Въпрос отностно панели.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос отностно панели.

Мнениеот Дамян Николов » 20.02.2012 18:06

Здравейте колеги.
Обмислям да направя една малка централна в района на Петрич и от питане и разпитване се оплетох максимално отностно панелите.
Всеки ми предлага и описва плюсовете на модулите.
Та за този регион-Петрич кой вид модули бихте препоръчали-Моно,Поли,GIS(g)
Като инвертори стигнах само до два варианта- SMA i fronius.
Благодаря предварително.
Поздрави.
П.П Централката ще е върху покрив с ъгъл 10 градуса.
Дамян Николов

Re: Въпрос отностно панели.

Мнениеот Mateev » 21.02.2012 14:54

Класиката при централите са монокристални модули и SMA инвертори.

Иначе и поликристалните са точно толкова добри, колкото и монокристалните. Дори са по-красиви..............

А за инверторите - Гледай да са европейски или още по-добре - Германски, за да си нямаш проблеми.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nasiuz » 21.02.2012 15:54

Кой от инверторите е за предпочитане Sunny Tripower 10000TL или Sunny Mini Central 10000TL.
Благодаря1
nasiuz

Мнениеот Mateev » 21.02.2012 19:55

Sunny Tripower е новата серия. Те са трифазни. Те са бъдещето.

Sunny Mini Central са еднофазни. Също не са лоши инвертори, но ги спряха от производство и в момента се чистят складови наличности. Това пък ви дава шанс да си намерите инвертор на половин цена.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Дамян Николов » 22.02.2012 04:37

Благодаря за препоръките.
Спрях се на SMA инвертори и сега остана модулите.
Продължават да ми се кълнат в майка и татко ,как тънкослойните ще избият рибата в Петрич, ама аз нещо вяра не им хващам на тия стъкларии.
А иначе ,майтапа настрана, ама който и да попитам (правил или участвал в някоя от фазите на изпълнение на системи) все неговото си хвали.
Миасоле,Ингли,Канадиан солар,Рек и т.н. . Именно затова се оплетох в размисли и страсти.
Поздрави на всички.

П.П. имам и едно друго питане отностно снежния товар.
В техническите характеристики има предно стъкло 5400Pa и ако задно примерно 2400Pa
Аз ли пресмятам грешно ,но 5400Pa са 54кг/м2 товар?Ако това е вярно и нормално мерене на покриви от порядъка на 100кг/м2 как преминават техническия преглед в общини?
Дамян Николов

Мнениеот Mateev » 22.02.2012 12:52

Тънкослойните модули няма да избият рибата, но ти със сигурност ще я избиеш, ако в наше време направиш централа с тънкослойни. Може и на тракери да ги сложиш - ще избиеш двойно количество риба. Можеш да сложиш на всеки един модул и чистачки от лека кола с пръскачки, за да миеш модулите и да ги охлаждаш. Рибата ще стане тройно.

Но всичко това е за рибари. Ако обаче искаш да направиш разумна и дългосрочна инвестиция в слънчева електроцентрала, използвай моно или поликристални модули - китайски с TUV сертификат + немски инвертори + статични конструкции, но не от тези, при които краката са набити (навити) в земята и които ръждясват и изгниват за по-малко от 10 години. Комбинацията, която ти я препоръчвам, е завладяла над 80% от централите по света. Останалото са разни смели експерименти, повечето от които са икономически неизгодни, а някои от тях вече са се провалили още на старта. Говоря за тънкослойни модули, за тракери, за високоефективни (разбирай свръх скъпи) модули, за разни смешни конструкции - еднодневки и т.н и т.н. Това, което ти казах, е мое лично мнение, базирано на личен опит.

Ще чуеш и много други мнения. Сам видя, че дори и рибарите дават мнение. Ще имаш мнения и от железари, стъклари, въздухари, копачи, винтоверти и т.н. Гледай кой на кого и на какво е представител или производител и ще разбереш за кой точно елемент от централата те лъже. Ти обаче си размърдай мозъка и се опитай да осъзнаеш не какво ти хвалят, а какво премълчават. И след това разрови Googlе и виж какво правят хората по света - няма нужда да се открива топлата вода.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Дамян Николов » 24.02.2012 00:33

Благодаря много за съвета.
Дамян Николов

Мнениеот Gio » 26.02.2012 18:04

...и защо китайски модули, след като европейските производители са на същите ценови нива, само дето гаранциите са много по-леко изпълними и инвестицията се осъществява с много по-нисък риск за инвеститора във времето..? Защо с инвертори, за които няма оторизиран сервизен инженер за страната? Странно, но мисля, че е лесно обяснимо ;)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 27.02.2012 00:34

Даааа....,

В момента разликата е доста малка, но то специално европейските не се знае колко са европейски и отделно качеството не се знае дали е по-добро от китайското. Нищо лично, но пример за лошо качество имам точно с едни италиански модули и инвертори...........
Иначе да - стават и европейски модули - моно и поли, стават и всякакви други с истински TUV сертификат.

Колкото до SMA - ами Мерцедеса си е Мерцедес.
Не казвам че и Аудитата не са добри, но.........

Не знам дали съм разказвал случая с един повреден инвертор на SMA, при който цялата работа, която трябваше да свършим, беше да попълним една форма на сайта на SMA. И след 3 дни пристигна с DHL чисто нов инвертор, а след 7 дни отново дойде DHL и поиска да вземе стария. Перфектна организация без дори да направим един телефонен разговор - просто написахме на сайта на SMA номера на инвертора и номера на грешката, която дава. Това е.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.02.2012 00:40

Mateev написа:Даааа....,

В момента разликата е доста малка, но то специално европейските не се знае колко са европейски и отделно качеството не се знае дали е по-добро от китайското. Нищо лично, но пример за лошо качество имам точно с едни италиански модули и инвертори...........
Иначе да - стават и европейски модули - моно и поли, стават и всякакви други с истински TUV сертификат.

Колкото до SMA - ами Мерцедеса си е Мерцедес.
Не казвам че и Аудитата не са добри, но.........

Не знам дали съм разказвал случая с един повреден инвертор на SMA, при който цялата работа, която трябваше да свършим, беше да попълним една форма на сайта на SMA. И след 3 дни пристигна с DHL чисто нов инвертор, а след 7 дни отново дойде DHL и поиска да вземе стария. Перфектна организация без дори да направим един телефонен разговор - просто написахме на сайта на SMA номера на инвертора и кода на грешката, която дава. Беше "Bridge shortcut". Това е.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 27.02.2012 06:50

Мерцедес - о.к. - случката с 22 дефекта в рамките на 2 години ще я пропусна.
Г-н Матеев, това, което описвате е съвсем нормално поведение на европейски производител към клиент. Но личните ми наблюдения и факта, че инвеститор предпочете друг модел европейски инвертори пред SMA за построяването на 80 MWp електроцентрала в Северна Германия, говорят друго. Така също и някой по специфични функции на инверторите, но не искам да навлизам в чисто технически детайли.
А когато стане въпрос за поемане на гаранции пред клиент относно модулите, повярвайте ми - много по-защитен сте и като инсталатор, и като проектант, когато работите с европейско производство. Въпреки, че и в момента уча китайски език, съм убеден, че трябва да опазваме европейската индустрия от китайска експанзия колкото можем заради доброто име на бизнеса, ако щете. А това име е сериозно оклепано от местни политици, администратори, бизнес-мутри... Европейско произведеният модул е по-добрата инвестиция за момента и за в бъдеще...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 28.02.2012 14:27

Gio написа:Мерцедес - о.к. - случката с 22 дефекта в рамките на 2 години ще я пропусна.
Г-н Матеев, това, което описвате е съвсем нормално поведение на европейски производител към клиент. Но личните ми наблюдения и факта, че инвеститор предпочете друг модел европейски инвертори пред SMA за построяването на 80 MWp електроцентрала в Северна Германия, говорят друго. Така също и някой по специфични функции на инверторите, но не искам да навлизам в чисто технически детайли.
А когато стане въпрос за поемане на гаранции пред клиент относно модулите, повярвайте ми - много по-защитен сте и като инсталатор, и като проектант, когато работите с европейско производство. Въпреки, че и в момента уча китайски език, съм убеден, че трябва да опазваме европейската индустрия от китайска експанзия колкото можем заради доброто име на бизнеса, ако щете. А това име е сериозно оклепано от местни политици, администратори, бизнес-мутри... Европейско произведеният модул е по-добрата инвестиция за момента и за в бъдеще...

Не ми се спори. Може и да си прав. При мене нещата обаче изглеждат така:

1. Имам си инвертори, които са почти съвършенни. Качествени са. Надеждни са. Съпорта на фирмата е перфектен.
2. По параметри са най-добрите в света - с най-високо КПД, IP 65 и т.н.
3. Познавам ги перфектно. Знам им дори червата.
4. Познавам перфектно системата за мониторинг и контрол във всичките възможни вариации.

5. Имам си китайска фирма, която произвежда перфекти модули.
6. Слушат ни и се съобразават с нас. Позволяват ни да правим контрол на качеството в завода и се съобразяват с нашите забележки.
7. Вече си вярваме. Толкова много контейнери и пари се превъртяха между нас, че едва ли не вече мога да поръчам контейнер само с две думи по телефона и те ще го пратят.
8. Клиентите са доволни. Модулите са перфектни както във визуално, така и в техническо отношение. Всички клиенти без изключение получават по няколко киловата подарък от това, че модулите са само с положителен толеранс на мощността.

С две думи - нямам абсолютно никакви проблеми. Цялата вътрешнофирмена система и организация по проектиране, доставка и монтаж отдавна е изградена, настроена и в момента работи надеждно и безотказно.

Тогава задавам въпроса: Защо да си връзвам здрав пръст?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 28.02.2012 22:44

...защото всеки прави грешки, г-н Матеев...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 29.02.2012 07:19

Gio написа:...защото всеки прави грешки, г-н Матеев...

Аз това го знам и именно поради тази причина полагам огромни усилия да гарантирам качествено оборудване. За съжаление обаче има много безотговорни търговци, които прехвърлят стоката през 1% надценка и после вземат парите на клиентите и бягат. От такъв човек каква отговорност очакваш? В случая с италианските инвертори софийския търговец едва ли е спечели повече от 500 лева от продажбата на 6 бройки. Ами при тази ситуация е повече от ясно, че когато клиента го е информирал за повредените инвертори, софийския търговец не си е мръднал пръста. Ей на това аз казвам БЕЗОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ на търговец, който е виждал стоката си САМО ПО КАРТИНКИТЕ НА ПРОСПЕКТИТЕ.

Ако този търговец първо беше купил тестови бройки от инверторите и ги беше изтествал, щеше да се охарчи, но нямаше след това да ЛЪЖЕ КЛИЕНТИ !!!
А той какво - препродава скапани инвертори от някакъв пишман производител с може би фиктивна италианска регистрация. И естествено има клиенти, които се връзват, заслепени от евтинията. Между другото го знам кой е този и се чудя дали да не публикувам името му - все пак действията му граничат с предумишлена измама.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 29.02.2012 15:43

1. Имам си инвертори, които са почти съвършенни. Качествени са. Надеждни са. Съпорта на фирмата е перфектен.
2. По параметри са най-добрите в света - с най-високо КПД, IP 65 и т.н.
3. Познавам ги перфектно. Знам им дори червата.
4. Познавам перфектно системата за мониторинг и контрол във всичките възможни вариации.

5. Имам си китайска фирма, която произвежда перфекти модули.
6. Слушат ни и се съобразават с нас. Позволяват ни да правим контрол на качеството в завода и се съобразяват с нашите забележки.
7. Вече си вярваме. Толкова много контейнери и пари се превъртяха между нас, че едва ли не вече мога да поръчам контейнер само с две думи по телефона и те ще го пратят.
8. Клиентите са доволни. Модулите са перфектни както във визуално, така и в техническо отношение. Всички клиенти без изключение получават по няколко киловата подарък от това, че модулите са само с положителен толеранс на мощността.

С две думи - нямам абсолютно никакви проблеми. Цялата вътрешнофирмена система и организация по проектиране, доставка и монтаж отдавна е изградена, настроена и в момента работи надеждно и безотказно.

Даааа :scratch: , вързал си му двата края, Матеев. Да не те мислим, значи.
Дай Боже всекиму такава организация и позиция. Gio сигурно ти подсказва и за включване на точка
9. Сверяване на часовника периодично
и тогава организацията ще е бетон.
Колкото повече в БГ са на твоето дердже, толкова по-голяма средна класа ще има, а това значи и повече благоденствие за всички. :sunny:
Слънчо

Следваща

Назад към Слънчева енергия