За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот Mateev » 04.04.2012 13:33

Имаш и още един проблем. Доколкото съм запознат с текста на промяната на Закона за ВЕИ, вече са забранени централи на земя, ако са с мощност над 30 kWp. Не съм сигурен на 100% какво точно е прието в пленарната зала, но в комисията по енергетика това орязване го имаше. Ако това наистина е прието, засегнати могат да се окажат десетки и дори стотици централи, независимо от това че имат договор с ДФЗ. Е има една надежда в преходните и заключителни уредби да са урегулирани отношенията със съществуващите проекти, но това ще е САМО АКО ИМАТ ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР С ЕРП-то. Ако са само с предварителен - ами ще пият една студена вода. Това важи и за всички централи, които са от последния прием и все още не са сключили договор с ДФЗ.

Ако някой от вас е с централа над 30 kWp и е на земя и все още има само Предварителен договор - сега е момента да си счупи краката и да си извади Окончателен договор с ЕРП-то. Имате на разположение само няколко дена, преди закона да излезе в Държавен вестник.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот retro » 04.04.2012 13:55

Mateev написа:Имаш и още един проблем. Доколкото съм запознат с текста на промяната на Закона за ВЕИ, вече са забранени централи на земя, ако са с мощност над 30 kWp. Не съм сигурен на 100% какво точно е прието в пленарната зала, но в комисията по енергетика това орязване го имаше. Ако това наистина е прието, засегнати могат да се окажат десетки и дори стотици централи, независимо от това че имат договор с ДФЗ. Е има една надежда в преходните и заключителни уредби да са урегулирани отношенията със съществуващите проекти, но това ще е САМО АКО ИМАТ ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР С ЕРП-то. Ако са само с предварителен - ами ще пият една студена вода. Това важи и за всички централи, които са от последния прием и все още не са сключили договор с ДФЗ.

Ако някой от вас е с централа над 30 kWp и е на земя и все още има само Предварителен договор - сега е момента да си счупи краката и да си извади Окончателен договор с ЕРП-то. Имате на разположение само няколко дена, преди закона да излезе в Държавен вестник.

Г-н Матеев, какво имате предвид като казвате "забранени" централи на земя? Бихте ли цитирали (предполагаемия) текст на ЗИД, който ви навежда на тази идея?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот mladenovn » 04.04.2012 15:46

Е ти ми уби всякакви надежди. Бориш се с банки, с фондове, с бюрокрация, залагаш си парите и здравето и накрая-пореднта малоумна поправка. Точно това правя в момента, счупвам си краката и деиствам за окончателния договор, но по рано от две седмици няма да стане. Абе тия не им ли писна да приемат някакви промени лишени от всякаква логика. От началото на прехода по-малоумни, некомпетентни, прости, тъпи, дебили управляващи не си спомням да е имало. Май-краината им цел е да станем бели роби-да имаме колкото за хлебец, кисело млекце и банани и да се кланяме на вожда.
mladenovn

Мнениеот Mateev » 04.04.2012 22:34

Както казва Слави Трифонов - има цели два изхода от ситуацията - Терминал 1 и Терминал 2 на Софийското летище.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mladenovn » 05.04.2012 11:21

Г-н Mateev, утре подаваме заявленията за окончателен договор, и в четвъртък се сабира комисията на ЧЕЗ на която се одобряват договорите, значи подписан договор ще имаме след Великден. Закона се очаква да се обнародва следващата седмица доколкото съм информиран. Въпроса ми е прецакан ли съм? :D
mladenovn

Мнениеот Mateev » 05.04.2012 11:37

Ами според мене се налага да "мотивираш" когото трябва, за да може Окончателния договор още вдруги ден да е в ръцете ти. Иначе има вероятност да си от прецаканите. Важи датата на договора. Тя трябва да е по-ранна от датата на Държавен Вестник. Може и по-късно да си вземеш хартийката, но датата на нея трябва да е преди Държавен вестник.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mladenovn » 05.04.2012 13:09

Последно ме увериха, че окончателните не минавали през комисията им и датата на договора щяла да е датата на подаване на заявлението, т.е утре. А интересно срока за присъединяване ще е както по стария закон - 2г. или ще се опитат да ме финтират както е по новия, те да ти определят дата за присъединяване, когато си искат.
mladenovn

Мнениеот Слънчо » 09.04.2012 10:33

Mateev написа:Имаш и още един проблем. Доколкото съм запознат с текста на промяната на Закона за ВЕИ, вече са забранени централи на земя, ако са с мощност над 30 kWp. Не съм сигурен на 100% какво точно е прието в пленарната зала, но в комисията по енергетика това орязване го имаше. Ако това наистина е прието, засегнати могат да се окажат десетки и дори стотици централи, независимо от това че имат договор с ДФЗ. Е има една надежда в преходните и заключителни уредби да са урегулирани отношенията със съществуващите проекти, но това ще е САМО АКО ИМАТ ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР С ЕРП-то. Ако са само с предварителен - ами ще пият една студена вода. Това важи и за всички централи, които са от последния прием и все още не са сключили договор с ДФЗ.

Матеев, какви ги пишеш тук, бе човек?!
Как може човешка ръка да напише текста, който цитираш?
Просто това са безумни творения. Свидетели сме наистина на смешни решния от страна на упражняващите се ръководители, но ти говориш тук за революция!
Просто такова нещо е абсолютна глупост. Не е възможно да зачерктнат така рязко проекти за централи на земя. Говорим за загубени инвестиции в особено големи размери и това значи сериозни проблеми на ББ.
Недей така! Хората ще получат сърдечни кризи, ако пишем такива неща във форума.
Ще се превърнем във форум на Хичкок.

PS: Ако пък се окажеш прав - те обявявам за Нострадамус във ВЕИ-тата.
Слънчо

Мнениеот retro » 09.04.2012 13:29

Слънчо написа:Просто такова нещо е абсолютна глупост. Не е възможно да зачерктнат така рязко проекти за централи на земя. Говорим за загубени инвестиции в особено големи размери и това значи сериозни проблеми на ББ.
Недей така! Хората ще получат сърдечни кризи, ако пишем такива неща във форума.
Ще се превърнем във форум на Хичкок.
PS: Ако пък се окажеш прав - те обявявам за Нострадамус във ВЕИ-тата.

А ако не е прав - го обяви за Васко Нострадамуса ( http://vbox7.com/play:06470c80 )... :)
Последна промяна retro на 09.04.2012 13:41, променена общо 1 път
retro

Мнениеот retro » 09.04.2012 13:41

Чл. 24. Разпоредбата на чл. 23 не се прилага за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници:
1. с обща инсталирана мощност до 30 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради и върху недвижими имоти към тях в границите на урбанизирани територии присъединени към електроразпределителната мрежа;
2. с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности и върху недвижими имоти към такива сгради в производствени зони;

В проекто-промяната на чл.24 се казва, че централи с обща инсталирана мощност до 200 кВ (които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности, присъединени към електропреносната мрежа в урбанизирани територии) ще се процедират по реда на чл. 23, т.е. отпада текста "и върху недвижими имоти към такива сгради в производствени зони", от което следва, че за централи до 200 кВ на земя се прилага процедурата по чл.23 - подаваш заявление за присъединяване, оператора ти връща становище, в което са упоменати условията и начина за присъединяване....

Но това според мен се отнася за нови инвестиционни намерения, а не за такива, които вече имат сключен предварителен договор и анекс към него, защото вече са подали заявление за присъединяване, имат становище и т.н.
retro

Мнениеот Mateev » 09.04.2012 21:34

Докато не излезе закона в държавен вестник, можем само да хвърляме боб.........

Така че нека да почакаме още малко.........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот SIM HELIOS » 02.05.2012 16:59

Any News on that?...
SIM HELIOS

Мнениеот hakunamatata » 20.05.2012 15:53

Здравейте!
Един от съседите ни иска да сложим фотоволтаична инсталация на покрива на панелния ни блок в София.
Бих искал да попитам дали има възможност от някакви негативни ефекти за живеещите на най-горния етаж? Прекалено нагряване на апартаментите, някакъв шум? Въобще има ли някакви по-специални рискове?
Би било достатъчно и да ме насочите към статии, които разглеждат подобни въпроси :) Благодаря Ви предварително :)
hakunamatata

Мнениеот venkap » 20.05.2012 19:17

Каква ще е големината на централата?
venkap

Мнениеот hakunamatata » 21.05.2012 10:21

На целия покрив над входа. Доколкото разбрах около 300 кв.м. и 20-25 kW.
hakunamatata

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали