gost написа:Както вече съм написал в заглавието, това е въпрос от неразбиращ и се извинявам ако съм засегнал високия Ви интелект господа. "САНКИМ" ако знаех щях да питам?
Благодаря на "Lupus" !
Не им се връзвай!Ама, ХИЧ! По принцип Българинът си е едно тъпо копеле и първата работа ни е да отречем идеята ПО РИНЦИП! Преди година пуснах такава идея и се нахвърлиха с обиди и т.н.Вяпросът ти е уместен , все още не е по-икономично като инвестиция ,но за мен е работеща идея!Защо ? Тук се споменават 15% КПД,никой но го отрича ,но много не знаят ,че на ВАКУМНИТЕ КОЛЕКТОРИ НАЙ-ГОЛЯМОТО КПД Е 50% а на ПЛОСКИТЕ е 70% ,но колкото топлината на флуида в колекторите нараства, толкова и КПД -то на тези колектори намалява и да речем ,ако навън е 35гр., КПД и на двете системи с термални колектори може да е под 30%!!!!!!!!!!!! И какво излиза ,че голямата им ефективност за високите Т е един голям МИТ!Второ ,обърни внимание ,че никъде за термалните колектори няма инфо цена/ват ,защото варира в големи граници и се дава някъква средна за годината , за фотоволтаиците се знае ,в момента поръчваш директно от Китай,с доставката до БГ ти се връзва към 70цента $ и 20% ДДС да го закръглим на 90цента до в къщи, около 1.40лева на ват, само панелите .Лазар ти казва и аз съм сметнал ,че 1киловат ще стигнат/ 100 l.от 10гр.до 60гр. на водата в бойлера са нужни около 6 к.в.ч./ но за да имаш резерв за преходните сезони сложи 1,3кв. -1.5кв./за фотовотаиците преходните сезони, като външна температура не са важни ,дори работят по-добре при ниски температури/ а,това е повече от МОЩНОСТТА НА ЕДИН ВАКУМЕН ПАНЕЛ С РАЗМЕРИ 1/2 МЕТРА = 2м2 !Сега е твоя задача да провериш колко са вакумните за 2м2 площ ? Подължаваме...... вместо скъпи тръби и изолации- кабел 4мм2 ,панелите ги конфигурираш за 240 волта и директно в нагревателя ,нищо друго, нито инвертор, нито акумулатори нито МП тракер /оказва се че MPT е хубаво нещо, но за система за подгряване на бойлер може и без него /,нито контролер ,кранове раз.съдове ,гликоли, няма замръзване,прегряване , УПС ..... и т.н ,един превключвател мрежа/панели и си готов !И обърни внимание , и при минус 20 градуса теоретично фотоволтаиците ,ако има слънце ще ти дават почти 1 киловат , а термалните, ще се чудят какво става!За дълговечност безотказност и експлоатационни разходи да не говорим!И още един момент,при фотоволтаика системата като цяло работи с по-голямо КПД при топлообмен в бойлера ,защото нагревателя винаги е с по-висока температура от водата за разлика от серпентината ,например,сутринта в болера водата е 50гр. ,пекне ли сланцето и нагревателя започва да отдава топлина ,може да е 200-300вата но си влизат постоянно!