Gio написа:Мерцедес - о.к. - случката с 22 дефекта в рамките на 2 години ще я пропусна.
Г-н Матеев, това, което описвате е съвсем нормално поведение на европейски производител към клиент. Но личните ми наблюдения и факта, че инвеститор предпочете друг модел европейски инвертори пред SMA за построяването на 80 MWp електроцентрала в Северна Германия, говорят друго. Така също и някой по специфични функции на инверторите, но не искам да навлизам в чисто технически детайли.
А когато стане въпрос за поемане на гаранции пред клиент относно модулите, повярвайте ми - много по-защитен сте и като инсталатор, и като проектант, когато работите с европейско производство. Въпреки, че и в момента уча китайски език, съм убеден, че трябва да опазваме европейската индустрия от китайска експанзия колкото можем заради доброто име на бизнеса, ако щете. А това име е сериозно оклепано от местни политици, администратори, бизнес-мутри... Европейско произведеният модул е по-добрата инвестиция за момента и за в бъдеще...
Не ми се спори. Може и да си прав. При мене нещата обаче изглеждат така:
1. Имам си инвертори, които са почти съвършенни. Качествени са. Надеждни са. Съпорта на фирмата е перфектен.
2. По параметри са най-добрите в света - с най-високо КПД, IP 65 и т.н.
3. Познавам ги перфектно. Знам им дори червата.
4. Познавам перфектно системата за мониторинг и контрол във всичките възможни вариации.
5. Имам си китайска фирма, която произвежда перфекти модули.
6. Слушат ни и се съобразават с нас. Позволяват ни да правим контрол на качеството в завода и се съобразяват с нашите забележки.
7. Вече си вярваме. Толкова много контейнери и пари се превъртяха между нас, че едва ли не вече мога да поръчам контейнер само с две думи по телефона и те ще го пратят.
8. Клиентите са доволни. Модулите са перфектни както във визуално, така и в техническо отношение. Всички клиенти без изключение получават по няколко киловата подарък от това, че модулите са само с положителен толеранс на мощността.
С две думи - нямам абсолютно никакви проблеми. Цялата вътрешнофирмена система и организация по проектиране, доставка и монтаж отдавна е изградена, настроена и в момента работи надеждно и безотказно.
Тогава задавам въпроса:
Защо да си връзвам здрав пръст?