от Maste » 01.08.2012 10:50
По една от ефирните телевизии гледах точно за климатичните промени репортаж.Посетиха БАН и двама (мисля доценти) бяха, говореха за "митовете", каква е ролята на човека в климатичните промени.Специалистите показаха около 6-7 климатични диаграми и разсеяха хипотезата, че човека причинява някакви промени.Единят от тях попита риторично журналистката, как ще ми обясните, защо за периода от 1870-2012г. имаме периоди в които CO2 и др. парникови газове повишават количеството си в атмосферата, а тогава в определени цикли имаме периоди на спад и покачване в средните температури.
Друго нещо бе коментара им за климатична цикличност от 40-50г. в който настъпва пренос на въздушни маси от юг през периода пролет-лято т.е от Сахара, със съответните последствия.Пренос на много студен въздух през зимата от север.
Условно казано, както знаем основния пренос е запад, северозапад и ако нямахме влиянието на по-горната периодичност, щяхме да имаме климат мек през зимата и умерено прохладен през лятото, заради преноса на океански въздушни маси от Атлантика.
Извода: Според тях двамата промените са факт и са далеч над нашите възможности да влияе човечеството върху глобалните промени.
Говориха за ледовете и над Гренландия, които по диаграми през 2009г са били още "по-разтопени"- да ама шум сега се вдига 2012г. изводите може да си ги направим сами, значи се обслужват нечии интереси.Хората показаха, че в североизточната част на Гренландия дори е нямало лед(юни 2009 г. мисля), а през 2012г.(пак юни точно там се е възстановил гледчера).Има разтопяване в южните части.......Т.е периодично се възстаноявява ледената покривка, а другаде се разстопява.
И други интересни неща имаше ама не си спомням повече.
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.