Бързи мерки срещу брутализма на новия закон за ВЕИ !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Бързи мерки срещу брутализма на новия закон за ВЕИ !!!

Мнениеот energy11 » 14.04.2011 10:23

Колеги, дайте да обсъдим конструктивно какво можем да направим относно промените на второ четене или поне да се опитаме да направим и дали би имало някакъв ефект. h.s. предложи да се протестира, но сме много малко и няма кой да ни чуе. Да обясняваме на общестото колко сме прави също ще е обречено на неуспех. Факт е обаче, че ако не направим нещо ще дойде краят на сектора!!!

Законът тотално ще УБИЕ ВСИЧКИ проекти освен тези, които са изградени досега и тези, които ще се въведат в експлоатация до края на юни (по данни от проектозакона преди второ обсъждане), защото след това професорите от ДКЕВР ще се изгаврят с цената както си посикат. Това означава неколкостотин изградени проекти досега и дотук спира всичко. Кой ще прави централа после?? КОЙ? Цената ще е по-неясна отколкото сега. Как да тръгнеш да изграждаш, като не знаеш на каква цена ще свършиш? Досега поне се знаеше, че няма да падне с повече от 5%, а сега ще си пада както си иска. А ако някой перко реши да започне процедура ще го чака 1 година съгласуване между 1 000 000 шибани инстанции докато види дали може да се закачи на точката за присъединяване. И след това чак да почне да се напъва реално. ТОВА СЕ ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН АБСУРД!!! На всичкия този абсурд намаляването на срока на 20 години ни се струва като оригинална шега.

По-горе само изложих набързо част от последствията, които ще ни донесе новия закон. Нека тук да видим какво можем да направим. Ще бъде добре ако АПЕЕ наистина напишат писмо до Президента за вето. Може би да напишем писмо и от БСА затова. Нека да се обединим и да обсъдим възможностите за реакция.

Нека тук в тази тема не коментираме самия закон (по-горе го коментирах накратко като въведение в темата), а да бъдем констуртивни в мерките срещу него, а коментарите на самия закон могат да се публикуват в темата за него (всички я знаем).
energy11

Мнениеот energy11 » 14.04.2011 10:46

Това, което се сетих сега е свързано с тещачата Международна изложба за ЕЕ и ВЕИ. Мисля, че тъй като има много изложители на едно място в момента е умесно да се излезне на нещо като протест срещу новия закон. Спокойно може да се излезне с мнение по въпроса от името на всички изложители - най малко медиите сега са на разположение без дори да ги призоваваме. Смятам, че трябва да има малка организация между изложителите и да се жертват 30мин от времето им в определен за това час, през времето на което да се поканят медиите и да се излезне със становище.
energy11

Мнениеот milen151 » 14.04.2011 10:54

Държавицата си ни е скапана.Тук бизнес не може да се прави ами да стягаме куфарите и айде навън някъде.Не можеш да се бориш с мафията/държавата/.
milen151

Мнениеот Vandal » 14.04.2011 11:15

Колеги,
Това са имейлите на хората които са отговорни за текстовете в новия закон:

МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ dimitrovmartin@parliament.bg
ДЕЛЯН АЛЕКСАНДРОВ ДОБРЕВ delian.dobrev@parliament.bg
ЙОРДАН КИРИЛОВ ЦОНЕВ jordan.tsonev@parliament.bg
ПЕТЪР ВЛАДИМИРОВ ДИМИТРОВ p.dimitrov@parliament.bg

http://www.parliament.bg/bg/parliamenta ... embers/224

Просто им пишете.
Акцентирайте за малките централи. Аз в момента изготвям едно писмо.
Съсипете ги от имейли и думата ви ще бъде чута.
Аватар
Vandal

Мнениеот Nasko » 14.04.2011 14:13

Писах на Д.Добрев с мнение и препоръки да не удрят по малките централи до 100квт. По този начин ще оставят тази ниша за малкия роден бизнес. Чужденци няма да се захванат с малки проекти, като по този начин парите които плащаме като потребители поне ще влизат в българския малък и среден бизнес. Пишете и критикувайте!
Nasko

Мнениеот Vandal » 14.04.2011 14:42

Аз писах на всичките 28 члена на комисията.
Лошото е че сме само двамата.
Аватар
Vandal

Мнениеот Bumer » 14.04.2011 14:47

И аз писах, вече сме трима.
Bumer

Мнениеот Bumer » 14.04.2011 14:50

Не е лошо да пуснеме по едно писмо и до Томислав Дончев.

t.donchev@government.bg
Bumer

и аз писах!!!!!!!!!!

Мнениеот pmihailova » 14.04.2011 15:42

Писах и пак ще пиша!
И моят партньор ще подаде нота при консула ни в страната му!
pmihailova

Мнениеот Mateev » 14.04.2011 16:14

Благодаря за списъка. Икономиса ми време да си го правя сам.

А сега няма ли да се намери някой да публикува списък с мейлите на всички медии и още един списък на всички държавни институции и на всички хора от зам. министър до президент?

Давайте всеки да сяда и да пише писма. И да ги праща едно след друго. Няма време да ги съгласуваме, пък и по-добре ще е ако писмата са с различен текст.

Сега е момента всеки да си каже болката и да информира за това всички медии и държавници. Утре вече ще е късно. Давайте да ги засипваме с писма и дано да им дойде акъла в главата.

Вече говорих с журналистка от Капитал (всъщност тя ми се обади). Проведохме половинчасов разговор за моето мнение на тема ПОСТАВЯНЕ НА НАДГРОБНА ПЛОЧА НА БИЗНЕСА С ВЕИ. Казах си всичко, което ни е мъчило през тези 3 години. Да видим какво от това ще се публикува.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 14.04.2011 16:34

Вече пиша писмо на уважаемите парламентаристи да ги еба.. Ще опитам да публикувам и списък с мейли на медиите до края на деня, но не обещавам, изискал съм ги вече, дано да ми ги пратят по-бързо. Разбрах, че на Изложбата се събират данни на всички изложители за да се пише и от тяхно име.

Давайте да се разшаваме!
energy11

......

Мнениеот ivo1009 » 14.04.2011 16:41

И аз им пратих, но как мислите дали да не пратим и до ЕК ?
ivo1009

Мнениеот Vandal » 14.04.2011 19:00

Наистина както казва Матеев, трябва да направим една база данни с имейли.
В момента незнам някой дали си дава сметка какво се случва.
Няколко човека си играят със съдбите ни и ние не трябва да оставаме равнодушни.
Пишете и пращайте на когото ви падне. Ще ви чуят.
Голяма част от политиците имат профили и във Facebook.
Пишете им на стените до дупка. Тях поне ги четат.
Аватар
Vandal

Мнениеот energy11 » 14.04.2011 19:22

Аз вече изпратих писмо до всички горепосочени мейли. Както казах, до полунощ ще публикувам някаква база данни с мейли на медии. Според мен на тях също трябва им пишем поотделно, но според мен е хубаво да слагаме едно заглавие в мейлите, за да се идентифицира темата по-лесно, напр. Протест срещу новия закон за ВЕИ (или нещо по-добро ако някой има предложение да го публикува).

Въпросът ми е следния - в каква насока да пишем на медиите? Да изискваме ли нещо от тях? Може би не е удачно само да им се оплачем. Давайте идеи с медиите колеги - в какво да акцентираме?
energy11

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ