ъгъл на панелите и PVSYST

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 29.08.2011 17:17

Vandal написа:
Miro написа:Да... на земя и аз проектирам на толкова - 25-27 градуса, в зависимост от наклона на терена. На равен покрив и на по-малко, за да уплътним повечко редиците.

P.S. Направи си масите по-дълги - поне 18 модула. Ще спестиш желязо.

Това ми е познато. :D

Колкото повече количествени сметки правим, толкова повече вървим към безконечните маси. Хайде при 50-100 киловатовите централи няколко кг желязо повече не са от чак такова съществено значение, но при мегаватовите спестяванията стават значителни.
Miro

Мнениеот Mateev » 07.09.2011 13:24

Слагай стандартен ъгъл от 30 градуса и въобще не се главоболи. Причините за това мое твърдение са следнате:

1. Грешка в ъгъла от +/- 5-6 градуса влияе на електропроизводството с по-малко от 1%. Буквално какъвто и ъгъл да сложиш между 24 и 36 градуса - все тая. Загубите от неоптималност ще са по-малки от разброса в мощността на модулите.

2. Дори и да се вманиачиш и да проектираш с някакъв си твой ъгъл, бъди сигурен, че по време на монтажа този ъгъл ще се опорочи. Премери с електронен ъгломер една съществуваща централа (напр. с iPhone) и ще видиш разброси от по +/- 2-3 градуса между отделните конструкции.

3. Модулите толкова много поевтиняха, че вече не си струва да се правят толкова много оптимизации на електропроизводството.
Аватар
Mateev
Site Admin

в подкрепа на предходния пост

Мнениеот Gio » 07.09.2011 20:50

...и като допълним 3 МРР тракер на инверторите, а и новите микро инвертори, не се главоболете с прецизиране на детайли от подобен характер...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 07.09.2011 22:35

Mateev написа:.... Премери с електронен ъгломер една съществуваща централа (напр. с iPhone) и ще видиш разброси от по +/- 2-3 градуса между отделните конструкции.

....

От скоро имам iPhone 4. Как става тоя номер за меренето на ъгли?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот KD Solar » 07.09.2011 22:45

Аз бих препоръчал ъгъл от 27 градуса поради две основни (за мен) причини;
1) пестене на място при горе-долу оптимален за нашите географски ширини ъгъл;
2) когато модулите са разположени портретно на два реда, вторият ред се обслужва и монтира от земята. Не е необходимо да се разнася из обекта стълба, скеле или вс. други приспособления.
Когато централите се монтират на полето, често действа "Законът на Мърфи" и вали дъжд. В кал трудно се поставя стълба, а и калта лесно се лепи по обувките и ги прави хлъзгави. Всяко катерене по мокри стълби крие рискове от злополуки.

Пести се невероятно много време от това, че модулите се монтират без да се разнася стълба.

А, както казват - "времете струва пари".
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 07.09.2011 22:57

Lupus написа:
Mateev написа:.... Премери с електронен ъгломер една съществуваща централа (напр. с iPhone) и ще видиш разброси от по +/- 2-3 градуса между отделните конструкции.

....

Каква е точността на iPhone 4 при използването ми като ъгломер?
Доколкото знам, има електронни "професионални" ъгломери с точност при измерване на ъгли ± 0,1°. И цената им е около 350лв.
Аватар
KD Solar

Мнениеот sunny_boy » 07.09.2011 23:46

На пазара се предлагат доста марки и модели ъгломери. Обикновено се комбинират с нивелири http://www.elko.bg/product-519.html
Аз лично си взех моя за 10 кинта от Бриколаж, не е дигитален, но върши работа.
sunny_boy

Мнениеот k_lazarov » 22.10.2011 20:27

Колеги, имам въпрос, производен на темата - PVsyst и ъглите на панелите.
Искам да добавя още една променлива - загубите от засенчване.
Т.н. shadow animation прави анализ на загубите от засенчване само за конкретен ден от годината (най-лошия случай 21.Дек - най-кратка светла част от деня и респ. 21.Юни - най-продължителна светла част). Има ли опция за средногодишна стойност на загубите от засенчване или има друг подход?
А казано по друг начин, имам един много начупен като форма и пълен с комини плосък покрив (около 700м2), имам избран (вече купен...) типа панел, опитвам се да определя оптималното разстояние между редовете.
k_lazarov

...

Мнениеот Gio » 23.10.2011 04:27

...отделете внимание на избора на инвертор - 3МРР тракер служи за компенсиране загубите от посочените от Вас недостатъци на покрива...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот k_lazarov » 24.10.2011 15:21

Ще го имам предвид, благодаря. Но все пак, колко разстояние е необходимо между редовете панели, дори само от гледна точка на обслужване.
k_lazarov

Мнениеот k_lazarov » 07.11.2011 12:46

Понеже никой не прояви желание или просто не ме разбрахте какво питам, ще споделя това което научих след ровене по специализирани форуми.
Правилото е следното (виж приложеното изображение).

С една СЪЩЕСТВЕНА КОРЕКЦИЯ - въпросния ъгъл алфа зависи от географското разположение на панелите - колкото е по-на север, толкова ъгъла е по-малък - въпросните 16 градуса се отнасят за Великобритания.
За България този ъгъл е средно 24 градуса ( 23.9 (София) , 24.1 (Бургас). На практика това е ъгъла, под който падат преките слънчеви лъчи "по пладне" в най-късия ден от годината (21 Дек).
Това е идеализирания вариант, на практика сближаването на редовете води до определен % загуби от засенчване зависещ от броя на редовете и дължините им. Но пък сближаването ни дава почече инсталирана мощност на метър квадратен. Оттук нататък всеки може да си проиграе няколко варианта с PVsyst и да определи най-изгодния за него.
Прикачени файлове
rule.jpg
правило
rule.jpg (29.45 KiB) Прегледано 16805 пъти
Последна промяна k_lazarov на 09.11.2011 15:38, променена общо 1 път
k_lazarov

Мнениеот Vandal » 07.11.2011 16:40

Вървиш в правилната посока.
Успех.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 08.12.2011 10:39

Lupus написа:

....

Ами телефона притежава вграден прецизен акцелерометричен датчик. Трябва ти само софтуер, за да визуализира показанията му. Въобще iPhone има вградени много сензори и аз съм си отворил специална папка Sensors и в нея съм сложил следните софтуери (от iTunes):
- Clinometer - мери ъгли по всички оси
- Carpenter - 3D отвес
- Compass
- EasyMeasure
- Metal Detector
- Decibels
- iTools
- Real Scale

Има и всякакви други - моите са тези, които ги подбрах през първата нощ след закупуването на телефона. След това загубих интерес и не съм търсил други. Специално за ъгломера - ползвам го много интезивно в най-различни ситуации, включая и при настройката на ъгъла на атака на перките наа радиоуправляеми хеликоптери. Също така с него много лесно се мери наклон на терен или покрив - просто заставаш отстрани и на око накланяш ръба на телефона да върви успоредно в ръба на покрива или терена. Получава се супер. Вчера например с телефона настроихме една чиния за сателитен интернет за една от централите ни. Азимута определихме с компаса на телефона, а елевацията - с акцелерометричния датчик. И да ви кажа системата тръгна от раз. Трябваше само малка донастройка на азимута, защото все пак компаса не сочи към истинския север.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот jorji_bg » 22.12.2011 00:05

зимата на какав градус трябва да стоят два панела по 130 вата поликристални за раъона на батак -както и през лятото и ако може някои да се ангажира с месеци от кои до кои месец и на какав градус е добре да са панелите-приблизително--стоиката ми може да сменя градуса на панелите-рачно??
jorji_bg

Мнениеот venkap » 22.12.2011 00:34

@jorji_bg, взимаш един молив. Слагаш го паралелно на модула. Ако в дванадесет часа моливът не прави сянка на панела си улучил перфектния ъгъл :D :lol:
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия