Актуални цени на ФЕЦ в БГ и в Германия

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

неделен коментар

Мнениеот Day Energy » 20.02.2011 15:37

последните дни, поддикнат и от много други теми, се замислих върху някои основни моменти на ВЕИ развитието в момента в България.

тръгвайки от дискусията за цените, минавайки през спекулативните моменти на конюнктура и стигайки до икономическата и съответно в бъдеще политическа характеристика на този дебат.

някои от вас го бяха споменали по-горе, един вид - кой ще е този който ще ги "връща" или обезпечеава изградените с толкова планиране, труд и да речем гаранции централи и централки?

веднага мога да си отговоря на този въпрос, ако става въпрос за Germany, Italy, UK, USA, China. Дори и до скоро не можех да си представя, но сега реално виждам, как ще се случат и нещата в Turkey с новоприетата правна рамка.

може би не е правилно да заемам неутралитет в случая, но ми се струва, че нещата ще се обърнат срещу самите нас, тези които сега се опитват да реализират цифра с помоща на също така "полуслепи" инвестироти и на базата на един политически апарат, които не вярвам да е в състояние да придаде точните параметри за просъществуването на един такъв зелен и устойчив бизнес.

съзнавам, че това не говори много за позитивизма, които принципно винаги сам преследвал, но смятам че темите, които до някъде и тук във форума се засягат от сорта на - "какво се случва след 10 големи централи от по 30-40-50 МВп, или какво се случва след 100 МВп на едната Цветелина, и какво се случва след "..."

а отговорите са - все по малко шансове, за това ЗЕВИ да доведе до зелена икономика и развитието на цял един бранш..

мисля си и рефлектирам състоянието на данъкоплатеца като цяло - социална обезпеченост, финансово състояние, здраве... с нетърпение очаквам приключващото преброяване и разбивката по горните параметри, не вярвам истинските данъкоплатци в БГ да се окажат повече от 3,3-3,5 милиона.

като рефлектирам 500 МВп и нагоре големи проекти, на базата на ЗЕВИ в последните му варианти върху плещите на тези да ги нарека 2 милиона домакинства и ми причернява!

НЕК ще започне да суче бюджета, ЕРТпапа в частта, когате те не са самите собственици на централите, ще започнат на тръбят на ДКЕВР да двига надбавките, ще се получи така, че ефекта от един така рамкиран и в полза на големите проекти закон, ще абсорбира целия паричен и финансов ресурс и ще го насочи към много ограничен кръг "инвеститори".

знам че се отдалечаваме от темата и цените на "turnkey", но си мисля че с по-горното успях да ви насоча към момента, в които всички ние сме отново пред балонизиране на ситуацията, за което говори и търговията с права и проекти!

добре е да рефлектираме цените на "turnkey" към една изчистена ранка на ЗЕВИ, дори и ако решите малко крайно по примера на някои наши съседи:

А - наземни инсталации - колкото повече МВ инсталираш, толкова ти е по ниска надбавката - примерно за 30-50 МВп - 11-12 ЕУР/Цент, 60-80 МВп - 09-10 ЕУР/Цент

Б - покривни инсталации - средно 2х по високи надбавки в сравнение с А

В - собствено потребление и оптимизация (енергийна ефективност) - средно 3х по високи надбавки в сравнение с А

само тогава, ще се ичтисти и предлагането на проекти и организацията на ценообразуване и обслужването на инсталации..

това е личната ми гражданска позиция по темата FiT в България, та и оттам просъществуването на пазарна структура на проекти, изграждане, management и гаранции!

DN
Day Energy

Мнениеот EOS Technologies » 20.02.2011 16:47

Ние, занимаващите се с фотоволтайк в България трябва на всяка цена да спрем закона за ВЕИ!

Иначе западните фирми ще източат България по много елегантен начин.

ТТ пише, че Е.Он били съгласни със системата 80% от цената на тока през миналата година плюс надбавка. Ани естествено, че се съгласни. Е.Он & Со формират цената, тоест тези 80%. В България тока струва не повече от 50% от цената в почти цяла Европа. Ако това правило остане още в сила, тогава Е.Он ще си взима по 40, 50 и повече цента на кВч за следващите две десетилетия от нашите бащи и майки. Тъй като цената на тока ще се покачва! И заедно с нея и цената на изкупуване.

Е.Он сключи с Payom (немски проектант и изпълнител) джойнт-венчър. За какво ли? Е.Он си има фабрика за модули в Германия. Сещате ли се какво става? В най-добрия случай, за нас ще останет за 1-2 години БИЗНЕС в порядъка на 1,1кВп до 30кВп (ако въобще се намерят клиенти за това), а пък Е.Он & Со ще ни натряскат мегаватите и готово.

И нито СТС, нито ЕОС, нито Дей Енерджи ще бъдат питани, дали искат да участват в нещо си. Ние пробутахме нещата, сега идват големите да обират реколтата... това стана!

За големи ФЕЦ трябва да има само данъчно облекчение, и то само тогава, ако фирмата плаща данъци в България - както в Америка. Всичко над 50-100кВп трябва да е без преференциални цени - поне тогава, ако остане сегашната система на ценообразуване.

Или преференциални цени равни на немските!
EOS Technologies

Мнениеот TT » 20.02.2011 18:00

EOS Technologies написа:Иначе западните фирми ще източат България по много елегантен начин.

Сега е време да се вмъкне текст в закона против източването на България в следващите 25 години от западно-източните фирми !!!
TT

...

Мнениеот Gio » 20.02.2011 21:18

TT написа:
EOS Technologies написа:Иначе западните фирми ще източат България по много елегантен начин.

Сега е време да се вмъкне текст в закона против източването на България в следващите 25 години от западно-източните фирми !!!

...сега е момента точно това да се направи законно - защо смятате, че законотворната система е съсредоточена в защита на интересите на страната и нейните граждани..? Начина, по който се източват ресурси от гражданството не са нито елегантни, нито пък са груби - просто граждансвото ги позволява. Нима някой от вас се съмнява в силата на гражданското общество? Когато е в наличност това общество може да издуха къщичката и на трите, на четирите и на колкото си искате прасенца, стига самото то да не желае да живее в кочина. Сега ако спомена Апостола, ще ме обвините в патетичност... Затова няма да ви го споменавам...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 20.02.2011 21:53

Gio написа:..... Нима някой от вас се съмнява в силата на гражданското общество? Когато е в наличност това общество може да издуха къщичката и на трите, на четирите и на колкото си искате прасенца, стига самото то да не желае да живее в кочина. ...

@Gio,
Попадал ли си някога в контакт или в управлението на така наречените NGO? Там са се налепили едни кърлежи, които смучат цялата кръвчица на гражданското общество, обилно подхранвани и управлявани от "Отворено общество". Основната им задача е при всеки истински опит за създаване на независими граждански организации те или да бъдат купени и подчинени или да бъдат унищожени с паралелни, добре финансирани от държавата и от вън структури.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот EOS Technologies » 20.02.2011 22:13

Какво мисли БФА и другите по въпроса?
EOS Technologies

Мнениеот lz1wvm » 20.02.2011 22:22

Как така темата от мегаватови проекти,премина в киловатови.След това в промяна на закона.Това е обсъждано и в по стари теми(например покривни инсталации).Може би някоя връзкарска фирма ще се включи в изграждането на мегаватов проект......а другите ще викат браво и ще стискат зъби.Но всичко е до тук.После защо има криза.Защо няма покривни инсталации и закон за тях.А парите на Българите отиват в чужбина.
Защото добре замисленото е наполовина решено.
Това е стара поговорка.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 20.02.2011 23:00

EOS Technologies написа:Какво мисли БФА и другите по въпроса?

БФА стана прекалено голяма. В нея членуват стотици най-различни фирми с най-различни интереси, включая и такива с мегаватови интереси. Резултата - все по-трудно се намира консенсус.

А новия закон за ВЕИ поставя строга и ясна черта между големи проекти, малки проекти и микро проекти (под 30 кWp). За кого да лобира БФА?

С две думи - БФА стана могъща организация, защитаваща само най-общите интереси. Ползата от нея е огромна. Битката обаче с големите проекти и източването на България не може да бъде водена от БФА. Като че ли се нуждаем от една нова асоциация, защитаваща ДРЕБНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНВЕСТИТОРИ.

Търси се човека, готов да си жертва на 100% времето си и бизнеса си през следващите 5-6 години. Трябва да е екстравертен (контактен) и да владее перфектно писмен и говорим английски.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот TT » 20.02.2011 23:44

Mateev написа: Като че ли се нуждаем от една нова асоциация, защитаваща ДРЕБНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНВЕСТИТОРИ.

Търси се човека, готов да си жертва на 100% времето си и бизнеса си през следващите 5-6 години. Трябва да е екстравертен (контактен) и да владее перфектно писмен и говорим английски.

Кой ще е?
Дайте предложения?
TT

Мнениеот Mateev » 20.02.2011 23:50

Аз съм интравертен и владея само писмен английски. Готов съм да се кандидатирам за заместник, ако разбира се председателя и форум-обществото ме одоби.

Търси е ШЕФ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 20.02.2011 23:50

Mateev написа:
EOS Technologies написа:Какво мисли БФА и другите по въпроса?

...Битката обаче с големите проекти и източването на България не може да бъде водена от БФА. Като че ли се нуждаем от една нова асоциация, защитаваща ДРЕБНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНВЕСТИТОРИ....

Защо да не може? Аз мисля, че БФА защитава локалния български бизнес.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 20.02.2011 23:52

В БФА членуват SMA и една камара други западняци с милиарди капитал. Какви са техните интереси?...............

Ами да изпапат България бързо-бързо, че ги чакат и други апетитни хапки.............

Аз лично съм недоволен от БФА, поне от това, което е в момента. Преди две седмици се обърнах за помощ към БФА в лицето на нейния председател г-н Газдов, като го помолих за помощ по един казус с ДФЗ, който касаеше самите устои на БФА. Стана въпрос за една свързаност, която един експерт от ДФЗ я преценяваше през БФА. Разбирате ли, двама оференти на един клиент били едновременно и членове на управителния съвет на БФА. В наредбата на мярка 312 се използва думичката ЛИЦА, а БФА също е лице. Голяма глупост и шефа на ДФЗ Симеонов го призна това в телефонен разговор. Проблема не е в това, а че аз очаквах БФА да мобилизира потенциала си от юристи, за да разреши казуса, който директно я засяга. Да, ама не. От тогава непрекъснато си задавам въпроса чии интереси в действителност защитава БФА и това при положение, че аз съм член на управителния съвет.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 21.02.2011 00:32

... и отново ще напомня, че БФА, като организация, не подкрепи нашата инициатива 2307 за малките централи. Много членове на БФА се разписаха и бяха активни, въпреки това, и изразиха личната си позиция.

Трябва ни добра организация, строго профилирана към малките централи, която да постигне необходимата публичност и да предприеме разяснителна кампания, какво всъщност се случва у нас (или предстои да се случи в следващите месеци).
ferdy

Мнениеот TT » 21.02.2011 00:32

Mateev написа:В БФА членуват SMA и една камара други западняци с милиарди капитал. Какви са техните интереси?...............

Ами да изпапат България бързо-бързо, че ги чакат и други апетитни хапки.............

чии интереси в действителност защитава БФА и това при положение, че аз съм член на управителния съвет.

Едно е ясно, това не трябва да се допуска в новата Организация.
И на това ще е се основава, Само Български Фирми, Български инвеститори, Български интереси т.н.....
Няма значение кой колко капитал има да за участва. Всеки може да отдели минималното, защото е в наш интерес.
Иначе до 2 години като най-много няма да ни има.
Последна промяна TT на 21.02.2011 00:41, променена общо 1 път
TT

Мнениеот EOS Technologies » 21.02.2011 00:33

Значи БФА (Българска ....) е вече един фарс - поне от гледна точка на защитата на българския бизнес. Аз предполагам, че по-големия дял на членския внос идва от западни фирми. Така те имат и по-голямо влияние. Ами за какво си говорим тук въобще? Тя работата е вече замислена. Има ли някакво ограничение в съотношението между дялът на западните и родните членове в БФА?

Поне СМА и консорциум да бяха направили фабрики в България, че поне нещо да остане и у нас.

Матеев, пишеш, че се търси шеф? Шеф на какво?
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали