За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

бюджет ...

Мнениеот solarcenter » 31.05.2011 11:24

Г-н Душев , защо все пак не започнете от идея за бюджета ... ?!? Това на покрива , тридесетина киловата ще струва към 200 000 лв ... Страхотно е да се помечтае , ама понеже често съм в Дупница , познавам и хала на нашего брата българина ... не знам откъде ще се появат тези пари ? По мои изчисления имате около 30-35 апартамента съвсем грубо в блока , т.е. разпределено се падат около 6000 лв на апартамент ... Някои сигурно са възрастни , неплатежоспособни .. Т.е. другите ще трябва да сложат към 7 000 -8000 лв ,за да компенсират ... ! Т.е. да участвуват 30 апартамента по около 7000 лв всеки ... Доходи грубо около 75 лв на месец на апартамент ... Вижте дали става тая аритметика с Вашите съседи ! Иначе стискаме палци , пък и в Дупница има слънце, макар доста висок хоризонт да прави Западната Рила ... :)
solarcenter

Re: бюджет ...

Мнениеот Михаил Душев » 31.05.2011 11:39

Знам, че сам, нищо не мога да направя. Трябва да имам гръб - пред банки, в община, та политически дори. Мога и да греша, но мисля, че парите няма да са ми най-големият проблем. Имам някой и друг коз в ръкава. :wink:
Михаил Душев

Мнениеот ferdy » 31.05.2011 12:08

Проведете разговори и с банки сега, за да се прецени как ще се финансира наистина всичко това. Със собствени средства на собствениците едва лище успеете, така че ще Ви трябва привлечен капитал. Попитайте банките основно дали като статут "етажна собственост", ако мога така да го кажа, ще Ви финансират?
ferdy

...

Мнениеот Gio » 31.05.2011 13:20

...тук има възможности:
Прикачени файлове
ECC INVEST.doc
(80.5 KiB) 851 пъти
лихвен бюлетин.xls
(48 KiB) 786 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 31.05.2011 15:14

Направо са си невъзможности. :lol:

Друг въпрос, който трябва да се зададе на банката е: ще финансира ли централата и с какво облекчение на условията, ако кредитът се усвоява след изграждане на съоръжението?
ferdy

Мнениеот Gio » 31.05.2011 15:37

ferdy написа:Направо са си невъзможности. :lol:

Друг въпрос, който трябва да се зададе на банката е: ще финансира ли централата и с какво облекчение на условията, ако кредитът се усвоява след изграждане на съоръжението?

...да, като им гледам лихвените проценти, като сложим им "зайчетата из ръкавите"... Интересна ми бе субсидията, за която става дума в края - да не е "заигравка" с ДДС-то...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 31.05.2011 16:07

Gio написа:
ferdy написа:Направо са си невъзможности. :lol:

...да, като им гледам лихвените проценти, като сложим им "зайчетата из ръкавите"... Интересна ми бе субсидията, за която става дума в края - да не е "заигравка" с ДДС-то...

Кое, "бързия кредит" ли?
ferdy

Мнениеот Gio » 31.05.2011 16:14

"5.3 Субсидии по кредитната линия:
проекти на общини: 5% от стойността на кредита;
*проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници:
*20% от стойността на кредита за проекти в публичния сектор;
* 15% от стойността на кредита за проекти в частния сектор;
* 20% от стойността на кредита за проекти за ВЕИ."

Това имах предвид.
ДСК пуснаха едно такова нещо с банката за възстановяване и развитие, но веднага добавиха, че грантът не важи за фотоволтаични проекти... И да не споменавам откъде им започваха лихвените нива...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 31.05.2011 17:06

Предполагам е от същата линия, няма в момента друго субсидиране май.
ferdy

Мнениеот desislav1948 » 18.01.2012 23:12

Колеги здравейте.

Аз съм нов в тази област и ще съм изключително благодарен на малко помощ.

Имам 2 покрива и искам да инсталирам общо 60квп, като ще го направя с една фирма, но като две отделни централи (до 30кв).

Направих си слънчев одит и чак след това разбрах, че не е нужен изобщо и за това искам да се застраховам преди следваща крачка.

Навсякъде във форума има много информация, но никъде не открих систематизирано какво следва след визата за проектиране. В закона пише, че трябва да се направи технически и/или работен проект с който се отива при главния архитект с искане за разрешение за строеж.

Въпросите ми са:

1.Какво точно включва работния/техническия проект?
2.Има ли фирми, които правят само това?
3.Какво друго ще ми е нужно като документация след всичките съгласувания и след изготвянето на проект за да получа разрешение за строеж?

Надявам се на отговор и благодаря предварително!
desislav1948

Мнениеот joro76 » 19.01.2012 12:45

desislav1948 написа:Колеги здравейте.

Аз съм нов в тази област и ще съм изключително благодарен на малко помощ.

Имам 2 покрива и искам да инсталирам общо 60квп, като ще го направя с една фирма, но като две отделни централи (до 30кв).

Направих си слънчев одит и чак след това разбрах, че не е нужен изобщо и за това искам да се застраховам преди следваща крачка.

Навсякъде във форума има много информация, но никъде не открих систематизирано какво следва след визата за проектиране. В закона пише, че трябва да се направи технически и/или работен проект с който се отива при главния архитект с искане за разрешение за строеж.

Въпросите ми са:

1.Какво точно включва работния/техническия проект?
2.Има ли фирми, които правят само това?
3.Какво друго ще ми е нужно като документация след всичките съгласувания и след изготвянето на проект за да получа разрешение за строеж?

Надявам се на отговор и благодаря предварително!
Колега за всеки е различно това 20 човека различно ще ти каже зависи и от пупа и от общината и от ЕРП и от главния ви архетект
joro76

Мнениеот ferdy » 19.01.2012 13:28

След виза за проектиране е необходимо да се изготвят становища от конструктор и от ел. проектант, има фирми, които предлагат тази услуга - всички доставчици на оборудване, каквито са и СТС Солар, в чиито форум се намирате в момента.

Освен становищата си извадете и по едно становище от РИОСВ и РЗИ, дори и никой да не го изисква. След изготвянето на становищата от конструктор и ел. проектант се подава заявление за издаване на разрешение за строеж/поставяне/, заедно с тази процедура вече можете да подадете искане за сключване на предварителен договор за присъединяване, а след получаването на разрешението за строеж - подавате искане за сключване на окончателен договор за присъединяване и започвате изграждането.
ferdy

Мнениеот desislav1948 » 19.01.2012 22:32

Много благодаря Фреди! Електричар ясно, а въпросният конструктор какво разрешително трбва да има за да се подпише на такова становище и да му го признаят?

Сигурно въпроса е доста лаишки! :) Осъзнавам фактора община и това че най-вероятно няма да ме пуснат без да е фирма близка до главния архитект, но все пак....
desislav1948

Мнениеот joro76 » 20.01.2012 11:19

desislav1948 написа:Много благодаря Фреди! Електричар ясно, а въпросният конструктор какво разрешително трбва да има за да се подпише на такова становище и да му го признаят?

Сигурно въпроса е доста лаишки! :) Осъзнавам фактора община и това че най-вероятно няма да ме пуснат без да е фирма близка до главния архитект, но все пак....
Колега внимавай с конструкторите да не патиш и ти като мене че за 1 тон панели строя байконур 2 пък и моя забегна в чужбина и не мога да си върна пари назад пък и трябва да се изпълни проекта ;а и да добавя читав размер няма дето да е верен та като се хващаш на това да знаеш че никой си не върши работата както трябва и трябва да станеш адвокат нотариус архитект конструктор ел зидар железар и всичко друго и най вече нервите да са ти като на титаник въжетата най малко
joro76

Мнениеот Lupus » 20.01.2012 11:28

joro76 написа:
desislav1948 написа:Много благодаря Фреди! Електричар ясно, а въпросният конструктор какво разрешително трбва да има за да се подпише на такова становище и да му го признаят?

Колега внимавай с конструкторите да не патиш и ти като мене че за 1 тон панели строя байконур 2 пък и моя забегна в чужбина и не мога да си върна пари назад пък и трябва да се изпълни проекта ;а и да добавя читав размер няма дето да е верен та като се хващаш на това да знаеш че никой си не върши работата както трябва и трябва да станеш адвокат нотариус архитект конструктор ел зидар железар и всичко друго и най вече нервите да са ти като на титаник въжетата най малко

Зарежи го конструктора и си намери няколко читави майстори, дето знаят какво правят и мислят с главите си. Няма проект, който да се изпълнява на 100% по документация!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали