от agro » 02.11.2012 22:33
През 2004 г., по време на "царското" правителство, държавното "Брикел" ЕАД се продава на търг. "Брикел" включва важна ТЕЦ в Маришкия басейн и единствената на Балканите фабрика за брикети. Победител в търга е "Калиста - 2004" на 22-годишната Ива Цветкова, която печели с цена 29.2 млн. лева.
Христо Ковачки твърди, че е просто консултант по приватизационната сделка. Междувременно се разбра, че новият собственик напълно си е избил разходите по покупката - като продал терен на "Брикел" на американската компания AES, инвеститор в съседна ТЕЦ. От AES твърдят, че са платили 15 млн. евро за земята.
Е, на това му се казва изгодна приватизация. И за капак на всичко токът на Ковачки струва на нацията по 156,27 лв. на мегаватчас, защото топли Гълъбово. Знае ли някой колко е в момента електропроизводството на „Брикел” и как то се съотнася с топлопроизводството, необходимо на град като Гълъбово, че не успях да намеря публични данни? Защото ако аз съм производител, при тази изкупна цена ще се скъсам да произвеждам ток, а с топлината ще загрявам и асфалтовата настилка на града дори, само и само да не секне далаверата. Щом за отоплителния сезон 2010 – 2011 министерския съвет разреши работата на „Брикел” на минимална мощност, а никой в Гълъбово не се оплака от липса на отопление, това ме навежда на мисълта, че отоплението е само параван за висока изкупна цена. А за сероочистката на „Брикел” да не говорим – това е една съвсем отделна тема.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"