Икономическа жизнеспособност на бизнес план

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Икономическа жизнеспособност на бизнес план

Мнениеот retro » 17.10.2011 00:24

"Казус
Проектът е по мярка 312 за изграждане на соларен парк. Разглеждан е 14 месеца, без да е предоставяна каквато и да било информация на кандидата относно хода на оценката на бизнес плана. В крайна сметка пристига заповед на изпълнителния директор на ДФЗ-РА, с която се отказва финансиране на проекта с мотив, че не доказва икономическа жизнеспособност за периода на бизнес плана (10 години). Цитирана е нетна настояща стойност на инвестицията - отрицателна. Сумата не отговаря на реалните изчисления, действително така представеният на ДФЗ бизнес план е жизнеспособен, но въпреки това е отхвърлен. Защо се е получило това?

Благодаря предварително за отговора."

Източник: http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinans ... obnost_na/
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот retro » 17.10.2011 00:48

Отговор на държавен фонд "Земеделие"

По постъпилото запитване относно отказ за финансиране на проект за изграждане на соларен парк по мярка 312.
Процедурата за контрол е задължителна за работа на отдел ДПМРСР и при обработката на проектите са спазват акредитираните процедури, залегнали в правилника на отдела.

Част от тези процедури включват финансов анализ на представения от кандидата бизнес план касаещ инвестиционното намерение. Използва се методът на нетна настояща стойност за определяне на доходността от дадена инвестиция.

Той е водещ показател за оценка на ефективността на инвестиционни проекти, тъй като в най-пълно показва, в каква степен се е повишило благосъстоянието на собственика на фирмата. При този метод се установява дали сумата от дисконтираните нетни парични потоци за целия срок на икономически живот на проекта превишава сумата от дисконтираните инвестиционни разходи.

В казуса поставен пред фонда след оценка на финансовите показатели, които бенефициентът е заложил, е изчислена отрицателна нетна стойност по проекта.

Отрицателната нетна настояща стойност означава, че сумарните разходи по проекта превишават сумарните приходи при дадена възприета норма на дисконтиране. Следователно такъв проект няма да доведе до нарастване на благосъстоянието на кандидата, а напротив - ще го обремени с допълнителни разходи.

ДФ "Земеделие"

Основен параметър, използван при изчисляване на NPV (Net Present Value) е дисконтовия фактор (норма на дисконтиране). Но никъде в нормативните документи не е посочена неговата стойност, т.е. коя е "правилната", "точната" стойност на дисконтовия фактор.
Само в едно указание беше споменато, че :

Вие също можете да си изчислите стойностите на тези показатели, стига да знаете стойността на дисконтовия фактор, който Разплащателната Агенция използва.

И ако не знаете, че съществува такова указание или не сте успели да го намерите, или никой от ДФЗ-РА не ви отговори на въпроса "Какъв дисконтов фактор да използвам при изчисляването на NPV - какво става тогава?
Очаквам вашите коментари.
Благодаря за вниманието.
retro

Мнениеот petyostoev » 17.10.2011 09:40

Какво става,не се ли сещаш.Дисконтовия фактор по който РА работи е бил известен само на някои консултански фирми.И само тези проекти изготвени от тях,са жизнени,а другите не са.И само те ще "повишат благосъстоянието на собственика на фирмата".
petyostoev

Мнениеот vedic » 17.10.2011 14:10

Е,здавеи колега значи явно не само аз съм НЕ ЖИЗНЕНОСПОСОБЕН.

Което никак не ме радва но какво ще правим от тук нататък всички "
нежизноспособни"????????
Предаваме ли се или.......
vedic

Мнениеот Solaris » 17.10.2011 17:26

vedic написа:Е,здавеи колега значи явно не само аз съм НЕ ЖИЗНЕНОСПОСОБЕН.

Което никак не ме радва но какво ще правим от тук нататък всички "
нежизноспособни"????????
Предаваме ли се или.......

Не, не се предаваме
Последна промяна Solaris на 17.10.2011 18:42, променена общо 1 път
Solaris

Мнениеот sunny_boy » 17.10.2011 17:46

Solaris написа: Но въпреки това е възможно преизчисляване на този показател от служители на РА, за което и публикувах най-горния линк...

SOLARIS=RETRO ????
sunny_boy

.

Мнениеот retro » 17.10.2011 18:47

???
retro

Мнениеот retro » 17.10.2011 18:56

Не се занимавайте с глупости, ами прочетете за безобразията на ДФЗ:

Конкретно по казуса:
Наш клиент има абсолютно аналогичен случай.
От ДФЗ отказват да предоставят каквито и да било мотиви. Не е ясно как са преизчислили бизнес плана, за да достигнат до тези абсурдни резултати. Имаме внесен проект, изчислен по същия начин и при него проблеми няма.
Освен, че са му отказали проекта на нашия клиент, на практика не му дават възможност да кандидатства на ново, тъй като не са посочили къде е грешката, от там той няма как да си я оправи.
Клиентът ни в момента жали пред Министъра на земеделието. Вече 4-ти месец отговор няма.
Безхаберието е пълно!
Тъй като няма посочено име или координати за връзка имам една молба към този, който го е пуснал казуса:
Очевидно беззаконията в ДФЗ придобиват размера на епидемия.
Вече сме засипани с десетки подобни случаи на потъпкване на всякакво право. В този фонд доста са се вживяли в ролята на господ и трябва да им се да де да разберат, че това не е така.
Свържете се с нас, за да Ви предоставим координатите на нашия клиент и ако желаете да предприемете съвместни действия. Можете да разчитате на нашето пълно съдействие. тел.********
retro

Мнениеот retro » 17.10.2011 19:01

Screenshot на коментара
Прикачени файлове
Capture-1.jpg
Capture-1.jpg (106.45 KiB) Прегледано 15613 пъти
retro

Мнениеот petyostoev » 17.10.2011 21:11

Защо си отрязал телефона на AFC.Аз ако го имах през м. 12 2010г.може би щях да се свържа с него.
petyostoev

Мнениеот retro » 17.10.2011 22:26

petyostoev написа:Защо си отрязал телефона на AFC.Аз ако го имах през м. 12 2010г.може би щях да се свържа с него.

Де да знам... Да не правя реклама на конкурентна фирма - нали Матеев правеше (а сигурно и още прави) и бизнес-планове?
retro

Мнениеот petyostoev » 17.10.2011 23:28

Мисля че Матееев нямаше да има нищо напротив,все пак afc е предлагал съдействие за връзка с негов клиент с който да се обединят усилията за обжалване в съда.Или не съм го разбрал правилно????
petyostoev

Мнениеот retro » 18.10.2011 00:09

petyostoev написа:Защо си отрязал телефона на AFC.Аз ако го имах през м. 12 2010г.може би щях да се свържа с него.

Стоев, тази статия в Дневник ми попадна оня ден, а не през м.12 2010 г. Съжалявам, че не съм я намерил още тогава...
retro

Мнениеот petyostoev » 18.10.2011 09:42

И аз съжалявам,че не съм я видял тогава,но все пак благодаря,че я публикува тука.
petyostoev

Назад към Нормативни документи