Предварителен договор, без виза за проектиране

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Предварителен договор, без виза за проектиране

Мнениеот Mateev » 18.03.2008 00:53

Днес ми се обади наш клиент, и учудено ми каза, че ЕОН са го поканили да подпише предварителен договор. При това без в документацията си да е прилагал виза за проектиране.

Интересно какво става. Само преди 2 седмици в отговор на молбата си за предварителен договор беше получил следният отговор:

Уважаеми г-н Хххххххх,

Във връзка с постъпило Ваше искане за присъединяване на електроцентрала към електроразпределителната мрежа Средно напрежение, произвеждаща електроенергия от възобновяеми източници, Ви уведомяваме, че съгласно Наредба No 6 за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните мрежи - чл. 51, следва да ни предоставите допълнителна информация:
1. Да укажете точното място, където ще монтирате електроцентралата.
2. За сключване на Договор за присъединяване е необходимо да представите решение за поставяне на обекта или разрешение за строителство, издадени по ред, установен с наредба от съответния общински съвет.

Посочените данни и документи са необходими за изготвяне на предварителен договор за присъединяване на обекта ви и очакваме получаването им в законовия срок съгласно чл.51 ал.(4) от Нредба 6.

И в момента, без клиента ни да дава на ЕОН никакви допълнителни документи, изведнъж го канят да подпише предварителен договор. Интересно дали ЕОН е допуснал някаква грешка или има някаква нова вътрешна разпоредба в полза на ВЕИ централите?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 18.03.2008 12:26

Няма никаква грешка.
От 01.01.2007 при одобрен и излязъл ПУП, не се изисква виза за проектиране.
Много хора не го знаят това или пък компетентните служители се правят на ударени.
Не помня точно коя заповед беше, но след няколко дена ще ви кажа повече подробности.
Утре заминавам за Добрич за да подписвам и аз предварителен договор с ЕОН.
Става въпрос за вятърен генератор, но те не се различават много от СЕ.

P.P.
Между другото за покривна конструкция ли става въпрос или за земя.
Аватар
Vandal

Мнениеот Creator » 15.04.2008 15:16

По принцип при влязъл пуп и обект от 5та категория можеш и без виза.Повчето хора обаче предпочитат да си ги изкарват защото има по-голяма вероятност да се заядат по проекта и да го върнат /не ми се влиза в подробности ,но общо взето стандартните чиновнически пропуски и заядки/
Creator

Мнениеот Miro » 15.04.2008 16:43

Creator написа:По принцип при влязъл пуп и обект от 5та категория можеш и без виза.Повчето хора обаче предпочитат да си ги изкарват защото има по-голяма вероятност да се заядат по проекта и да го върнат /не ми се влиза в подробности ,но общо взето стандартните чиновнически пропуски и заядки/

Точно! От EVN примерно искат виза. Ти подаваш документите без и те след месец ти казват - ама не си приложил виза. Ти им отговаряш, че не се налага и още поне месец те се правят, че мислят по темата. После дори и да се съгласят (а няма къде да ходят принципно), ти вече си загубил цифра време в мотане. Доста по-лесно е да си извадиш визата, въпреки че не е задължителна.
Miro

Мнениеот petyostoev » 19.06.2008 16:23

МОЖЕШ ЛИ ДА КАЖЕШ СЪГЛАСНО КОЙ ДОКУМЕНТ НЕ СЕ ИСКА ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ.АКО ИМАШ И ЛИНК.
petyostoev

Мнениеот Miro » 19.06.2008 16:55

petyostoev написа:МОЖЕШ ЛИ ДА КАЖЕШ СЪГЛАСНО КОЙ ДОКУМЕНТ НЕ СЕ ИСКА ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ.АКО ИМАШ И ЛИНК.

ЗУТ - там пише за кои строежи е задължително. Следователно за всички останали - не е.

Чл. 140. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Възложителят или упълномощено от него лице може да поиска виза за проектиране. Визата се издава от главния архитект на общината в срок до 14 дни от постъпване на заявлението.
(2) Визата за проектиране представлява копие (извадка) от действащ подробен устройствен план с обхват поземления имот и съседните му поземлени имоти, с означени налични сгради и постройки в него и в съседните имоти и с нанесени линии на застрояване и допустими височини, плътност и интензивност на застрояване и други изисквания, ако има такива, както и допустимите отклонения по чл. 36.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) За строежите по чл. 12, ал. 3, чл. 41, ал. 2, чл. 50, 51, 58, 59, чл. 133, ал. 6 и чл. 134, ал. 6, както и за обекти - недвижими паметници на културата издаването на виза е задължително.
(4) В населени места и части от тях с действащ регулационен план, определени за ниско жилищно застрояване, инвестиционното проектиране може да започне въз основа на виза, в която се указват изискванията за застрояване съобразно действащите нормативи, ако не се променя характерът на застрояване и само при свободно и свързано застрояване между два имота. За разрешаване на строителството не се изисква одобряване на план за застрояване.
(5) За обекти на техническата инфраструктура не се издава виза за проектиране.
(6) Визата за проектиране на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната, се издава от министъра на отбраната или от министъра на вътрешните работи в 7-дневен срок от постъпване на заявлението.
Miro

Мнениеот petyostoev » 19.06.2008 19:21

БЛАГОДАРЯ НА МИРО ЗА СВЕТКАВИЧНИЯ И ПЪЛЕН ОТГОВОР
petyostoev

Мнениеот инж. Вася Василев » 06.07.2008 22:02

Принципно сте прави, но без виза и при ниска 5, 6 категория на обекта е възможно да възникне проблем при въвеждане на обекта в експлоатация. Ако дадената община няма установен ред за вписване и издаване на разрешение за ползване на такъв вид обекти ще срещнете проблем при сключване на договора за продажба на енергия. Има становище на МРРБ /ще ви го пратя/ в което се казва че не е нужно промяната на предназначението на земята. Това е за земеделски земи, ливади, пасища и т.н. Логиката е, че поставяемо съоръжение не е тежест на земята и статута е временен. До тук добре, но ако се разглежда обекта като енергиен обект става страшно. Пожарникарите искат доста вода, охранителни зони и не знам още какво. Пак се въртим в омагьосан кръг.
инж. Вася Василев
инж. Вася Василев

Мнениеот Nasko » 23.07.2008 09:56

По въпроса за или без виза за проектиране разговарях с архитекта на общината, а неговото мнение е че може да се изготви проекта на база на ПУП и предварителен договор от EVN, но в последствие той не може да издаде строително разрешение без скица с променен статут на земята;такива били разпоредбите и указанията от МРРБ.Дори ми каза че за изграждане на оранжерия за производство на домати върху земя в която преди също са се отглеждали домати са искали промяна на статута на земята. Така че последно.... може или не може да се избегне промяна на статута на земята!!!!!!!
Nasko

Re: Предварителен договор, без виза за проектиране

Мнениеот ama » 10.08.2008 14:32

Mateev написа:Днес ми се обади наш клиент, и учудено ми каза, че ЕОН са го поканили да подпише предварителен договор. При това без в документацията си да е прилагал виза за проектиране.

Интересно какво става. Само преди 2 седмици в отговор на молбата си за предварителен договор беше получил следният отговор:

Уважаеми г-н Хххххххх,

Във връзка с постъпило Ваше искане за присъединяване на електроцентрала към електроразпределителната мрежа Средно напрежение, произвеждаща електроенергия от възобновяеми източници, Ви уведомяваме, че съгласно Наредба No 6 за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните мрежи - чл. 51, следва да ни предоставите допълнителна информация:
1. Да укажете точното място, където ще монтирате електроцентралата.
2. За сключване на Договор за присъединяване е необходимо да представите решение за поставяне на обекта или разрешение за строителство, издадени по ред, установен с наредба от съответния общински съвет.

Посочените данни и документи са необходими за изготвяне на предварителен договор за присъединяване на обекта ви и очакваме получаването им в законовия срок съгласно чл.51 ал.(4) от Нредба 6.

И в момента, без клиента ни да дава на ЕОН никакви допълнителни документи, изведнъж го канят да подпише предварителен договор. Интересно дали ЕОН е допуснал някаква грешка или има някаква нова вътрешна разпоредба в полза на ВЕИ централите?

Матеев, добър ден!

Това преди месеци бе обяснено във форума много добре и точно от един участник с който продължавам да си пиша и вече узакони втората фотоволтаична централа. Това бе ясно преди месеци и точно в този форум.
ama

Мнениеот Mateev » 11.08.2008 00:57

Ами разбира се, че е преди месеци. Постинга ми, който цитираш, е от 18 март.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ama » 24.08.2008 13:03

Mateev написа:Ами разбира се, че е преди месеци. Постинга ми, който цитираш, е от 18 март.

Не съм пропуснал да видя че е от 18. март.

Аз говоря за месеци преди постинга ти, т.е. преди 18 март :)))
ama

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ