Слънчева енергия и термопомпи.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Слънчева енергия и термопомпи.

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 15:06

Дори ми хрумна една идея, която ме развесели и ми подобри настроението за деня.

Мога на майтап да напечатам 100 или 200 плаката с верния текст и след това да наема 100 или 200 човека и след едночасово обучение да ги пратя в София в командировка с една единствена задача - мирно и тихо да се разхождат пред всички държавни институции и да държат плаката високо вдигнат над главата си. И когато медиите ги попитат за какво протестират, да казват едно или две заучени изречения. И този протест мога да го организирам да го има всеки ден в продължение на 1 седмица, 1 месец или дори и повече. Мога дори да се напъна да пратя 500 човека и да им поема всички разходи + достойно допълнително заплащане за свършената работа. Мога да го направя сега, мога и по време на изборите. И ще ми струва по-малко от парите, които загубих от измамата с ВЕИ-тата.

А това можем да го направим 10, 100 или 1000 бизнесмена, като всеки прати кой колкото може хора. И да строим там по площадите 10-20 или дори 100 хиляди демонстриращи и всичките да скандират едно и също нещо. Мисля че в това няма нищо противозаконно. Всички политически партии го правят по време на избори. Нов момент е, че ние имаме силата и ресурсите това да го направим ежедневие и да вгорчим живота на управляващите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 22.09.2012 15:52

Mateev написа:
venkap написа:Относно евентуалните увеличения - зависи дали ще бъде овладяно бедственото отношение в отрасъла, където ВЕИ са най-малко засегнати до момента.

Бяха най-малко засегнати преди 01.07.2012 г. В момента обаче агонизират и ако ти си представител на някой от монополите, просто трябва да знаеш че, на тях вече е обявена война. И както при всяка друга война на тебе също ще ти се наложи да вземеш лично решение от коя страна на фронтовата линия ще застанеш.

Не разбирам, кое от написаното от мен ти дава основание да предполагаш, че съм " представител на някой от монополите". Напълно споделям твоите разбирания за бъдещето на ВЕИ, за енергийната независимост развити в темата "БЪДЕЩЕТО ..................." с единствената разлика, че се надявах това да стане още преди пет години.
Освен това се "пека" на същия огън, на който се "пекат" и останалите 99.9999% участници на този форум.
Твърдиш, че ВЕИ са били най-малко засегнат до 01.07.2012 г. Няколко дена преди тази дата водихме спор за бъдещите цени на електроенергията. Тогава деликатно предупредих, че състоянието в Енергетиката е много тежко, че не може един сектор да се чувства комфортно отнесено към останалите участници във веригата.
За мен сега е важно, ще бъдат ли наказани виновниците за тази катастрофа. Защо се допусна една великолепна идея да се превърне в стоково-парична пирамида, но и да не забравяме, че участието в нея е напълно доброволно.
Освен това си спомням стачките и гражданското неподчинение от гръцките фермери, затворените граници, палежите на банкови клонове и жертвите на банкови служители между, които имаше и бременни жени. Знаем и крайния резултат. Силата за която говориш може да постигне добри резултати, когато е правилно адресирана и никакви, когато е неконтролируема. Така е и с енергията.
venkap

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 16:47

Ами как можа да напишеш, че ВЕИ-тата са най-малко засегнати от целия отрасъл. Нима забрави какъв сценарий ни спретнаха през последните две години покрай олелията с измислянето на закона, наредбите, правилниците, ДКЕВР, АУЕР, прогнозирането на случайността, сбърканите и отменени наредби, сбъркания и отменен мораториум и т.н и т.н. Управляващите ни разказаха играта и ни изпилиха нервите до последно. И всичко това преди 01.07.2012. А след тази дата вместо да утихнат, извадиха голямата тояга и започнаха директно да ни трошат главите. А няколко дена назад направо извадиха сабята и започнаха да ни режат главите. Не знам какво по-лошо могат да измислят от тук нататък, освен наистина да започнат физическа саморазправа с всеки един от нас.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот backo » 22.09.2012 17:28

Mateev написа:
backo написа:Скъп Фотоволтаик с кпд 18% да захранва скъпа термопоимпа с КОП 4 е равносилно на ефтин термален панел с кпд 70%
Абсолютно безсмислено, дори без да се смята допълнителното оборудване - акумулатор и инвертор.

Напротив. Скъп фотоволтаик да захранва термопомпа означава 100% ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ !!!

А това че фотоволтаика е скъп е защото всеки иска да му се изплати за 5-6 години. Ами ако си представиш, че фотоволтаика ще работи 50 години ????? Ами че тогава цената на електроенергията ще ти струва средно 3-4 стотинки. А сега захранвай термопомпа с нея и цената на топлоенергията ще ти излезе 1 стотинка. А топлинната енергия при населението е 70-80% от общото енергийно потребление.

Ако и на това му кажеш скъпо - значи си по-голям локумджия от Семерджиев. Плащай си тогава ЕВТИНИТЕ 26 стотинки, които до 2-3 години ще станат 40.

Г-н Матеев, с термален панел с живот равен на живота на фотоволтаика ще съм пак толкова независим. А термопомпата няма как да изкара 50г. Да се захранва термопомпа с фотоволтаик е ТЕХНИЧЕСКО БЕЗУМИЕ. Не става въпрос за пари, но с тях става още по-безумно.
А по въпроса за "войната" - стискам Ви палци, напълно съм съгласен с Вашата гледна точка, въпреки, че не се пека на този огън - предпочетох вместо да дам 600лв на ЧЕЗ за откриване на партида, да си купя фотоволтаик и инвертор.
backo

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 20:48

Пак не разбрах защо да е техническо безумие. Точно обратното. Всичко е въпрос на сметки.

Първо термопомпата - нека да смятаме с КОП=3, че лесно се смята. Ясно е, че ако тази термопомпа я захранваме с най-обикновен ток, че получим 3 ПЪТИ ПО-ЕВТИНА ТОПЛИНА от ТЕЦ-а, цената на който е съизмерима с цената на тока и дори леко по-висока. Цената на отопление с газ е от същия порядък +/- 10%. И така - масово хората се отопляват по цени, съизмерими с цената на електроенергията. Термопомпата обаче намалява цената 3 ПЪТИ. Добави и топлинен акумулатор и го стопляй с нощна електроенергия + термопомпа, а денем го ползвай топло без пари. Какво стана - поевтиня ни още 2 пъти и общо стана 5-6 пъти. Добави и соларен панел, който ти е без пари. Какво стана? Всичко ти е без пари, при това 3 ПЪТИ по-евтино от БЕЗ ПАРИ. :lol: :lol: :lol:

Знаеш ли къде е заблудата?

Каквито и съоръжения да правиш, всичките те ще се изплатят например за 10 години. От този момент нататък цялата ти енергия ще е без пари - както електрическа, така и топлинна. И така следващите 100 години. Всички съоръжения, които ти изредих, имат изключително дълъг срок на експлоатация. Соларни панели, топлинни акумулатори, земни серпентини, сухи сондажи, сондажи за вода и т.н и т.н. Това, което ще се износва и ще трябва да го подменяш веднъж на 10-15 години като цена е много по-малко от цялата инвестиция. Това са само помпите и компресорите на термопомпите и може би електрониката от време на време, но тя ще поевтинява с времето. На практика приеми, че в бъдеще непрекъснато ще изплащаш само термопомпи и мотори и нищо друго.

Хайде сега да се ориентираме. Една термопомпа 100 kW струва например 50 000 лева. Всички останали мотори и други амортизиращи се части нека да са още 10 000. И нека това да се износи точно за 10 години. тоест за 60 000 лева ти ще получиш някъде около 100 kW * 12 часа на ден * 120 дни * 10 години = 1440000 kWh топлинна енергия. 60 000 / 1 440 000 = 0.05 лв. Получава се 5 стотинки, ако използваш термопомпата само през зимата. Ако я използваш и през лятото за охлаждане - цената намалява на 3 ст. Може и още да намалее цената, защото все още не сме включили всички трикове, които знаем.

А сега си представи, че си производител на някакво изделие, и енергията е важно перо от калкулацията. И имаш някакъв трик, с който 26-те стотинки да ги направиш на 3 - ха, ха - че ти ще убиеш конкуренцията. И за всичко това въобще не е необходимо да влагаш излишни пари. Само се напъни и извади на камара всички пари, които ще похарчиш за енергия в следващите 10 години (може и с кредит), и с тях си построй инсталациите, с които да оползотвориш енергийните дадености около твоя завод.

Не си спомням дали някъде се похвалих в този форум (явно вече остарявам), но в административната сграда на един от заводите тази година правим първия експеримент. Боднахме един сондаж, от който очакваме поне 3 литра в секунда и енергията от тази вода през термопомпа ще я използваме за отопление на сградата. Допълнително ще използваме и старата климатична машина, с която се охлаждаме през лятото. Допълнително сме сложили и 4 електрически котлета, които ще работят нощем на евтин ток. Работоспособно е и котлето на газ, с което се топлихме миналата година. Тези 4 топлоизточника сме ги свързали в специална паралелно-последователна схема с електронна приоритизация. Има и пластинчати топлообменници, 2 еднотонни минитоплинни акумулатори (държат 2 минути) и много кранове и тръби. Разбира се има и една камара термометри със записване на данните в компютър (любител съм на това) и 6 бр. фабрични ултразвукови топломери, с чиято помощ минута по минута ще проследим какви енергии текат и в каква посока, колко вадим от земята, какъв КОП има термопомпата ВОДА-ВОДА и какъв - климатичната машина, колко потреблява сградата и т.н. Говорим за 300 kW топлинна инсталация, предвидена във всяка една секунда от зимата да подбира и да ползва най-евтината към момента енергия на 100% и да добавя от следващата по цена само ако първата е недостатъчна. Най-скъпата енергия (котлето на газ) ще се включва само ако нещо се обърка с останалите (напр. повреда). Нощем ще наблегнем на евтиния ток и дори ще нагрея сградата до 26-27 градуса, за да може сутринта на служителите да им е топло и колкото се може по-късно да започна да харча дневна енергия. Любопитно ми е каква икономия ще се получи и колко години ще са необходими за изплащане на инвестицията. Ако се получат добри сметки, догодина ще добавя и топлинен акумулатор към тази схема и отделно от това ще направя топлинна инсталация и за цялата производствена сграда, като приблизителната топлинна мощност ще е 2 MW. Тука вече ще кандидатствам за помощ по програмите за енергийна ефективност, въпреки че с тях и без тях пак ще го направя.

Та както виждате аз вече действувам на няколко фронта и не си поплювам. Вманиачил съм се на тема ВЕИ и енергийна ефективност и ББ ще е последния, който може да ми попречи да реализирам всичко това. И нека да започнат да излизат и данни от термометри, топломери и електромери - тогава ще се появят и картинки по форума и наистина вече ще можем да си направим реални сметки и да видим кой производител на термопомпи колко лъже за КОП-а например. :lol: :lol: :lol:
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 21:02

Към моята любителска научноизследователска работа мисля да добавя и два уреда - самоделки, които в момента обмислям и май няма да са кой-знае колко сложни. Единия ще измерва специфичната топлоемкост на материалите, за да знам с какво да запълвам бъдещите топлинни акумулатори, а втория - топлинното съпротивлиние (или проводимост ако с това ви е по-удобно да оперирате). И двата уреда ще представляват някакви съдове с точно определени размери, които са перфектно топлоизолирани отвън. С единия ще нагрявам материалите с константна мощност и ще измервам скоростта на нарастване на температурата на материала, а при другия ще нагрявам само едната стена (пак с константна мощност) и ще меря температурата от отсрещната стена след нейното стабилизиране.

Идеята за тези два уреда дойде след като се разрових из Гугъл и установих какъв информационен хаос има в интернет относно стойността на тези два параметъра за различните материали. Има изписани една камара глупости и неверни или противоречащи си информации, включая и ми стана ясно кой сайт от кой е преписвал всичко, заедно с грешките.

Има и още нещо. Докато при соларните технологии всички сме свикнали да помним и да цитираме сравнително точни цифри за всеки един аспект от бизнеса, при топлинните технологии идея си нямате какви локуми се разтягат и колко неориентирани са хората по света. Числа почти няма. Има само по-добре, по-зле, по-малко, по-много. За това на колко метра трябва да се закопае една серпентина препоръките започват от 1.50 (май имаше и 1.20) и стигат до 3.50. Относно мощността, която може да се извади локумите започват от 10W/кв.м. и стигат до почти 90W/кв.м. По сухите сондажи - започват от 1 и стигат до 8 kW от сондаж и т.н и т.н. Явно ще се наложи малко да поекспериментираме, за да можем тези локуми да ги избистрим в малко по-вярна и по-точна теория с по-точни и ясни числа.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот backo » 24.09.2012 09:40

Ех, Матеев, с теб сме на един акъл. Разликата е, че ти правиш нещата, а аз само ги започвам :) (и философствам)
"Добави и соларен панел, който ти е без пари" - да, когато грее слънце, топлото се прави директно, няма нужда да е с фотоволтаик, който захранва термопомпа, това имах предвид. Е, в твоя случай имаш фотоволтаична централа и ако не ти изкупуват енергията, можеш да я ползваш с какъвто консуматор разполагаш. Но засега ти я изкупуват.
За какво са ти електрическите котлета, щом имаш термопомпа? Според мен това са пари, хвърлени на вятъра. А, ясно, не достига мощност...тон на минута...ужас! При такава мощност с 3л/сек правиш нищо. И 1-2 декара със земни серпентини пак са нищо. Аз бих сложил втора термопомпа въздух/вода вместо ел.котли. Тя ще дава по-висок КОП при темп. на въздуха над 13градуса. При такива мощности термоакумулирането става меко казано грандиозен проект.
При топлинните технологии локума наистина е голям. От една страна, комерсиалните премълчавания на температури, при които са измервани КОП-ове, преписвания заедно с грешки и т.н., от друга е физиката. Топлопроводимост и топлоемкост на инертни материали - това си е локум от самата природа. Зависи от всичко, особено от влажността.
И да измериш параметри, после какво става? Влажността на вече готовия терморезервоар спада малко, топлоемкостта също спада малко, но топлопроводимостта спада 2 пъти. Топло има, нема вадене. В топлотехниката се хвърлят на око големи коефициенти за презапасяване, иначе стават издънки.
backo

Мнениеот backo » 24.09.2012 09:58

Чакай са, нещо не вдявам :" 2 еднотонни минитоплинни акумулатори (държат 2 минути)" - да разбирам ли, че консумацията е над 300кВт, или тези 2мин са за dT<5K ?
От сондажа при дебит 3л/сек и охлаждане на водата с 5К ще получиш 60кВт топлинна мощност, при КОП=3(4) ще получиш 90кВт(80кВт) топлинна. При 8К съответно 144кВт(130кВт). Във втория случай КОП-а ще е по-нисък с 2десети... Ето ги относителностите на топлинната техника, дори да приемем сондажа за устройство с ясни и константни параметри, а той си е "божа работа".
backo

Мнениеот Mateev » 26.09.2012 00:37

Момент, момент.............

Няма грешка, просто не си разбрал нещата, защото за да опиша всичко, трябва да загубя 3 дена. Сега ще опитам малко по-подробно:

Идеята беше в паралел да направя 4 експериментални инсталации:
1. В имота, където живея, но схемата щеше да включва повече от 10 различни топлинни и електрически източници и камари от консуматори - серпентини, 40 сухи и 5 мокри (водни сондажи), 36 топлинни колектора, 100 куб.м. топлинен акумулатор, фотоволтаична електроцентрала, нормалния ток, електрически котлета, котле на нафта, дизелов генератор 60 kW, малък ветрогенратор 500 W, въздушен топлинен колектор, система от рекуператори, външен и вътрешен басейн, няколко термопомпи, мини водна централа и една-две почти откачени идеи, които засега ще си ги замълча, за да не ми се смеете. На практика работя по това, но така като гледам, няма да успея за тази зима. Пък и схемата ще е много сложна и е хубаво да направя нещо по-просто, преди да похарча 4-5 цифрени суми. Поради тази причина за тази година си поставих за цел само да завърша грубата работа отвън с многото сондажи и серпентини и километрите тръби, които полагам. Става бавно пък и го изпипвам, защото основната цел на тази енергийна инфраструктура, която полагам в момента, е да издържи поне 100 години. Отделяме огромно внимание на всеки един дребен детайл и обмисляме и тестваме всеки един аспект от 100 различни ъгъла. Само главата на сондажа (това, с което завършва дупката) е детайл, за който загубихме 2 месеца, направихме поне 20 бета-версии, обмислихме и прецизирахме поне 30 различни параметъра и външни влияния, потрошихме детайли и компоненти за 3-4 хиляди лева и това, което се получи, е съвършенно (поне на теория). Живот и здраве да се поосвободя и ще го опиша целия този процес. Щракам хиляди снимки, има и клипчета - като му дойде времето, ще го видите.

2. Втората инсталация трябваше да бъде в сградата на Централния ни офис, като интересното в нея беше, че там освен климатични машини, дизел генератори, сондажи и т.н. като топлинен източник има и централното парно на града. Възникна обаче административен (бюрократичен) проблем с различните инстанции (нали не се учудвате) и дефакто това парализира проекта и го отложи с една година. Всички етажи от сградата на централния ни офис са наши, с изключение на втория етаж, който е притежание на Митница Габрово. Реконструкцията на инсталациите трябва да получи одобрение от София и това ще отнеме време. С ТЕЦ-а също има проблем. Ако си направя алтернативно, по-евтино отопление, той пак ще ме накара да му плащам (такива са законите). Единствения начин е цялата сграда да се откаже от ТЕЦ-а, но за това ми трябва разрешение от митничарите. Това че ще им давам енергия на 1/3 от цената е добро и Софиянци вероятно ще се съгласят, но ще отнеме време. Та това е причината да отложим втората инсталация с 1 година.

3. Третата инсталация е една сграда, в която временно живея, докато завърша къщата. Тази инсталация със сигурност ще я направя, но това ще е буквално през зимата. В момента се топля с електрическо подово отопление и имам перфектна терморегулация във всяка една стая. Мисля да добавя допълнителни водни радиатори, като енергията ще се черпи от 3 броя вече пробити мокри (водни) сондажи. В момента правя подземната инфраструктура между сондажите. Всеки един сондаж ще представлява малка подземна стаичка с размери 2.50х2.50 и височина 2.20, като самата стаичка е на 3 метра под земята. Тоест над тавана ще има около 50 сантиметра пръст. В центъра на стаичката е сондажа, а по стените - електроника и автоматика. Пак всичко се изпълнява така, че да работи десетки години без повреди и на практика няма да има достъп до тази стаичка, освен ако не се разкопае с багер. Общо в имота са 4 такива подземни стаички, като връзката, тръбите, окабеляването и вс. останало се извършва на дълбочина 3 метра. Идеята е, че там температурата е постоянна и не се налага да топлоизолирам стотици метри тръби. Та 3 от тези 4 сондажа ще работят за отоплението на около 900 кв.м. сграда, като в 250 от тях аз живея, а останалото са гаражи, работилници и т.н. Алтернативата е съществуващо електрическо подово, с което се топля години наред + 60 kW автоматичен дизелов генератор, който поне 5 пъти в годината за по няколко часа поема по-важните консуматори в имота + цялата енергия в тази сграда (включая и отоплението). Тази инсталация ще я описвам във форума в процеса на нейното правене през зимата. Интересното в нея е, че ще е интегрирана и с инсталация за пречистване на водата (за питейни и поливни нужди). Вярно че питейната вода не е ВЕИ, но тя е важен компонент от една къща на бъдещето, която е 100% ЕНЕРГИЙНО и ВОДНО НЕЗАВИСИМА. На практика аз строя имот, които да е напълно автономен и да няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ЗАВИСИМОСТ от ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Такъв имот ще оцелее и след ядрена война и ще продъжи да функционира със 100% собствени ресурси във всеки един аспект. Самия релеф на терена защитава имота от всички страни. Този ефект не съм го търсил, но сега осъзнавам, че е една екстра.

4. Четвъртата инсталация е тази в Административната сграда на завод Независимост. Сградата е 8 етажна и досега се е отоплявала с 320 kW газов котел. Не съм правил подробни топлинни изчисления - просто от практически опит знам, че тази мощност на котела за отопление е напълно достатъчна. Тази зима ще се опитаме да включим като топлинен източник и старата климатичната машина въздух-вода, която през лятото охлажда сградата. Нейната охладителна мощност е 150 kW. Допълнително добавяме и електрически котлета с обща мощност 320 kW заради евтиния нощен ток. И последно - решихме пробваме и една нова съвременна термопомпа вода-вода, която черпи вода от сондаж, като за начало ще сложим доколкото си спомням 2 различни термопомпи по 50 kW, а в крайния вариант ще стигнем до 300 kW. Нарочно избрах по-малки мощности. Идеята беше да тестваме термопомпи от различни производители и аз разреших бюджет за 4 термопомпи от 4 различни производителя. Две от тях ще са в текущата сграда, а другите две - по инсталациите от по-горните точки. Нали вече знаете моя метод на работа - докато не купя и не видя със собствените си очи даден продукт и докато не го изтествам лично, нямам му вяра. Та всичките описани по-горе инсталации са по различни концепции с различни компоненти от различни производители. Дори и топлообменниците са различни. Няма друг начин за придобиване на опит.

Сметката със термопомпите и сондажите не се връзва, защото дефакто ти си мислиш за 1 сондаж, а те са 6 или 7. Преди години пробихме 5 сондажа но някакъв предател ни издаде и властите дойдоха и ги запечатаха. Сега вече полагаме усилия да ги узаконим и това ще отнеме няколко месеца и известно количество пари. Един от тези сондажи обаче е нов (сега го дупчим) и неговото узаконяване ще е бързо и лесно. Според доцента от София този сондаж ще има дебит около 3.5 l/s и тази зима ще оползотворяваме само него. Колкото енергия даде - толкова. Догодина ще добавим всички останали, както и нови термопомпи. Това за администрацията. След като мине зимата и ако сметките излязат, догодина ще направя на решето територията на завода, с цел да извадя 2 MW.

Колкото до топлинните изчисления - засега ги правя основно на ум, като ползвам едно единствено приблизително число - Кубик вода съдържа/доставя по 1 kWh за всеки един градус температурна разлика. От тука идват и двете минути, които цитирам за двата бидона в топлата и студената част на кръга. Разсъжденията са следните: За да вкарам в сградата 300 kWh топлинна енергия, трябва за 1 час да прекарам през инсталацията на сградата 30 кубика вода, от която да отнема 10 градуса. От тука идва и сметката, че един кубик вода ще премине през бидона (топлинния акумулатор) за 2 минути. Ако се спре подаването на енергия в кръга, точно след 2 минути температурата на водата в бидона ще падне с 10 градуса и сградата ще премине в режим на охлаждане. Ако приемем, че ще охлаждам с 20 градуса, то тогава сметките за дебита са на половина, а за топлинния акумулатор - по 2. Тепърва ще търсим точно кое съотношение дебит/температурна разлика е най-подходящото. Все пак в тази инсталация се харчи и ток за бая помпи и в момента си нямам никаква представа колко ще влошат общия КОП на инсталацията. Освен че ще се топлим, със сигурност ще има и бая експерименти с различни режими на работа. Ще се експериментира и с електрониката и автоматиката. Ще пробваме както пропорционално (аналогово) регулиране, така и цифрово (широчинно-импулсно).

От това грубото "кубик-градус-киловатчас" може да се сметне и какъв обем резервоар ще се нуждая, ако искам да направя 24-часов топлинен акумулатор за тази сграда. Ами ако приемем, че средно в денонощието сградата ползва 50% от максималната мощност на инсталацията, то тогава ми трябват 24 * 300 /40 * 0.5 = 90 кубика. Слагам 40 градуса температурна разлика, за да са по-малко кубиците. Половината от тази енергия ще я вкарам с термопомпата, а втората половина ще я донагрея с електрическите котлета по цената на нощния ток. 90 кубика е нищо работа. Та това си е една стая, закопана под земята и добре топлоизолирана. На майтап ще направя и едноседмичен или дори едномесечен акумулатор. Например 2000 м3 резервоар всъщност е с размери 20х20х5 метра. Не е чак толкова страшно като инвестиция, още повече че с нарастване на размера единичната цена силно намалява.

Топлинните акумулатори смятам да ги пълня с вода и пясък. Вода - защото има най-висока специфична топлоемкост. Пясък - ами за да не се плиска водата, защото при най-малкото земетресение инерционните сили ще натрошат стените на резервоара. Тука е мястото да давате идеи - какво евтино нещо да сложа, за да не се плиска водата при земетресение, и в същото време да не губя голям обем от водата. Колкото по-много вода и колкото по-малко инерционни стабилизатори - толкова по-добре.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.09.2012 01:00

Давайте идеи и препоръки. Тепърва ще предстои тези идеи да се довършват една по една и всеки един обсъден с вас аспект може да е от полза. Стария ми навик за всичко да питам Гугъл и Wikipedia при топлотехниката не ми дават достатъчен обем информация и елемента НЕСИГУРНОСТ е много по-висок отколкото беше преди 5 години при соларните централи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот estqwerty » 26.09.2012 22:29

има едно американче , построи си пасивна къща в северният полярен кръг, точно това използва под къщата - изолирано басейнче пълно с пясък, само че без вода. предполагам при него водата ще замръзне - но тук при нас не би трябвало... някой спец да каже.
там за първи път видях че под къщата земята бавно и с годините започва да повишава температурата си. а топлото отива накъде? :)
трупа енергия от солари на вода със серпентини в пясъка. там има 5 6 месеца е нощ и въпреки това солари за основен енергоизточник.
и въпреки всичко си сертифицира къщичката за пасивна.
вярно че беше добавил и едно 20кубиково резервоарче в къщата и там основно складира, излишното под къщата.
та така.
дупчи пробивай , я нефт я вода, дори и нищо да не излезе ще трупаш наобратно. кога се работи няма празно винаги си на +.

планините от зеолит по които ходим в България, и те можели да се ползват за стордж. но трябва някой да седне да го измисли, или след време ще ни го продават.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Mateev » 27.09.2012 20:22

Ами аз ще ви кажа каква е една от откачените ми идеи. Баира над имота ми сега го изкупувам и на него мисля да направя следния експеримент:

1. Високо по горния край на баира копая една кофа широчина и дълбочина колкото може багера (напр. 4-5 м) и правя вертикална топлоизолационна стена. Например бетон 12 см + фибран 10 см + бетон 12 см
2. Покривам целия баир с бетонна плоча със същата структура бетон-фибран-бетон
3. Създавам много вертикални водни контури по наклона, като най-отдолу е гола черна полиетиленова тръба, заработена в бетона, след това са обикновенни селективни колектори и най-отгоре има ред-два вакумни колектори.
4. В обратна посока тръбата е под плочата в земята и е на зиг-заг или витки под формата на серпентини.
5. Би трябвало да се образува естествен кръговрат във вярната посока, но за всеки случай ще сложа и маломощна помпа + диференциален контролер.
6. Един кръг например ще е с широчина 1 метър и височина по наклона напр. 70-80м.
7. Правя много такива кръгове - колкото позволи поляната.

Идеята е да стоплям земята под бетонената топлоизолационна плоча на 5-10-20 метра под нея, като в момента, в който топлината достигне до слоя с подпочвени води аз ще усетя, че започвам да губя енергия. На практика ще получа топлинен акумулатор с капацитет мегаватчасове, ако го загрея до 90-100 градуса. Жалко че ще опека червеите, но това са така наречените "допустими жертви". И ако имам късмет водния слой да започва чак на 15-20 метра, то ето ти един готов ГОДИШЕН ТОПЛИНЕН АКУМУЛАТОР с капацитет стотици мегаватчасове и минимално възможна инвестиция за единица мегават. Дори и да захапя водния слой и да започна да стоплям течащата вода, то 50 метра по-надолу се намира вече изграждащата се стена от 40 сондажа, от които също ще черпя енергия.

Като цяло ако сметката на тази налудничева идея излече, смятам да направя мини ТЕЦ за квартала и да продавам топлина по цени-мечта.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.09.2012 20:41

Налудничевата идея всъщност се състои в следното - няма нужда да се прави пълноценен затворен обем-резервоар и да се топлоизолира. За нуждите на един топлинен акумулатор е напълно достатъчно да се покрие огромна земна площ с бетонена плоча + топлоизолация и още една бетонена плоча. Липсващите стени и дъно не са проблем, ако почвата отдолу е суха. Да, ще има някаква загуба на енергия, но от друга страна нейното добиване може да се направи безкрайно лесно и евтино. Дори не са необходими топлинни колектори за първоначалното загряване. Прости полиетиленови маркучи, интегрирани в горната бетонена плоча и за първоначалното загряване до 35 градуса това е достатъчно. Нагоре поемат селективните колектори, а над 60 градуса - вакумни колектори.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.09.2012 20:54

Другата налудничева идея е рекичката покрай дома. Коритото е с дълбочина 5-6 метра и средна широчина 8 метра. Тоест сечение 50 кв.м. Дължината на имота е около 400 м. Ако всичко това го затворя с бетон, ето ти резервоар с обем 20 000 кубика вода. Лятно време го пълня с наготово стоплена топла вода, зимно време я охлаждам с термопомпа и напролет постепенно я изпускам. Потенциал за черпене на енергия при 20 градуса темп. разлика е 400 MWh или 100 000 лв. на година по сегашни цени.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.09.2012 21:11

Още една налудничева енергия - вертикален самостоплящ се топлинен акумулатор. Представлява висока сграда с произволни размери - желателно кръгла. Стените са черни или тъмносини. Сградата е пълна с пясък и вода. Около сградата на половин-един метър се прави огромна конструкция от алуминиева дограма с двоен термомост и тройно К-стъкло. Тоест самата сграда става един огромен топлинен колектор. Всеки един елементарен прозорец на сградата е оборудван с рулетни щори, управлявани от сервомашинки. Идеята е нощем или при лошо време щорите да се спускат, за да се намали излъчването на лъчиста енергия.

Такава една сграда може така да се изчисли, щото в рамките на лятото обема вътре да се самонагрее до 90 градуса с нищожно изразходване на електрическа енергия за управление на щорите. Тази електрическа енергия може да бъде добита от няколко фотоволтаични панела на покрива. Тоест през лятото нагряваме цялото топлинно тяло с нулева външна енергия и в началото на зимата разполагаме с готовонагрято тяло с температура 90 градуса. Зимата ползваме тази топлина дори и без термопомпа.

Ако тази налудничева идея се окаже жизненоспособна, то това ще е най-евтиния топлинен източник, който въобще някога може да се измисли и направи. Рано или късно инвестицията ще се изплати и след това 100-200-300 години собственика на това съоръжение ще притежава 100% безплатна топлинна енергия.

По-добро от това няма начин да бъде измислено. Все пак има един технически проблем - пространството между алуминиевата дограма и черното тяло трябва да бъде вакумирано, за да може този акумулатор да има минимални загуби през зимата. Трябва и малко електроника, която да управлява щорите да са отворени само от страната, където е слънцето, и само ако го има.

Тази идея е интересна и за нуждите на експеримента може да се изпълни в доста по-малък мащаб. Нещо като купол с обем само няколко кубика. Важното е да загреем обема до 90 градуса с нулева външна енергия и да съхраним тази температура до зимата. Някакви загуби са допустими, но те ще се компенсират от слабото зимно слънце.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия