5 kW = 10 MW годишно производство.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

5 kW = 10 MW годишно производство.

Мнениеот Vandal » 05.07.2011 19:48

Загледах се в сайта на ДКЕВР и попаднах на
Регистър на сертификати за произход за електрическа енергия, произведена от ВЕИ, приети с решениe на ДКЕВР от 28.03.2011 г.
http://www.dker.bg/PDOCS/cert_11_new.pdf

Та там под № 69 е Фотоволтаична централа, с. Сенокос, общ. Балчик, обл. Добрич с инсталирана мощност 0,005 MW.
Централата е произвела за 2009 г. 9,678 MW, а за 2010 г. 10,365 MW.
Та питам се дали наистина радиацията в община Балчик е толкова голяма, или панелите са специални.
Моля ако някой има информация или познава собственика да сподели малко инфо.
Дори да е на тракер, пак ми се вижда доста но знам ли. Може пък да е нормално.
То излиза че ако монтирам една 100 kW в този регион, то би трябвало да произведе 200 MW!
Ами при това положение съм съгласен със сегашната тарифа.
Аватар
Vandal

...

Мнениеот Gio » 05.07.2011 19:56

...от това място изтеглих информацията за съществуващите и работещи реално фотоволтаични електростанции в страната; респективно мощностите от ФВ, които се "вливат" в мрежата. Ще позвъня в Балчик тази вечер...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: 5 kW = 10 MW годишно производство.

Мнениеот Lupus » 05.07.2011 20:00

Vandal написа:Загледах се в сайта на ДКЕВР и попаднах на
Регистър на сертификати за произход за електрическа енергия, произведена от ВЕИ, приети с решениe на ДКЕВР от 28.03.2011 г.

Та там под № 69 е Фотоволтаична централа, с. Сенокос, общ. Балчик, обл. Добрич с инсталирана мощност 0,005 MW.
Та питам се дали наистина радиацията в община Балчик е толкова голяма, или панелите са специални.
То излиза че ако монтирам една 100 kW в този регион, то би трябвало да произведе 200 MW!

Те такова животно нема!
Излиза, че тази централа е работила средно по 6часа всеки божи ден на пълна мощност! Или е грешка или си заловил първия "ВЕИ мошеник". Ако си спомняш, преди около две години писах, че такава възможност (помпане на външна ел. енергия) принципно съществува.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 05.07.2011 20:00

Ти остави това, ами има една централа 25 kW която е произвела 117 MW за 2010 г. и то в на Gio региона!
Аватар
Vandal

Мнениеот Gio » 05.07.2011 20:06

Vandal написа:Ти остави това, ами има една централа 25 kW която е произвела 117 MW за 2010 г. и то в на Gio региона!

...в Сингапур..? :)
Аватар
Gio

Мнениеот Vandal » 05.07.2011 20:43

Прави ми впечатление че 535 MW ПАВЕЦ на НЕК също ги водят ВЕИ което е грубо нарушение на европейските дириктиви за ВЕИ.
Аватар
Vandal

Мнениеот Gio » 05.07.2011 21:20

...грубо нарушение на законите е и поведението на ЕРП-тата - предлагат този прословут анекс да бъде иницииран от инвеститорите под предлог, че инициативата трябвало да дойде от тяхна страна - що за наглост..? При положение, че предварителния договор се подписва при съвсем други условия. О.К. - анекс може да се добави към всеки договор, но това става при изричното съгласие на двете страни. А в случая се определя дата, до която ако не бъде сторено това, едната страна си позволява да прекрати договора, след като това не е изрично условие от същия. Днес имам съвсем свеж опит в комуникацията си с тях - ЕРП-тата. Например ЧЕЗ определят банка, в която да се депозират тези 25 лв./ кВ и при изпълняване на договорните отношения от инвеститора да му се възстановят, докато ЕВН директно отговориха, че не знаят какво щяло да се прави с тази сума. Ами нали става въпрос за парите ми - как така отивам, изсипвам ги някъде, където една частна компания ми казва, и след това гледам слънцето и чакам милост пак от тях..?
Техните КЕЦ нямат идея как да подхождат по въпроса и препращат клиентите си към централата в Пловдив... А от там идва отговора - отнесете се към КЕЦ-а си - ние сме ги информирали как да работят.
Дайте съвет, колеги - как да процедираме..?
Благодаря!
И, Vandal - sorry за откритата от теб тема... Май я океках...
Аватар
Gio

Мнениеот Markov » 05.07.2011 22:09

Вандал, не се шашкай. Причината надали е от много голяма радиация.
Тази централа със сигурност е на двуосен тракер, вероятно има много малко засенчване от хоризонта и е улучила 2073 часа средно годишно слънцегреене. Вероятно е с тънкослойни панели?
За сведение в района на Сандански има много години с над 2500 часа слънцегреене. Там пък има засенчвания от хоризонта.
Ако централата е на връх Вихрен, може да даде и по голяма производителност дори от над 3000 часа на максимална мощност.
Погледнах данните и на централата на Миро, под номер 264. Неговата е работила на максимална мощност1520 часа. Нека той да каже дали е имало много облачни дни или мъгли, защото вероятно засенчванията в Равадиново и в Сенокос са приблизително еднакви.

"Ти остави това, ами има една централа 25 kW която е произвела 117 MW за 2010 г. и то в на Gio региона!"

Е тук вече има някаква грешка- 4680 часа годишно на максимална мощност е невъзможно при нашите ширини
Аватар
Markov

Мнениеот retro » 06.07.2011 02:13

Gio написа:...грубо нарушение на законите е и поведението на ЕРП-тата - предлагат този прословут анекс да бъде иницииран от инвеститорите под предлог, че инициативата трябвало да дойде от тяхна страна - що за наглост..? При положение, че предварителния договор се подписва при съвсем други условия. О.К. - анекс може да се добави към всеки договор, но това става при изричното съгласие на двете страни. А в случая се определя дата, до която ако не бъде сторено това, едната страна си позволява да прекрати договора, след като това не е изрично условие от същия. Днес имам съвсем свеж опит в комуникацията си с тях - ЕРП-тата. Например ЧЕЗ определят банка, в която да се депозират тези 25 лв./ кВ и при изпълняване на договорните отношения от инвеститора да му се възстановят, докато ЕВН директно отговориха, че не знаят какво щяло да се прави с тази сума. Ами нали става въпрос за парите ми - как така отивам, изсипвам ги някъде, където една частна компания ми казва, и след това гледам слънцето и чакам милост пак от тях..?
Техните КЕЦ нямат идея как да подхождат по въпроса и препращат клиентите си към централата в Пловдив... А от там идва отговора - отнесете се към КЕЦ-а си - ние сме ги информирали как да работят.
Благодаря!

Gio, потрай малко с EVN... Все пак срока е до 20.07.2011 г. (един месец след публикуване на преференциалните цени).... може нещо да се промени до тогава... :wink:
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

...

Мнениеот Gio » 06.07.2011 07:17

...retro, аз лично смятам, че всяка промяна в тази държавица е била за лошо... до сега...
Аватар
Gio

Мнениеот YordanIvanov » 06.07.2011 09:51

От 2001-а насам :lol:
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 06.07.2011 10:34

Gio написа:...грубо нарушение на законите е и поведението на ЕРП-тата - предлагат този прословут анекс да бъде иницииран от инвеститорите под предлог, че инициативата трябвало да дойде от тяхна страна - що за наглост..? При положение, че предварителния договор се подписва при съвсем други условия. О.К. - анекс може да се добави към всеки договор, но това става при изричното съгласие на двете страни. А в случая се определя дата, до която ако не бъде сторено това, едната страна си позволява да прекрати договора, след като това не е изрично условие от същия. Днес имам съвсем свеж опит в комуникацията си с тях - ЕРП-тата. Например ЧЕЗ определят банка, в която да се депозират тези 25 лв./ кВ и при изпълняване на договорните отношения от инвеститора да му се възстановят, докато ЕВН директно отговориха, че не знаят какво щяло да се прави с тази сума. Ами нали става въпрос за парите ми - как така отивам, изсипвам ги някъде, където една частна компания ми казва, и след това гледам слънцето и чакам милост пак от тях..?
Благодаря!

ЕВН заявяват, че при самото изграждане на съоръженията, ако се получи разлика в цените щяли да връщат пари. Доколко ще продължат да поддържат тази версия - нямам представа, но към момента с това успокояват. Ако не се случи това обаче или цените им са също толкова безобразно високи, колкото ни ги обявиха на окончателните договори, съм измислила начин да ги глобят с няколко милиона, ще ги действаме още при първия случай, който научим такъв и всеки следващ пропорционално ще увеличава глобата им, докато не им уври главата.
ferdy

Мнениеот Gio » 06.07.2011 11:46

...ето я централката в с. Сенокос, а другата е в същия тараф, само че с. Соколово и е доста по-голяма и тънкослойна :)
Прикачени файлове
senokos1.jpg
senokos1.jpg (93.84 KiB) Прегледано 17143 пъти
senokos2.jpg
senokos2.jpg (93.76 KiB) Прегледано 17143 пъти
sokolovo.jpg
sokolovo.jpg (62.52 KiB) Прегледано 17143 пъти
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот retro » 06.07.2011 13:00

Gio написа:...retro, аз лично смятам, че всяка промяна в тази държавица е била за лошо... до сега...

Имам нещо конкретно предвид! Пък и "всяко зло за добро", нали?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

...

Мнениеот Gio » 06.07.2011 13:28

...така е - ще се радвам да имаш възможност да споделиш...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Слънчева енергия