Някой въпроси при новоизграждащи ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Някой въпроси при новоизграждащи ФЕЦ

Мнениеот peter.kostov » 12.01.2012 19:52

Здравейте!

Отдавна следя форума и реших, че е време да се регистрирам.
Прочетох доста теми и материали, но по-добре да попитам за няколко неща професионалистите в тая сфера. Предстои ми закупуване на терен с излязло становище от ЕОН. Не съм на 100% сигурен дали ще е правилна стъпка. Затова моля колегите с богат опит, ако имат време и желание да ми отговорят на следните въпроси:

1. Ясно е, че правителството удари под кръста много инвеститори с новите изкупни цени на зелена енергия. Доста чуждестранни компании, решили да инвестират в БГ във фотоволтаичната сфера се готвят да се оттеглят. Възможно ли е за 2013-та година отново да има драстични промени? Говоря за изкупни цени, които обезмислят самата инвестиция.

2. Какво се случва с централите, които са подписали договор за присъединяване. Продължават ли си продажбата на цената на договора или и при тях цената се редуцира? Не можах да намеря отговор на този въпрос.

3. Цената за ФЕЦ над 200 кВт p - 485.60 лв./МВтч задължителна ли е или е максималната цена, която могат да предложат ЕРП? Съществува ли вероятност да ме заставят да продавам на по-ниска от тая цена и кога това става ясно - при предварителния договор или при договора за присъединяване?

Няма да прекалявам с въпросите за начало. Просто доста време хвърлих за проучвания и някак съм раздвоен.

С уважение: Петър Костов
peter.kostov

Мнениеот Петков » 12.01.2012 20:36

Като изградиш централата сключваш със съответното ЕРД договор за 20 години на изкупуване на определа цена за целия период. По вторият въпрос - цената за нови централи, както ще е твоята е вероятно да се определя при получаването на акт 16.
Аватар
Петков

Мнениеот peter.kostov » 13.01.2012 03:08

Това е много нередно според мен - преди акт 16 ти си направил всичко, похарчил си последната стотинка и си платил на всички по веригата...И ако ти изпраскат една цена от 350 лв. на мегават кво правиш. Иди избивай инвестицията. Все повече си мисля, че тая несигурност ще откаже доста хора, които могат да бъдат и ваши потенциални клиенти.
Г-н премиера се изказа в медиите, че България няма да присъединява към енергомрежата зелена енергия. А докога - не каза.

Както и да е, явно засега нещата ще претърпят забавяне.
Понеже имам възможност да се снабдя с френски панели на много изгодна цена - под 1^/W, искам да попитам съществува ли теоретична вероятност едно жилище, което се обитава от 4 души да се захранва автономно през цялата година? Съществува ли система, която може да съхрани част от енергията през лятото, за да се използва през зимата? По принцип знам, че невъзможно, но все пак да се уверя:)
peter.kostov

Мнениеот ferdy » 13.01.2012 23:36

Всичко е възможно, стига да има достатъчно телешки пържоли, калорифери и чадъри.

А по темата: ако централата има акт 16 до 30.06.2012 г. най-вероятно ще получи цена, която вече знаем, за след това трябва да се хвърля боб.
ferdy

Мнениеот peter.kostov » 13.01.2012 23:52

А защо точно до 30.06.2012? Какво конкретно ще се случи тогава?
peter.kostov

Мнениеот petyostoev » 14.01.2012 08:45

Тогава ДКЕВР ще определи новата изкупна цена,която ще действа за следващата една година.
Последна промяна petyostoev на 15.01.2012 19:58, променена общо 1 път
petyostoev

Мнениеот peter.kostov » 15.01.2012 18:14

Благодаря за отговорите! И без друго в момента ситуацията е напрегната след изказването на премиера. Не се знае все още дали това е сериозно или не. Притеснява ме факта, че данните за броя на заявените мегавати са твърде съмнителни и всеки ден се променят.
peter.kostov

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали