разрешение за строеж

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 22.12.2011 13:34

Залагам за тезата на Данчо, приемете го като официален облог, ако има някой, който да го приеме. :lol:
ferdy

...

Мнениеот Gio » 22.12.2011 15:21

...а вземате ли предвид това, че всеки главен архитект може да си изцепи мнението по въпроса и да излезе така, че сме в играта "тука има; тука нЕма"..? За строителното разрешение е хубаво да отиваме подготвени за изненади. Знам, че закона е един, но вие още по-добре знаете, че тълкуванията са доста...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Слънчо » 22.12.2011 15:35

Точно така и се получи.
Напук на всички приказки тук, главният архитект реши, че иска съгласуван проект с ЕОН и то цялостен, както си е по ЗУТ-а.
Новото 20 е, че ЕОН при молбата за Окончателен Договор за присъединяване, не искат нищо по проекта "Присъединяване". Нито строително разрешение, нито дори и работен проект.
Само съгласуват ел. частта по проекта "Централа".
Това е от мен засега, ходейки по окръжностите на Данте. :lol:
Слънчо

Мнениеот andrea » 22.12.2011 19:41

а знаете ли за колко време еон дават окончателен договор?

благодаря предварително
andrea

Мнениеот Слънчо » 22.12.2011 19:49

Това само чехите, НЕК и ББ ще да знаят.
По някакви правила трябва да е месец.
За предварителен чакахме година и един месец :lol:
Слънчо

Re: ...

Мнениеот YordanIvanov » 22.12.2011 22:40

Gio написа:...а вземате ли предвид това, че всеки главен архитект може да си изцепи мнението по въпроса и да излезе така, че сме в играта "тука има; тука нЕма"..? За строителното разрешение е хубаво да отиваме подготвени за изненади. Знам, че закона е един, но вие още по-добре знаете, че тълкуванията са доста...

Джио, тука има, тука нема ни е ясно на всички. Ясно е, че всеки път, когато съм вадил разрешение за строеж съм го правил със съгласувани проекти. Ясно е и тълкуването на различните гл. архитекти, че е точно както аз и ти можем да тълкуваме по различен начин 3D частичната структура на молекулите при дифракция с рентгеновите лъчи. Говорим за законовата рамка. Аз черпя 2 каси бира на следващото събиране на БСА (след официалните разговори), ако бъркам :) .
YordanIvanov

Re: ...

Мнениеот Gio » 26.12.2011 20:27

YordanIvanov написа:
Gio написа:...а вземате ли предвид това, че всеки главен архитект може да си изцепи мнението по въпроса и да излезе така, че сме в играта "тука има; тука нЕма"..? За строителното разрешение е хубаво да отиваме подготвени за изненади. Знам, че закона е един, но вие още по-добре знаете, че тълкуванията са доста...

Джио, тука има, тука нема ни е ясно на всички. Ясно е, че всеки път, когато съм вадил разрешение за строеж съм го правил със съгласувани проекти. Ясно е и тълкуването на различните гл. архитекти, че е точно както аз и ти можем да тълкуваме по различен начин 3D частичната структура на молекулите при дифракция с рентгеновите лъчи. Говорим за законовата рамка. Аз черпя 2 каси бира на следващото събиране на БСА (след официалните разговори), ако бъркам :) .

...да, съгласен съм - знаем всички за законовата рамка. Но знаем и как тя се разглежда от ЕРП-та, гл. архитекти и други такива фактори...Ти пак ще почерпиш с бирата и без да бъркаш :) - говорим за едни и същи неща, но с различни изрази...
Аватар
Gio

Мнениеот YordanIvanov » 26.12.2011 21:11

Между другото и да допълня, че коректив за това, че проекта ще бъде съгласуван с ЕРП, е изкарването на окончателния договор с ЕРП-то. Не може да ти издадат окончателен преди да си съгласувал.
Бирата я имаш по дефаулт. Кажи къде и кога?
YordanIvanov

...

Мнениеот Gio » 27.12.2011 07:57

Да, за да входираш искане за договор за присъединяване в енергото, се изксва влязло в сила разрешение за строеж... Колкото до бирата, когато създадем финансово аргументиран повод, можем да смучем до посиняване... :) :)
Аватар
Gio

Re: разрешение за строеж

Мнениеот vasil_g » 22.02.2012 13:37

Колеги, собственик съм на имот с одобрени проекти, окончателен договор с ЧЕЗ и издадено строително разрешение за ФВЕЦ. Предстои одобряване на проекти и издаване на строително разрешение на кабелно трасе за свързване на ФВЕЦ с ВЕЛ 20 кV., което се явява втори строеж.

Моля да ми отговорите на следните въпроси:
Ако предприема строителство на първия строеж – ФВЕЦ, ще имам ли право да получа разрешение за ползване и акт 16, като самостоятелно функциониращ обект, преди съоръженията за присъединяване да бъдат изградени, които се явяват втори строеж с отделно разрешение за строеж?
Съоръженията за присъединяване бих желал да бъде с нова комисия за акт 16 и разрешение за ползване, защото ако и двата строежа трябва да се приемат едновременно, ще закъснея за срока 01 07 12 г, когато ще бъдат актуализирани преференциалните цени за изкупуване на ел енергия.
vasil_g

Мнениеот Mateev » 22.02.2012 14:10

Ти повдигаш правен казус, на който никой не знае отговора. Пробвай и ще разберем.

До момента много централи са били пускани в експлоатация и по двата начина - с общ или с отделен акт 16 за присъединяването. Ясно е, че докато не си извадиш и двата акта 16, нямаш шанс до получиш договор за изкупуване. Така че който е бил с два акта, винаги е изчаквал втория, за да започне процедура за изкупуване.

В момента ти обаче всъщност задаваш друг въпрос "Датата на кой от двата акта ще се гледа при определяне на изкупната цена". Ами ако питаш мене или някой от монополистите ЕОН, ЕВН или ЧЕЗ, най-вероятния отговор е "Втория акт, без значение кой от двата е той". Така си го мисля и здравата логика говори за същото. А ако попиташ за прецеденти - ами ще те отчаям още повече. Прецеденти има от миналата година и за двете алтернативи, но тогава се гледаше АКТ 15, който тихомълком се съставяше само между две страни и понякога беше дори със задна дата. При АКТ 16 това е невъзможно - там има държавна приемателна комисия от 7-8 човека от различни държавни служби.

Аз дори храня още едно съмнение - ако по някаква причина има проблеми или забавяния с трафопоста, то тогава най-вероятно ще се спънеш на още по-ранен етап - 72 часови проби. По закон датата се предлага от надзора, но всъщност електроразпределителното предприятие може да я отложи с много, ако трафопоста не е готов и напълно функционален. Нали знаеш, че на датата на 72-часовите проби се носи електромерното табло, свързва се и се прави първо вдигане на шалтера на трафопоста. И се моли всичко да заработи, че съм имал случай на гафове в трафопоста, довели до отлагане на 72- часовите проби.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.02.2012 14:27

Да добавя и още нещо - ако все пак успееш да извадиш акт 16 на централата при неработещ трафопост (което е много малко вероятно), въпреки това ти ще получиш само статут на РАБОТЕЩА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА. С такъв статут можеш да си произвеждаш ток за себе си и нищо повече.

Ако обаче поискаш да получиш някаква ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА, то това означава, че искаш ДА ПРОДАВАШ ЕЛЕКТОРЕНЕРГИЯ. Това обаче вече предполага трафопоста да има акт 16 и да е направена комплексна 72-часова проба на трафопост + централа. Тоест - да си присъединен и дори да си сключил ДОГОВОР НА ДОСТЪП. Само тогава ставаш ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ, който пък от своя страна има правото да продава на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА.

От тази гледна точка преференциалната цена би трябвало да се даде към датата на ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА РАБОТЕЩА ЦЕНТРАЛА. Тоест към датата на втория АКТ 16, без значение кой е той. Всичко това обаче е мое тълкование, което може да е грешно. Безпокоя се, че при когото и да отидеш, дори и при известен юрист, отговора винаги ще е един и същи - "Ами пробвай и ще видим". Законодателството не е точно и ясно по този казус, което предполага тълкования. А ЕРП-тата винаги тълкуват неяснотите в своя полза (която е твоя вреда).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот vasil_g » 22.02.2012 14:36

Трафопоста не е проблем и него мога да го построя, защото е в моя парцел. Затруднението ми е трасето...
vasil_g

Мнениеот Mateev » 22.02.2012 16:04

Не знам какво да кажа. Нашия мил и любим ББ към днешна дата създаде такава законова несигурност за бъдещето на бизнеса и на изкупните цени, щото вече всеки един инвеститор във ВЕИ се е преквалифицирал в ГАДАТЕЛ. Сутрин като се събуди, вади боба и картите ТАРО и започва да гадае - ще го бъде - няма да го бъде - ще го бъде - няма да го бъде .....

Та това е обстановката, в която всички вземат инвестиционните си решения. Аз също. Хвърлям всеки ден боба, че пушек се вдига..........
Едната ми централа (30 kWp) стои построена-недопостроена и се чудя да я завършвам ли или да ходя да набия някого.
Другата (200 kWp) си стои в очакване НЕК да издаде писмо на ЕОН, за да потръгнат нещата с предварителния договор. Миналата година така се беше закучила и една 500 kWp в Дряново и докато не мотивирахме когото трябва, не ни пуснаха да минем.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 22.02.2012 16:39

Браво Матеев, захранил си им системата и ти. Те затуй още дишат и като отидеш на среща продължават да поглеждат в чантата ти, дали пакет ще извадиш или камера се криеш.
Само "хрътките" им трябва на такива. Ако всеки се хване да им извърти този номер, колко бързо ще се оправят?! Като гепат по двама-трима в ЕОН, ЕВН,ЧЕЗ, НЕК, ДКЕВР и ще спрат с тези номера.
Ако знаете как да се свърже човек с тия хрътки, казвайте, че и аз съм се наточил. Или ще си оправяме ние държавата или тя ще ни оправя. С полицията наистина можеш да попаднеш на проводник за късо съединение към схемата.
И там един ремонт трябва, ама едно по едно.
Слънчо

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ