Разположение на панелите?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 15.12.2011 20:12

За да сравниш два коренно различни модула с различни размери, брой клетки и площ на 1 клетка, трябва да изчислиш каква е ефективноста на модула или каква е неговата специфична мощност (мощност на 1 кв.м.). За целта трябва да разделиш мощността на модула на неговата площ и така ще получиш каква мощност има 1 кв.м. от модула.

За 235 ватовия модул имаме 235 / 1.668 / 0.993 = 141.88 W/m2
За 195 ватовия модул имаме 195 / 1.580 / 0.805 = 153.31 W/m2

Сам прецени кой модул е по-добър. Явно дори и най-добрият русенски модул е скапан и е направен със залежали нископроизводителни клетки - вероятно защото русенци за търсели ниска цена на една клетка. Иначе няма как да им излезе сметката и няма как да се конкурират с китайците. Изглежда разчитат да подлъжат точно на този тип клиенти, които не осъзнават каква е разликата между 195Wp в малък размер и 235Wp в голям размер модул. Този тип клиенти явно са много, съдейки по моя опит до момента - налагало ми се е да обяснявам написаното по-горе едва ли не на всеки втори клиент.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sns » 15.12.2011 21:49

Здравейте,
И за да стане по ясно или още повече да се обърка Ванко,
ще напиша коефициента на ефектифност (фактор на запълване) на една клетка, като колкото е по голям този коефициент, толкова качеството на една соларна клетка е по-високо.
FF = Vmpp x Impp / Voc x Isc
където:
Vmpp, Impp, Voc, Isc - са параметрите на една клетка.
Та водещите фирми не се ли стремят да направят по ефективни клетки на единица площ ? И в този случай няма ли да ги обидите тези производители, като им кажете, че старите клетки са по ефективни ?
И аз видях един панел на Siemens, mono- 90 Wp, произведен още през 1988г. и в момента работи с 93 % от мощността си, за размери няма да споменавам.
Но понеже колегата Ванко се интересува на 490 м2 какви модули да сложи ?
Нека Ванко да каже, според него какви модули са подходящи за дадения покрив :
- моно, поли или аморфни
като вземе предвид изискванията необходими за избора на панела ?
Може би след това ще може по точно да се каже, с коя мощност даден панел, ще бъде по подходящ за случая ?
Пожелавам лека и спокойна вечер !
sns

Мнениеот lz1wvm » 15.12.2011 22:34

И за да стане по ясно или още повече да се обърка Ванко,
ще напиша коефициента на ефектифност (фактор на запълване) на една клетка, като колкото е по голям този коефициент, толкова качеството на една соларна клетка е по-високо.
FF = Vmpp x Impp / Voc x Isc
където:
Vmpp, Impp, Voc, Isc - са параметрите на една клетка.

Не съм много наясно,но...коефициента на ефектифност (фактор на запълване).....какво имаш в предвид.Може би,че старите са полукръгли,а новите приличат на квадрати. :?:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Ivanko » 16.12.2011 00:29

Привет дружина,

вижте аз съм със сериозни намерения тук. Искам да науча всичко, за тези модулчета и всичко около тях, за да съм наясно с материята и да пристъпим към реализация на проекта.

Ясно ми е какво е W/m2 и мога все още да определя коя е по-голяма стойност, но все си мисля, че колкото е повече W/m2 толкова повече ще загрява модула и това би влошило работата му. Така ли е? Моля да споделите!!! За което бъдете сигурни, че ще ви Благодаря от сега.

Според формулата за коефициента на ефективност излиза, че моно- 195W и поликристалните 285W имат много близка стойност около 0,76.
А според W/m2 излиза, че монокристалните са на първо място.

1.И точно тук искам да попитам какви са привилегиите на моно-, поли- и тънкокристалните?
2. За пътеките, които се оставят между панелите на покривите, за или против? /този въпрос остана висящ от преди няколко поста/

Лека за сега
" Успехът винаги и навсякъде започва само с една дума - решителност." Наполеон
Ivanko

Мнениеот Mateev » 16.12.2011 09:07

Ivanko написа:......Ясно ми е какво е W/m2 и мога все още да определя коя е по-голяма стойност, но все си мисля, че колкото е повече W/m2 толкова повече ще загрява модула и това би влошило работата му. Така ли е? Моля да споделите!!! За което бъдете сигурни, че ще ви Благодаря от сега....

Нека за нуждите на един мисловен експеримент да приемем, че имаме два еднакви по размер модули с площ от 1 кв.м. И двата еднакво се огряват от слънцето с мощност 1000 W/кв.м. Нека сега да приемем, че единия модул е с електрическа мощност 140 Wp, а другия - 150 Wp. Колко е топлинната мощност, която нагрява модулите? Ами за първия модул е 1000 - 140 = 860W, а за втория 1000 - 150 = 850W. Вижда се, че модула с по-висока мощност ще се нагрява по-малко.

То това си е ясно и от закона за запазване на енергията. Слънцето пече еднакво за всички и нагрява еднакво всички. При това положение колкото по-голяма част от енергията успее да преобразува един модул в електрическа енергия, толкова по-малко остава енергията, която го загрява.
Последна промяна Mateev на 16.12.2011 09:50, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 16.12.2011 09:23

Ivanko написа:...Според формулата за коефициента на ефективност излиза, че моно- 195W и поликристалните 285W имат много близка стойност около 0,76.
А според W/m2 излиза, че монокристалните са на първо място....

Не се подвеждай по този коефициент и по тази "ефективност". Това е игра на думи. Този коефициент FF няма практическа стойност за крайния потребител и измерва някаква си друга "ефективност" или там нещо си друго. За тебе то не е важно. Аз ти казах кое е важното - мощност на единица площ на модула, а не на единичната клетка. Това е ефективността, която те интересува. Тази ефективност ще ти донесе икономия в площта на покрива и цената на конструкцията или пък ще ти позволи по-мощна централа на същия покрив.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 16.12.2011 09:39

Ivanko написа:......1.И точно тук искам да попитам какви са привилегиите на моно-, поли- и тънкокристалните?
2. За пътеките, които се оставят между панелите на покривите, за или против? /този въпрос остана висящ от преди няколко поста/

1.И точно тук искам да попитам какви са привилегиите на моно-, поли- и тънкокристалните?
Няма никакви привилегии. Производителите са си в правото да произвеждат каквото си искат и да правят опити да го продадат, търсейки в повечето случаи некомпетентни клиенти. От друга страна за крайния клиент (инвеститор) най-важна е добрата икономическа обосновка - тоест да получи колкото се може повече за колкото се може по-малко пари. От тази гледна точка монокристалните и поликристалните модули са равностойни. Тънкослойните бяха хит едно време с тяхната цена, но сега вече загиват. Те имат много ниска ефективност в резултат на което централа с тях заема два пъти по-голяма площ, два пъти повече конструкция, три пъти повече окабеляване, нискоефективни инвертори, защото трябва да са трансформаторни и т.н и т.н. Към днешна дата тези модули са тотално неподходящи. По този въпрос (видове модули, плюсове и минуси) във форума има изписани стотици теми с хиляди постинги. Поразрови архивите и се запознай с тях.

2. За пътеките, които се оставят между панелите на покривите, за или против?
Няма нужда от пътеки. Те само създават проблеми. Когато плочата е цяла, снега се свлича много лесно от собствената си тежест. Ако има пътеки, те ще го задържат с месеци върху покрива.

Помисли си - за какво би ти послужила една пътека? За чистене и миене на модулите? Ха-ха. У дома модулите ги чистех и миех само през първия месец от пускането на централата, защото ми беше много мерак. После ги изоставих и последните 2-3 години дори и не ги поглеждам. Те сами си се цапат и сами си се почистват от дъжда и снега. Няма нужда да им помагаш или пречиш. Остави ги на мира и те ще си се оправят сами.

Така или иначе в момента имаш само 490 кв.м. полезна площ. На нея можеш да сложиш точно две 30kWp централи. Ако вземеш да слагаш пътеки, щв намалиш тази мощност. Ще намалиш и годишното електропроизводство, защото ще има снегозадържане през зимата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Разположение на панелите?

Мнениеот Gio » 30.01.2012 19:46

Г-н Матеев доста бързичко упомена основно недостатъци на тънкослойните модули. Вярно е, че трябва да се гледа колко мощност ще извлечем от единица площ. Знаете кои модули са първенци в това отношение, но (както винаги ето го и вечното "Но") тези модули с изключение на така наречената им "N" серия трябва да използват също трансформаторни инвертори. И какво се получава на практика - това, което прави модула, неговите клетки - изобщо неговите добри качества, се губи в трафа на инвертора. Все едно да разреждаш 12 годишно малцово уиски с африканска бира.
За почистването - хубаво е да са чисти модулите - опит и наблюдения просто... Особено, ако са разположени в градска среда. Да, но кой умее да почиства модули..? Пред мен изниква мила, родна картинка - гол до кръста горд собственик с бутилка бира подпряна на талията (или поне на мястото, където се очаква да бъде тази талия), с маркуч вода облива своята собственост и според очакванията си трябва да подобри работата на инсталацията си. Мда... ама инверторчето 'лабаво - изключи... не работи добре при български условия...
Преди години работих за една щатска компания. Част от задълженияата ми бяха т.н "Aqua engineering duties". Контрол на качеството на водата съобразно U.S.P.H. - Американски изисквания значи... Та искам да попитам всеки, който е виждал по-горе посочената мила, родна картинка, дали е забелязвал едни бели петна най-вече в ъглите на модулите? Ето това е нещо, което наистина може да направи много за работата на иснталацията - много, много беля... Има системи за обработка на водата, има дори такива способи основани на нано-технологиите, но работа на всеки инвеститор е да се замисли доколко те са приложими и оправдани в неговите условия...
Наздравичка!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали