проблем със соларните акумолатори

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

проблем със соларните акумолатори

Мнениеот Бонев » 29.09.2012 10:31

Имам островна фотоволтаична система с мощност 1680 вата,8 броя акумолатори по 100 амп.часа вързани в две групи за 24волта,контролерите с 2броя Phocos MPPT 100-30,контролерите с 2броя,защото системата я изграждах на няколко етапа-първия модул е от 5 броя фотоволтаични панела по 195 вата,втория модул е от 3 броя по 235 вата,от известнно време два от акумолаторите на който с мостовете за акумолаторните групи и кабелите за контролерите и инвертора при хубаво слънчево време започват силно да кипят и корпусите им силно да се затопля.Моля за съвет.
Бонев

Re: проблем със соларните акумолатори

Мнениеот Lupus » 29.09.2012 12:52

Бонев написа:Имам островна фотоволтаична система с мощност 1680 вата,8 броя акумолатори по 100 амп.часа вързани в две групи за 24волта,контролерите с 2броя Phocos MPPT 100-30,контролерите с 2броя,защото системата я изграждах на няколко етапа-първия модул е от 5 броя фотоволтаични панела по 195 вата,втория модул е от 3 броя по 235 вата,от известнно време два от акумолаторите на който с мостовете за акумолаторните групи и кабелите за контролерите и инвертора при хубаво слънчево време започват силно да кипят и корпусите им силно да се затопля.Моля за съвет.

Би ли нарисувал една схема кое с кое и как е свързано със съответните наименования и стойности? От поста ти (пет реда - едно изречение) нищо не става ясно.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Бонев » 29.09.2012 13:28

каква програма да използвам за да направя чертежа на системата,минусовите кабели на контролерите са подключени заедно към минус на единия акумолатор/това е едната група от акумолатори -системата е на 24 волта/,плюсовите кабели на контролерите са подключени заедно към плюса на другия акумолатор,от другата страна на двата акумолатора е мостовия кабел свързващ двете групи акумолатори в система от 24 волта,кабелите на интвертора са подключени към плюса и минуса на единия контролер.Точно тези два акумолатора започват да кипят и да се загряват,останалите шест акумолатара са в нормите.
Последна промяна Бонев на 29.09.2012 14:03, променена общо 1 път
Бонев

Мнениеот Lupus » 29.09.2012 14:03

На ръка го нарисувай, ама да е вярно! После го сканирай и го качи като картинка.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 29.09.2012 18:11

Бонев написа:Имам островна фотоволтаична система с мощност 1680 вата,8 броя акумолатори по 100 амп.часа вързани в две групи за 24волта,контролерите с 2броя Phocos MPPT 100-30,контролерите с 2броя,защото системата я изграждах на няколко етапа-първия модул е от 5 броя фотоволтаични панела по 195 вата,втория модул е от 3 броя по 235 вата,от известнно време два от акумолаторите на който с мостовете за акумолаторните групи и кабелите за контролерите и инвертора при хубаво слънчево време започват силно да кипят и корпусите им силно да се затопля.Моля за съвет.

Казваш,че има 8 акумолатора,и два кипят.Къде са тези акумолатори,на един контролер ли са,запаралелени ли са тези които кипят,или са последователно.....драсни една схемичка на системата,заедно с фотоволтаиците.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 04.10.2012 21:49

Нали знаеш, че акумулатори НЕ СЕ СВЪРЗВАТ В ПАРАЛЕЛ току така, защото повредата на един ще унищожи и всички останали. Ако не си сложил развързващи диоди - сам си си виновен.

Има едни много хитри схемички на електронни диоди с огромен ток (напр. 100 А) и нулев пад на напрежение в права посока. При заряд контролера трябва да подава ток към всеки един паралелен акумулатор през един такъв диод. При разреждане консуматора трябва да получава ток от всеки един паралелен акумулатор през втори такъв диод. Това е единствената възможна схема, която позволява в паралел да се свързват много на брой акумулатори с различен капацитет, вътрешно съпротивление и дори различна технология. Е напреженията на акумулаторите трябва да са приблизително еднакви.

Ако няма развързващи диоди, често се получава следния номер:

1. При зареждане акумулаторите с по-ниско вътрешно съпротивление отклоняват по-голяма част от зарядния ток през себе си.
2. След спиране на заряда от тези акумулатори започва да тече изравнителен ток към акумулаторите с по-високо вътрешно съпротивление, защото те по принцип остават недозаредени.
3. Ако един единствен акумулатор се повреди (напр. има клетка на късо), то тогава цялата мощност на всички останали акумулатори СЕ СТОВАРВА върху повредения акумулатор. При това текат хиляди ампери изравнителен ток и повредения акумулатор не просто започва да ври - понякога направо се стопява.
4. Това прегряване може да предизвика късо във втора или трета клетка, като с това нещата се влошават още повече - всички акумулатори започват да работят практически в режим на късо съединение. Те също прегряват и се разреждат до недопустимо ниско напрежение, което от своя страна води до бързата им деградация.
5. Крайният резултат - всички акумулатори вече са за боклука и ще сте голям щастливец, ако нажежените до червено съединителни проводници не са предизвикали пожар.

Ако имате 8 акумулатора и времето на живот на всеки един от тях е средно 4 години, то при паралелното им свързване средностатистическото време на живот става 1/8-а от 4 години или средно 6 месеца.

Та ако имате паралелни акумулатори и част от тях имат склонност да завират, бързо-бързо разкачайте цялата паралелна схема и търсете развързващи диоди, докато не е станало прекалено късно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 04.10.2012 22:06

Mateev написа:...
Има едни много хитри схемички на електронни диоди с огромен ток (напр. 100 А) и нулев пад на напрежение в права посока. При заряд контролера трябва да подава ток към всеки един паралелен акумулатор през един такъв диод. При разреждане консуматора трябва да получава ток от всеки един паралелен акумулатор през втори такъв диод. Това е единствената възможна схема, която позволява в паралел да се свързват много на брой акумулатори с различен капацитет, вътрешно съпротивление и дори различна технология.....

Можеш ли да качиш тук схемата и типа на тия диоди?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 04.10.2012 22:52

Става въпрос за специализирани компаратори, които следят поляритета на миливолтите пад върху един отпушен мощен полеви транзистор и ако поляритета се обърне, запушват транзистора. Схемата се държи като идеален диод с микроампери ток в обратна посока и миливолти пад на напрежение в права. Игрaл съм си с такива - работят безпогрешно и са идеални ИМЕННО ЗА СВЪРЗВАНЕ НА ПАРАЛЕЛНИ АКУМУЛАТОРИ.

Ето няколко линка към интегрални схеми. Има ги всякакви. Можеш да си намериш десетки видове от десетки производители.Това си е цяла индустрия. Чак съм учуден, че не знаеш за това. Идеалните диоди отдавна са измислени и масово се използват в редица приложения.

http://cds.linear.com/docs/Datasheet/4411fa.pdf
http://www.digikey.com/product-highligh ... c4353/1888
http://www.maximintegrated.com/datashee ... vp/id/6376
http://www.alibaba.com/product-gs/52045 ... ltage.html
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 05.10.2012 08:49

Мерси за инфото! Наистина не бях попадал на тия схеми - не ми се е налагало. Ползвам друга схема на Linear за заряд на оловен акумулатор от соларен панел. По принцип идеята за паралелна работа на акумулатори никога не ми е допадала, но това наистина е решение, когато няма друг начин за по-голям капацитет или се налага системата да се надгражда модулно. Ами човек се учи докато е жив!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 05.10.2012 19:45

Да споделя и аз нещо.Обикновенно поддържаме акумулатори с капацитет до 10 амперчаса.Свързвали сме до около5-6 бройки в паралел.До сега не сме имали фрапиращи проблеми.Като прогаряне на свързващ кабел,или взривяване на акумолатор.Акумулаторите,които ползваме са гелови.Режима на заряд е постоянен(стендбай),какъвто определям и режима на контролерите.Съответно с подбрано напрежение и ток на заряд,за съответните акумулатори.Това което съм забелязал при презареждане е изсъхване на гела(прекъсване на клетката),или окъсяване на някоя от клетките на даден акумулатор(плочите се деформират).При първото няма никакъв проблем за останалите акумулаториТъй като клетката на дефектиралия акумулатор не окъсява изведнъж(поради няколко причини при стационарните акумулатори),но при втория съответно протичат изравнителни токове от здравите акумулатори.Протичането на изравнителни токове предизвиква съответно искрене,и предизвикване на късо в клетката,което води до разреждане на другите акумулатори,и натоварване на зарядния блок....Ако изравнителните токове са големи(съответно има много акумулатори в паралел),може съответната клетка да прекъсне.Тогава проблема е,че капацитета на паралелно свързанита акумулатори намалява с 1 брой.Това е от практическа гледна точка.Сигурно на теория може да има и разминаване,но практиката показва друго.....
А като се върна назад във времето,мога да споделя че имаше комбайни с два акумолатора в ТКЗС.Стартера палеше на 24,а инсталацията беше на 12.Имаше и верижни машини.Сещам се и за бусовете Fоrd,които бяха на същия принцип.
Не мисля,че е по добре от последователното свързване,но понякога и това е решение.Стига цикъла заряд,разряд или постоянен заряд и разряд,да са сметнати в границите на ползваните акумолатори.
Последна промяна lz1wvm на 05.10.2012 20:16, променена общо 2 пъти
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 05.10.2012 20:01

Моля ви: акумулатори.
ferdy

Мнениеот lz1wvm » 05.10.2012 20:04

ferdy написа:Моля ви: акумулатори.

Извинявам се,някой ми е разместил буквите на клавиатурата....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 05.10.2012 20:11

Хах, готино :)
ferdy

Мнениеот Mateev » 16.10.2012 07:37

Ако два акумулатора са с напълно еднакви параметри, и останат такива до края на живота си - то тогава паралелното свързване не би било никакъв проблем. Да, ама това не е така. Има си производствени разброси и това води до изравнителни токове дори и при нови акумулатори. А с остаряването им положението се влошава.

А това че някъде си еди кой си ги е слагал в паралел не е доказателство, че това е правилно. Това само доказва, че някъде по света се шири човешката глупост, която според Айнщайн е БЕЗКРАЙНА, и аз съм съгласен с него. :lol: :lol: :lol:

Сега като се замисля, ако аз бях производител на акумулатори, силно щях да препоръчвам паралелното им свързване, защото така потреблението силно щеше да нарастне и да ми удвои, утрои или удесетори печалбите. :lol: :lol: :lol:
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 16.10.2012 09:09

@ lz1wvm,
Виж схемите, които е дал Матеев в линковете. Могат с малко допълнителни разходи да ти спестят доста неприятности. Аз вече предвиждам ползването на тази: http://www.maximintegrated.com/datashee ... vp/id/6376 в един нов проект.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии