За Белене !

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За Белене !

Мнениеот venkap » 25.07.2012 14:38

Lupus написа:...За това истината е във формулата - вън политическите партии от управлението на държавата!

Хайде Lupus разумен човек си. Не знам от къде, но съм сигурен, че играеш шах. Та въпроса ми е:
- Можеш ли да победиш равностоен на теб противник без стратегия?
Вероятните отговори са два:
1. Ще разчитам противника да направи грешка.
2. Без стратегия в играта не мога.
Първия отговор ти гарантира в ной-добрия случай реми, защото от грешки никой не е застрахован.
Стратегията в шаха е, като политиката в живота...
venkap

Мнениеот Lupus » 25.07.2012 17:49

venkap написа:
Lupus написа:...За това истината е във формулата - вън политическите партии от управлението на държавата!

Хайде Lupus разумен човек си. Не знам от къде, но съм сигурен, че играеш шах. Та въпроса ми е:
- Можеш ли да победиш равностоен на теб противник без стратегия?
Вероятните отговори са два:
1. Ще разчитам противника да направи грешка.
2. Без стратегия в играта не мога.
Първия отговор ти гарантира в ной-добрия случай реми, защото от грешки никой не е застрахован.
Стратегията в шаха е, като политиката в живота...

Позна за всичко. И за шаха и за стратегията. Не разбра обаче мисълта ми. Не съм против политиката, а против политическите партии в България именно защото не са носители на правилната стратегия. А когато я има им куца тактиката и опита да я реализират. Изводите ми се базират на доста аргументи, натрупани през годините и наблюдение на работата на двете системи - преди и след 89г. Но за да ги развия всичките ще трябва доста време. Извода обаче е един - избраната система на парламентарна република очевидно не работи. И за да се промени нещо трябва да се промени конституцията и да се избере друга форма на демократично управление. Колкото и да не понасям оня вресльо Я.Янев, но трябва да му се признае, че той първи има смелостта да го каже публично - конституцията трябва да се промени и системата да се рестартира!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 25.07.2012 18:35

Не искам да си представя Б.Борисов, а още по-малко Ц.Цветанов в качеството му на Президент в Президентска република. Мисля, че всички недостатъци на Парламентарната република ще се мултиплицират с 1000 поне.
venkap

Мнениеот TT » 25.07.2012 19:11

Невидимата цена на енергията от АЕЦ

В края на март стана ясно, че България няма да строи АЕЦ „Белене“, а през април започна първият етап от подготовката за удължаване срока на експлоатация на пети и шести блок на атомната централа в Козлодуй.

Сключеният договор между „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и консорциума ОАД „Концерн Росенергоатом“ (Русия) – EDF (Франция) „за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока“ е първата стъпка към увеличаване на експлоатационния срок на действащите реактори с до 20 години.

По-дългият работен период на централата обаче освен повече енергия и приходи за страната, означава и повече радиоактивни отпадъци.

Междувременно като логично продължение на събитията на 4 май председателят на Агенцията за ядрено регулиране д-р Сергей Цочев издаде разрешение за проектиране на Националното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”.

До тук с хронологията, да погледнем към обемите. В Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерски съвет на 5 януари 2011 г., се посочва, че при съществуващите схеми за зареждане на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, генерираното количество тежък метал за 12 месеца е около 38,7 т.

В Стратегията е записано, че „При удължаване срока на експлоатация с 15 години, съответно до 2032 г. и 2036 г., се очаква в периода 2017/21 – 2032/36 г. в АЕЦ „Козлодуй” да бъдат генерирани още 595 тона тежък метал ОЯГ (1364 касети от реактори ВВЕР-1000).“ Това количество трябва да бъде безопасно управлявано и съхранявано. В документа като най-приемлива алтернатива е определено транспортирането на поне 50 т. тежък метал ОЯГ на година за „технологично съхранение и преработване, до края на експлоатациония ресурс на блоковете, като средствата ще се осигуряват от продажбата на произведената електроенергия, постъпващи в целева сметка на АЕЦ Козлодуй под контрола на МИЕТ.“

Новото хранилище се очаква да бъде готово до 2015 г., но в него отработено ядрено гориво и високорадиоактивни отпадъци няма да се приемат. Максималният му обем се изчислява на 345 500 тона отпадъци. Отработено ядрено гориво от 2002 г. се съхранява на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Друго хранилище за радиоактивни отпадъци, с което България разполага, е това в Нови хан. То е част от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и служи за приемане и съхранение на ниско и средноактивни отпадъци.

Количеството отпадъци, генерирани от атомната ни централа в периода 1974-2032 г. според документа ще е 132 200 куб. м или 17 805 опаковки на кондиционирани (кондициониране – технологични операции по намаляване на обем, опаковане и т.н.) отпадъци, като 305 от тях ще се съхраняват в хранилището в Нови хан. Отпадъците, дължащи се на извеждане от експлоатация на първите 4 блока от АЕЦ „Козлодуй“, са 5 690 опаковки.

Общата радиоактивност на всички 17 805 опаковки на кондиционирани отпадъци ще е 7,9.1015 Bq.

Съхранението на радиоактивни отпадъци е скъпо. Един от фондовете, по които се финансира дейността, е фонд „РАО“. Още към 2009 г. са изразходвани 44% от акумулираните през годините средства, сочат анализи. От публикуваните в Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци до 2030 г. данни следва, че през 2009 г. похарчената сума за управление на отпадъците от АЕЦ е почти 20 млн. лв, а тенденцията е рязък спад в разликата между приходи и разходи във фонда. Към момента на съставяне на документа балансът е бил 145 млн. лева. От тях 95% са генерирани от вноски на ядрената ни централа.

За разлика от фонд „РАО“ във фонд „ИЕЯС“ (Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения), където АЕЦ „Козлодуй“ също внася средства, са акумулирани значително повече финансови ресурси – 1 053 895 650,43 лв. към момента на изготвяне на Стратегията.

Сумата, необходима за извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения, зависи от периода, за който ще се извърши операцията. Ако дейностите продължат 40 г., ще се изискват 1 631 млн. евро като нетната стойност на разходите ще е 232 млн. евро. При положение, че времето, за което се извърши извеждането от експлоатация е 60 г., то разходите ще бъдат 2 946 млн. евро, а нетната им стойност – 158 млн. евро.

При такива внушителни суми си струва да се замислим наистина ли енергията от АЕЦ е евтина? И дори да се проведе референдум за централата в Белене, изгодно ли е да я строим?

Автор Анета Стефанова // 24/07/2012
http://www.energyonline.bg/2012/07/%d0% ... %b5%d1%86/
TT

Мнениеот Lupus » 25.07.2012 19:56

venkap написа:Не искам да си представя Б.Борисов, а още по-малко Ц.Цветанов в качеството му на Президент в Президентска република. Мисля, че всички недостатъци на Парламентарната република ще се мултиплицират с 1000 поне.

Това далеч не е задължително да се случи. Поначало една такава реформа е възможна при друг тип парламент - редуциран наполовина и с мажоритарно избрани депутати. Тогава в него ще влязат не хора по списък от партийни листи, а национално представени и разпознаваеми за страната личности. Създаване на парламентарни групи на партиен принцип не бива да се допуска. След такава промяна и едни президентски избори биха изглеждали различно. Ако това се съчетае и с преки избори за генерален прокурор, областни прокурори и съдии, нещата може и да потръгнат. Иначе ще се въртим в този омагьосан кръг до безкрайност.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 25.07.2012 23:25

Има 30 държави, които са парламентарни републики. Една от тях - Ирак го махам от списъка по обясними причини. Останалите малко или повече са по-добре от нас. Една трета от всички са образувани след разпадането на Социалистическия лагер. Обикновената логика показва, че формата на държавно управление не е причина за провалите ни. Ако сме в състояние да дискредитираме една работеща система, какво ще ни попречи да съсипем всяка друга?
venkap

Мнениеот Lupus » 26.07.2012 08:37

Обяснението е много просто - народопсихологията. Страните, които визирате са католически, с друга житейска съдба, друг морал и още куп неща, които ни отличават като народ от тях. Трудно може да се направи паралел между нас и немците, чехите, унгарците, поляците, естонците и т.н.
Да ме извинят сънародниците ми, но ние българите сме като говедата. Работливи сме, но когато ясно виждаме браздата пред себе си и усещаме остена отзад. Българина иска да си знае сайбията - да има кого да псува персонално, на кого да се подчинява, моли, благодари и т.н. Историята ни го показва, ставащото сега е последния нагледен пример. Оставени без тези три неща - "браздата пред нас", "остена в задника" и "бащицата" ние сме като изоглавени говеда - всяко хваща различна посока и мисли само за себе си и как да се напасе по-добре.
Ти си интелигентен човек и ще ме разбереш какво имам в предвид.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 01.08.2012 15:35

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-g ... 87753?nt=4
Не стига, че не ги подведоха под отговорност за направените "предварителни" разходи по "проекта Белене", а сега съвсем законно ще принудят сегашните да направят един напълно ненужен референдум и да похарчат няколко десетки милиона лева.
Сигурен съм, ако сегашните не бяха опоскали резерва, щяха да са най-големите фенове на атомната индустрия.
След доклада на HSBC стана ясно, че цената на блоковете ще струват - 6 131 552 000 €, разходи по допълнителни работи - 2 017 517 000 €, лихви и такси по време на строителството - 1 809 456 000 €, сметка за предварително финансиране за обслужването на дълга - 225 000 000 € и разходи (O&M, работен капитал, такси) - 169 439 000 € или общо - 10 352 964 000 €. Срок за изплащане на съоръжението 312 месеца (26 години). Срок на строителство 96 месеца (8 години). Цена на произведената електроенергия 155лв. (79.082 € ) за MWh при международна цена 78.4лв (39,985 € ) за MWh.
venkap

Мнениеот Lupus » 02.08.2012 10:42

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=418799
".... Да, ние имаме подписан договор на стойност 3.997 млрд. още от януари 2008 година. Това е стойността на централата - проектиране и изграждане на два блока. От тук нататък всеки може да си прави каквито иска сметки и да добавя каквито иска суми, както прави този кабинет. Така и никой не видя тези проучвания на HSBC за някакви митични 22 млрд. Миналата година правителството обяви, че окончателната фиксирана цена, която предлага руската страна, е малко над 6 млрд. евро - дори като се добави инфлацията и някои допълнителни искания на руснаците. Т.е. нищо не пречи настоящият премиер да подкрепи договора и сега, както твърди, че ще го направи с радост, ако е под 12 млрд.
И г-н Борисов, и ГЕРБ все повече се оплитат в лъжите си, които просто прикриват тяхната некомпетентност и неспособността да носят отговорност и да вземат решения. Освен това продължават да забравят, че парите за АЕЦ не се дават от пенсионерите и българските граждани, защото не са от бюджета. От цялата сделка те само ще спечелят - по-евтин ток."
Тия двамата се надприказват и надлъгват като дърти цигани на конски пазар!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Maste » 02.08.2012 11:59

Има някаква логика да се направи АЕЦ като балансираща мощност в енергийния микс на страната.Обаче, не съм оптимист, че един предприемач ще се хване да строи подобно съоражение т.к ще трябва да се конкурира с останалите енергийни субекти в един либерализиращ се пазар към 2020г.Ами 26г. за да се изплати инвестицията му, дали ще има подобно търпение този човек.Ако фалира за него си е, ама дали ще се върже :mrgreen:
Мисля, че е грешка да се строи АЕЦ от стратегическа гледна точка като една дългосрочна половинвековна инвестиция, по какъвто и да било начин от държавата и с народни пари."Зелената енергия" е още скъпа, но темповете на спад в разходите за постояването им се запазят след 2-3 години, ще може да се постигне истинската диверсификация на енергията за домакинствата поне от ЕРД-та и частично за бизнеса.
Ако държавата се "набута" да строи еми пари няма, дерат се овчите кожи на народа, вече управляващите го правят по директен и индиректен начин.Проблема на това управление според мен е, че действат непрофесионално, институциите не работят добре в различните сектори, липсва контрол.Ако сравня с предните управляващи, които бяха абсолютно безпардонни в "краденето" то сега имаме "добри намерения, които отново водят до ада"(според една максима).

Панайот Волов или Стоян Заимов беше казал, не си спомням точно кой от тях:
"Там където има много говорение има малко работа"
Аз обаче съм стигнал до извода, че никой управляващ, никога не е обичал плебеите, без значение в кое време и кое място ще населяват.По минимум две причини- те са бедни и те са потенциално опасна маса, която може да им наруши спокойствието, чрез метежи и революции.Затова тези, които управляват манипулират раята подават им зрелища, циркове, а после ядат кюфтаци, размахват любовни писалки и им дават по-мъничко, за да не се угояват прекалено.

Аз си ги мисля тези неща, ама съм много малък и на кого ли му пука нали съм от плебеите :D
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste

Мнениеот venkap » 02.08.2012 14:56

Maste написа:Има някаква логика да се направи АЕЦ като балансираща мощност в енергийния микс на страната...

Да инвестираш десет милиарда евро за балансираща мощност, е меко казано неразумно.

Maste написа: ...Мисля, че е грешка да се строи АЕЦ от стратегическа гледна точка като една дългосрочна половинвековна инвестиция, по какъвто и да било начин от държавата и с народни пари."Зелената енергия" е още скъпа, но темповете на спад в разходите за постояването им се запазят след 2-3 години, ще може да се постигне истинската диверсификация на енергията за домакинствата поне от ЕРД-та и частично за бизнеса...

Дали инвеститора е държавен или частен не е от значение, защото инвестицията се връща в крайна сметка от потребителя чрез цената на крайния продукт. Важният въпрос е дали има пазар за този продукт и каква цена предлага този пазар (вътрешна и външна).

Maste написа: ...Ако държавата се "набута" да строи еми пари няма, дерат се овчите кожи на народа, вече управляващите го правят по директен и индиректен начин.Проблема на това управление според мен е, че действат непрофесионално, институциите не работят добре в различните сектори, липсва контрол.Ако сравня с предните управляващи, които бяха абсолютно безпардонни в "краденето" то сега имаме "добри намерения, които отново водят до ада"(според една максима)...

Държавата вече се набута, като докара НЕК до неплатежоспособност, което доведе до скок на цената на вътрешния пазар, замразяване инвестициите в ВЕИ, задържане на цените на останалите производители, което ще доведе до липса на инвестиции, взимане на кредити, които от своя страна допълнително ще натоварят цената на електроенергията и пак ще го отнесат крайните потребители.

Lupus написа:Тия двамата се надприказват и надлъгват като дърти цигани на конски пазар!

Ако беше само надлъгване, здраве му кажи! Когато става въпрос за разлики в оценките от десет милиарда лева, е крайно време да се заемат специализираните органи като прокуратура, ДАНС, защото вече не става въпрос за некомпетентност, а за злонамереност, безстопанственост и корупция. Още повече, че НЕК беше принуден да подпиши кредит за сделка с неясни параметри и по-неприятното с неясно бъдеще.

Станишев - ИА Фокус написа:На четвъртата година от управлението си г-н Борисов демонстрира крещяща некомпетентност. Крайно време е да научи, че от самото начало изграждането на втората българска атомна електроцентрала е корпоративен проект за НЕК. И от 2008 г. има подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт”, което се изпълнява и досега. Това не е договор между правителства, а корпорации.

Не вярвам да има наивник, който ще повярва на това твърдение още повече, че реанимацията на "Белене" стана от правителството на НДСВ при изключително неясни да не кажа криминални условия.
venkap

Мнениеот Miro » 03.08.2012 23:50

Maste написа:Има някаква логика да се направи АЕЦ като балансираща мощност в енергийния микс на страната...

Да се направи АЕЦ като балансираща мощност е като въжеиграч да се балансира с наковалня...
Miro

Мнениеот TT » 04.08.2012 00:09

Отговор на ПП Зелените за референдума за АЕЦ Белене

August 3, 2012

Зелените отговарят на призива на премиера Борисов да го подкрепят във връзка с провеждането на референдум за АЕЦ “Белене”:

„Уважаеми г-н министър-председателю,

ЗЕЛЕНИТЕ сме изключително поласкани, че в труден за правителството момент се обръщате публично към нас, за да се опитаме да повлияем на общественото мнение да откаже своята подкрепа на антибългарската акция на БСП и нейните сателити за изграждане на АЕЦ „Белене“.
Ние също Ви поздравяваме за това, че искате да спестите парите на данъкоплатците, които биха били похабени в тази акция, маскирана като референдум – най-демократичната форма на допитване до хората. От самото си създаване ЗЕЛЕНИТЕ сме на мнение, че всеки допълнителен лев за АЕЦ „Белене“ е още един пропилян лев. Радваме се, че сега и Вие вече стоите зад позицията на ЗЕЛЕНИТЕ!.................

.........................[b]ЗЕЛЕНИТЕ продължаваме да твърдим, че всеки лев, инвестиран във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е в пъти по-добра инвестиция отколкото в атомни, въглищни или газови централи. Това е стратегическата визия за устойчиво развитие на България. Но доколкото Вие и правителството популистки громите ВЕИ като основни „виновници“ за бедността на хората (позовавайки се на сгрешените схеми на досегашното им развитие), в същото време реално разгромявайки малкия и среден бизнес, трябва да сте наясно, че изборите през 2013 г. ще са истинският референдум за днешната власт[/b].

Национален съвет на ПП ЗЕЛЕНИТЕ

http://greentech-bg.net/?p=14510#more-14510
TT

Мнениеот Maste » 04.08.2012 09:59

Чудя се да поддържам ли разговора или не.А какви предложения имате за такива мощности, когато дойде зимата и есента- на Газ(Русия потрива ръце) или въглища или да изсечем горите???? Или да източваме язовирите и лятото да сме на режим на водата и с котлите и кобилиците да носим, а за поливане на земеделски площи, няма да се притесняваме съораженията се изкрадоха вече.
Каквото и да изберем, барабар с ядрената(Русия потрива ръце) се ще е рошаво и къдраво. "Зелено", ама де да можеше само с него да минем
....и понеже сме малки(България) и ми се иска да разведря тона бих отбелязал фактическата ситуация:
ЕС ни дърпа за екологията и алтернативната енергия със Директивите си, а Русия с конвенционалната енергия, познайте каква тройка си правят с нас :D
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste

Мнениеот venkap » 04.08.2012 14:24

Maste написа:А какви предложения имате за такива мощности, когато дойде зимата и есента- на Газ(Русия потрива ръце) или въглища или да изсечем горите???? Или да източваме язовирите и лятото да сме на режим на водата и с котлите и кобилиците да носим, а за поливане на земеделски площи, няма да се притесняваме съораженията се изкрадоха вече...

А какви нужди от допълнителни мощности имахме през 2008, 2009, 2010, 2011г.? Дори и през продължителната зима на 2011-12г. не достигнахме капацитета на производство и дори успяхме да изнесем прилични количества електроенергия. Та аз се питам, какво оправдава инвестиция в ядрени мощности?
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии