Охлаждане на панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Охлаждане на панели

Мнениеот Mateev » 28.07.2012 01:13

Ето ви и малко информация и от Wikipedia. Писана е от същия руснак. Май това е всичко, което може да се издири за метода посредством Google.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 0%B8%D0%B5

Метода изисква големи компютърни ресурси по време на изчисленията. Създава се една система от безкраен брой уравнения с безкраен брой променливи. Системата все пак има някакво решение, защото от определен брой итерации нататък грешката става много малка и няма смисъл да се въртят повече цикли.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 29.07.2012 12:31

Благородно ти завиждам на възможността да реализираш идеите си! Успех!
8335_029.GIF
8335_029.GIF (4.32 KiB) Прегледано 13174 пъти
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот NRG » 30.07.2012 00:11

По един поглед тук и там няма да е в повече, преди да се дават пари - http://www.sciencedirect.com/ например...
NRG

Мнениеот Mateev » 04.08.2012 00:17

Първите 3 сондажа вече са направени. Всичко се случи точно така, както каза доцента от София. В първия сондаж има вода, но явно е малко, защото единствения признак за нея е, че при пускане на камъче се чува как пльока във вода. Във втория сондаж явно има много вода, защото още при дупченето извираше на височина повече от метър. А третия сондаж ..................... Третия сондаж НАПРАВО НИ ОКЪПА. Водата извираше като гейзер по време на дупченето.

Въобще всичко се случи точно както каза доцента от София. Евала на човека - направо е бог.

Вторите 3 дупки на онзи другия с багетата реших въобще да не ги дупча, защото той ми каза, че този доцент от София нищо не разбира, и че на мястото с най-силния сондаж няма да намерия нито една капка вода. Ха-ха-ха....... Иска ми се да му видя физиономията, когато разбере че тази капка вода направо щеше да ни удави.

Понеделник започваме да дупчим дупките по другата концепция - тази с тръбите в тях, които да отнемат топлина, а не вода. Последно реших да бъдат 40 дупки по 50 метра едната. Ще бъдат пробити в една линия с дължина 160 метра. Ще се дупчат от две машини. Първата е някакъв последен писък на модата. Била много високоскоростна и дупчела по някакъв нов непознат принцип. Машината е нова и аз ще я обезчестявам. Недостатък е обаче това, че тя може да дупчи само до около 40 метра. Останалите 10 метра ще се допробиват от втора машина от стария модел. Първата машина ще лети напред, а втората ще крета след нея. Най-отзад ще бъда аз с армия от работници, която веднага ще спуска в дупките вече готовите тръби.

Цялата операция я подготвям вече няколко дена. Реших да направя едно нововъведение, което го няма никъде по света. Вместо две тръби с еднакъв диаметър ще спусна една дебела с диаметър 75 мм. Най-отпред ще е затапена и това ще е всичкото, което ще направя за момента. После в бъдеще когато приключи олелията ще спусна вътре втора, по-тънка тръба, като идеята е студената вода бързо да се спуска към дъното по тънката тръба, а после бавно да се издига нагоре по периферията на дебелата тръба. По този начин осигурявам около 2.5 пъти повече периферна площ на контакта със земята, а загубата на енергия от допира на двете тръби (студена и топла) я намалявам 4 пъти. Дали съм прав в изчисленията - ами това ще го покаже експеримента. Засега най-важното е, че печеля една камара допълнителни екстри:
1. Дебелата тръба е лесна за поддръжка. В бъдеще мога да я почиствам или продухвам.
2. В бъдеще (следващите 100 години) мога да спускам или сменям термодатчици, датчици за налягане, или каквито там други датчици ми хрумнат.
3. В бъдеще (следващите 100 години) ще имам пълен контрол върху вътрешната повърхност на тръбата например за ремонт ако някъде се повреди.
4. В бъдеще схемата на инсталацията ще може да се променя или доразвива.
5. Нещо повече - измислянето на инсталацията с всичките възможни сложнотии я отлагам за след 1 месец. Сега просто ще трябва да спусна едни затапени тръби и това е всичко.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 04.08.2012 00:45

Има няколко тънкости при този вид сондажи и по технологията за спускане на тръбите. Първо те са много дълги и много тежки. Радиуса на огъване е почти 3 метра, така че ще се наложи измислянето на някаква конструкция, за да може тръбата безопасно и без пречупване да премине от хоризонтално положение във вертикално. Ролките са по 100 метра. Вчера ги доставихме и ги нарязахме на парчета по 50м. След това ги разпънахме по поляната, за да може да се изправят под влияние на топлината от слънцето.

Най-отпред на всяко едно парче от 50 метра ще има специален детайл, който утре ще го изработваме. Проблема е със закона на Архимед. Спускайки тръбата в дупка със вода, тя ще се съпротивлява, като силата нагоре ще надхвърли 100 килограма. Другия проблем отпред е тапата, която я лепим с един голям новозакупен поялник за PVC. Нещо не ми се вярва, че тази спойка ще издържи 100 години на налягане от 7-8 атмосфери (5 от дълбочината и 2-3 от помпата, с която ще въртя водата). Третия проблем е, че дупката в земята е много тясна, и че при спускане е възможно върха на маркуча да задере някоя стена и да заклини. Та тези три проблема ги решаваме с един детайл, който се състои от външна PVC тръба с дължина 1 метър, на върха на която слагаме един специален детайл, подострен и с плавни извики. Ще го видите на снимките. В тази външна тръба слагаме върха на нашия маркуч, слагаме и мрежичка за арматура и след това я запълваме с бетон.

Получаваме едновременно 3 неща:
1. Много тежък детайл, който ще ни помогне да се борим със закона на Архимед.
2. Детайла е подострен, така че очакваме плавно спускане в сондажа, без да задира встрани.
3. Върха на нашия маркуч с тапата е направо брониран. Държи тапата, държи бетона (с мрежичката) държи и външната PVC тръба. В бъдеще ако тапата се разхерметезира, няма да има проблеми с изтичане на антифриз, защото е тройно подсигурена на налягане и херметизация.

Да кажа и последните два аспекта от "майсторлъка", за които вече сме подготвени:
1. Ако въпреки цялата тази тежест маркуча откаже да потъва в дупката, подготвили сме една бензинова помпа и няколко пожарникарски маркуча. Идеята е бързо да запълваме тръбите с вода по време на спускането, за да станат още по тежки.
2. Имаме готовност и за запълване на дупките с някакъв материал след спускане на тръбите. Само че още не съм решил дали да ги запълваме с бетон или с бентонит. В интернет има противоречива информация по въпроса.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 04.08.2012 01:27

Този постинг не е за хора със слабо сърце, защото ще ви кажа колко струва всичко това:

1. Първите 3 дупки за вода струваха общо около 13 000 лева.
2. Допълнително ще дам още около 20 000 лева за шахти (къщички под земята), помпи, тръби, трасе до най-близката сграда, автоматика и електроника.
2. Следващите 40 дупки ще струват 40 000 лева само за пробиването им.
4. Допълнително още около 70-80 000 лева за пълното им доокомплектоване (шахти, трасета, кранове, тръби, автоматика и електроника).
5. Стария обект със подземните серпентини вече е към приключване. Ще излезе около 15 000 лева.
6. Допълнително в него вложих и още около 7000 лева в термодатчици.
7. Термопомпите за всичко това ще са около 40-50 000 лева.
8.Топлообменници и инсталация за интелигентен избор на енергия, оптимизиран за подбор на най-евтината в момента - около 30 000 лева.

Общо около 250 000 лева. Топлинна мощност на инсталацията - около 200 kW. Цена на един киловат - около 1200 лева.

За колко време ще се изплати?

Приемаме следните приблизителни ограничителни условия:
1. Общ КОП равен на 3. Ако цената на тока за 1 киловатчас е 23-24 стотинки, на мене ще ми струва само 8, а за изплащане на инвестицията ще остават 15-16.
2. Брой на дните в годината, през които се ползва инсталацията - 100.
3. Коефициент на оползотворяване на пълната мощност - 50%.
4. Консумирани киловатчасове за 1 година - 100 дена по 24 часа * 200 kWh * 50% = 240 000 kWh. Спестена сума - 38 400 лв.
5. През лятото също има 100 дена, само че през тях ще се охлажда, при това БЕЗ ТЕРМОПОМПА. Спестена сума - 12 800 лв.
6. Общо спестена сума за 1 година - над 50 000 лева.
7. Срок за изплащане - 5 години.

Резултата е страхотен, като се има предвид факта, че планирам само 50% използваемост на максималната инсталирана мощност. Дефакто ако бях построил 2 пъти по-малка мощност и с леки доработки мога да сведа срока за изплащане до 2 години и половина. И всичко това при огромен преразход на средства за термодатчици и друга измерителна апаратура. И всичко това при сегашната цена на тока. При по-скъп ток срока за изплащане ще се намали.

Какво излиза от всичко това?

Следващите няколко години инвестицията се изплаща и след това поне 50 или 100 години аз и моите наследници ще се отопляват и охлаждат с 3 ПЪТИ по-евтина енергия. А ако за захранването на термопомпите използвам фотоволтаичната централа, която така и не можах да присъединя, може да се окаже, че следващите 100 години всичката ми енергия (електрическа и топлинна) ще е 4-5 ПЪТИ по-евтина от пазарната.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот saraneron » 04.08.2012 04:14

След 15-20 години БГ ще е спомен от миналото.Дунавският вилает ще се шири по тези земи.Децата ти и наследниците ти ще бягат през девет планини в десета,там където няма Български продажни ,прости,престъпни ОПРАВНИЦИ/ДЕРИБЕИ/,повярвай ми.....!Жалко за труда и мерака,ха дано да не съм прав!Спомни си Габрово какво беше като промишлен център и какво е сега,България какво беше и какво е сега........Кметовете се борят да има само някой още жив в общината за да не закрият кметството ...... 10милиона,9,8,7,..........смрад!!!Гладните кожудери с ракавелите само се чудят какво да измислят за да ти свалят още една кожа,като ти сложат данък сонда ,данък вода ,данък термопомпа, данък безплатна лунна светлина и ще започнеш да ги заравяш сам.Ха дано да не съм прав отново!!!Всяка добра идея, рано и ли късно се изражда или се унищожава от завистниците!!!Купи си и каска!Много черногледо стана, ама карай,пращам го!Иначе евала ,възхищавам се на енергията с която се бориш с нещата в живота!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Lupus » 04.08.2012 08:42

Дааа... Инвестицията наистина е огромна. За разлика от мрачните прогнози на saraneron аз по-скоро бих се притеснявал от капризите на майката природа. Защото едно земетресение, разместване на земни пластове, свлачище може да сложи край на всичко. И там където сега тече вода после да няма и капка. Или цялата система от тръби да стане неизползваема. Дано не се случва!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 04.08.2012 23:14

Не бъдете толкова черногледи.Този който не прави нищо,той не греши.А този който прави може и да спечели....Аз се радвам на споделеното от г-н Матеев.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот DanielDimov » 06.08.2012 13:07

и европейски и американски изследвания показват че най-добър топлообмен на единица дължина правят двойно-U конфигурациите на външния кръг... естествено могат да се направят и по-добри конфигурации, но стават излишно сложни и скъпи за това което ще ти дадат в повече.

твоята идея (всъщност не знам дали е твоя) за коаксиалния топлообменник е пробвана и не е показала предимства
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 06.08.2012 13:30

още нещо - дупката се запълва със следната смес:

цимент - 16.2%
пепел - 10.8%
вода - 14.8%
пясък - 57.5%
бентонит - 0.3%
пластификатор - 0.4%

всичко това са тегловни проценти и са приблизителни - просто с такива пропорции са правени успешни експерименти - няма проблем човек да си измисли и негова смес
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 06.08.2012 22:47

Има една още по-добра смес, и тя се казва ВОДА. А при мене е в изобилие. Където и да бодна - излиза вода. При това минерална - мирише на сяра. Излизат и въглища. Много-много въглища. Явно имота ми е върху находище от въглища. Чудя се защо ли си играя да дупча дупки, вместо да си стъкна едно малко рудниче. :lol: :lol: :lol:

Днес деня беше кошмарен. При план 5 дупки не можахме да направим нито една. Жегата беше неописуема и едвам се дишаше. Първата дупка я пробихме бързо. Оказа се, че бързата машина си е най-обикновенна сонда, само че е пълен автомат. Има си пълнител с тръби и сама си ги сменя. Просто настройваш на компютъра колко дълбока дупка искаш и след това си я оставяш сама да си работи.

Проблема дойде от моята почва. Оказа се че първите 3-4 метра са насип (това е бившо ТКЗС) и той се саморазрушаваше. Падаха камъни и запушваха дупката някъде по средата. Два пъти втората сонда я отпушваше, а това отнема страшно много време. Така и не можахме да спуснем първата тръба в рамките на деня. Най-накрая решихме да купим още 40 широки тръби фи 160 и с тях да обгърнем тръбата на сондата в първите 6 метра. Дано утре нещата да потръгнат по-добре.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2012 23:09

DanielDimov написа:и европейски и американски изследвания показват че най-добър топлообмен на единица дължина правят двойно-U конфигурациите на външния кръг... естествено могат да се направят и по-добри конфигурации, но стават излишно сложни и скъпи за това което ще ти дадат в повече.

твоята идея (всъщност не знам дали е твоя) за коаксиалния топлообменник е пробвана и не е показала предимства

Идеята си е чисто моя и е постигната по пътя на разсъжденията и изчисленията. Естествено нямам амбиции за първооткривателство и е повече от ясно, че тази идея е хрумвала на хиляди преди мене. Аз обаче ще я реализирам, с което ставам един на 1000. И ще натъпча системата с датчици и електроника, с което ставам един на 10 000. И после когато се хваля, няма да разтягам локуми от типа "по-добра" или по_хубава", а ще цитирам конкретни числа от конкретни измервания и сравнителни анализи.

Между другото благодаря ти, че ме подсети. Наистина трябва в едната от дупките да сложа единично U и в друга - двойно U. Така наистина ще имаме база за сравнителен анализ както на енергийните показатели, така и на финансовата страна на въпроса. Давайте и други идеи - сега е момента да си отговорим на вълнуващите ни въпроси.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 07.08.2012 14:15

по-горе описаната смес се сипва в дупката за да ти пази тръбите от повреди.

двойното U се прави първо за по-добър топлообмен и второ за да може ако едната тръба все пак протече - спираш да я ползваш и достигаш до конфигурацията единично U. затова няма смисъл да "похабяваш" сондаж като му сложиш единично U - слагай навсякъде двойни и пак имаш възможност да експериментираш с датчици и изчисления колко енергия теглиш от всеки сондаж в различните му конфигурации.

не забравяй на равни разстояния да сложиш така наречените spacer-и - те държат тръбите да не се допират една до друга (ако се допират - производителността пада)
DanielDimov

Мнениеот saraneron » 12.08.2012 01:13

Матеев? :drunken: Докъде я докара ,да не започна да бутилираш и експорт? :bom:
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали