БЪДЕЩЕТО ...................

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: БЪДЕЩЕТО ...................

Мнениеот Maste » 09.11.2012 15:47

не venkap, случая е друг.
Мисля, че за този случай, който пишеш ставаше въпрос за две кооперации, които спореха за някакво парче земя от собственик на въпросния парцел.
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste

Мнениеот shodan » 09.11.2012 16:10

Неуспелите търсят оправдания за провала си, а успелите търсят и намират решение за проблемите си.

Нъц, аз неуспехи в живота нямам.Всичко,с което съм се захванал съм си го свършил и то с добри показатели. Единствения ми проблем е, че в България не мога да намеря работа,с която да живея НОРМАЛНО!

явно някой трябва да свали розовите очила от очите ви

Видяхте ли някой да говори за позитивни неща,че да носи розови очила??

Пазарната икономика обаче не се интересува от това

Ако пазарната икономика не се интересува от живота на нормалните хора,а само от интересите на капиталистите, то скоро може и да настъпи някаква война или нещо от тоя сорт.Нали знаете до какво води голямата бездна между богати и бедни??

Аз също съм електронен специалист, но живота ме накара да стана производител на шампоани и пасти за зъби

За електроника ли говориме?? Обяснете ми как се става производител на шампоани и паста за зъби или каквото и да било с ....(момент да видя колко пари имам) .. 163,46лв??

Вместо да се обиждате или да ме критикувате защо поне за секунда не се замислите за следното:
1. Всички хора се раждат еднакви
2. Всички хора по презумпция имат еднакъв шанс в този живот
3. Защо тогава все пак някои успяват, а други не ????????????????????????????????
4. Дали причината все пак не е във вас самите ???????????????????????????????????
5. Дали не живеете в един измислен от самите вас свят, в който вече сте си намерили оправдание за провала си, и дори си вярвате в собствените си измислици? Партията била виновна, комунистите, мафията, мошениците, държавата, господ и всякакви други измишльотини.

Веднага се замислям:
1. Почти всички се раждат с 2 крака и 2 очи,понякога има и мутации някви :)
2. Някои с няколко милиарда в банката,други с няколко милиона,а трети с няколко милиона дългове :lol:
3. Системата е създадена по този начин,наче кой ще работи??
4. Причината се измерва в много случайности,включително и в самите нас
5. Няма измислен свят,просто искаме да живееме нормално.Не сме тъпаци или малоумници! Мислиме трезво и имаме знания,но сме скъсани отвсякъде,защото живееме при условията както описах по горе. Ето ти 500лв,ако искаш,ако ли не ЧАО.

Вярвам, че ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК може да направи същото като мене. Не е чак толкова трудно - просто трябва да опитате.

Както описах по-горе ще го направя.В момента съм гол и бос и мисля да се озова в чужда държава въоръжен единствено със знанията си и облечен с една ризка. Но ако успея там,надали ще се върна тук. Защото шанса ще ми бъде даден именно там някъде,не тук и ще оценя това.Аз съм лоялен човек.

Това че сте историци или пък обичате да ходите да спортувате си е ваш проблем.

Откога любовта към историята и спорта са ПРОБЛЕМ?? Защо да нямам време да спортувам,за да съм по-добър роб на някой ли?? винаги ще имам време за спорт и за собственото си здраве! Просто такава ми е философията,както и Вашата да можете да правите колкото се може повече пари.

Вече съм безкрайно уморен, защото през цялото време се надявах да се намери поне един, които да ме отмени във всекидневната борба с решаването на ежедневните проблеми, в планирането на работата и т.н. Е, не се намери. Никой не иска да взема решения /често дори и грешни/, да мисли и да поема отговорност за действията си. Все си мислех, че този някой няма да се налага аз да го посочвам, да го принуждавам или да го търся, а той сам, поради вътрешна убеденост, че го бива, сам ще се натиска да покаже, че го бива и че е кадърен да взема много повече пари и да носи отговорност, да мисли и живее с работата си, както бих постъпил самия аз в такава ситуация. Оказа се, че всеки иска да изчезне след работа по най-бързия начин, че никой не иска да мисли и предвижда, че всеки чака да му се нареди конкретно и точно какво да прави и не проявява никаква инициатива. Така установих, че хората в България не искат да просперират с инициатива, труд и знания, а искат, ако е възможно, нищо да не предприемат, само да изпълняват нареждания, някой друг да отговаря и да вземат голяма заплата.

Какво означава повече пари?? от 500 да скочи на 1000 и да Ви върти фирмата ли?? :D Не разбрах бригадир ли търсите или изпълнителен директор?? Ако парите си заслужават надали ще има проблеми с намирането на някой кадърен кадър. Ако пък ще храните човека, който ще Ви върти бизнеса с трици, докато Вие си обикаляте с новия мерцедес надали ще намерите :wink: Що се отнася до това,че хората свършват работа и се прибират веднага без да мислят за работата си е най-нормалното нещо! За 500лв,толкоз. Даже и това е много. А относно амбицията на българина това го кажете на стотиците хиляди български емигранти, много от които уредили се,а други със собествени бизнеси и уважавани.За учените да не говориме.Ами отличниците ни в олимпиадите по математика?? И как това не работи именно тук,а някъде другаде??
Междудругото да допълня за твърдението,че видите ли пребитите работници не отнасяли със себе си проблемите на работното место вкъщи. Когато се колебаех дали да подписвам това недоразумение за 470лв, попитах ръководителя ми в електро отдела дали им плащат бонуси за това,че седят съботите,а понякога и неделите,защото бяха на зор с предаването на обект.Той ми отговори: "аз още бонуси не съм видял". А преди това ме беше помолил да остана съботата,е така за героизъм :) Попитах шефа дали допълнителните часове на работното място се заплащат по кодекса на труда ( от 50%-300% парите които взимаш за час ) , при което той ми отговори,че за работа,която не сме свършили на време няма как да ни се плати допълнително.Знаете ли колко подложки се смениха?? :lol: Правиш нещо,идва нова подложка и все едно,че нищо не си правил вчера и оня ден :lol: Такива били рисковете на професията при проектантите. Мда,ще остана и събота и неделя... за 470лв хаахаха ей сега! Че аз ако се вържа на това,след 10 години няма да приличам на човек бе :lol:

След 20 години и толкоз няма да има специалисти.Помнете ми думата, в обществото ни протичат необратими процеси и никак не ме радва, а тревожи!Вижте, обществото ни се поляризира с всеки изминал ден, няма я средната класа, която да движи обществото напред.Ако е вярна статистиката 15% средна класа не е добър показател.Не съм искал да обидя никого, защото съм възпитан.

Отворят ли се границите без да има ограничения,дори мангалите ще изчезнат оттук!! Не можете да си представите и какво е нивото в българските университети! Има и много добри студенти,но те просто нямат конкуренция. Преподавателите са тотално демотивирани! Всъщност повечето въртят собствен бизнес и не им се занимава много с учебна дейсност.Няма как да ги изгонят,защото едно на ръка,че са хванали корени и са вързани като мокри черва,а 2-ро няма с кого да ги заместят! Жалко за територията,защото е хубава.Има 4-ти сезона и страхотна природа,ще ми липсва :(
shodan

Мнениеот retro » 09.11.2012 17:55

Mateev написа::lol: :lol: :lol:
Разбира се, че не е било задължително. Употребих думичката в преносен смисъл.
:lol: :lol: :lol:

Другия път, когато употребяваш нещо в преносен смисъл, моля, слагай го в кавички...
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот lz1wvm » 09.11.2012 23:36

Както винаги, вярното определение за успеха на даден индивид е най-простото. То е толкова елементарно, че повечето успели хора го отхвърлят априори. Причината е също, толкова елементарна - никой не се съгласява доброволно да бъде омаловажаван неговия труд, знания и успехи. Дори и обикновения човек е склонен да мисли за себе си, че е уникален, неповторим и незаменим.

Има една приказка,какво не прави човек за една ракия.Дори и едно време сигурно са повдигали пирамидите за едно парче хляб.Според мен,всеки човек е уникален,но едва ли е неповторим,а всички сме заменими с времето...като резервни части за автомобил. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот retro » 10.11.2012 00:27

lz1wvm написа:Има една приказка,какво не прави човек за една ракия.Дори и едно време сигурно са повдигали пирамидите за едно парче хляб.Според мен,всеки човек е уникален,но едва ли е неповторим,а всички сме заменими с времето...като резервни части за автомобил. :)

Май доста си прекалил с ракията...
УНИКАЛЕН значи НЕПОВТОРИМ !!!
А това, че сме заменими е върхът на сла... глупостта!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Day Energy » 10.11.2012 01:20

интересна тема сте си спретнали, Матеев заговори за "топлинни акумулатори", "енергийно-пасивни и други машинации", пак на някоя ЕУ програма ми мирише :)

retrО е "неповТОрим", а БъдещеТО "уникалнО"...
Day Energy

Мнениеот venkap » 11.11.2012 02:54

Да, темата е интересна, защото ясно се разграничиха позициите на двете страни в спора. В силно изкривен пазар на труда, губещи са и двете страни. При свръх предлагане на специалисти, работодателите често вземат решения различни от икономическата логика, разчитайки, че дори да направят грешка лесно ще я поправят вследствие неограничения избор. Представителите на наемния труд, каквито по-често се явяват младите специалисти с основание негодуват срещу неизгодните условия. Към тези младежи трябва да прибавим десетки хиляди освободени специалисти, следствие влошената икономическа среда. В редиците на безработните се оказаха и собственици на малки фирми, които само преди четири - пет години се чувстваха сигурни в своето бъдеще.
За мен остава загадка, защо държавата се държи сякаш нищо необичайно не се случва? Тази пасивност и инертност от страна на управляващите е по-страшна от самата криза, защото показва липса на потенциал или неумение да дефинираш проблема и да вземеш подходящите решения. Вместо това в общественото пространство се хвърлят остарели констатации, които така или иначе са ясни и на най-заспалия гражданин на държавата.
До скоро смятах, че една от грешките, които извършваме като общество е смяната на изпълнителната влас след всеки избор. Мотивът ми беше, че управлението на държавата е занаят, а за всеки занаят се изисква време да се усвои. Вече не мисля така. Нещо повече, мисля, че изчакваме прекалено дълго управляващите да се провалят, а това е за наша сметка.
venkap

Мнениеот backo » 11.11.2012 10:12

Според мен причината е още по-дълбока - повече от век копираме готови решения, започвайки с недостатъците, чакайки предимствата да паднат от небето. А за да се ползва успешно едно нещо. трябва да му се ползват предимствата и да се избягват недостатъците. Важи от вилица до държавно управление.
backo

Мнениеот venkap » 11.11.2012 10:45

Някой има ли отговор на въпроса, какво би станало, ако 2006-2007 г. законодателно бе решено - всички фотоволтаични централи над 200 kWp да се изграждат с компоненти произведени в България?
venkap

Мнениеот agro » 11.11.2012 10:56

Знае се какво - проформа работилници за сглобяване на китайски панели, които така и така ще си пристигат почти сглобени, митничаря ще се разписва, че се внасят суровини за производство на панели и т.н. Някой ще се подписва под сертификат "Произведено в България" с широко затворени очи и едни пари ще си сменят собственика. Просто и ясно.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 11.11.2012 12:15

venkap написа:Някой има ли отговор на въпроса, какво би станало, ако 2006-2007 г. законодателно бе решено - всички фотоволтаични централи над 200 kWp да се изграждат с компоненти произведени в България?

Конституционния съд щеше да го върне. Би било протекционистична мярка и би противоречало на законодателството.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот agro » 11.11.2012 12:26

venkap написа:
agro написа:...Вече съм безкрайно уморен, защото през цялото време се надявах да се намери поне един, които да ме отмени във всекидневната борба с решаването на ежедневните проблеми, в планирането на работата и т.н. Е, не се намери. Никой не иска да взема решения /често дори и грешни/, да мисли и да поема отговорност за действията си. Все си мислех, че този някой няма да се налага аз да го посочвам, да го принуждавам или да го търся, а той сам, поради вътрешна убеденост, че го бива, сам ще се натиска да покаже, че го бива и че е кадърен да взема много повече пари и да носи отговорност, да мисли и живее с работата си, както бих постъпил самия аз в такава ситуация. Оказа се, че всеки иска да изчезне след работа по най-бързия начин, че никой не иска да мисли и предвижда, че всеки чака да му се нареди конкретно и точно какво да прави и не проявява никаква инициатива..

Така е agro, защото не си запознат с алгоритъма на успех на Mateev
Mateev написа:...
7. До 2-3 години ще подбера подходящия начален бизнес, който да ми е по сърце и душа, и след това ще напусна и ще се хвърля с главата надолу в морето от безкрайни възможности...

или не го търсиш по правилния начин...

От цитирания алгоритъм има предишни стъпки:
5. Всяка сутрин отново ще отивам на работа, но този път вече зареден с повече конкретна информация и с нови идеи как нещата могат да се усъвършенствуват. Ще споделям тези идеи с прекия си ръководител и е въпрос на време висшия шеф да узнае с какъв инициативен служител се е сдобил. Инициативността е ключ към светкавичното израстване в ерархията, а от там и към още по-големите заплати.

След тази стъпка не се знае как биха могли да се развият събитията, много зависи от конкретната ситуация. При мен си обяснявам липсата на подобни хора с това, че като се запознаят с работата, виждат какъв огромен труд, разбиране и напрежение са необходими, за да се поддържа бизнеса в работещо състояние /не е серийно производство или рутинна работа, печалбата е нещо, което я дойде, я не, дори и при правилно избрано решение, но всяка грешка води до загуби и риска от фалит винаги стои на дневен ред/ и вземат съвсем оправданото решение или да си вършат указаната работа без особена инициативност, или да търсят по-лесен бизнес за проява на амбициите си. А на оплакващите се младежи от по-горните постинги мога да кажа само, че лично аз съм започвал отначало и без пари три пъти за 5 години, все различни неща, които по различни причини са се проваляли след първоначалното "добро" начало, но бях на едни други години, зареден с енергия и оптимизъм и имах късмет, че жена ми не ме заряза в апогея на мизерията. Ако сега ми се случи, не мисля, че ще искам да започна отново, дори си мисля дали да не прекратя борбата още сега, докато не съм получил някой инфаркт, да си намеря работа и да премина към цитираната по-горе т.5 и да не продължавам по останалите точки.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 11.11.2012 13:53

agro написа:Знае се какво - проформа работилници за сглобяване на китайски панели, които така и така ще си пристигат почти сглобени, митничаря ще се разписва, че се внасят суровини за производство на панели и т.н. Някой ще се подписва под сертификат "Произведено в България" с широко затворени очи и едни пари ще си сменят собственика. Просто и ясно.

Ако ДЪРЖАВАТА иска да прокара или стопира даден процес, ще намери начин как да го осъществи независимо, какви тарикати има насреща си. Панелите не са единствения компонент, говоря и за инвертори, защити, контролери, трансформатори, КРУ-та, кабели, прекъсвачи, разединители, телеконтрол и конструкции.
Lupus написа:
venkap написа:Някой има ли отговор на въпроса, какво би станало, ако 2006-2007 г. законодателно бе решено - всички фотоволтаични централи над 200 kWp да се изграждат с компоненти произведени в България?

Конституционния съд щеше да го върне. Би било протекционистична мярка и би противоречало на законодателството.

Не не не Lupus, не мисля, че си прав в случая. Самите инвеститори щяха да инвестират в съответните производства. Щом е готов да инвестира стотина милиона евро за централа, ще отдели три-четири милиона за съответното производство, което щеше да работи и до сега. Всичко зависи от икономическия интерес. Ако на големите инвеститори им беше неизгодно, щяхме да правим малки централи при значително опростен режим на узаконяване.
Какво протекционистично има да произвеждаш законно с одобрението на собственика на марката. Освен това, когато е обосновано едно икономическо действие, едва ли щеше да се намери идиот да сезира, който и да е съд.
venkap

Мнениеот venkap » 11.11.2012 14:37

agro написа:
venkap написа:
agro написа:...Вече съм безкрайно уморен, защото през цялото време се надявах да се намери поне един, които да ме отмени във всекидневната борба с решаването на ежедневните проблеми, в планирането на работата и т.н. Е, не се намери. Никой не иска да взема решения /често дори и грешни/, да мисли и да поема отговорност за действията си. Все си мислех, че този някой няма да се налага аз да го посочвам, да го принуждавам или да го търся, а той сам, поради вътрешна убеденост, че го бива, сам ще се натиска да покаже, че го бива и че е кадърен да взема много повече пари и да носи отговорност, да мисли и живее с работата си, както бих постъпил самия аз в такава ситуация. Оказа се, че всеки иска да изчезне след работа по най-бързия начин, че никой не иска да мисли и предвижда, че всеки чака да му се нареди конкретно и точно какво да прави и не проявява никаква инициатива..

Така е agro, защото не си запознат с алгоритъма на успех на Mateev
Mateev написа:...
7. До 2-3 години ще подбера подходящия начален бизнес, който да ми е по сърце и душа, и след това ще напусна и ще се хвърля с главата надолу в морето от безкрайни възможности...

или не го търсиш по правилния начин...

От цитирания алгоритъм има предишни стъпки:
5. Всяка сутрин отново ще отивам на работа, но този път вече зареден с повече конкретна информация и с нови идеи как нещата могат да се усъвършенствуват. Ще споделям тези идеи с прекия си ръководител и е въпрос на време висшия шеф да узнае с какъв инициативен служител се е сдобил. Инициативността е ключ към светкавичното израстване в ерархията, а от там и към още по-големите заплати.

Не съм цитирал точка 5. защото идеята е да се постигне резултата формулиран в точка 7.
agro написа: След тази стъпка не се знае как биха могли да се развият събитията, много зависи от конкретната ситуация. При мен си обяснявам липсата на подобни хора с това, че като се запознаят с работата, виждат какъв огромен труд, разбиране и напрежение са необходими, за да се поддържа бизнеса в работещо състояние /не е серийно производство или рутинна работа, печалбата е нещо, което я дойде, я не, дори и при правилно избрано решение, но всяка грешка води до загуби и риска от фалит винаги стои на дневен ред/ и вземат съвсем оправданото решение или да си вършат указаната работа без особена инициативност, или да търсят по-лесен бизнес за проява на амбициите си. А на оплакващите се младежи от по-горните постинги мога да кажа само, че лично аз съм започвал отначало и без пари три пъти за 5 години, все различни неща, които по различни причини са се проваляли след първоначалното "добро" начало, но бях на едни други години, зареден с енергия и оптимизъм и имах късмет, че жена ми не ме заряза в апогея на мизерията. Ако сега ми се случи, не мисля, че ще искам да започна отново, дори си мисля дали да не прекратя борбата още сега, докато не съм получил някой инфаркт, да си намеря работа и да премина към цитираната по-горе т.5 и да не продължавам по останалите точки.

Не разбирам защо натоварваш себе си и подчинените ти с изисквания, които не си поставил първоначално към тях. В такава ситуация единственото правилно решение е съдружие, с всичките негативи и позитиви. Трябва да намериш съдружник с подобна на твоята философия, подобно мислене и желание за развитие. И малко химия да има между вас.
venkap

Мнениеот petyostoev » 11.11.2012 17:26

Ами ако законодателството беше решило да има ФЕЦ само до 200 kWp????....... и с по лесна процедура.Нещата щяха да изглеждат доста по добре.
Но явно нито сини,червени,бенбени и т.н. не мислят за създаването на средна класа в България а мислят само за себе си докато са на власт.
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия