Lupus
Още докато ходихме на лекции ни казаха да не се предоверяваме на Гугъл.Историята е изключително подвижна материя и постоянно се откриват нови неща.Основния материал в древността е било дървото, поради неговата по лесна обработка и качества, нали не очаквате да откриете следи от дървени съоражения на 5000години.Не сме сигурни защо не са били примерно някакъв вид метални.Тази цивилизация обхваща т.н каменно-медна епоха все пак, след това идва бронзовата и желязната епоха-това са периоди изучавани от археологията.Смятаме и предполагаме, че както днес в някои азиатски страни се използва бамбука за монтаж на строителни скелета, заради качествата и цената си, спрямо желязото, така и в миналото те са имали дървен материал с отлични качества(здравина и гъвкавост)
Основна грижа е фараона и неговото обезсмъртяване, чрез балсамацията му.Всъщност един един от най-сериозните проблеми за фараоните са кариесите им.Заради стриването с воденичните колелета на житото(в брашното) са навлизали много каменни остатъци и за 20-30години глеч-а по зъбите им е буквално изтриван.Наистина това е бил далеч по-голям проблем дори за живите богове(фараоните) не само за народа му от това да си построят вечен дом.
Навремето, преди 2000-2500г.пр.хр. поречието на Нил е имало приблизително 3 пъти повече плодородна почва.За Римската империя, източник на най-качественото жито.Коритото на реката по долен Нил е имало канали, с които се напояват тези обработваеми земи, а също и товаренето на житото за търговия.Това нещо го имаше по стари карти, които ги разглеждат и децата от 5-6 клас.Предполагаме, че тези са използвани за пренос на строителни материали и при пълноводие на Нил с търговския флот на египтяните са премествали тези каменни блокове.Можете да бъдете сигурни, че и двама човека и един дори може да отмести 2,5 тонен каменен блок, ако се търкаля върху дървени или метални тръби без да се презорите.(В къщи, аз сам си местя 4крилния гардероб, като тикна 4 тръбички под него, без да вадя стоката оттам

).Влиянието на телевизията и тук се усеща, защо непременно робите трябва да превиват гръб, а не използват животинска сила например и голяма част от тях да не работят в мините при каменоделците, така бихме съкратили времето за строеж?
Признавам си, че го карам по спомени, но имаше една древна мисъл:
"Намерете ми достатъно дълъг прът и опора и аз ще повдигна земята"
Според мен, точно на такъв принцип са действали с повдигането на каменните блокове, като са премествали центъра на тежеста на пръта върху опората, дори могат да повдигат и по тежки неща стига да не се счупи лоста в случая.И сегашните и древните преди 3000години са със същия умствен капацитет.Древните гърци например са измислили цимента, китайците през 2век след христа барута(на основата на силитрата), а за прочития гръцки огън и до днес знаем малко.Познанието не било за народа, а за избраните(водачите-царе, фараони, древни учители), а живота им забулен в мистицизъм и табу-та.
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.