Оферта- дали е реалистична?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Оферта- дали е реалистична?

Мнениеот plam_69 » 11.12.2011 13:56

Имам желание да си монтирам слънчев колектор . Имам оферта от SunSystem, може ли да коментирате предложената ми цена дали е реалистична . Не разбирам от тази материя и ще бъда благодарен ако ми помогнете с съвет.
Прикачени файлове
оферта.zip
(53.24 KiB) 951 пъти
plam_69

Мнениеот Tashunko71 » 11.12.2011 19:17

Висока е цената
Tashunko71

Мнениеот ... » 11.12.2011 20:41

За това, което предлага офертата цената не е малка, имаш 275 лева само труд. Съоръженията със съответната цена - колектор за близо 700 лева, бойлера е малък - само 120 литра, цената му не знам дали е солена или не; тръбният път - неръждавейка - скъпо; медта ще е с по-ниска стойност; 2 соларни обезвъздушителя за какво са (не се знае обаче каква ще е системата като аксонометрия)? Управлението на Интиел е по-евтино. Помпената група е с приятна цена, опбче не знаем какво включва.
Ако си сръчен с флекса и електрожена можеш сам да си направиш стойката за панела и то доста по-здрава и евтина.
Ако смениш колектра с два от най-евтините алуминиеви турски по 217 лева и 150 литров бойлер :arrow:

Всъщност къде и как ще се ползва системата?

Нека се изкаже филматопло и хелиос да те залее с хиляди формули, графики и агитация за вакуумно-тръбни Сейдо ;)

За Ташунко цената е висока, щото внася евтинджош мЪде ин чина ;)
...

..

Мнениеот Gio » 11.12.2011 20:51

"...", заедно със споменатите от Вас, заформяте групичка, нали? Да вземете да си направите "он-лайн" магазинче ли, що ли? Нали разбирате от нещата - действайте тогава...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ... » 11.12.2011 21:11

Gio, нито имам фирма, нито продавам нещо!!!

Просто споделям какво мисля по въпроса. Всеки има право на собствено мнение! Конкретно цената за труда за мен е реалистична - 275 лева за монтаж оборудване на покрив + наладка и програмиране - приемлива.

Споменах, че ако колегата е сръчен може сам да си направи стойката за колектора - във вески двор (ако става въпрос за къща с двор) се намират най-различни винкели, чакащи да влезнат в употреба!

Очаквам колегата плам_69 да сподели за какво ще се използва системата в конкретният случай!

Ето например аз на двора искам да сложа слънчев колектор за подгряване на БГВ, като бойлерът е 80 литров с една серпентина, през зимата се подгрява от локалното парно, т.е. за подгряване на БГВ ще ми е необходим например само един панел от споменатит
е най-евтини алуминиеви за по 217 лв. ;)

Колегата филматопло го споменавам като човек с огромен опит!

Колегата хелиос го споменавам с лек сърказам, щото беше нацвъкал една тема за слънчеви колетори с огромно количество информация, формули и графики, от които средностатистическия човечец не може да си направи и съвсем обикновен извод какво, по дяволите значи това...

Хайде, със здраве :)
...

Мнениеот LazarG » 11.12.2011 21:25

На мене пък не ми се отваря файла :evil:
Аватар
LazarG

Мнениеот Tashunko71 » 11.12.2011 21:29

и в Китай не са евтини вече соларните системи само са малко по добре направени от родните бойлери
Tashunko71

Мнениеот ... » 11.12.2011 21:31

LazarG написа:На мене пък не ми се отваря файла :evil:

Файлът е .bmp опитай да го отвориш например с Paint. Преди това го разархивираш ;)
...

Мнениеот LazarG » 12.12.2011 00:16

Разгеле - стана, мерси ... - за да го отвори директно ми търсеше Неро. Нормална си е офертата. Може да поевтинее, ако се тръгне към мизерия - 0бикновена помпа, ДТ вместо кадърно управление, алуминиеви панели вместо медни(всъщност предложението за 2 ал.+150л не съм сигурен, че е мизерия). Само тръбата не ми хареса - излишно широка. А, и правописните грешки са дразнещи :)
Аватар
LazarG

Мнениеот plam_69 » 12.12.2011 11:08

Мерси много за изказаните мнения , и мен ме шокира тръбата и цената на монтажа . Според мен монтажа като трудност ще е от най лесния тип ( става въпрос за къща , 4 квадрата хоризонтална плоча на 3.5 метра височина тръбата вертикално надолу влиза в мазата където има монтиран обикновен бойлер , единственото затруднение пробиването на външната стена - основа дебела около 35см реден хоризонтално камък с дебелина на отделните плочи 2-3 см ) Стойката има възможност да е желязна за да и падне цената , тръбата ще я коментирам да видим какво ще кажат. потреблението ми на ток през летния период е 45-50 лв на месец от тях 30 да са за ток , 8 месеца по 30 лв са 240 лв на година това прави че инвестицията ще се изплаща 10 години което е направо лудост и то при положение че не се повреди нищо по системата и не се налагат ремонти. Мога да си монтирам всичко сам но не разполагам с време и затова предпочитам да си платя но цената е наистина висока . Системата ще се използва за топла вода за в банята , семейството ми е 3-членно.Кухнята ми е надругия край на къщата и е на друг воден кръг там почти никога не се ползва топла вода.Така че системата ще се ползва само за къпане.
plam_69

Мнениеот Tashunko71 » 12.12.2011 12:30

Значи според мен е по добре да си сложиш така наречената компактна система по налягане! Няма помпи течности и други. Бойлерът е монтиран на стойката тръбите Heat pipe са пъхнати в него /суха топла връзка/
системата се свързва към студената и топлата вода и това е всичко
за да не замръзват зимата входящата и изходящата тръба които са на открито се слага отоплителен кабел с един термостат
Бойлерът е хром никел и с добра изолация тоест загубите са минимални даже и в студено време
така ще излезе с монтажа около 1600 лв.
Tashunko71

Мнениеот plam_69 » 12.12.2011 13:29

След разговор цената се редуцира до 2400лв. Мислих си и прецених че няма смисъл от това начинание , няма връщане на инвестицията икономическият ефект е нулев поне за мен . В банята имам монтиран и проточен бойлер които работи супер и е чисто нов , така че аз не виждам икономически ефект а още едно съоръжение вкъщи за което трябва да мисля и поддържам. Мерси още веднъж за отделеното време на всички. Ако греша някъде може да ми посочите и да ме убедите с аргументи.
plam_69

Мнениеот LazarG » 12.12.2011 18:10

Не грешиш, всичко е въпрос на сметки. Тези системи са ефективни когато консумацията е висока. При под 200л бойлер трудно излиза сметката, защото всички компоненти с изключение на бойлера (тръби, помпена група, управление, разширителен съд, защити) са еднакви за 500л бойлер и за 80л бойлер
Аватар
LazarG

Назад към Слънчеви колектори за топла вода