Инсталирана мощност на ФВЕЦ по смисъла на ЗЕ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Инсталирана мощност на ФВЕЦ по смисъла на ЗЕ

Мнениеот yens77 » 14.09.2011 16:56

Здравейте колеги,

Имам селдния казус, който проучвам в момента.
Съгласно ЗЕ не се изисква издаване на лицензия за производство на електрическа енергия при централи с обща инсталирана мощност до 5MW.
Въпроса ми е коя е общата инсталирана мощност при ФВЕЦ - на соларните модулите или на инверторите.
С други думи ако имаме централа с да кажем 5.5-6MWp мощност на соларните модули и 5MW номинална мощност на инверторите, коя от тях би трябвало да се вземе предвид съгласно ЗЕ (и ще определи съответно необходимост от лицензиране). Инверторите разбира се ще бъдат настроени фабрично да не пропускат повече от 5MW към мрежата.
Идеята на това решение е да се получи повече произведена енергия в часовете, когато слънцегреенето не е оптималното, т.е. увеличава се времето с пикова мощност и съответно произведената енергия.
Благодаря предварително.
yens77

Мнениеот Vandal » 14.09.2011 20:29

Добре дошъл във форума.
Изглежда че не си потърсил достатъчно из темите.
Дъвка ли сме този въпрос многократно и извода е че не е регламентиран законово този въпрос.
Със сигурност мога да ти кажа че прецакания е винаги инвеститора.
Здравата логика е да се има в предвид АС ама..
Аватар
Vandal

Мнениеот yens77 » 15.09.2011 16:31

Благодаря за отговора.
Форумът наистина не го претърсих усърдно. Това за инвеститора е ясно, аз ще препоръчам да се изпрати официално питане до властимащите, само не знам още до кои точно.
Мойта логика е следната - ако следваме приципа турбина-генератор, който е стандартния за електропроизводство, то в нашия случай "турбината" трябва да е соларния модул и "генераторът" да е инвертора, т.е. източника на АС електричество, но .... ще трябва да се предъвка някак във вид като за държавни чиновници.
yens77

Мнениеот ferdy » 15.09.2011 16:40

В кое ЕРП искате да изграждате?
ferdy

Мнениеот yens77 » 16.09.2011 13:29

В конкретния случай е ЕОН, но този казус го срещнах и при други проекти, понеже повечето от този мащаб са направени за 5МВ за да се избегне лицензиране.
Според мен ЕРП-тата не би трябвало да са проблем, тъй като ДКЕВР издава лицензиите. ЕРП-то ги интересува да не подаваш повече от разрешената мощност в договора, което се постига с ограничение на мощността в инверторите, т.е меренето им няма да отчете никога повече.
Притеснението е следното - правиш си проекта, доставяш панели за 6МВ и инвертори за 5МВ. На приемателната комисия някой чиновник взел, че прочел проектите, и опааа, вие що не сте лицензирани и не може да си пуснете обекта, и сега кво правим, и т.н.
yens77

Мнениеот ferdy » 16.09.2011 15:51

Специално за Е.ОН имам устно уверение, че се гледа АЦ.
ferdy

Re: Инсталирана мощност на ФВЕЦ по смисъла на ЗЕ

Мнениеот venkap » 16.09.2011 18:36

yens77 написа:Здравейте колеги,

Имам селдния казус, който проучвам в момента.
Съгласно ЗЕ не се изисква издаване на лицензия за производство на електрическа енергия при централи с обща инсталирана мощност до 5MW.
Въпроса ми е коя е общата инсталирана мощност при ФВЕЦ - на соларните модулите или на инверторите...

@yens77, няма казус. По-точно сам си измисляш казус. Ако можеш посочи в коя държава, инсталираната мощност се определя от мощността на инверторите.
venkap

Мнениеот yens77 » 19.09.2011 14:00

Нямам кой знае какъв опит в други държави, но по принцип нещата са регулирани различно навсякъде. Например в Германия се изкупува на една и съща цена всяка енергия, в Румъния няма преференциална цена, а сертификати, които се търгуват.
Относно връзка към мрежата - в други държави доколкото знам е определяща енергията, която се отдава към мрежата, а не инсталираната мощност, специално за ВЕИ.
Пример за Словакия - колеги ми казаха за ФВЕЦ 6 МВ, която е изградена там, и енергото са сложили защита, която да изключи и при мощност, по голяма от определената (предполагам защита от претоварване или опция на електромера). Други никакви изисквания не са имали за инсталирана мощност на инвертори или модули.
Това за лицензирането си е типично българска разпоредба и не знам да има подобен аналог с други държави, за да сравняваме.
yens77

Мнениеот venkap » 20.09.2011 07:38

Има международни стандарти и национални регламенти. Международните стандарти ( IEC 61215, IEC 61646 и UL 1703) определят измервателната единица използвана във фотоволтаичната индустрия. Националните нормативи регулират взаимоотношенията отчитайки конкретните интереси и дадености. След като не си съгласен и с двата вида, защо си се насочил в този бизнес?
venkap

Мнениеот yens77 » 20.09.2011 10:50

Venkap, не казвам, че не съм съгласен, просто не мога да намеря еднозначен отговор в българските нормативни документи, затова и споделям във форума, нали това му е идеята все пак - място за споделяне.
Ако съм те подразнил с некомпетентност - съжалявам, не чета IEC стандарти, понеже имам по-други задължения, но все пак съм в "бизнеса".
По принцип съм си казал мнението на инвеститора да вземе предвид за по-сигурно мощността на модулите (Wp), което предполагам е и твоето мнение, макар да не е много ясно.
yens77

Мнениеот Mateev » 10.10.2011 13:39

Изчетох внимателно закона - навсякъде е употребена мерната единица kW (киловат). Никъде в закона няма kWp (киловат пик). Следователно законодателя също е имал предвид мощността на инверторите. Тъй като законодателя е употребил думичките ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ, то ние ще трябва да се поровим и да проверим какво точно се крие зад тези думички.

Според мене не е редно за ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ да се взема някаква първична мощност, която все още не е преобразувана. Например при реакторите в Козлодуй - ами всеки един от блоковете е с топлинна мощност от 3 MW, но само 1 MW е електрическата мощност, която може да се отдаде в мрежата. Останалото са топлинни загуби. При нас е същото. Имаме си някаква kWp мощност, но това е нещо първично. Част от тази мощност я губим в преобразуване и топлина и е важно какво можем да отдадем на изхода, а не какво можем да получим на входа.

Ако някое от ЕРП-тата има друго мнение, ще се наложи да му напишем официално писмо с разяснения.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 11.10.2011 15:37

ferdy написа:Специално за Е.ОН имам устно уверение, че се гледа АЦ.

ferdy@, понеже в две теми твърдиш, че специалистите на Е.ОН гледат променливо токовата страна на централите, имаш ли информация от кога е тази промяна и има ли приети централи по този принцип?
Как такива централи ще се класифицират към изискванията на ДКЕВР?
Фотоволтаични електрически централи

1. До 30 кВт p, монтирани на покриви и фасади -605,23

2. Над 30 кВт p до 200 кВт p, монтирани на покриви и фасади -596,50

3. Над 200 кВт p до 1 000 кВт p, монтирани на покриви и фасади -583,77

4. До 30 кВт p -576,50

5. Над 30 кВт p до 200 кВт p -567,41

6. Над 200 кВт p -485,60
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
Друг е въпроса, че в ДКЕВР не се научиха да изписват правилно единицата - kWp или кВт п.

Mateev написа:Изчетох внимателно закона - навсякъде е употребена мерната единица kW (киловат). Никъде в закона няма kWp (киловат пик). Следователно законодателя също е имал предвид мощността на инверторите. Тъй като законодателя е употребил думичките ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ, то ние ще трябва да се поровим и да проверим какво точно се крие зад тези думички.

Според мене не е редно за ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ да се взема някаква първична мощност, която все още не е преобразувана. Например при реакторите в Козлодуй - ами всеки един от блоковете е с топлинна мощност от 3 MW, но само 1 MW е електрическата мощност, която може да се отдаде в мрежата. Останалото са топлинни загуби. При нас е същото. Имаме си някаква kWp мощност, но това е нещо първично. Част от тази мощност я губим в преобразуване и топлина и е важно какво можем да отдадем на изхода, а не какво можем да получим на входа.

Ако някое от ЕРП-тата има друго мнение, ще се наложи да му напишем официално писмо с разяснения.

Странно защо в SUNNY PORTAL на SMA, които са едни от водещите производители на инвертори, мощността на централите качили данни на сайта, е в kWp, а не в kW.
Plant Name \ Country \ Zip Code \ City \ Power (kWp)
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... tList.aspx
venkap

Мнениеот ferdy » 11.10.2011 16:12

venkap, твърдя, защото попитах по време на енергийния форум миналия месец Симеонов и човекът пред цялата зала го каза. На мен лично ми се струва логично, а как е редно - никой май не може да каже.
ferdy

Мнениеот yens77 » 11.10.2011 18:32

Току що разгледах един договор за присъединяване на ЕВН и в него е описано:
2.4.1 Вид на електрическата централа .......
За фотоволтаични централи
- обща инсталирана пикова мощност .... kWp
- брой на инвертори ...
- номинална единична мощност на инвертор kVA
и отдолу е написано
За всички други централи
- обща инсталирана генераторна мощност .... kVA
- брой на генераторите
- номинална единична мощност на генераторите ... kVA
- тип ......
Според мен по-правилно е kW за инвертори и генератори, но както и да е.
Отделно има точка
2.4.2 Максимална мощност отдавана към мрежата
Хората според мен много правилно са отделили фотоволтаици от останалите, понеже фотоволтаиците са специфичен случай на електропроизводство и е необходима отделна дефиниция, която по принцип липсва в повечето нормативни документи (ЗЕ например).
За информация в моя случай с петте мегавата - инвеститорът поиска становище от адвокатите, които правят легалната оценка по проекта, и те се произнесоха, че трябва да се инсталират не повече от 5 MWp модули :x
И малко извън темата:
Джак Фреско (идеологът на проект Венера) казва - в един свят ръководен от технологиите и науката професии като адвокати, съдии, полицаи, банкери, финансисти, маркетолози, политици и т.н. просто няма да са необходими, както и разпоредбите и законите ще са излишни.
Извод: изглежда все още не живеем в този свят, затова ще слушаме адвокатите и банкерите, може и политиците, засега поне :(
yens77

Мнениеот jhoro » 16.10.2011 17:14

Много приказки - какво не разбрахте?

кВт п, kWp, 千瓦峰值 - едно и също е.

По-важното - ако инвертора е 10 kW AC - това означава че от него могат да излязат макс. 10 kW. Ако ще да му сложите 100 kWp DC.
Така че трябва да се гледа мощността на изхода - защото тя влияе на параметрите на мрежата.
Когато питаш в западен форум - някой ти отговаря.
Когато питаш в руски форум - отговаря и също пита.
Когато питаш в български форум - 100 човека ти обясняват, какъв си идиот.
jhoro

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ