Здравейте, писал съм и преди но пак да си кажа:
имам 60ватов фотоволтаичен паненл ръчно направен, и си работи отлично докато не дойдоха горещините последните дни както сте забелязали беше доста горещо а моя панел се нагрява доста и имам проблем с зареждането на акумулатора...зареждам 7.5А акумулатор с резистор на 10ома за да намаля зарядния ток на около 800милиампера, с постоянно свързан към него мултицет. Сутрин до 12 часа напрежението на акумулатора става 13.5-13.7 и следобяд в жегата почва да пада напрежението на акумулатора пада към 13-13.3 при условие че през целия ден е слънчево. Отдавам проблема на загряването на панела явно много му пада тока...защото съм забелязал че както си пече напрежението стои на 13.4 после се появява облак напрежението става 13 и след 10 минути като стане пак слънчево напрежението се покачва на 13.6-13.9 и после пада до 13.4 и така до края на деня...какво става защо не се зарежда до край акумулатора...искам да поясня че не ползвам контролер а платка която прекъсва заряда на 14.2волта и на 12.6 възстановява зареждането...не консумирам голям ток вечер за 4-5 часа съм си направил декоративно светодиодно осветление което харчи 200милиампера...също забелязвам че следобяд към 14:00 както си стои на 13.4волта напрежението на акумулатора и като полея панела със хладна вода и веднага скача до към 13.7-13.9..дайте идея с какво да го охлаждам