ferdy написа:Сиреч, дървената глава и представа си няма от нашата сфера. Лошо.
Съжалявам че гласувах за тия никадърници..............................TT написа:Сряда, 06 Април 2011 15:03
Борисов: Подкрепям оставката на Красимир Първанов, ако не е уведомил икономическия министър
http://3e-news.net/energetika/item/борисов-подкрепям-оставката-на-красимир-първанов-ако-не-е-уведомил-икономическия-министър.html
Стенограма от днешното заседание на правителството:
Цитат:
БОЙКО БОРИСОВ: ...................Паралелно с това съм възложил и искам анализ и може би това трябва да бъде следващата седмица едно от основните ни занимания, да направим един ясен анализ на енергийния баланс на държавата - колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса? Защото, колко е цената на биомасата, Найденов?
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Цената на биомасата в момента със Закона за ВЕИ-тата, който е на второ четене в комисията в Народно събрание, се възлага на експерти от Изпълнителната агенция по горите да определят. Тоест, още няма процедура. Затова, когато разглеждахме на Министерски съвет законопроекта внесох становище, с което поисках ние да можем да дадем сигурност при инвестициите при биомасата. Защото и днес има инвеститори за 100 млн.евро.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, не ви ли прави впечатление, че всички искат да инвестират в зелени енергии, всички големи компании в света милиарди евро? Защо е този голям интерес, да ви питам? Защо не искат да инвестират в инфраструктура във второ, трето и четвърто, а всички са се вкопчили в зелената енергия? Да ви кажа ли защо? Защото изкупната цена е от 300 до 800 лева. Кой ще я плати тази цена? Или населението, или с дотации от държавата. А държавата може да ги вземе само от населението.
Аз чувам, че има близо 9 хиляди мегавата договорена или дадени становища от НЕК, и ако Първанов трябва да си ходи, първо трябва да си отиде, ако е дал такива становища. 9 хиляди мегавата чувам.
От Трайков искам другата седмица да знам колко към момента ВЕИ-та работят.? Квотата ни от Европейския съюз, която е задължителна е 1012 или 1020 мегавата?
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Изискването се определя като процент от крайното брутно потребление, то е 16 %, по преценки на Европейския съюз, за да се постигне този процент, трябва да има около 2 хил.мегавата инсталирана енергия от възобновяеми източници. В момента имаме около 300 мегавата вятър, и около 30 фотоволтаици. Понеже стана дума за биомасата, в момента цената, която е определена и съществува от край време за биомасата, е втората по скъпост цена 220 лева, след фотоволтаиците Проблемът не е в това, че цената е ниска, а в това, че трябва да е ясно по каква цена могат да купуват суровина инвеститорите. Това е работа на Агенцията по горите.
БОЙКО БОРИСОВ: Така. С една дума да ви го обясня. На пръв поглед за обикновения зрител, читател, слушател, като чуе - правим енергия от вятър, безплатно. Когато духне и ние започваме да печелим. Или правим от слънце - изгрява слънцето, започваме да печелим. Или взимаме биомасата - падналите клони и листа от гората, и започваме да правим енергия. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ВЕЦ, за какво са ни ТЕЦ и всички останали? Нали така звучи? Да, ама не. Защото ние сме задължени да изкупим тази енергия по 300, по 200, по хикс лева, в пъти по-скъпа отколкото е 42 лева на АЕЦ "Козлодуй".
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: На АЕЦ "Козлодуй" толкова. "Марица Изток" 55 лв., на останалите въглищни централи 80-90 лв., на "Марица Изток 1 и 3" около 130 лв., на вятъра 160 лв., биомасата 220 лв., фотоволтаиците е 760 лв.
БОЙКО БОРИСОВ: А, така. Сиреч, когато чуете някой, че ви приказва, а всички искат да инвестират в слънчеви батерии, които ги правят в Китай, докарват ги и ги слагат върху плодородната земя и Трайков е задължен да им я изкупи по 800 лв. Безплатно ли ви е слънцето?! Виждате ли, това е популизъм. И сините го правят в пълен обем в момента в Парламента. С голямо удоволствие бих отишъл в Парламента да им ги разкажа тези неща, но начина, по който го правят, ме отблъсква и затова няма да отида. Безплатно ли е слънцето, като питат, че АЕЦ "Белене" е скъпа? Скъпа е, но това е много пъти по-скъпо. И затова ние имаме квота, правим точен разчет, изпълняваме си квотата и оттам нататък действаме по тази тема. Така че, за да приключим темата, аз мисля, че е добре Трайков, ако имаш други точки да ги разгледаме тях, да отидеш в Парламент и да им кажеш това, плюс това, което разказах и аз за снощния ни разговор и затова, което Дянков е правил също, за да се махне цялата тази тема за конспиративност и каквото и да било. Повтарям, ако Първанов, точната дума е те е прескочил, заобиколил, недокладвал и каквото и да било, ще си понесе отговорност. Ако е дал становища за зелени енергии повече от тези две хиляди, за които казваш ти, ще си понесе отговорност. Въпросът е между вицепремиера и ресорния министър каква е била координацията през тези дни. Защото повтарям, ако е темата сигурност, аз не съм дал никой да ми се меси и да ми поема отговорност, директно работя с министрите. Когато е финансово-икономическа тема, когато наемаме един от най-мощните консултанти, когато става въпрос за милиарди евро, затова именно съм наел в правителството най-добри експерти от типа на Дянков, Трайков, и може би всички около тази маса. Затова Трайков да отидеш и да им разкажеш тези неща в Парламента.
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Добра идея е, господин премиер, но тъй като вицепремиерът Дянков отсъства, смятам, че е добре това да стане и в негово присъствие.
TT написа:07 апр 2011, 19:41
Бизнесът не приема обвиненията на премиера за скъпия ток от ВЕИ
http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/04 ... a_skupiia/
Председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов обясни, че "за последите 20 - 30 години цената на фотоволтаичните компоненти е намаляла с 22% при удовяване на инсталираните мощности в световен мащаб".
TT написа:
France's GDF Suez is planning investing EUR100m ($142.2m) in building biomass power plants in four Bulgarian towns.
Назад към Публикации в медиите
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта