Охлаждане на панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Охлаждане на панели

Мнениеот Emil_30 » 26.07.2012 12:18

Хрумна ми една идея за охлеждане на панелите в големите горещини. Може да е коментирана или някой да я е разработил преди това. Ако не моля за мнение. Та идеята е следната: прави се инсталация за капково напояване, но накарайниците са от тези, които рзпръскват водата като мъгла. Водата отнема от температурата на панела и вдига производителността. По мои сметки за един стринг (16 панела) ще са нужни три разпръсквача с дебит 7л/ч или общо 21л/ч за стринг, което не е чак толкова много. Ако не е противопоказно може да си поиграя и да направя една такава за проба.
Emil_30

Re: Охлаждане на панели

Мнениеот Lupus » 26.07.2012 13:54

Обсъждахме го вече този въпрос тук: viewtopic.php?f=1&t=2106
Аз също съм привърженик на идеята за охлаждане с водна мъгла, но инсталация за капково напояване не върши работа. Необходимо е налягане от порядъка на 8-10 бара.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 26.07.2012 16:49

Emil_30 написа:Хрумна ми една идея за охлеждане на панелите в големите горещини. Може да е коментирана или някой да я е разработил преди това. Ако не моля за мнение. Та идеята е следната: прави се инсталация за капково напояване, но накарайниците са от тези, които рзпръскват водата като мъгла. Водата отнема от температурата на панела и вдига производителността. По мои сметки за един стринг (16 панела) ще са нужни три разпръсквача с дебит 7л/ч или общо 21л/ч за стринг, което не е чак толкова много. Ако не е противопоказно може да си поиграя и да направя една такава за проба.

Нещо много късно ти е хрумнала тази идея. Обикновенно тя хрумва на всеки един инвеститор в първите 15 минути след като чуе, че нагряването намалява КПД-то.

По въпроса за сметките ти - не знам как ги правиш, но са толкова далече от истината, колкото земята от галактиката Андромеда. В рамките на един летен слънчев ден 1 кв.м. земна повърхност (или панел) получава около 6 kWh електроенергия. Ако е панел - около 1.2 кWh стават на ток и останалите 4.8 kWh го нагряват. Та точно тези 4.8 kWh трябва да се отнемат, за да поддържаш панела да е с температура на околния въздух. Сега за сведение - 1 кубик вода съхранява (или отнема) около 1 kWh на всеки градус температурна разлика. При нормална температурна разлика около 30 градуса този кубик вода ще отнеме 30 kWh. Следователно той ще е достатъчен да охлади около 6 кв.м. или това е 4-5 панела. Един стринг е 14-18 панела или са необходими около 3 кубика. Един инвертор е около 3-4 стринга, така че кубиците стават 12. Една 70-100 kWp централа е с 9 инвертора, така че кубиците стават 100 !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 26.07.2012 20:12

Ами пак ще влезем в спор, ама погълнатата енергия зависи от метода на охлаждане. Ако разчитаме на обливане или водна риза това е вярно. Ако обаче създаваме водна мъгла периодично и само овлажняваме задната повърхност на панелите сметката е друга. Изпарението на един литър вода поема 0,7KWh енергия (2514kJ) Или с един кубик изпарена вода ще погълнем 700KWh енергия от панелите.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот saraneron » 27.07.2012 02:18

Водата започва да се изпарява над 0 гдадуса ,не е нужно да завира........
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 27.07.2012 02:34

А сметна ли топлинния поток, който трябва да протече през PVC покритието, което по принцип си е почти топлоизолатор в сравнение с една хубава алуминиева плоча?

Първо ще трябва равномерно да пулвелизираш 100% от площта на модула.
Второ много внимателно ще трябва да дозираш количеството водни капчици във функция от температурата. Ако са малко - модула ще изсъхне. Ако са много - капчиците ще станат на вода и сметките ти за разхода ще се объркат.
И трето - лошата топлопроводимост на PVC-то ще те принуди да поддържаш голяма температурна разлика, за да може този работещ котлон (модула) да се охлади до разумна температура. Не съм го смятал, но е напълно възможно да се наложи да пръскаш с някаква течност с температура минус 20 градуса, за да имаш шанс да охладиш клетките на модула до +25 градуса.

Само за сведение:
В момента съм хлътнал по енергийни ефективности и сега съм се запалил да проверя на практика теорията за земните серпентини, за да проверя наистина какво количество енергия може да се измъкне за един зимен сезон и след това да проверя дали през летния сезон загубената енергия ще се възстанови. За целта съм изкопал една дупка с дълбочина 3 метра, ширина 3 метра и дължина почти 70 метра. В нея на два етажа през 1 метър ще закопая 3 километра PVC тръба ф 32 и през зимата с термопомпа ще вадя енергия, като внимателно и точно ще измервам и логвам всичко, което може да се измери. Само температурните датчици, които закопавам на различни позиции в триизмерното топлинното тяло, са повече от 50. Специално ги разработиха за мене и само проводниците от датчиците до контролерите са повече от 6 километра.

Разказах тази история по една единствена причина - ЗАКОПАВАМ 3 КИЛОМЕТРА PVC тръби F32. Общата площ на периферията на тръбите е 300 кв.м. През тези 300 кв.м. по сметки трябва да може спокойно да преминава 50 kW топлинна мощност при температурна разлика 10 градуса. Ти трябва да измъкнеш само 1 kW през PVC-то от задната страна на модула и това е възможно, но или модула ти трябва да е 6 кв.м., или температурната ти разлика трябва да е 60 градуса. И тъй като първото е невъзможно, остава второто. Тоест нуждаеш се от течност, която не замръзва при -40 градуса по целзий. Мисля си, че неразреден антифриз може да ти свърши работа. И бая енергия ще трябва да изразходиш, за да го охладиш до -40 градуса. Пък и колко ли ще ти струват цистерните с антифриз, които всеки месец ще трябва да купуваш?...........

Не се бъзикам. Наистина това с пулверизатора е добро и наистина ще охладиш модула, но само с 5-6 градуса. За да имаш обаче пълен икономически ефект, ще трябва да го охладиш поне до 20 градуса или дори още по-ниско. Но там съоръженията и консумативите вече са други и цените им също са други. И сметката пак няма да ти излезе.

А ето и едно косвено доказателство:
Явно идеята е лесна, щом хрумва на всекиго. Следователно до момента е хрумнала на десетки милиони хора по света. И ако сметката наистина излизаше, интернет и YouTube щяха да са задръстени с информация по въпроса и с хиляди вариации на идеята. Да, ама не са............ А аз сигурно за стотен път обяснявам във форума, че сметката няма да излезе, защото допълнително получената електроенергия няма да може да изплати охлаждащото съоръжение както във финансово, така и в енергийно отношение. Финансово - ами ще има инсталация със стотици метри тръби, изкопи, труд, пръскачки, химия за обработка на водата, защото иначе варовика ще задръства дюзите и т.н. Енергийно - ами ще похарчите повече енергия да извадите водата от сондажа, да я прекарате през пречистващите съоръжения и след това с налягане да я транспортирате до дюзите и с още по-голямо налягане да я изхвърлите така, щото да се пулверизира.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 27.07.2012 08:44

Mateev написа:А сметна ли топлинния поток, който трябва да протече през PVC покритието, което по принцип си е почти топлоизолатор в сравнение с една хубава алуминиева плоча?

Първо ще трябва равномерно да пулвелизираш 100% от площта на модула.
Второ много внимателно ще трябва да дозираш количеството водни капчици във функция от температурата. Ако са малко - модула ще изсъхне. Ако са много - капчиците ще станат на вода и сметките ти за разхода ще се объркат.
И трето - лошата топлопроводимост на PVC-то ще те принуди да поддържаш голяма температурна разлика, за да може този работещ котлон (модула) да се охлади до разумна температура. Не съм го смятал, но е напълно възможно да се наложи да пръскаш с някаква течност с температура минус 20 градуса, за да имаш шанс да охладиш клетките на модула до +25 градуса.
...........

Изпарението на водата се извършва на същата повърхност на PVC покритието, на което би се залепила и алуминиевата плоча. С алуминиевата плоча ще внесеш и допълнително термично съпротивление от контакта. И ще ти трябват тонове силиконова паста за мазане.
Равномерната пулверизация не е проблем. Решава се с подходящи дюзи и правилното им разпределение. Управлението на системата също не е особено сложно. Омокрянето се следи с датчици и когато капчиците роса намалеят под определено ниво, отново се прави омокряне с водна мъгла. Има разбира се и начин със следене на температурата на повърхността, могат да се правят и други комбинации и алгоритми на регулиране.
Колкото до ползваната вода - има два подхода:
- омекотяване с филтри или химикали;
- използване на природно мека или дъждовна вода.
Сега обсъждаме въпроса от принципната му страна. За да се стигне до конкретна реализация е необходимо да се направи груб разчет, идеен проект, да се прецизират сметките и едва тогава ще стане ясно за конкретните условия дали е икономически изгодно.
И НЕКА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО: НЕ СЕ ОБСЪЖДА ВЪОБЩЕ ПОСТИГАНЕТО НА ИДЕАЛНИТЕ УСЛОВИЯ! И АЗ, И ТИ КАТО ИНЖЕНЕРИ С ОПИТ В КОНСТРУИРАНЕТО ЗНАЕМ, ЧЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА И КОМПРОМИСИ. ЗА ТОВА ОПИТИТЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА ЧЕТЯЩАТА АУДИТОРИЯ ДА СЕ НАКАРА ТЯ ДА ОТРЕЧЕ ЕДНА ИДЕЯ, С ДОКАЗВАНЕ КОЛКО Е ТРУДНО ПОСТИГАНЕТО И В ИДЕАЛНИЯ ВИД, НАМИРАМ ЗА НЕ ОСОБЕНО КОРЕКТЕН ПОДХОД. АМИ И ЧЕТЯЩИТЕ ТУК НЕ СА СЪВСЕМ НЕГРАМОТНИ И БЕЗ ОПИТ НАЛИ?
Идеята ти за експеримента ми харесва, но намирам едно интересно противоречие:
Mateev написа:А сметна ли топлинния поток, който трябва да протече през PVC покритието, което по принцип си е почти топлоизолатор в сравнение с една хубава алуминиева плоча?
..........

Mateev написа:......
Разказах тази история по една единствена причина - ЗАКОПАВАМ 3 КИЛОМЕТРА PVC тръби F32. Общата площ на периферията на тръбите е 300 кв.м. През тези 300 кв.м. по сметки трябва да може спокойно да преминава 50 kW топлинна мощност при температурна разлика 10 градуса. .......

Колкото до същността на самата идея ние вече доста детайлно я обсъдихме в темата за топлинния акумулатор. Интересни ще са експерименталните данни. Ако не са ти търговска тайна, наблюдението на експеримента в един сайт с ограничен достъп ще е много полезно.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 27.07.2012 22:22

С тебе трябва да се срещнем и да се наприказваме един с друг. Сигурно няма да ни стигне цяла една нощ + дамаджана ракия и един леген със салата.

Относно дупката (топлинния акумулатор):
Разбира се че ще отворя специална тема и ще ви удавя с информация от измерванията. Засега прилежно се подготвям, слагайки датчици под път и над път и правейки снимки през 5 минути. Между другото идеята е много по-мащабна. Това със серпентините е само един от възможните способи да се извади енергия от земята. Вторият способ е да се черпи вода от сондажи, да се отнема малко енергия от нея (напр. охлаждане от 12 на 4 градуса) и после да се изхвърля в реката. По тази втората идея досега съм направил следното - Намерих си един доцент от София, който е много известен с това, че намира вода с почти 100% вероятност по някакъв научен метод. Доведох го у дома и той ми намери 3 точки за сондаж, от които общо ще вадя почти 4 литра в секунда. На денонощие това прави над 300 кубика вода или това е 3000 kWh топлинна енергия след преобразуване с термопомпа. Използва някакъв метод за вертикално електрическо сондиране, с което той дефакто получава съпротивлението на земните маси на дълбочина до 60 метра през 1 метър. Там където има вода, съпротивлението е по-ниско. За всеки случай доведох и един човек с багети и той ми оредели още 3 точки. Понеделник сондата идва при мене и ще пробие тези 6 точки на дълбочина 50-60 метра. Нямам намерение да оползотворявам всичките, защото ще получа много повече енергия, отколкото ми трябва. Просто с една сондажна помпа ще измеря дебитите на всички сондажи и ще оползотворя 2 или 3 от най-добрите. Останалите ще са за експериментално цели. Например в най-сухия от тях ще си направя експерименти да го ползвам като топлинен акумулатор. През лятото ще топля земята, а през зимата ще я охлаждам и ще меря загуби, температури и енергийни потоци.

Лудостта, която ме е обзела, не свършва до тука. Вече е планиран и следващият експеримент. Отново става въпрос за сондажи, но този път с по-малка бургия и без PVC тръба, която да държи стените. Дупките стават много по-бързо и цената им е 4-5 пъти по-евтина. Ако сондажите за вода струват около 80-100 лева метъра, тези за пасивно отнемане на топлина са само по 20 лева метъра. Веднага след пробиване на дупката се спуска затворен контур от 2 PVC тръби и дупката се пълни с кал. От една такава дупка може да се черпи около 1.5-2 кW мощност. Още се чудя колко такива дупки да пробия - може би 20 или 30. Едно е сигурно - 3 или 4 от дупките ще са специални. Едната ще е в центъра, а другите 2 - от двете страни на цилиндричното топлинно тяло на някакво разстояние от него. И както вече се досещате - в тези дупки ще закопая стотина термодатчика през 5 или 10 метра и дълбочината на дупките ще е доста по-голяма - напр. 100 метра. Та втората сондажна машина, която е високоскоростна и е специално предназначена за такива дупки, ще бъде у дома във вторник или сряда. Въобще другата седмица ще е седмицата на дупките.

Продължаваме нататък - след 5 години престой най-после реших да завърша площадката около басейна пред къщата. Естествено под плочките ще сложа серпентина и под нея топлоизолация. Идеята е през големите горещини водата в тази серпентина да се нагрява и да циркулира през басейна, повишавайки му температурата. Ако басейна се загрее много, излишната топлина ще я пратя в тази първата серпентина, която е на 3 метра под земята, за да топля самата земя. Относно тази идея в момента чакам архитекта да ми направи дизайн да площадката и веднага след това започвам да я изпълнявам.

Продължаваме нататък - 32 топлинни колектора, монтирани преди 2 или 3 години. Тяхната топлина също ще влезе в целия този енергиен микс. Става въпрос за селективни колектори на завода в Шумен. Оказа се че имат един голям недостатък - изпотиха се отвътре още през първия месец и до ден днешен са потни. Та мисля да бодна едни странични дупки с щуцери и да ги навържа всички колектори с някакви маркучета и после с компресор да прекарвам през тях сух въздух дотогава, докато изсъхнат. След това запушвам входа и изхода, за да не губя топлина. И после тази операция я повтарям всеки път, когато се изпотят. Та тези топлинни колектори също ще бъдат част от топлинните източници, енергията от които ще наблъскам в енергийния хаос в мазата на къщата. И естествено пак термодатчици, контролери, RS485 и логване на данните в компютър на всеки няколко секунди.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.07.2012 22:49

Продължавам нататък с най-важното - ТЕРМОПОМПАТА (една или повече). За доставчик на термопомпи съм избрал българската фирма ГЕОТОК. Имат една страхотна нова серия термопомпи с 3 входа и два изхода. Входовете са следните:
- от земна серпентина
- от сондажна вода
- от въздуха (като климатиците)
Изходите са следните:
- около 50 градуса вода за парно или 30-35 за подово отопление.
- около 80 градуса вода за бойлер

Тези термопомпи имат и възможност за мащабиране. Тоест във всеки един момент може да си закупите още термопомпи и куплирането към старата система става за няколко минути с 2-3 фитинга. А електрониката на майката управлява всички паралелни термопомпи, включвайки ги една по една в случай на нужда. Тоест не се налага всички компресори да работят едновременно, ако няма нужда от много енергия.

Какво пропуснах да кажа?

Ами цялата тази енергийна олелия ще е натъпкана с датчици за какво ли не. Всичко ще се логва на централен сървър. Ще има колосално изобилие от информация какво точно се случва във всеки един момент от време, какви енерги текат и в каква посока, кой се загрява и с колко, кой се охлажда и с колко, и т.н и т.н. Системата се прави не само за енергийните нужди на имота, а и с цел изследователска и развойна дейност. Ще има и планирани екстремни експерименти, като например да загрея 230 кубика басейн до 30 градуса по Целзий на Нова Година при минус 20 външна температура. Мога дори да поканя най-големите ентусиясти от вас да пробват да се окъпят. Другото, което ме интересува, е с каква скорост ще се регенерира температурата на един сондаж, ако измъкна много енергия и охладя земята около него например до -20 градуса. Естествено ще пробвам и да стопля земята около него до 90 градуса по Целзий.

Всичко това не е самоцелно. Вярно е, че е играчка за възрастни. Няма как да го определя по друг начин, защото добитите енергии ще са няколко пъти повече от реалните ми потребности. За похарчените средства въобще да не говорим, че ще ви заболи главата. Моята вече ме боли. Цената обаче си струва, защото най-важната полза от всичките тези налудничави идеи ще е ИНФОРМАЦИЯТА. А тя няма цена. И ако човек се замисли за бъдещето, проблем номер едно ще бъде цената на енергията във всичките нейнии форми.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.07.2012 23:03

Аааааа, забравих..........

Към целия този енергиен микс ще добавя и една 30 kWp работеща фотоволтаична централа, която така и не можах да включа в мрежата по понятни за всички вас причини. ББ да си гледа работата. Няма да продавам енергията от тази централа на смешни цени, ако ще и турско да стане. Все ще намеря начин да си я използвам сам. И да има късмет ББ да ми изиграе някой курвенски номер, като намали цената на старата ми 26 kWp централа, построена още преди 7 години. Ако не ми дава достойна цена, ще дръпна и нейния шалтер и АУЕР ще се лиши от моята ВЕИ вноска в 16%-тната цел за енергия от ВЕИ. И ако го направят и други бизнесмени (а това ще стане, защото те не са глупаци), изведнъж може да се окаже че България няма да може да си изпълни 16-те процента. И чак тогава ББ ще се осъзнае, че е станал гробокопач както на народа си, така и на икономиката на страната.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.07.2012 23:53

Та искам да кажа, че провала на фотоволтаичния бизнес в България въобще не ме отчайва. За мене живота е една голяма игра. И както всяка друга една игра, в нея има както печеливши, така и губещи играчи. За да се окаже човек в отбора на печелившите, трябва преди всичко много добре да познава ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА. И след това да си изработи ПЕЧЕЛИВША СТРАТЕГИЯ. До тук добре - осъзнах го преди 5 години и го направих. Създадох СТС Солар и успях да постигна някакви нелоши резултати. Какво се обърка все пак?

1. Оказа се, че ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА се създават от някой друг.
2. Всички опити да повлияем на тези правила (чрез асоциациите) тотално СЕ ПРОВАЛИХА.
3. Създателя на правилата СЕ САМОЗАБРАВИ и започна да прилага КУРВЕНСКИ НОМЕРА.
4. Той не само променяше правилата в движение, той ни принуди да играем на ИГРА БЕЗ ПРАВИЛА.
5. А когато видя, че дори и така някои играчи печелеха, той реши просто ДА ИМ ОТРЕЖЕ ГЛАВИТЕ.
6. Дори и това не го успокои. За всеки случай той реши да ОТРЕЖЕ ГЛАВИТЕ И НА ПУБЛИКАТА (НАРОДА).
7. Лудостта му не се изчерпа дори и с това. Той се разпореди на палача си и за в бъдеще да реже главата на всеки, КОЙТО ПОСМЕЕ ДА СИ Я НАДИГНЕ.
8. Има и още, но вие предполагам си го знаете........

Та да се върнем на темата. Тази игра я загубихме. Загубихме и 5 години от живота си. Но живота продължава. Този, който създаваше правилата, СКОРО ЩЕ СИ ОТИДЕ. И да се надяваме, че веднага след това ще попадне в съда, за да бъде съден за ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, с които ЗАГРОБИ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД. А аз с удоволствие бих се явил в този съд като експерт, който да предостави изчисления за десетките милиарди щети, нанесени на бизнеса и на народа.

А какво ще правим от тук нататък?

Ами ще продължим да играем играта, наречена ЖИВОТ. Този път обаче ще подхождаме с ГОЛЯМО ПОДОЗРЕНИЕ към ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ И ОБЕЩАНИЯ на тези, които създават ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА. И ако утре отново някой друг ни обещае СВЕТЛО БЪДЕЩЕ, веднага ще му обърна гръб и с всички сили ще избягам от него ПРЕЗ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ В ДЕСЕТА.

Та искам да кажа, че ТЕКУЩИЯ СЪЗДАТЕЛ НА ПРАВИЛА не просто ИЗВЪРШИ СЕРИЯ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ срещу бизнеса си и срещу собствения си народ. Той успя ДА УБИЕ И БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ ХОРА, решили преди 4 години да му повярват. И ще минат ДЕСЕТКИ ГОДИНИ, преди всичко това да се забрави и хората отново да повярват, че на този свят ДОБРОТО МОЖЕ ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 27.07.2012 23:54

Сигурно всичко си сметнал,но дали ще излезе вода,и колко.До колкото виждам говориш за дебит от около 4 кубика на час от един сондаж на дълбочина 50-60 метра.И какъв ще е диаметъра на сондажа,колко ще е водния стълб,какъв е водния поток под земята,може ли да осигури дебита на помпата,има ли естествени земни кухини под водния поток и т.н....дано имаш късмет с тези търсачи на вода.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 28.07.2012 00:17

Човека определено ме впечатли. Първо ми каза нещо, което досега не го бях съобразявал. През милионите и милиарди години от формирането на земята са се образували най-различни слоеве от земната кора, като всеки един слий си има разумно обяснение как точно се е създал. Един от тези слоеве се състои от пясък и чакъл, защото еди какво си се е случило................. Та после е имало и земетресения, вулканична активност и тра-ла-ла..... И гледайки само релефа (планините от двете страни на имота), той каза, че с издигането на тези планини слоевете с пясък и чакъл са се наклонили от двете страни на имота и срещата им (дъното) е по еди-каква си линия, част от която минава през границите на имота. И ако въобще приемем, че през тези слоеве се процежда вода, то тя би трябвало да се събира именно по тази линия. Сондаж би могъл да се направи и встрани от линията, но понеже той ще е по наклона на пясъчния слой, получената от него вода няма да е чак толкова много. Ако обаче нацелиш дъното (по тази линия), то тогава ти се забождаш направо в подземно езеро, което няма накъде да се отича и би трябвало да има страшно много вода.

До тук добре. Явно човека е много на ти с геофизиката, геологията, палентологията или там както се казва тази наука за миналото на земята и формирането на нейната кора. Пък и титлата му е доктор на науките, доцент и други такива думички, които означават задълбочени познания точно в тази област. И благодарение на дългогодишната си практика той може само с визуален оглед на местноста да определи къде би могло да има вода и къде - не.

Следващия етап е да провери своите хипотези. Вади от колата някакъв уред, който впоследствие разбрах, че не е чак толкова сложен. Този уред има 4 електрода. Два от тях се разполагат на голямо разстояние от предполагаемата точка, под която може би има вода. По тези електроди се подава амплитудно стабилизиран променлив ток с честота 4 Hz. По линията между тези електроди се слагат други два електрода с разстояние около 50 сантиметра между тях. Към тях се свързва най-обикновен волтметър и се мери пада на напрежение, създаден от протичането на тока през почвата на далечните електроди. След това се местят напред-назад далечните електроди и аз останах гръмнат, когато видях как този пад се променя с цели порядъци - в една точка е миливолти, а в друга - цели волтове. Това толкова много ме впечатли, щото след това изгубих 7-8 часа в ровене из интернет с цел да разбера каква е тази магия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2012 00:45

Оказа се че информацията в интернет е много оскъдна. Не знаех с какви думички да търся и почти се бях отчаял, когато по мейла получих доклад с резултатите от изследването на моя имот. В него имаше някакви таблици, графики и текстово обяснение, в което не само се казва дали има вода или не, но се казва и точно на каква дълбочина се намира и точно какъв дебит мога да очаквам от този сондаж. При това няма думички от типа "може би", а се говори с абсолютна увереност и се цитират съвсем точни цифри за дълбочината и за другите параметри. Няма да ви казвам, че това не само ме шокира - това направо ме гръмна. Все пак съм със самочувствието на специалист по всякакви токове, електроники и автоматики и от години не се е случвало да науча нещо ново, което да не го знам. Най-ценното в този доклад беше това, че се споменава точното име на метода, който той използва. Хвърлих се в интернет и изкарах една безсънна нощ, докато не си изясня каква е все пак тази магия, за която дори и не съм подозирал.

Търсенето из сайтовете на Български език не ми даде кой знае колко информация. Наистина се оказа, че такъв метод съществува, и името на метода се споменава на няколко места. Оказа се дори, че археолозите много често го използват, и посредством него разглеждат гробниците, преди още да са ги разкопали. Никъде обаче не намерих информация как точно работи метода. Прехвърлих се на английски език, само да се разочаровам още повече. Не открих нищо, свързано с думичките на метода. Остана руския език и с това се изчерпаха езиковите ми познания. Там също нищо. И след часове търсене изведнъж, буквално секунди преди окончателно да се отчаям, попаднах на верния линк. Някакъв руснак преди много години е стъкнал някакво програмче под DOS и след това в руската версия на Wikipedia е написал няколко реда за метода. В Бългаската и в Английската версия няма нищо по въпроса.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.07.2012 01:01

Та ето го верния линк, в който има единствената информация в света (и да има друга, аз не я намерих) относно метода за дълбочинно сканиране на земната почва:

http://simfem.blogspot.com/p/vesstudy.html

Метода се нарича ВЕРТИКАЛНО ЕЛЕКТРИЧЕСКО СОНДИРАНЕ.

Ако се разгледа математическия му апарат, човек осъзнава че това чудо НАИСТИНА ДАВА 100% ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ за електрическото съпротивление на слоевете на почвата във вертикалната линия под двата близки електрода. При това съпротивлението може да бъде изчислено до дълбочина 60-70 метра с произволно пожелана точност и дискрета - през 10 метра, през 1 метър или дори през 10 сантиметра.

От тук нататък вече е лесно - водата или мокрите пясъци и чакъли под земята имат най-ниското възможно съпротивление спрямо всички останали слоеве. И ние не само знаем дали ги има или няма. Ние знаем и на каква дълбочина се намират и колко е дебел съответния слой вода или мокър пясък. А ако попрактикуваме малко, със сигурност ще знаем и възможния дебит на един потенциален сондаж.

Ами това е. Знанието може да превърне магията в наука. От тук нататък няма пречки всеки един от вас "да разгледа" какво има под краката си на дълбочина до 50-60 метра.

ПС: Гърне със злато също може да бъде "видяно" още преди да го изкопаете. Неговото електрическо съпротивление е толкова ниско, щото не може да бъде сбъркано с нищо друго.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали