Не знам дали си спомняте, но преди време писах във форума, че миналата година ЕОН ми забави с повече от година предварителния договор на една 500 kWp централа в Дряново и най-накрая за да си го получа, бях принуден да заплатя 5 цифрена сума на "когото трябва". Сега се получава същото с две централи от по 200 kWp. Този път обаче нямам намерение да плащам, а точно обратното - смятам да разпердушиня това гнездо на оси, като за целта използвам всички възможни средства.
Накратко историята:
Миналата година през ноември подадохме до ЕОН искане за предварителен договор за две централи по 200 kWp на покрива на един от нашите заводи. До днешна дата договор не сме получили. Преди около месец се разпоредих на един от моите директори да проучи случая и да си изясни дали отново става въпрос за Дряновската история. Организирана беше среща с член на ръководството на НЕК на най-високо ниво. В резултат от срещата моментално беше изпратено становище до ЕОН и за наше най-голямо учудване договор отново не ни беше предоставен. След като влязохме в контакт и с представител на ЕОН се изясни ситуацията. ЕОН твърди, че са получили становище от НЕК, но то нещо не ги устройвало и те отново са изпратили писмо в НЕК. Веднага се свързахме с НЕК и от там ни потвърдиха, че няма такова нещо. Становището, което те са били изпратили на ЕОН си е било напълно коректно и законосъобразно.
Ха сега де..........
Както НЕК, така и ЕОН твърдят, че при тях всичко е наред, и виновна е другата страна. Ха сега де? Аз ли ще съм този, който ще бъде съдия в техния спор? И забележете - този път никой не ми поиска пари. Поне не в директна форма. Може би всичко това е само един намек, а аз трябва сам да се досетя, че пак трябва да плащам. Само че този път няма да го бъде. И мисля, че сега изнудвачите най-после ще си намерят майстора. Аз лично ще се погрижа за това.
Продължаваме с историята:
Поискахме официален отговор от ЕОН защо ни бавят предварителния договор и не си спазват законно установения срок. В интерес на истината те веднага ни изпратиха официален отговор в писменна форма. Няма да ви публикувам писмото, защото не е редно, но ще ви го преразкажа накратко. Първата и най-важна информация от него е, че това подмятане на писма между ЕОН и НЕК не става за първи път. Официално ЕОН са изпращали писма до НЕК на 21 ноември, 9 януари, и 19 януари. Всеки път НЕК явно им е отговарял много бързо. Сами виждате колко начесто са датите. Тоест три пъти през интервал от няколко дена са хвърчали официални писма насам-натам и на последния път НЕК е престанал да отговаря. Четвъртият отговор вече е в края на март и той е под влияние на нашата среша с един от директорите на НЕК.
И какво мислите става по-нататък? ЕОН отново отказва да ни издаде Предварителен договор и отново връща официално писмо на НЕК с някакви претенции. И след нашата намеса бай-накрая ЕОН ни изпрати официално писмо с информация по случая. Ако си бяхме мълчали, и това нямаше да видим.