако решите малко крайно по примера на някои наши съседи:
А - наземни инсталации - колкото повече МВ инсталираш, толкова ти е по ниска надбавката - примерно за 30-50 МВп - 11-12 ЕУР/Цент, 60-80 МВп - 09-10 ЕУР/Цент
Б - покривни инсталации - средно 2х по високи надбавки в сравнение с А
В - собствено потребление и оптимизация (енергийна ефективност) - средно 3х по високи надбавки в сравнение с А
само тогава, ще се ичтисти и предлагането на проекти и организацията на ценообразуване и обслужването на инсталации..
това е личната ми гражданска позиция по темата FiT в България, та и оттам просъществуването на пазарна структура на проекти, изграждане, management и гаранции!
DN