Lupus написа:Mateev написа:.... Премери с електронен ъгломер една съществуваща централа (напр. с iPhone) и ще видиш разброси от по +/- 2-3 градуса между отделните конструкции.
....
От скоро имам iPhone 4. Как става тоя номер за меренето на ъгли?
Ами телефона притежава вграден прецизен акцелерометричен датчик. Трябва ти само софтуер, за да визуализира показанията му. Въобще iPhone има вградени много сензори и аз съм си отворил специална папка Sensors и в нея съм сложил следните софтуери (от iTunes):
- Clinometer - мери ъгли по всички оси
- Carpenter - 3D отвес
- Compass
- EasyMeasure
- Metal Detector
- Decibels
- iTools
- Real Scale
Има и всякакви други - моите са тези, които ги подбрах през първата нощ след закупуването на телефона. След това загубих интерес и не съм търсил други. Специално за ъгломера - ползвам го много интезивно в най-различни ситуации, включая и при настройката на ъгъла на атака на перките наа радиоуправляеми хеликоптери. Също така с него много лесно се мери наклон на терен или покрив - просто заставаш отстрани и на око накланяш ръба на телефона да върви успоредно в ръба на покрива или терена. Получава се супер. Вчера например с телефона настроихме една чиния за сателитен интернет за една от централите ни. Азимута определихме с компаса на телефона, а елевацията - с акцелерометричния датчик. И да ви кажа системата тръгна от раз. Трябваше само малка донастройка на азимута, защото все пак компаса не сочи към истинския север.