Среща на форума в Габрово на 05.03.2011

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 06.03.2011 21:10

Има и още нещо - Българска Соларна Асоциация ще тежи точно толкова, колкото и Българска Фотоволтаична Асоциация. Произволно друго име в съзнанието на хората и на министрите и депутатите ще ни нареди на втора позиция и ще ни направи втора ръка асоциация. Просто поредната асоциацийка, която се бори за място под небето.

Слагането на името Българска Соларна Асоциация ни дава шанс да застанем рамо до рамо с БФА и постепенно да завоюваме по-голям имидж от нея. А това е важно за лобирането. Всички други асоциации от бранша (доколкото знам) са направени от 5-10 учредителя и впоследствие са натрупали членска маса от около 50-100 члена. Ние сме единствената асоциация, която е създадена от 27 учредителя и има голям шанс да натрупа членска маса от няколкостотин фирми. От имиджова гледна точка ще сме на първо място. Не бива този шанс да го пропиляваме с някакво конкретно и дребнаво име. Нека името да е гръмко, пък проблемите, които ще защитаваме, да са дребнави. Но това си го знаем само ние. И освен това си оставяме отворена вратичка в бъдеще да поемем защитата на целия соларен сектор във всичките му измерения и различни ВЕИ соларни технологии.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот TT » 06.03.2011 21:16

Българска соларна асоциация както казва Матеев би трябвало да обхваща всякаква енергия свързана със слънцето, което е добре според мен.

или

Българска Соларна Асоциация на Граждани, Малки и Средни Инвеститори..... (БСА-ГМСИ)
Bulgarian Solar Association of Citizens Small and Medium Investors... (BSA-CSMI)

дайте още предложения
TT

Мнениеот DanielDimov » 06.03.2011 21:30

"соларна" е дума която ние сме си измислили... по принцип българската дума е "слънчева"

така че на мен по-добре ми звучи Българска Асоциация за Слънчева Енергетика (БАСЕ)

на английски би било това което предложих по-нагоре под номер 2
DanielDimov

Мнениеот BuxpoHpaB » 06.03.2011 21:33

Как звучи "слънчев покрив"? Не е ли по-добре "соларен"? Аналогично е и с името. А "енергетика" навява по-скоро нещо мащабно. Нали уж е за малките?
Аватар
BuxpoHpaB

Мнениеот YordanIvanov » 06.03.2011 21:46

Mateev написа:...Сега обаче мисля да заведа дело и със сигурност ще го спечеля. И ще си взема домейна. По-подходящ домейн за асоциацията няма. Произволно търсене в Гугъл за нещо соларно моментално ще вади сайта на асоциацията на първа позиция. Та това е и обосновката ми да има думичката СОЛАРНА в името на асоциацията...

1.Не си губи времето с това. Със сигурност няма да спечелиш, гарантирам ти го.
2.Името на домейна ще помогне за оптимизацията но има много други фактори преди името. Искам да кажа, че гугъл въобще няма да вади моментално този домейн на първа позиция.
YordanIvanov

Re: ...

Мнениеот Mateev » 06.03.2011 22:09

Gio написа:..... Г-н Матеев, аз самия отделих от времето си, за да подредя проекто-устав на тази организация - просто не можах да дойда, поради ред причини. Сега отново се оформя групички, групировки - нещо така типично за всичко що е българско...

Не го приемай лично. Никой не отрича заслучите ти. Напротив - по време на срещата няколко пъти се задаваше въпроса "Къде е Gio? Ако беше дошъл, сега най-вероятно щеше да си член на управителния съвет. Имаше такова предложение, и то от мене.

В момента вече има някаква организация, въпреки че все още не е регистрирана. Вече има и решения на общото събрание, с които аз като председател съм ДЛЪЖЕН да се съобразявам. Не мога да обсъждам дали тези решения са добри или лоши. По-важното е друго - ТЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ. Разбирай - гласувани са с мнозинство. Основополагащ принцип на новата асоциация е ПЪЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ - решенията се вземат с мнозинство и те се изпълняват от управителния съвет, независимо дали това му харесва или не.

Та така........
Името на асоциацията и Устава ще се гласуват само и единствено от Учредителите на асоциацията. Следва регистрация и след това- -приемане на нови членове. За да станеш член на асоциацията, трябва да подадеш молба и след това да се получи съгласието на всички съществуващи членове. Ако някой от тях не си даде мнението, това се приема за мълчаливо съгласие. Ако обаче един единствен съществуващ член предяви претенции, твоята кандидатура (и на всички останали) се подлага на обсъждане и гласуване. Тоест приемането ти за член ще се подпише от управителя, но решението ще се вземе от всички.

Не се сърди и само за момент се опитай да се поставиш от другата страна на бариерата. Какво ще стане с тази асоциация, ако още от първия ден започнем да нарушаваме решенията на Общото събрание.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.03.2011 22:19

YordanIvanov написа:
Mateev написа:...Сега обаче мисля да заведа дело и със сигурност ще го спечеля. И ще си взема домейна. По-подходящ домейн за асоциацията няма. Произволно търсене в Гугъл за нещо соларно моментално ще вади сайта на асоциацията на първа позиция. Та това е и обосновката ми да има думичката СОЛАРНА в името на асоциацията...

1.Не си губи времето с това. Със сигурност няма да спечелиш, гарантирам ти го.
2.Името на домейна ще помогне за оптимизацията но има много други фактори преди името. Искам да кажа, че гугъл въобще няма да вади моментално този домейн на първа позиция.

Това го остави на специалистите от нашия ИТ отдел. Имай им доверие - това няма да им е първия сайт, който трябва да го издигнат в челна позиция само за няколко дена. Те ще си свършат работата, и то добре. Вярвам им. Да видим ние как ще си свършим нашата работа, че ни чакат огромни усилия с много загубено лично време за всеки един от нас.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот YordanIvanov » 06.03.2011 23:21

Съгласен. Спора е излишен. Може като се видим да коментираме нещата. Важното е сега да вървим напред!
YordanIvanov

Мнениеот KD Solar » 06.03.2011 23:51

Аз съм, резервиран относно думичката "Солар". Солар не означава електричество от слънцето. В "народните" представи, "Солар", значи топла вода от Слънцето. "Солар" е чуждица, не че "фотоволтаик" е българска.

Как Ви звучи "Асоциация на Българският фотоволтаичен бизнес".

Относно гласуването. Gio, аз въпреки че присъствах и съм един от учредителите, мисля, че ти и Миро имате по-големи заслуги от мен да сте в Учредителното събрание и да сте учредители на асоциация, която да подкрепя малкия и среден бизнес.

Gio, Миро и Слънчо по-подразбиране трябва да се смятат като учредители на Новата Асоциация и техния глас да се зачита.
Последна промяна KD Solar на 06.03.2011 23:59, променена общо 1 път
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 06.03.2011 23:53

Вече има инсталиран нов форум. Предлагам ви да го пробвате. Адреса на форума е: http://mateev.bg
Временно ще стои там докато измислим името на асоциацията и новия домейн и докато го регистрираме.

Може да се регистрира всеки, който пожелае. В новия форум ще се обсъждат само въпроси, касаещи асоциацията. Форума ще притежава 3 групи от раздели:
1. За членове на асоциацията (само те ги виждат и пишаят в тях)
2. За регистрирани посетители
3. За гости, които не са регистрирани. Тоест за всички.

Членовете на асоциацията сами ще решават коя дискусия в кой раздел да се обсъжда.

Засега няма такова разделение, така че може да се регистрира всеки, който пожелае. А в бъдеще, когато даден посетител бъде приет за член на асоциацията, той ще бъде прехвърлян от администратора в друга група и ще започне да вижда и скритите за него раздели.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот maxsound » 07.03.2011 00:33

Какво мислите за Нова Фотоволтаична Асоциация. НВА.
maxsound

Мнениеот venkap » 07.03.2011 00:34

Каква е основната цел на асоциацията?
Да се защитават интересите на определен кръг от хора, които са решили да се занимават с този бизнес? Ако е така има основно противоречие с интересите на останалата част на населението. Скъпата цена от ВЕИ не намира разбиране в съзнанието на потребителя на електрическа енергия и това ще е най-силния коз от противниците на ВЕИ и най-вече привържениците на атомната енергия.
В тази връзка виждам за уместни следните цели:
1. Да се деференцират цените за изкупуване на електрическа енергия за различните по големини централи така, че да има баланс между тях - колкото повече електроенергия от мегаватови централи толкова по-ниска цена за изкупуване.
2. Да се промени режима за изграждане, присъединяване и изкупните цени (обвързано с първата цел) на централи до 100кW/p.
3. Да се приеме като неизбежна необходимост изграждането на ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй, което би намалило цената на микса на електрическа енергия.
venkap

Мнениеот Mateev » 07.03.2011 00:40

Основната цел на асоциацията я дефинирахме приблизително така:

Парите, които Българският народ заплаща за консумация на ВЕИ енергия, да остават в България и да стимулират Българската икономика.

Една от подцелите е:
- 50 000 соларни покрива, които за дълги години ще дадат доходи на 50 000 домакинства. Други десетки хиляди домакинства също ще получават доходи, защото ще се създаде една цяла ВЕИ индустрия - проектанти, строители, инженерингови компании, производители на модули и друго оборудване и т.н. Тепърва ще изчисляваме колко хиляди или десетки хиляди работни места ще се отворят.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 07.03.2011 00:43

venkap написа:Каква е основната цел на асоциацията?
Да се защитават интересите на определен кръг от хора, които са решили да се занимават с този бизнес? Ако е така има основно противоречие с интересите на останалата част на населението. Скъпата цена от ВЕИ не намира разбиране в съзнанието на потребителя на електрическа енергия и това ще е най-силния коз от противниците на ВЕИ и най-вече привържениците на атомната енергия.
В тази връзка виждам за уместни следните цели:
1. Да се деференцират цените за изкупуване на електрическа енергия за различните по големини централи така, че да има баланс между тях - колкото повече електроенергия от мегаватови централи толкова по-ниска цена за изкупуване.
2. Да се промени режима за изграждане, присъединяване и изкупните цени (обвързано с първата цел) на централи до 100кW/p.
3. Да се приеме като неизбежна необходимост изграждането на ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй, което би намалило цената на микса на електрическа енергия.

Да, целта на новата асоциaция е да се защитават хората, които са решили да се занимават с изграждането на фотоволтаични системи. Казвам "системи", защото за мен, съоражения от по 3, 5, 10kWp не са ЦЕНТРАЛИ.
Да се развие като бизнес, защото, да си кажем честно, "бизнес" за сега няма. Причините за това са много и на дълго и на широко са обсъждани във форума.
Надявам се, вчера присъстваха, главно инвеститори с централи от по 80kWp, новата асоцияция да помага главно на такива български граждани
Аватар
KD Solar

Мнениеот DanielDimov » 07.03.2011 00:52

защо да се приема за неизбежна нова мощност в Козлодуй ?!?!

съвсем избежна си е и дори е абсолютно ненужна.
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии