Здравейте колеги и Хелиотеч,
Разгледах с голям интерес предложената от теб (хелиотеч) информация (за жалост малко откъсъчна).
Много ме заинтересува стойност от 60-70л/м2 за определяне на отношението площ/обем на соларните системи.
Нямам претенциите да притежавам толкова задълбочени знания по топлотехника, както и по проектиране, изграждане или каквото и да е свързано със слънчевите системи за топла вода от топлотехническа гледна точка.
Е, имам определени познания отношение на електроника, контролери и индустриална автоматизация, но това е друга тема.
Монтирал съм системата сам, защото не виждам нищо трудно в това да запоя наколко тръби и завъртя няколко резби и намуша малко изолации... всеки средно-статистически технически грамотен човек трябва да може да се справи.
Хелиотеч, с интеграли и диференциали не можеш да ме уплашиш, едно време по висша математика ги ядях с парцалите... е, малко ръждясвам с годините, но все още мисля че ще се справя.
Това което споделям тук е единствено на база собствени опитни резултати!
Като всеки нормален потребител вярвам на думите на консултант-продавачите, документациите и прочие в област в която не съм
компетентен. Така и в случая за събиране на необходимите ми компоненти на соларната система се доверих на търговците в соларния бранш. По една или друга причина (неизвестна за мен) търговеца ми каза, че предложения вакуумен панел е достатъчен за 100-120л. Също така ме посъветваха да го монтирам под 42 градуса като най-подходящ за БГ (е при мен поради грешка в измерването ъгъла на покрива стана 38 град) Да го изпълня с Cu18mm от край до край и т.н.т.
Трябва да отбележа, че панела е ориентиран на 20 градуса на юг-запад. По данни на БАН (от 2001г мисля че беше)при ъгли от 40 +/-5 градуса по вертикала и ориентация юг +/-30 град. добитата топлинна енергия не се променя с повече от (2-3 %).
Благодаря за информацията Хелиотеч, седнах и разгледах подробно характеристиките на вакуумния ми колектор OEM CPC 6 на Ritter Solar - Germany и установих, че площта му е 1,1 м2 (а не 1,64 както съм писал в преден пост) и явно би била достатъчна за 70-80л а не за 120л както е при мен.
Явно това е проблема на вакуумната ми система, площта ми е малко!
Така за да работи с по-голяма ефективност ще трябва да добавя още един панел за скромните близо 1000 лв. Така стойността на цялата ми инвестиция би нараснала до 3500-3600 лв. При 651kWh/m2/г. за Германия (по каталожни данни) тоталния енергиен добив на 2 колектора за БГ ще е сигурно някъде около 1800kWh/г. така 1800*0,15 лв/kWh дава 270 лв. икономия на година, или срок а изкупуване 12-13 години!!!! е, при промяна на цените на енергоносителите този срок може да се промени....но този въпрос не касае дискусията.
Хрумна ми да направя и следната съпоставка:
Сегашната ми система от 1,1м2 при 18С на водата от водопровода успява да качи водо-съдържателя (края на м. Май) до 43-45С, т.е. dT=25-27C. Предполага, се че при добавяне на още един колектор dT ще нарастне двойно до 50-54C.
От своя страна плоския колектор с площ 2м2 от същите 18С на водопровода качва до 58-60C т.е. dT=40-42C
За съжаление (за привържениците на вакуумната технология) трябва да отбележа, че става дума за 150л. бойлер и приведен към 120л. бихме имали dT=50-53C.
Т.е. в крайна сметка системата с плоския колектор (в летен майски ден) отстъпва на вакуумните с 3-4 %!!!!! а за зимните дни загубата по пътя са толкова големи, че се вакуумните се обезсмислят също.
Единствено ако водо-съдържателя е над самия вакуумен колектор си мисля че зимата ще има ефект, но тогава остава въпроса със топлоизолацията на самия водо-съдържател, защита от замръзване при продължително спиране на тока и прочие проблеми.
Ще припомня пак че плоския колектор е "направи си сам" и топлинни показатели и изследвания няма. Единственно от горните сметки се вижда, че той би имал същата годишна енерго-производителност или 1700-1800kWh/г. т.е. система струваща около 1000лв би се изплатила за 3-4 години!!!
Трябва да спомена, че при облачно време плоския колектор от 2м2 дава почти същата топлинна енергия като 1м2 вакуумната такава. т.е. вакуумния в този случай е по-ефективен!
Относно РАСТЯЩАТА ВАКУУМНА ИНДУСТРИЯ - нищо друго немога да кажа, освен че всички сме били свидетели не на едно залитане на обществото към определена идея в следствие на заблуда и последващото, натрупване на милиарди и отричането и след това.
Ярък пример е вредата от мобилните телефони върху човешкия мозък. Чак на скоро се потвържди, че технологията NMT (мобифон) е вредна и е само въпрос на време същото да се каже и за GSM.... все пак кой би си сложил главата във микровълнова фурна!!!
С настоящия си пост съм далеч от идеята да плюя по една или друга фирма, както и да дразня излишно фирмите от соларния сектор. Единственото от моя горчив опит ме гложди е въпроса:
ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ ПАРИТЕ ВАКУУМНИТЕ КОЛЕКТОРИ!!!!
Колеги, дано не съм ви отегчил с дългия си пост, но Хелиотеч ме разчувства