117.24 kWp електроцентрала на покрива на ЗИТА Русе Карбохим

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 02:04

Изображение

Внимателно маркираме разделителната линия. Тука също гоним едва ли не десетата от милиметъра.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 02:08

Изображение

Междувременно аз се разхождам и снимам работата до момента. На тази снимка се вижда Контрола по качеството. Току що съм се разпоредил преди да започнем монтажа на модулите да бъде направена контролна проверка дали всеки един болт е стегнат като трябва. След една седмица ще направим още една такава проверка и ще дозатегнем, ако някъде се е разхлабило от топлинните разширения. Следващата проверка ще е чак след една година.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 02:28

Изображение

Тука съм снимал участъка, в който се съединяват два профила. Съединителната планка е достатъчно здрава и може да поеме целият момент при едно евентуално натоварване с максимална сила. Следователно съединяването на два профила може да се извърши във всяка една точка от конструкцията. Въпреки това съм недоволен. Когато една греда се натовари с равномерен товар, по нейното продължение се получава положителен момент в точките, в които подпорите държат гредата, и отрицателен в центъра на гредата между две подпори. Нулевият момент е приблизително на разстояние една четвърт и три четвърти от точките на подпорите. Следователно ако трябва да се направи някаква снадка на носещите профили, най-добре ще е ако тази снадка е на разстояние една четвърт от най-близката подпорна точка. При нас това не е така. Снадката е на разстояние приблизително една осма. Следователно ще е натоварена с около половината от максималния момент. Не че е проблем, но конструктора можеше да се постарае малко повече и така да определи мястото на краката на конструкцията, щото снаждането на носещите профили да става в точките с нулев момент. Вземам си бележка и за следващите проекти сам ще проверявам дали този аспект от проектирането е спазен.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:21

Изображение

Първият модул вече е монтиран !!!

Тука му беше мястото на фанфарите и ръкоплясканията. :lol:
Но публиката явно не можа да оцени подобаващо този исторически момент, защото беше заета с четене на етикетките на модулите, цъкания с език и с обсъждания на тема "Как ще ги стигнем японците, гермаците, американците, че и даже китайците......". Модулите на Kyocera наистина бяха впечатляващи с тяхната перфектна изработка и със страхотната визия на поликристалната повърхност и нейните отблясъци от лъчите на слънцето.

Малко за технологията на монтаж:
Много е важно ръба на редицата с модули да е в перфектна права линия. Но постигането на това изискване никак не е лесно. При монтажа на тестовите централи в Габрово правихме много и най-различни експерименти и пробвахме какви ли не технологии. Проблема е много сериозен. Самите модули не са идеални правоъгълници с идеални прави ъгли. Освен това има разброс в размерите им. Може да се говори за десети от милиметъра, но когато правиш редица от 20-30 модула се оказва, че грешките се натрупват и водят до изкривявания на цялата редица. Няма да се спирам на повече подробности за всичко, което пробвахме. Само ще кажа, че вече съм готов да напиша десертация на тема "Подравняване на криви модули върху крива конструкция".

Та как в момента подравняваме модулите?
Ами купили сме си един дълъг 6-метров алуминиев винкел с много голямо сечение (почти 20 мм) за да бъде твърд и да не поддава при натиск от модул. Рисуваме с конец (или с мощен 50 mW зелен лазер) правата линия и после с дърводелски стяги прихващаме винкела към конструкцията (вижда се на снимката). След това просто пускаме модулите върху него и ги нагласяме да легнат плътно по горния му ръб. Ефекта е поразителен. С тази технология лесно се правят редици от модули с дължина над 20 метра и разброс от правата линия една десета от милиметъра.

След това се слага долния ред от модули, като се дистанцират от горния на разстояние точно 20 mm посредством друг алуминиев профил със сечение 80х20 мм и дължина 6 метра. Резултата е, че се получават перфектни прави линии с перфектно еднакво отстояние между модулите от 20 mm както по вертикала, така и по хоризонтала.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:29

Изображение

Първият ред с модули е почти готов. На тази снимка много добре се вижда винкела, с които осигуряваме правата линия на модулите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:31

Изображение

Първият ред е готов.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:36

Изображение

Всички модули вече са монтирани. Доволни сме от резултата. И има защо. Постигнахме много висока точност на монтажа със сравнително малко усилия.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:39

Изображение

Време е да се подредят кабелите по носещите профили и да се монтира инвертора.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:42

Изображение

Кабелите вече са подредени и са прихванати с алуминиеви скоби. Инвертора вече е монтиран. Първият киловатчас електроенергия вече е произведен. Ура!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:44

Изображение

С гордост залепяме върху инвертора рекламни стикери на СТС Солар.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:45

Изображение

Последна снимка преди да си тръгнем.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 03:57

Равносметката:
5 човека за 8 часа монтираха 5.72 kWp централа. Аз не се броя за работник, защото дефакто почти не съм помагал. Само давах акъли и контролирах качеството. Исках да съм спокоен, че всичко е уточнено до най-малката подробност и че следващия път монтажа може да мине и без моето присъствие.

Относно времето за монтаж:
Дефакто немският норматив за монтаж "киловат на човек на ден" се оказа верен. Знаейки тази информация вече спокойно ще можем да прецизираме стойността на труда в нашите бъдещи оферти.

Относно цената на монтажа:
Успяхме да се включим в немския норматив "200 EUR на киловат". Само че днес направихме големи транспортни разходи - по 500 км на един бус и на една кола с разход 13 на 100 бензин (моята). Следващия път ще пратя бригадата само с една лека кола, при това с някоя по-икономична. И разходите ще намалеят значително. Според мене спокойно може в калкулациите и в бъдещите оферти да се залагат разходи за монтаж от 0.15 EUR/Wp, като тази цифра включва всичко - самия монтаж, дневнитe, командировъчните, транспорта и евентуално нощувките.
Последна промяна Mateev на 11.07.2008 13:18, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 11.07.2008 11:15

Поздравления Матеев, добра работа.
Относно ЕОН, и на мен Нелка Кожухарова ми направи доста добро впечатление.
Днес е 41вия ден от както съм си подал документите за предварителния договор.
И забележете, повече от 20 дена чака за подпис само. Е такъв тежкарлък от страна на директорите не съм виждал.
Става въпрос за Николов и Йорданов.
Вече ми стана на мен неудобно да им се обаждам(на секретарката де)
Аватар
Vandal

Мнениеот dido 2 » 11.07.2008 14:06

Mateev написа:Изображение

Започваме поставянето на алуминиевите профили. Откриваме, че носещите стоманени подпори не са нивелирани много добре. Но това не е изненада. Вече сме наясно, че е почти невъзможно да се изгради метална конструкция с дължина над 50 метра и в същото време грешката да бъде под 1 mm. Предварително сме се подготвили и имаме подложни алуминиеви ламаринки с дебелина 1 mm. С тях ще обираме неравностите там, където ги има. В другите централи, които сме монтирали до момента, слагахме меки подложки от тънък линолеум. Но при тях има вероятност през годините този линолеум да промени структирата си и след 15 или 20 години да се наложи допристягане или даже подмяна. На тази централа решихме да ползваме само твърди тънки подложки от алуминий. Идеята се оказа удачна. Където се налжи сложихме по една, две или даже три подложки. Крайният резултат - идеална права линия на алуминиевия профил.

Трябва да се знае, че човешкото око е много чувствително на изкривявания, когато гледа по ръба на една права линия. Затова нашата задача беше да направим една идеална плоча от модули, в която всеки един ръб или равнина да има максимално отклонение от правата линия с едва ли не една десета от милиметъра. Знаехме, че веднага след монтажа на централата тя ще бъде посетена от кметове, журналисти и даже министри. И се постарахме всичко да бъде идеално. Отделихме огромно внимание не на скоростта на монтажа, а на перфектността във всяко едно отношение. И мисля, че добре се справихме.

Освем естетика , нещо друго постига ли се с "идеално" нивелиране ?
dido 2

Мнениеот Mateev » 11.07.2008 20:00

Основната цел е клиента да остане доволен и в бъдеще да ни хвали пред колеги и познати. Поради тази причина ние се стараем всичко да е перфектно, като се започне от проектирането и оптимизацията на загубите и се стигне до окончателния монтаж и визията на централата като цяло.

Помислете си:
Ако си купувате кола за 1 милион лева, бихте ли се съгласили боята да е надраскана или ламарината да е крива?
Последна промяна Mateev на 11.07.2008 20:02, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД