Аз пък ще ви кажа една друга история, която скоро ще можете всички да проверите:
По-миналата година на фотоволтаичното изложение в София си седя аз на нашия щанд и разговаряме с един потенциален клиент. И разговора се завъртя около това за леда през зимата и за това, че лошата херметизация може да вкара вода, която да замръзне и да се разшири и постепенно да започне да поврежда модулите. Тогава аз визирах модулите на Kaneka, които наистина го имаха този проблем.
И за нагледност ставам, вземам една визитна картичка от масата, и я подпъхвам между стъклото и рамката на един модул Kaneka. И казвам - ето виждаш ли, щом картичката влиза, ще влезе и вода, която през зимата ще стане лед и т.н.......
След това взех картичката, за да му покажа как тя не може да влезе в друг модул. Пробвам на един модул на Шуко и о ужас - катртичката влезе под рамката и при него. Самия аз останах гръмнат. Исках да демонстрирам качеството на известна марка модули, а се оказа точно обратното. На нашия щанд имаше още модули и от други производители. Пробвахме с картичката и се оказа, че САМО НА ДВА КИТАЙСКИ МОДУЛА картичката НЕ МОЖА ДА СЕ ПОДПЪХНЕ под рамката - единия беше на SunTech, а другия вече не си го спомням.
Заинтригувани и двамата тръгнахме из залата и скришом подпъхвахме картички на всички възможни модули, до които имахме достъп. И мога да ви кажа, че картичката се подпъхваше на НАД 60% от модулите, като това бяха основно маркови модули на известни производители.
Та според мене това тотално развенчава илюзията, че марковите модули са по-качествени. Просто забравете за това. Марковите модули са по-скъпи, защото в цената им е калкулиран имиджа и рекламните разходи, но НИЩО ПОВЕЧЕ. При тях също има некачествени модули. Важи и обратното правило - сред китайските модули има и качествени, нищо че фирмата е неизвестна.
Просто вземете по една визитна картичка и тази пролет в София сами можете да се убедите в това мое твърдение, а именно:
Маркови модули и качество са две съвсем различни неща и не е задължително едното да гарантира другото.
По-скоро е вярно твърдението, че както сред китайските, така и сред марковите модули има както качествени, така и некачествени. Просто си отваряйте очите на четири и не се оставяйте прекалените хвалби да ви заслепят. А прекалено интензивната рекламна презентация и разкошните и скъпи щандове трябва да ви говорят само едно - ако купя модули от тази фирма, значи ще трябва да платя и част от това разхищение на рекламни средства.