възможно ли е това

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

възможно ли е това

Мнениеот ddsi » 15.05.2011 23:32

искам да си закупя вакумнотръбен слънчев колектор например за около 200 литров бойлер но да сложа 120 литров.Имам впредвид следното нещо.
По този начин като слагам по-голям колектор на по-малък бойлер да се застраховам че зимата ще ми сгрява водата по-добре.От друга страна през лятото има вероятност да прегрее и да изхвърли течността която циркулира през клапана.
Затова въпроса ми е дали зимата може колектора да работи с целия си капацитет а през лятото да свалям няколко тръби и да работи безтях.Когато дойде зимата да ги слагам през лятото да ги свалям.
Възможно ли е това и дали има смисъл
ddsi

Мнениеот filmatoplo » 16.05.2011 11:33

Възможно е , даже по лесно -ушиваш едно предпазно чохълче което да закрива няколко тръби и си готов. :D
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот ddsi » 16.05.2011 20:53

filmatoplo написа:Възможно е , даже по лесно -ушиваш едно предпазно чохълче което да закрива няколко тръби и си готов. :D

:lol: не бе честно?...
ddsi

Мнениеот gendo » 17.05.2011 10:28

Aми да, става! С дълги вълнени чорапи по сред лято!
Аватар
gendo

Мнениеот filmatoplo » 18.05.2011 09:49

Помислихте че си правя майтап ли :wink: , не се майтапя .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот gendo » 20.05.2011 00:43

Да бе, филма! С чорапи става и със щори... Ти по добре му кажи на ddsi да си купи по голям бойлер вместо да прави striptiise :roll:, и да не забравя разширителния съд преди клапана
Аватар
gendo

Мнениеот Pyramid » 06.06.2011 23:01

Какъв цирк, само, може да стане - да те разнасят по новините - "Експлодирал слънчев бойлер срути къща" или нещо подобно. Защото тези, вакуумнотръбните, дори и през зимата, греят много яко. вЕрвай ми. :D :shock: Не мисля, че е икономически изгодно да купуваш, инсталираш, обслужваш /пазиш, покриваш-откриваш и т.н./ по-голяма хелиотермична инсталация от оптималната. По-скоро, спести си някой лев, сложи си колкото са ти непосредствените потребности /възможно, и 20-30% по-малко/ и, после, си инсталирай едно нещо, което се надявам тази година да изведа на пазара. Така пак ще имаш нужната енергия че и повече) за миене, къпане и т.н, но, ще ти заеме по-малко място, по-малко пари, пък и ще ти е по-лесна за достъп, обслужване, почистване и т.н. И зли външни сили няма да могат да ти навредят толкова.
Е, никой не може да ти отнеме свободата да си пилееш парите, средствата и т.н. - въпросът е, дали си заслужава.
По-скоро, не.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Re: възможно ли е това

Мнениеот VDN » 25.02.2012 17:56

Здравейте!
От две години ползвам слънчев колектор с вакумни тръби и съм много доволен.Имам само един проблем:лятото когато сме по почивки или ни няма за по дълго време трябва да се качвам на покрива и да завивам тръбите защото често качват над 100градуса.Въпросът ми е:Има ли някаква система за покриване на тръбите от рода на щори или жалюзи които да ги командвам и спускам без да се катеря по покрива?
Предварително благодаря!
VDN

Назад към Слънчеви колектори за топла вода