За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот joro76 » 21.02.2011 20:54

sunny_boy написа:
Glock написа:Тъй като след постинга продължих да ровя във форума, намерих информация че тези "стъпала" са 15 и 30 kWp : до 15 директно към НН, до 30 към трафа, над 30 строиш собствен траф. Надявам се да е точно така.
Благодаря за бързия отговор

Не е точно така, защото на мен ми предписаха 50 квп на съществуващ траф. Истината е, че в отговора на този въпрос се съдържа голяма доза субективизъм. По принцип колкото повече консумация има и колкото повече свободни мощности толкова по-голяма мощност ще ти предпишат без изграждане на траф.
Колега към ЕФН си ? И аз имам същото решени но това става в ЕФН колегите които са към ЧЕЗ и ЕОН имат доста проблеми с това (информацията ми е от форума)
joro76

Мнениеот 3exCu » 04.03.2011 12:50

Може ли да ми кажете каква е формулата за изчисление на годишния добив ??? Благодаря :)
3exCu

Мнениеот Vandal » 04.03.2011 14:42

За точната формула трябва да питаш Минчо Празников или:
http://sinoptik.bg/

п.п.
Отдели си един свободен ден като днешния и сядай да почетеш.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 04.03.2011 15:35

petyr_grigorov написа:Може ли да ми кажете каква е формулата за изчисление на годишния добив ??? Благодаря :)

Средно за региона на България един инсталиран kWp в годишен план дава 1200 kWh електроенергия. Добрите региони по линията Русе-Силистра стигат до 1300, а лошите около София - падат до 1150. В южна България е около 1250 от Пловдив надясно до Бургас и на юг по цялата южна граница.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 04.03.2011 16:10

Mateev написа:
petyr_grigorov написа:Може ли да ми кажете каква е формулата за изчисление на годишния добив ??? Благодаря :)

Средно за региона на България един инсталиран kWp в годишен план дава 1200 kWh електроенергия. Добрите региони по линията Русе-Силистра стигат до 1300, а лошите около София - падат до 1150. В южна България е около 1250 от Пловдив надясно до Бургас и на юг по цялата южна граница.

Човека иска формула, а ти му даваш вярната емпирика. Сега как да си го напише в дипломната работа? За там се иска поне двоен интеграл! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mihailov » 04.03.2011 21:07

Това ли достига до електромера или трябва да се приспаднат и загубите.
Mihailov

Мнениеот BulSpace » 27.03.2011 20:30

Това Х цената от ДКЕВР направо Ви влиза в банковите сметки от ЕРП... за цялата година, разделено на 12 не равномерни части.
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот ПНД » 23.05.2011 16:39

Здравейте! При изработване на техническият проект ми казаха, че едно от изискванията е : Т.П.ИНЖЕНЕРНА ГЕОЛОГИЯ, която включва: физикомеханичен анализ сонда; статична пенетрация; георадар и тези геоложки машини ще бъдат на терена поне 2 дни, докато правят изследванията. Интересува ме, някой минал ли е през тази процедура и колко струват тези изследвания? Имота е около 12 дка. И още един въпрос - след техническият проект трябва да има и работен проект - кой изработва работният проект - проектанта или стротелят. Ще съм благодарна, ако получа отговор!
МС23
ПНД

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот joro76 » 23.05.2011 18:29

ПНД написа:Здравейте! При изработване на техническият проект ми казаха, че едно от изискванията е : Т.П.ИНЖЕНЕРНА ГЕОЛОГИЯ, която включва: физикомеханичен анализ сонда; статична пенетрация; георадар и тези геоложки машини ще бъдат на терена поне 2 дни, докато правят изследванията. Интересува ме, някой минал ли е през тази процедура и колко струват тези изследвания? Имота е около 12 дка. И още един въпрос - след техническият проект трябва да има и работен проект - кой изработва работният проект - проектанта или стротелят. Ще съм благодарна, ако получа отговор!
Колежке по такива процедури не съм минал и не мога да кажа нищо;за работния проект мога да кажа ;че ти го искат от общината във връзка с разрешението за строеж и се прави от проектанта ти .
joro76

За начинанаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот ПНД » 27.05.2011 17:30

Joro 76, благодваря ти! Разбрах,че техянически проект и работен проект е едно и също. Обаче за геологията получих различни оферти с голяма разлика. Едната е за 9 600 лв с ДДС / геоложките машини ще бъдат на терена/, а другата е за 3000 - 5000 лв., но не е фиксирана - около и ме затруднява... Би ли ме посъветвал за някоя фирма, която да направи техническият проект, която да е има изградени централи / да има опит/? Бих искала да имам няколко оферти от различни проектанти. Имам одит, геодезия, вертикалната планировка ще я прави геодезиста, с който работя, но проектанта трябва да разположи панелите, нали? имам въпрос - панелите могат ли да се слагат хоризонтално / три панела хоризонтално поставени един над друг/? А, и средното напрежение мисля да го направя отделно, да не го прави проектанта, по съображения.
МС23
ПНД

Мнениеот ferdy » 27.05.2011 18:04

В смисъл трите панела на три етажа един над друг ли?

А всъщност кой Ви иска част геология да правите?
ferdy

Re: За начинанаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот joro76 » 27.05.2011 22:10

ПНД написа:Joro 76, благодваря ти! Разбрах,че техянически проект и работен проект е едно и също. Обаче за геологията получих различни оферти с голяма разлика. Едната е за 9 600 лв с ДДС / геоложките машини ще бъдат на терена/, а другата е за 3000 - 5000 лв., но не е фиксирана - около и ме затруднява... Би ли ме посъветвал за някоя фирма, която да направи техническият проект, която да е има изградени централи / да има опит/? Бих искала да имам няколко оферти от различни проектанти. Имам одит, геодезия, вертикалната планировка ще я прави геодезиста, с който работя, но проектанта трябва да разположи панелите, нали? имам въпрос - панелите могат ли да се слагат хоризонтално / три панела хоризонтално поставени един над друг/? А, и средното напрежение мисля да го направя отделно, да не го прави проектанта, по съображения.
Ок разбирам въпроса ти но нали ти писах ;че на мене никой не ми е искал такова нещо_геология не съм и чувал такова изискване а щом и Ферди се съмнава че ти трябва това (а тя си разбира от работата)значи проучи хобаво нещата ;да не се окаже ;че наливаш от пусто в празно парички ...
joro76

...

Мнениеот Gio » 27.05.2011 23:54

...геоложкото проучване е част от проектантската работа - на него "стъпват" всички. Но тук се развяваха цени, апаратури, срокове, които не са съвместими с нормалните условия на работа, когато става дума за фотоволтаични електроцентрали...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот Miro » 28.05.2011 12:00

ПНД написа:Здравейте! При изработване на техническият проект ми казаха, че едно от изискванията е : Т.П.ИНЖЕНЕРНА ГЕОЛОГИЯ, която включва:.....

Само да попитам кой ти го каза? Ако главния архитект ти е казал, че без геология няма да ти даде строително разрешение - ще трябва да го направиш, тъй като споровете там не водят до нищо добро. Ако са ти го казали проектантите - говори с тях защо точно ти го искат. По принцип не е задължителна част, но всичко си зависи от типа на конструкцията. Ако да речем не си с бетонни фундаменти, а набиваш колове, винтове и т.н., фирмата производител или доставчик на конструкцията може да поиска геоложки доклад, за да ти даде гаранция. Но може и да не ти поиска, а да направи няколко теста по време на монтажа, за да се определи дълбочината, на която ще се забиват колците. Дори и да си с бетонни фундаменти, конструкторът може също да ти поиска геология, ако е преценил, че почвата нещо му се види слаба, за да определи дълбочината на основите. Иначе ще ти пише да се копае до достигане на здрав почвен слой, който не е ясно къде е.

Така че всичко е относително... трябва да те убедят защо е необходимо и ако доводите ти се виждат разумни - ще плащаш. Може скъпо, със сонда, лабораторни тестове и т.н., а може и евтино с един-два шурфа с багер - зависи какви изходни данни се очакват от геоложкия доклад.
Miro

За начинаещи инвеститори в соларни централи

Мнениеот ПНД » 28.05.2011 20:25

Здравейте! Първо да отговоря на Ferdy - трите панела ще бъдат един върху друг/хоризонтално поставени/. А геологията я иска проектанта. Фирмата е "SUNLIGHT" - седалище в София, кв."Симеоново"- Силви Дамянов. А към Joро 76 - проектанта действително ми обясни, че без геология няма да направи проекта, тъй като не му е ясна почвата и каква ще е необходимата дълбочина / до твърда почва/, за да може да прецени дали ще е с фундаменти или друго. Без геология ясно, че няма да стане. Подчерта, че под проекта ще пише "без геология", при което ще срещна трудности и няма да има гаранция за изпълнението / в случай на природни бедствия,вятър и др./ Ще опитам да остане работата извършена от геодезиста, а не да правя нова, защото не виждам смисъл да плащам отново за вече свършена работа, но одита го правих повторно. В четвърък имам среща с гл.архитект и ще поставя отново въпроса за геологията. Ще питам и ще повтарям с въпросите, докато ми се изясни.
МС23
ПНД

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали