За Белене !

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За Белене !

Мнениеот petyostoev » 15.12.2012 16:40

"МААЕ откри пробив в сигурността в АЕЦ "Козлодуй""
http://www.segabg.com/article.php?id=628800

"Манипулирането на избирателите от поддръжниците на АЕЦ „Белене” и строителството на нова ядрена централа"
http://ime.bg/bg/articles/manipuliranet ... -centrala/
petyostoev

Мнениеот Емил » 05.01.2013 05:56

нещо не ми се спи, та рекох да посмятам

да приемем, че потреблението на електроенергия в България за 20 години напред ще е

1 000 000 000 000 кВтч

и като умножим с добавката за зелена енергия = 0,01110 лв/кВтч

ще получим

10 000 000 000 лв

или 10 млрд лева ще платим всички ние с вас за зелена енергия за 20 години, сиреч половин АЕЦ

ако греша някъде, простено да ми е, защото съм сънен...
Аватар
Емил

Мнениеот venkap » 05.01.2013 15:37

Не грешиш, но трябва да прибавиш по 0.02220 лв/кВтч добавка от стойността на Белене и по 0,01110 лв/кВтч от цената на електроенергията от нея и сметките ще излязат.
venkap

Мнениеот Инженер » 06.01.2013 12:31

И аз правя една бакалска аритметика:
Ако с парите за една ЯЕЦ /Белене/се направят фотоволтаици - 10 000 000 000Е по 0,8Е/W, ще се получат 12,5GW мощност.Залагам тази ниска цена защото става въпрос за големи мощности при които е възможно цената да падне достатъчно.А и тендрнцията е такава - падане на цената на фотоволтаиците и покачване цената на ядрените централи.От тях може да се произведе малко повече енергия отколкото от евентуалния ЯЕЦ с мощност 2GW.Освен това тези мощности ще бъдат разсредоточени на хиляди места в България, което създава значитени удобства и сигурност.А пустеещи земи има коооолкото искаш.Разбира се , някой противник на фотоволтаиците ще каже, че трябват заместващи мощности.Да, така е! Но аз искам да кажа, че цената на енергията на една бъдеща ЯЕЦ не е по-ниска от тази на фотоволтаиците.А реално с такива купища пари може да се направи микс от различни мощности-фотоволтаични,вятърни,газови,водни,ПАВЕЦ-ове.
Инженер

Мнениеот lz1wvm » 06.01.2013 14:55

Да,и ще влязат по-бързо в експлоатация.И ако гръмне една,ще останат стотици.А ако гръмне ЯЕЦ-а,ще затрие цяла България.
Ама ония тъпани(депутатите),не мислят така.Що трябва да има децентрализиране на енергетиката.Та тя сега си е централизирана,нали някой трябва да плаща загуби,пренос ВН,Ср.Н.Що им е да я пръскат по села и полянки.....ама искам никой да не гласува на референдума,да си видят тогава насраните гъзове.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Емил » 06.01.2013 15:50

Много ми е чудно защо смятате, че привържениците на атомната енергетика у нас са противници на ВЕИ ? Аз съм за ВЕИ, и за АЕЦ !

Оня ден гледах един полски специалист, който на фона на полската въглищна енергетика приема атомната централи за ВЕИ. И затова Полша ще развива атомна енергетика.

Ако направим една асоциация с човешкото тяло, то атомната енергетика е гръбнакът, а ВЕИ са ръцете и краката - човек може и без ръце и крака да живее, но без гръбнак не може.

Истината е, че българите като част от ЕС бяха накарани да плащат 20 години напред цената на една технологична революция на човечеството, наречена ВЕИ, и никой друг в Света не го направи ! Вижте кои останаха с подписите си в протокола от Киото - само ЕС ! С тия пари, които ще дадем, можеше отдана да си направим АЕЦ, и да си щракаме с пръсти 30 години напред.

Това говори, че ентусиазмът е много лошо гориво за мотора на прогреса ...
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 06.01.2013 17:12

Ако направим една асоциация с човешкото тяло, то атомната енергетика е гръбнакът, а ВЕИ са ръцете и краката - човек може и без ръце и крака да живее, но без гръбнак не може.

Ми ако се направи една аналогия,парламента да е мозъка,а ние да сме ръцете и краката.Значи,че до сега каквото е свършено,то е било без капка мисъл.Не мисля,че трябва да се правят асоциацииииии.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 06.01.2013 18:45

lz1wvm написа:

Ми ако се направи една аналогия,парламента да е мозъка,а ние да сме ръцете и краката.Значи,че до сега каквото е свършено,то е било без капка мисъл.Не мисля,че трябва да се правят асоциацииииии.

Ами то парламента трябва да е мозъка по подразбиране, ама нашия в последно време е болен от шизофрения!
Някой ще ми обясни ли смисъла на референдума при така формулирания въпрос??? Той има само един единствен логичен отговор - НЕ! Кой разумен човек би гласувал с ДА, ако под нова ядрена централа не се разбира "Белене" (категорично отхвърлена от правителството с подкрепено решение от парламента) и не се разбира "Козлодуй", където може да се построи нова ядрена мощност, но строежа на цяла нова централа е абсурдно? Нова централа на нова площадка някъде другаде из България, като загробиш 2 милиарда за вече построеното??? Ъпсурт!
И за да е дивотията пълна, слагаш един безумно висок праг на валидност на референдума за който се знае, че никога повече няма да бъде достигнат!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 06.01.2013 19:43

Абсолютно точно Lupus, нещо като преброяване на дивите зайци.
Емил написа:Много ми е чудно защо смятате, че привържениците на атомната енергетика у нас са противници на ВЕИ ? Аз съм за ВЕИ, и за АЕЦ !

Причината е следната. Когато се реанимира идеята за Белене през 2001 година, никой в България нямаше идея, какво е ВЕИ. В последствие се оказа, че трудно се носят две дини под една мишница и трябва да се прави избор. Или трябва да отхвърлиш Европейските директиви за ВЕИ и да плащаш съответните санкции при отказ от изграждане на ВЕИ или да развиваш атомната енергетика без да имаш належаща нужда за това.
Емил написа:Оня ден гледах един полски специалист, който на фона на полската въглищна енергетика приема атомната централи за ВЕИ. И затова Полша ще развива атомна енергетика.

Няма нищо лошо в това, ако някоя държава, която има нужда от енергия за икономиката си да изгражда атомна енергетика. В едно съм сигурен, че поляците няма да повторят абсурда, който осъществиха нашите политици в процеса на договаряне за Белене.
Наскоро един познат ми каза, че средствата за лобиране за "проекта Белене" в България не са излезли от джоба на руснаците, а идват от разликата от оценката на старото оборудване. Или простичко казано оценката от 90 милиона щатски долара направени при началното оценяване, са се трансформирали по неясни причини в 40 милиона щатски долара. Повярвай ми това не може да стане в друга европейска държава, независимо дали е членка в ЕС или не.
Емил написа:Истината е, че българите като част от ЕС бяха накарани да плащат 20 години напред цената на една технологична революция на човечеството, наречена ВЕИ, и никой друг в Света не го направи ! Вижте кои останаха с подписите си в протокола от Киото - само ЕС ! С тия пари, които ще дадем, можеше отдана да си направим АЕЦ, и да си щракаме с пръсти 30 години напред.
Това говори, че ентусиазмът е много лошо гориво за мотора на прогреса ...

Това е само частично вярно, защото никой от ЕС не ние наложил определена преференциална цена за изкупуване на енергията от ВЕИ, както и сроковете. Освен това имахме пълна свобода да определяме цените по инсталирана мощност, което щеше да бъде естествен начин за диференциация на пазара.
venkap

Мнениеот Инженер » 06.01.2013 20:37

Не мисля, че аналогията с гръбнака е много сполучлива.Как можаха да "живеят" до сега без "гръбнак" повечето държави по света.Знае се, че ядрени централи има в малко страни - повече са тези без, пък си имат електроенергийни системи. И някак си се оправят.
А за това защо се напира за строеж на нови блокове - ми то е съвсем прозрачно - когато има милиарди за изразходване,много лесно е да се откраднат милиони.И то стотици милиони.А от малките централи - нищо.От Герб са решили, че трябва да изместят предишните, които са заели "капиите" и да създадат нови такива.Но за тази цел трябва да се промени всичко , да бъдат намерени нови инвеститори с нови "приятели"от управляващите и краденето да продължи както до сега, само,че с подменени крадци.Затова съм против нова ядрена централа и против строеж на нов блок в Козлодуй.
А съм съгласен, че ядрената е най-чиста СЛЕД възобновяемите електроцентрали.Но НЕ Е възобновяема! И не е безопасна!И не е ефтина!Козлодуйският ток е ефтин, защото централата е изплатена и сега има само текущи експлоатационни разходи.Докато при един нов блок цената основно се определя от стойността на капиталовложението.А тя е много пъти по-голяма от текущите разходи.
Инженер

Мнениеот KD Solar » 15.01.2013 21:15

Минаха доста години откакто “мирният атом” навлезе в нашия дом

РАДИАЦИЯ НА МАСИТЕ

Как Политбюро предпази само себе си от замърсяването след аварията

Къде бяхте на 1 май 1986 г.? На манифестация, вероятно ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък – било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Всъщност единственото, което е било добре да направите на този 1 май, е да си останете вкъщи, да облепите прозорците, да сложите мокър парцал под вратата, да отворите консервите и да не излизате поне седмица.

Но не сте го направили. Вместо това сте излезли, дъждът ви е намокрил, купили сте "току-що ги откъснах" марули от пазара, направили сте голяма салата, проветрили сте вкъщи... И така още седмица. На 7 май (ако слуховете не са ви достигнали преждевременно) с изненада сте чули как от телевизионния екран някакви държавни мъже обясняват, че радиационният фон е в процес на нормализиране. Моля? Какъв фон?

Оттам и вицът: "Какво е радиация? Онова, което го няма, но непрекъснато намалява."

Облакът от Чернобил достига България именно на 1 май. На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април – 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Обикновено при такива ситуации населението веднага е предупредено да ограничи излизанията поне в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел "да не се всява паника" на хората не се казва ни-що.

Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, началник на Управлението за безопасност и охрана (УБО), което се грижи за "първите" в държавата, издава заповед "снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази след дозиметричен контрол"; да се осигури натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Със заповедта се забранява изхранването на животните от фермата "Врана" със зелена маса "до второ нареждане". Докато хората практически се тъпчат с радиация, по линия на УБО в няколко лаборатории в страната започва изследването на… всичко, което

"Богоизбраните"

предстои да консумират. В интервю за 24 часа от 2001 г. Христо Борисов, който е бил шеф на химико-бактериологичната лаборатория на УБО през 1986 г., разказва за "кошмара" си да намери чисти продукти. Оказва се, че стопанство "Врана" е замърсено, дори яйцата са радиоактивни. За известно време хората от Политбюро ядат предимно консерви и сухо мляко.

"Череши, ягоди... в нашата лаборатория идваха много храни за изследване, знаеше се кои са по линия на УБО", казва Петър Делчев, който през 1986 г. е работил като компютърен специалист в нискофоновата лаборатория към експерименталния ядрен реактор в София. Тази лаборатория е една от многото, които решават да изследват замърсяването на територията на държавата. В първите дни на май към Министерския съвет, ЦК на БКП и Политбюро потичат реки тревожна информация. Отговорът? Преувеличавате. "А беше страшно, с тъжна усмивка обобщава Делчев – единственият, който се вслуша в думите на специалистите, беше генерал Добри Джуров. По негово разпореждане армията моментално мина на консерви."

"Разбрахме почти веднага. В "Работническо дело" се появи мъничко съобщение за аварията в чернобилската АЕЦ. И ние взехме да се оглеждаме и да проучваме", казва доцент Иван Манджуков, ръководител на катедра "Атомна физика" към физическия факултет на Софийския университет. "Първо се обадиха шведите. Между другото такъв тип замърсявания първо се откриват в атомните електроцентрали. Те имат много строг контрол на радиоактивността. Когато шведите разбират, че не е от тях, започват да съобщават", спомня си доцент Манджуков. На 3 май става ясно, че в замърсяванията присъстват т.нар. горещи частици – първите са открити до изтривалката на дома на тогавашния ръководител на катедрата Цветан Бончев. Тези частици – прашинки от ядреното гориво, са особено радиоактивни и представляват сериозна опасност при вдишване. Още на 4 май Бончев праща до щаба на Гражданска отбрана доклад, в който разказва за частиците и заедно с това предлага да бъде предупредено населението за необходимостта от: щателно измиване на пресните зеленчуци, измиване на улиците със силна струя вода, йодна профилактика при децата, която рязко ще намали съдържанието на радиоактивността в щитовидната жлеза. Властта предпочита да

Запази мълчание

Каква е ролята на Тодор Живков? В свое интервю във вестник "Стандарт" през 2005 г. ръководителят на Националната следствена служба Ангел Александров твърди, че "на 4 май, когато докладват на Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим."

"На 30 април с жена ми пътувахме за Северна България, на гости на приятели, които имат вила в Плевенско. Заваля един силен дъжд и хубаво ни намокри. Този ден ядохме салати с марули, лук и други подобни. Което означава, че с оглед първоначалното натрупване на нуклиди сме се нахранили добре", спомня си със смях професор Георги Василев. Той е автор на няколко книги (последните са "Радиоекология" и "За живота и радиацията"). През 1986 г. е бил завеждащ секция радиационна защита към Института по радиобиология и радиационна хигиена. "На 1 май вечерта звъни телефонът, обажда се една от моите колежки, която тогава работеше в Комитета по атомна енергия, и вика "я да вземеш да се върнеш". Питам "що да се върна, бе", тя казва "някакво замърсяване се получи". Какво замърсяване? От някакъв облак. Тук е моментът да спомена, че една от характеристиките на естествения радиационен фон е нивото на гама-лъчението. Та колежката ме пита: "Ти като си мерил гама-фона в София, колко е?" Ами 70-80-90 наногрей на час. "А сега знаеш ли колко е?" Не – "700". Разговорът там приключи, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта."

Професор Василев разпалено разяснява как "на 23 май БТА почти тържествено информира, че "всички ограничения се отменят". Това обаче бе абсолютно необосновано и прибързано, защото до този момент си беше почти отишъл само йод 131, а много други радионуклиди начело с цезий-137 (с период на полуразпад 30 години) и цезий-134 (2 години) си бяха тук". Той споменава и за

Втория радиационен пик

в края на 1986 – началото на 1987 г., получил се, защото "народното стопанство" не се съобразява с препоръките на експертите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи, и така радионуклидите попадат в месото и млякото. Чрез храните цезият в организма на хората се увеличава силно, като на места достига стойности, по-високи от май 1986 г. Това е т.нар. втори Чернобил за България.

Равносметката? След 1990 г. екип от катедра "Атомна физика" издава книга "Истината за чернобилските замърсявания в България". Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва – 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението за първата година, обаче е на първо място на Стария континент – заради липсата на информация, оттам и на предпазни мерки.

Ядосахте ли се? Нека ви ядосам още малко. В началото на май, докато българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специален правителствен хеликоптер с хипертайна мисия. Той е снабден със свръхчувствителна апаратура и разузнава къде има по-чисти райони, където да се разположат безопасно ръководните кадри.

Източник: http://www.capital.bg/vestnikut/k1/spec ... za_masite/
Последна промяна KD Solar на 15.01.2013 23:14, променена общо 1 път
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Lupus » 15.01.2013 22:20

Къде я прочете тая приказка?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот KD Solar » 15.01.2013 23:24

Lupus написа:Къде я прочете тая приказка?

:study: Наздравичка, опитвам се малко да раздвижа форума, не виждаш ли че спим зимен (семерджиев) сън
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 15.01.2013 23:28

:D :D :D Три години след като германската RWE обяви за оттеглянето си от участие в проекта за АЕЦ "Белене" България ще поиска писмено обяснение за причините. Това възложи премиерът Бойко Борисов на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на днешното заседание (03 окт 2012) на Министерския съвет. ... :drunken: :drunken: :drunken:
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот lz1wvm » 15.01.2013 23:32

Къде бяхте на 1 май 1986 г.? На манифестация, вероятно ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък – било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Празниците винаги сме ги уважавали.На 1-ви май и на 9-ти септември,прекарвахме по няколко нощи в гората....между 2 и 6 :) .И като се сетих за 1986 година на първи май,бяхме 4 нощи в гората.И може би това беше едно от най-добрите прекарвания на тези походи,и на младите ни години.Като тогава бях си направил първия 50 ватов усилвател,и озвучавахме цялата поляна,а през деня имаше около 150-200 човека :D .
Ядосахте ли се? Нека ви ядосам още малко. В началото на май, докато българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специален правителствен хеликоптер с хипертайна мисия. Той е снабден със свръхчувствителна апаратура и разузнава къде има по-чисти райони, където да се разположат безопасно ръководните кадри.

Мисля,че сме се калили,или изродили....но за сега все още сме добре,поне с тези,с които сме израснали.Да му мислят тези с хеликоптерите,щото като го духне малко вятъра,и отива в аптеката за лекарства.А ние все още ходим в кръчмата,а до кога ще е така,един Бог знае.
99%RX........1%TX
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии