от sunny » 08.05.2012 00:34
Здрвейте на всички във форума. Дойде време да споделя резултати. Първо малко история, имам 8 бр. обикновени слънчеви колектора от по 2,7 м2, които захранват два бойлера от по 500 литра. Това ми е нужно за БГВ за малък семеен хотел на морето - 10 стаи. Досега колекторите бяха на две полета от по 4 броя свързани паралелно. Когато написах темата във форума имах идея да свържа двете полета последователно. Имаше "за" имаше и "против" във форума. Да кажа още, че всяка есен изключвам единия бойлер и така цялото поле топли само 500 л. Така е до края на май и после отново и двата бойлера си работят паралелно. Досега при работа само на единия бойлер до края на месец май, повече от 60 - 65 градуса не съм получавал. Сега, какво ми направи впечетление, първо достигнах температура 79 градуса, второ ако сутрин няма слънце, а се появи около 14 часа /ориентацията е чист ЮГ/ от 33 градуса на бойлера става около 44, за около два часа/тук нямам точна статистика и наблюдения, а само крайне резултати в градуси/. Прави впечетление, че много по ефективно работят колекторите сега. Помпата си е старата 25-4, но ще си купя соларна 25-6 и може би ще включа и рециркулацията, ако има нужда/тя си гълта поне 10 - 15 градуса/. В заключение да кажа и две думи за най обикновенните и "прости" колектори на НЕС Шн. Преди да сложа колекторите през юли и август сметката ми за ток беше 680 лв на месец/имам и 10 климатика/. След монтажа на колекторите най много съм платил 220 лв на месец с климатиците. Един мой преподавател по топлотехника от ВМЕИ Варна, проф. Мирчев казваше, ако имаш възможност сам си направи колекторите ще ти вършат същата работа. Той заедно с група студенти правеха някакви разработки. Мисля, че е адски прав все пак говорим за СЛЪНЧЕВИ колектори, а не зимни, облачни или дъждовни. Моите са изплатени отдавна. Благодаря за отзичивостта Ви , страхотен форум.