Допустимото налягане в мантела мисля, че беше 1 кг/кв.см, докато за серпентината е много повече. Така, че трябва задължително да се съобразявате с тези факти.
Имам монтирани 3 бойлера на Сънсистем от 1000 л. с мантел към с-ми за отопление. Проблем се явява относително малкия обем на вътрешния съд - 200 л. ! Ако беше 300 - 350 л. ще бъде по - добре.
Бойлер от 150 л. с мантел ??? Това е нещо ново ..... и според мен безмислено.
Общо взето считам, че всяка слънчева система с вътрешен бойлер под 200 л. е неефективна !
Не мога да разбера производителите, а и потребителите защо се вързват на тези глупости.
Въпроса беше: "Бойлерът ми е Шуменски 150 л със мантел и серпентина та въпросът ми е има ли значение къде ще е вързан слънчевия колектор и каде парното"
Отговора го написа POPOV.BG, а аз само уточних, че трябва да се има предвид НАЛЯГАНЕТО в мантела
Мисля, че въпроса получи отговор
Налягането в слънчевата система е минимум 2 бара при затворена система със специален разширителен съд, а на отоплителната система мембраната на разширителния съд пропуска на 1,5 бара. Следователно както вече споменах - мантела към отоплителната, а серпентината към слънчевата. Друг много важен фактор е по-голямата отоплителна площ на мантела спрямо серпентината през зимата.
Не са удачни мантелите осбено неръждаемите -пукат се .Даже след зачестили проблеми при термосифонните системи 250 литра хром никел хоризонтални с мантел след лятото им източват антифриза защото се пукат .Модел Сънсистем , емайлираните уж държат за сега . Проблем също са старите фланци при тях , преди това пък полиоретана който е за изолация се свиваше и нагърчваше бойлерите като дъвкани от крокодил-срамота .И накрая много са слаби винкелчетата които носят бойлера ,като стане някой инцидент ще се сетят .