Деференциален термостат

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот proxel » 02.06.2008 00:01

Спор няма, надеждността е много важно нещо, но все пак понякога е и въпрос на цена, функционалност и неизбежните усложнения
proxel

Мнениеот plamsky » 02.06.2008 12:42

Иска ми се да попитам колегите, защо всички управления за слънчевите инсталации са на принципа на диференциалната температурна разлика. Много трудно се обяснява на крайният потребител какво е "делта те" и как да си настрои термостата. Аз в момента разработвам контролер на който му се задава температура в бойлера, а не температурна разлика и в зависимост от това дали е под или над зададената температура в бойлера помпата се вкл. или изкл. Защо на пазара не виждам такъв контролер или може би има някаква тънкост която изпускам т.с. регулирането по диф. разлика е по добро :?
няма нищо невъзможно на този свят
Аватар
plamsky

Мнениеот nikberk » 02.06.2008 14:11

А температурата на панела къде я оставяш ?
nikberk

Мнениеот plamsky » 02.06.2008 15:26

Тя също се следи, но единствено за случаи на прегряване на панела и при температура по ниска от 40 градуса да се изключи помпата
Аватар
plamsky

Мнениеот Miro » 02.06.2008 15:33

plamsky написа:Тя също се следи, но единствено за случаи на прегряване на панела и при температура по ниска от 40 градуса да се изключи помпата

Това значи ли, че ако панела е по-студен от бойлера ще изстудяваш бойлера?

Пример: Цял ден си загрявал водата и си стигнал 60 градуса да речем... смрачава се и панела почва да изстива... между 60 и 40 градуса, ти ще въртиш водата и по този начин ще прахосваш в атмосферата ценната топлина, дето си събирал цял ден... Или аз не разбирам каква е идеята ти?
Miro

Мнениеот plamsky » 02.06.2008 15:50

Общо взето логиката е следната задава се температура например 60 градуса в бойлера и при достигането и се спира помпата. Дори и вечер при ниска темп. на панела помпата не върти ако зададената темп. в бойлера си стои. Ако има консумация на топла вода температурата в бойлера ще падне и ще се включи помпата. Тя ще върти докато падне на 40 градуса в панела, като през това време ще върти остатъка от топлина в слънчевият панел през бойлера дори да не успее да се постигне зададената температура . Не виждам загуба на топлина в случая, а може би нещо бъркам :oops:
Аватар
plamsky

Мнениеот Miro » 02.06.2008 16:07

Според мен пропускаш. В същия пример - достинал си температура 55 градуса (не 60 и затова помпата ти е включена). Колектора ти изстива и между 55 и 40 градуса (когато си му казал да изключи помпата), той ще ти разхлажда водата в бойлера.
Miro

Мнениеот Miro » 02.06.2008 16:09

Та значи - идеята е да въртиш водата, докато температурата на колектора е по-висока от тази на бойлера, при това с толкова градуса, че енергията, която ще отдадеш в бойлера да е повече от тази, която ще похарчиш за помпата.
Miro

Мнениеот Lupus » 02.06.2008 17:45

Miro написа:Та значи - идеята е да въртиш водата, докато температурата на колектора е по-висока от тази на бойлера, при това с толкова градуса, че енергията, която ще отдадеш в бойлера да е повече от тази, която ще похарчиш за помпата.

Това според мен е най-простото и точно обяснение на нещата.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот plamsky » 02.06.2008 20:41

Мдамм сега разбрах къде ми е грешката. Явно ще трябва да заложа във софтуера да се следи и "делта те-то". Идеята ми е клиента да си настройва температурата в бойлера а не "делта те-то", а самият контролер да се грижи за останалото. Ще има да се мисли още по софтуера. Благодаря на тези които ми отговориха толкова бързо :thumleft:
Аватар
plamsky

Мнениеот anatoli » 13.09.2008 13:17

Колеги,дайте схема за управление на слънчев панел с бойлер 1 серпентина и газов котел преди това вече подвързан към водопроводната система,какъв контролер да използвам?Като приоритет разбирасе има сл.система как да използваме газта само когато няма достатъчно топла вода в бойлера,неискам газовият котел да ми топли бойлера след като падне темп , а както сега е монтиран да загрява водата директно.
anatoli

HE HE

Мнениеот HELIOTECH » 27.09.2008 17:39

Виж сехемата може и така , може и по този начин .. а по този е за предпочитане .. а този е най-добър .. :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот kolio » 02.10.2008 19:20

здравейте любители на соларната техника, не искам да обидя
специалистите от интиел но тяхните деферинциални терморегулатори са
доста любителски изпълнени.
Основния им недостатьк е че компаратора в устроиството работи по напрежение вместо по ток което го прави неустоичив на елктрически
смущения въпреки това устройството работи доста прилично.
kolio

Мнениеот lz1wvm » 02.10.2008 20:32

Здравей kolio аз мисля че всички компаратори работят на напрежение и то се получава от някакъв делител на напрежение в в който участва и термоелемента.Въпроса е дали това напрежение се подава с генератор на ток или е обикновен делител със съпротивления.Но каквото и да е токът е около 1 милиампер защото при по голям вече има и самозагряване на елементите всхемата.Аз мисля че е така ако греша поправете ме.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот plamsky » 03.10.2008 13:30

kolio написа:здравейте любители на соларната техника, не искам да обидя
специалистите от интиел но тяхните деферинциални терморегулатори са
доста любителски изпълнени.
Основния им недостатьк е че компаратора в устроиството работи по напрежение вместо по ток което го прави неустоичив на елктрически
смущения въпреки това устройството работи доста прилично.

И аз се чудя защо все още ги произвеждат по тази схема. За толкова години даже дизайна не промениха. Да не коментирам че лицевите панели все още ги правят на най обикновен принтер.
Аватар
plamsky

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода