Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Мнениеот stiv13 » 09.02.2012 15:06

Бях си поръчал за експеримент черна алуминиева хоризонтална щора. Днес напече и направих следния експеримент. На мястото на вътрешна бяла алуминиева щора прикрепена към едно от 5-те крила на PVC прозорец с К стъкла сложих същата, но черна щора с размер 65см/160. Изложението е юг. Завъртях хоризонталните ламели да са леко отворени в режим лято(да се вижда през тях надолу), така че да са на пътя на лъчите с изпъкналата си част. В резултат на което температурата на окачен термометър в горната част на щората от страната на стаята(а не между щората и стъклото) е 23C при t в стаята 12C в 12h при външна -11 и естествена циркулация на въздуха. Втория опит беше да спусна като завеса върху щората черен найлон(разрязана голяма черна торба) закрепен в горната част към щората в двата и края, а по средата да провисва... през така образувалата се фуния от провисването въздуха излизаше с t=35C при естествена циркулация.
Възниква въпроса кое е по-добре: щората да сприра слънцето и да излъчва тази t или слънцето да огрява стаята. Кое според вас би имало по-голям ефект?
Както и дали щората да е окачена на прозорца и да се обдухва страната към стаята или да се отмести от стъклото(закрепена за щурца над прозореца) и да се обдухва между щората и стъклото.
stiv13

Мнениеот Mateev » 09.02.2012 15:12

Опитай комбинирано. Фотоните (енергията), която сгрява найлона или щорите е една и съща както на 5, така и на 50 сантиметра от прозореца. Тоест остави енергията да влиза в стаята и да ти е светло. И бъди сигурен, че тази енергия няма къде да отиде - пак ще стопли стаята. Слагането на черни предмети тук или там не добавя нова енергия - то само концентрира енергията на едно място, вместо да я оставиш да се разпредели в цялата стая.

Ако толкова ти е мерак нещо да е по-топло от останалата част на стаята, ами сложи черна покривка на масата или нещо черно под прозореца. При мене например има едно бюро под прозореца и на него има монитор (с гръб към светлината), принтер и клавиатура. Та гърба на монитора, клавиатурата и черните участъци от принтера наистина при слънце загряват до температура, която аз я усещам като много топла - тоест около 45 градуса.

Но пак повтарям - ТОВА НЕ ДОБАВЯ нова енергия в стаята. Просто концентрира съществуващата.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 09.02.2012 22:55

Моето скромно мнение е, че черното не само концентрира, но и задържа фотоните, сиреч, ако вътре в стаята сложим едно огледало до прозореца, слънчевите лъчи ще се отразят и ще излезат от стаята обратно през прозореца, но ако вместо огледало сложим черна плоскост, то топлината ще остане в стаята. Така че опитите, които провежда колегата не са без основание, така си мисля...
Аватар
Емил

Мнениеот Evg » 02.03.2012 14:53

Втората и подобрена версия на слънчевия панел за горещ въздух (отопление) е готова и вчера заработи на терасата на сестра ми.
Използваните материали са:

- Профили за гипсокартон CD 60/27/06
- Fibran 3см.
- Поликарбонат двустенен, 4 мм прозрачен.

За избягване на многото големи дупки в дърво, използвах пяна за лепене на изолация:
Конструкцията стана много лека и стабилна.
За повече подробности - в клипчето: http://www.youtube.com/watch?v=V6Z9py6yWTw

1.jpg
1.jpg (663.56 KiB) Прегледано 20157 пъти

2.jpg
2.jpg (621.56 KiB) Прегледано 20157 пъти

3.jpg
3.jpg (608.98 KiB) Прегледано 20157 пъти
Evg

Мнениеот alex63 » 09.07.2012 20:04

Здравей!
Много ме запали идеята ти, но от скоро чета за тези неща и ще питам за много подробности.Може ли?Въздуха през "тръбите" от кутий ли минава.От стаята ли се взима студеният въздух или от вън?Помпата на нагнетяване на студен въздух ли е поставена или на изсмукване на топлия.Какъв вентилатор е използван?На какво разстояние е въздуховода от помещението?С какво е изолиран въздуховода?От какво дърво е кутията?
Е за сега май стига.
Предварително благодаря!
alex63

Мнениеот Mateev » 11.07.2012 01:40

Панелите наистина ме впечатлиха, но най-впечатляващо от цялата история е КОЛИЧЕСТВОТО НА ИЗПИТИТЕ ОТ ТЕБЕ БИРИ .........
Имам чувството, че ако беше икономисал тези пари, щеше да си построиш нова къща и да я топлоизолираш поне с 20 сантиметра фибран и стиропор. И един път стоплена през лятото, щеше да ти държи цяла зима.

Поздравления...........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Evg » 12.07.2012 23:36

Благодаря :) На практика г-н Матеев аз почти не пия бира от кутийки. Всичко това (а и повече) е събрано от приятели и роднини, които веднъж чули за идеята ме заливат с чували кутийки...

Следващите планове са да пусна въздуха през вакуумни тръби. Това е идеалният вариант за безкорпусен въздушен колектор, работещ и в облачно време с перфектна топлоизолация... Дано намеря време за реализация на идеите.
Evg

Мнениеот Evg » 12.07.2012 23:42

alex63 написа:Здравей!
Много ме запали идеята ти, но от скоро чета за тези неща и ще питам за много подробности.Може ли?Въздуха през "тръбите" от кутий ли минава.От стаята ли се взима студеният въздух или от вън?Помпата на нагнетяване на студен въздух ли е поставена или на изсмукване на топлия.Какъв вентилатор е използван?На какво разстояние е въздуховода от помещението?С какво е изолиран въздуховода?От какво дърво е кутията?
Е за сега май стига.
Предварително благодаря!

Алекс, Всички отговори ще намериш, ако прочетеш темата от началото. Въздуховода си е купен изолиран - с вата 2 см, но аз го напъхах в алуминиев въздуховод за кожух с цел предпазване от UV лъчите. Втората версия няма дървена кутия.
Evg

Мнениеот ivost » 27.10.2012 22:28

Отдавна мислех за нещо такова, но вече не виждам смисъла да се напъвам. Вие всичко сте измислили и описали. Благодаря! Само споделете от къде от стаята вземате въздуха - отдолу студения въздух отвеждате навън, затопляте го и го вкарвате горе в стаята или вземате отгоре по-топлия въздух, затопляте го и тогава го вкарвате в стаята долу . Кой е правилният и по-ефективен начин? Според мен май по-добре е да се вземе отгоре топлия въздух и след колектора да се вкара долу за да се получи конвекция.
ivost

Мнениеот Evg » 30.10.2012 14:17

Тя конвекцията не ни помага много... Разчитаме на як вентилатор. Аз също си мислех като вас, затова направих засмукването отгоре и вкарването долу. Но се появи проблем в студените нощи именно от условието за естествена конвекция. Тъй като студеният въздух от охладения колектор следва същата посока като през деня се опитва да отвори обратната клапа вместо да я затваря и да предотврати тази нежелана конвекция нощем.

Стандартно се прави засмукване отдолу и вкарване отгоре, но през люлеещи се пластини, които на практика насочват топлия въздух на около 45 градуса надолу. Според мен това е по добро решение.
Evg

Мнениеот andy » 27.05.2013 09:40

От около месец съм обсебен от идеята за слънчев колектор от бирени/содени кутийки и вече събрах трийсетина. За съжаление вече не ги правят от алуминий, а от неръжд. стомана – три пъти по-ниска топлопроводност, съответно – кпд. Evg, пробвал ли си дали твоите са наистина алуминиеви? Някой опитвал ли е със стоманени?
Благодаря предварително за всяка конкретна информация (а не мъдруване, моля :) )!...
andy

Мнениеот andy » 27.05.2013 13:29

Аз май си отговорих сам: отидох с едно компасче в магазина и установих, че някои не реагират на магнит, а други – да. Българските напр. не се влияят, а евтините немски и чешки, купувани от големите вериги магазини направо залепват за домакинска магнитна релса.

Нищо друго не ми остава, освен да проверя колко ‘по-лоши’ са железните.
Дано тази информация предпази някой, който тепърва тръгва
andy

Мнениеот Evg » 08.08.2013 14:42

Има един по-лесен начин.
На кутийките някъде отстрани долу е обозначен знак за рециклиране. Железните имат Fe, а алуминиевите Al.
150px-Recycling-Code-41_svg.png
150px-Recycling-Code-41_svg.png (3.26 KiB) Прегледано 17940 пъти

100px-Recycling-Code-40_svg.png
100px-Recycling-Code-40_svg.png (2.01 KiB) Прегледано 17940 пъти

Аз не го знаех преди и моят колектор е със смесени. ами топли си и ръжда все още не се вижда за 2-3 сезона.
Evg

Мнениеот jibrone » 28.10.2013 00:45

Здравейте, да побутна темата и аз:) Evg, какво стана с новия колектор с вакумни тръби, кога ще дадеш инфо и за него впечатления, печеливша ли е инвестицията?
jibrone

Мнениеот sunrize » 26.11.2013 17:41

Въпрос към колегата Evg Искам да ми кажеш от къде си купил отварачката за бирените кутиики, защото аз си закупих и при теста се вижда че не ми ги реже гладко отделно ми деформира ръба на кутииката.
sunrize

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода