forum написа:Имам няколко въпроса на които искам да си изясня за си направя сметката колко ще ми струва инвестицията и които не съм срещал до сега да се обсъждат тук(сигурно са обсъждани в някоя тема но поне аз не съм видял)
1.За една централа 30кв колко киловата панели трябва да сложим? Имам предвид че като имаме загуби по кабели, засенчвания, инвертори и др. които в най-общия случай достигат към 20% не трябва ли да инсталираме например 31 или 32кв.
2.За 30кв централа си мисля да сложа 2x15kw(SMA 15000tl) инвертори - това добре ли е, или трябва малко по-мощни инвертори, в смисъл 1x15 +1x17, или 2x17kw.
3.Трябва ли панелите да се захващат задължително за алуминиеви профили или може да се захващат със самонарезни винтове директно за метални профили(кутии примерно 50x50x3 или каквато излезе по сметки)?
Гледах алуминиевите профили с канал които са, и си мисля че каналът е направен за по-лесен монтаж на панелите( за да няма много дупчене ) или пък може да е за да може при различни температури да има известно преместване и така да няма напрежение в панела - кое от двете е, тъй като ако сложа метални профили а не алуминиеви ще ми излезе 2-3 пъти по евтино.
Здравейте,
ако сложите два 15 и един 17kW инвертор, моментално отивате над 30кВ и на строеж 3-та категория и свързаните с това документи, разрешителни и др.
Използването на 3х10 или 2х15 е по-добрия вариант.
Това със "самонарезните" винтове го забравете. С такъв винт може да си закрепите картината в къщи или ламарината на барбекюто в двора.
Какво ще стане след година или две с дупката, която винта си е направил в металния профил?
Самонарезния винт е само поцинкован.
Самонарезния винт държи само на една резба, която е не-повече от 1мм.
При алумуниевия профил, освен по-лесен монтаж, имаме и еднакво Т-но разширение, по-добраа корозоустойчивост, по-лек е като материал (ако вие го качвате на покрив). Профилите, които са проектирани за използване във фотоволтаични системи, обикновенно са със по-сложна форма. AL профил 40х40мм е по-устойчив на натоварване от метална кутия 40х40.
За препежни елементи се използват само такива, които са неръждаеми...
По-евтиното винаги излиза по-скъпо.
Конструкцията е важна толкова, колкото и фотоволтаичните панели.
Върху тази конструкция ще монтирате най-скъпата част от Вашето оборудване.
Не правете компромиси с конструкцията.
Колко ще "спестите" - може би 3 000лв. Тази зима е показателна за климатичния район, в който живеем.
Какво стана миналата седмица по черноморието - ураганни ветрове.
Имаше литнал огромен метален покрив на един автосервиз и автомивка. Може би и те са мислили така - самонарезни винтове, спестяваме от профилите. И цяло чудо е че нямаше пострадали.
А чувам, че и фотоволтаични централи са пострадали!