Законопроект за изменение и допълнение на ЗЕВИ 07/12/2011

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Законопроект за изменение и допълнение на ЗЕВИ 07/12/201

Мнениеот Слънчо » 19.09.2012 10:15

Намесата на г-н Тошев не е случайна. Очевидно той изразява желанието на много от другарите ни във форума да действат и извадят сопите срещу очевидните безумия на управляващите (управляващи официално и неофициално).
Проблемът обаче е, че той е типичен пример за неспособността ни да намерим общ език, да проявим толерантност и разбиране в общата идея. Очевидно сме осакатени откъм тази така необходима философия, за да може да се осъществи едно обединение - толкова необходимо за да се защитят ефективно позициите на хората от бранша.
Малинка може да е такава и онакава, Тошев ти пък си онакаъв и такъв. Всички сме такива. Всеки един от нас си е с кусурите. Въпросът е какво правим за общото дело и най-вече да се обединим и консолидираме. Тошев, като сложиш ръка на сърцето, ти виждаш ли се като водещ на такова едно обединение? Ако - да, действай и повеждай хората, ако - не, не мъти водата, а се включи позитивно и практически.
Аз също не вярвам в действия чрез адвокати само. Малинка и тя го знае. Трябват ефективни стачни действия, правно обосновани и защитени.
Това е формулата. Другото наистина е заравяне на главата в пясъка.
Нека да покажем че сме над дребните човешки припирни и използваме повода "Тошев" не за конфронтация а сигнал за съвместни и смислени действия.
Лицемерието на управляващите е очевидно. Те са като на дядо поп приказката " Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря". Като четеш политиката на правителството за приоритетно развитие на ВЕИ-та и гледаш фалиращите проекти(свързани със заеми) не можеш да го определиш само като лицемерие. Може би цинизъм е по-точната дума.
Да видим обаче как ще се справим с явлението "Търпешев". Това е още по-важно!
Слънчо

Мнениеот Day Energy » 19.09.2012 10:24

- АПЕЕ, БФА, БСА - сезират КЗК и КЗД - да се спре изпълнението на това "картелно" решение
- АПЕЕ, БФА, БСА - съдебни жалби (БГВЕА е задействала такава)
- АПЕЕ, БФА, БСА, БГВЕА, всички заинтересовани - съвместен иск в Люксембург
Day Energy

Мнениеот KD Solar » 19.09.2012 10:27

Toshev написа: Днес отново се обадих на г-жа Николова и ѝ припомних нашият разговор. Тя обаче вече също мисли като мен, но се питам утре няма ли да мисли отново само за себе си например? Аз лично за себе си съм преценил, че никога няма да членувам в асоциация като нейната, затото те доказаха, че са хорица, които мислят само за себе си.

Господин Тошев,
Асоциацията не е на г-жа Николова, а на членовете на асоциацията. Просто Малинка е най-активната, за което я поздравявам.

Тя е ентузиаст.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот energy11 » 19.09.2012 10:34

Няма нужда от заяждания точно сега. Който не е съгласен с идеите и действията на БСА да си намери друг начин на действие/бездействие. Със сигурност протести не минават. Не забравяйте, че ние сме лошите пред обществото - заради кой сега всички плащат скъп ток - заради "соларите". Самото общество е против сектора като цяло, така че с протест само ще се навлечат още критики от обществото според мен.
energy11

Мнениеот sunny_boy » 19.09.2012 10:36

наистина не е момента за междуличностни спорове, спора е на друг фронт. удара е по всички и трябва да се опитаме да се защитим. елате днес пред сградата на дкевр да изпушите по цигара и да се обсъдят бъдещи действия.
sunny_boy

Мнениеот ferdy » 19.09.2012 15:54

А сега и другата страна: БСА не е моя асоциация, а на всеки неин член, симпатизант и съмишленик, а именно - инвеститори, доставчици, монтажници, консултанти и техните служители и семейства, касаещи ги развитието и бъдещето на малките зелени централи. В асоциацията има демократичен метод за взимане на решения, всеки може да подеме инициатива, да я предложи и същата да се изпълни. Аз, като представител на асоциацията, вярвам че живеем в европейска държава, в която върховенството на закона е гарантирано. И затова инициативите, от които съм част, са в рамките на закона.

При всяка инициатива асоциацията се събира, а ако решенията трябва да се вземат много бързо - се събира управителния съвет, поставя се въпрос и се взима решение и някой поема отговорността за конкретната инициатива. Инициативата по повод намалението на изкупните цени три седмици след предходното решение, базирано на смешния сайт и т.н. бе основно на софийската група в асоциацията, в частност и моя (логично, седалището на ДКЕВР е в София). Самата инициатива по традиция се състоя по законовия ред: посещение на общественото обсъждане за споделяне на мнения и мотиви и съставяне на становище.

Докато течеше подготовката на инициативата, тъй като съм си публикувала телефон и данни за контакт нееднократно във форума и съм лесно откриваема и отзивчива към проблемите в сектора (за което не получавам заплащане под каквато и да е форма, включително и като покриване дори и на разходите ми), получих обаждания и и-мейли от десетки хора от бранша: някои питаха какво да правят, други просто се оплакаха, а господин Тошев се обади и ми предложи да затворим Дунав мост2. След възражение, че така само ще донесем загуби на строителя, респективно държавата, а в последствие на нас самите, господин Тошев ми предложи да затворим Дунав мост 1 тогава. След като най-любезно му обясних лично моите мотиви против такова действия (тъй като телефонът ми се подслушва, това е лесно доказуемо, а и хората, които ме познават знаят как говоря по принцип), му казах, че ще сондирам мнения в асоциацията и ако има настроения за стачки и агресия - ще се обърна към него, тъй като той твърди, че има подобен опит. Сондирайки мнения, стачкоготовност не видях у никой друг от асоциацията, с което темата бе затворена и инициативата проведена, както описах.

След истерията с новата такса достъп, във вторник, вчера, 4 дни след обявяването на решението и преди действията на асоциацията да бъдат съгласувани вътрешно, а също и с другите ВЕИ асоциации, както и сред неяснотата кой би ни подкрепил реално и какви са ни възможностите изобщо, господин Тошев ми се обади и проведохме горе-долу следния разговор:
г-н Тошев: - Здравейте госпожа Николова, аз като ви се обадих предишния път, вие нищо не направихте, докато ви плащаха високата цена, защото вече имате централи си седяхте и си лапахте, сега ревнахте всичките. Помните ли че предложих да затворим Дунав мост?
Аз: - Помня и в настоящият момент е възможно мненията ни да се покрият, може да е дошъл момента...
г-н Тошев: - Ами след като няма никакъв ефект от вашата работа на вашата асоциация и нищо не правите, сега ще ми се събирате по кръчмите да пиете, ми седете и си пийте тогава.
Аз: - Усещам някаква критика от Ваша страна към асоциацията ли?
г-н Тошев: -Аз вече ви критикувах, сега се обаждам, за да ви пожелая успех!
Аз: -Благодаря, успех и на вас.

Тъй като не искам да продължавам тази безумна дискусия, смятам темата за приключена. Ако някой от асоциацията предложи да затворим Дунав мост 1, 2 и 3, тунелите под Шипка и Петрохан и магистрала Струма, и това се приеме от мнозинството, и поеме отговорност за подобна инициатива, аз, като 1/41 от асоциацията ще се съглася. Но практиката сочи, че много хора казват "хайде", а малко могат да поемат отговорност.

По своята същност ние сме миролюбива асоциация, спазваща законите на държавата и изискваща същото. Борим се за диалог, но не и с циркове, и не и нарушавайки правата на други граждани на страната.

Благодаря за вниманието! :)
ferdy

Мнениеот e_solar » 19.09.2012 16:57

Ами гласувайте довечера къде и как да протестираме и много хора ще ви подкрепим. Няколко са нещата, които трябва да се направят: протест чрез затваряне на главен път или палатки в центъра на София, общ иск за обжалване на решението пред български и европейски съд и повсеместни саботажи от всякакъв вид. За да се координират действията трябва асоциациите да изготвят някаква система за информиране на заинтересованите какво и как ще се прави(за да не се губи време на всеки да се обяснява по отделно)- блог ли ще е, facebook или сайт?!
e_solar

Мнениеот mladenovn » 19.09.2012 23:55

KD Solar написа:По чия инициатива, подкрепа и обосновка беше добавена граница за покривни и фасадни централи до 30kW???

И като беше добавена тази граница, какво стана, обещаха, че ще я стимулират, уж дадоха една преференциална цена и след това я отрязаха на два пъти. Стиска ли ти да я изградиш на изкупна цена 29 стотинки. Това беше колкото ей така, аиде от нас да мине ще хвърлим малко прах в очите да не мрънкат повече.
KD Solar написа:Продавай си проектите - това е целта на управляващити - ще ти ги купят за жилти стотинки.

А какво предлагаш да направя да си заложа апартамента на шибаната банка, при разчет на база няма и 18 стотинки изкупна цена на тока, едвам да си покривам лихвите към банката и след два месеца да ми намалят цената на 10 стотинки и да ми вземат жилището. Или да чакам ЕРП-то след 2016 г, да благоволят с божията милост да ми дадат договор.

Ако искаш да ти дам колко жълти стотинки е цената и да се пробваш. Или само се уппражняваме на тема "чест и гордост"
mladenovn

Мнениеот Day Energy » 20.09.2012 15:03

НА ВНИМАНИЕТО НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
ОТ 41‐то НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Изходящ номер: 0142/18.09.2012
ОТВОРЕНО ПИСМО
от Българската фотоволтаична асоциация, ЕИК 175801326
Относно: Незаконосъобразно и дискриминационно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)
Уважаеми Дами и Господа, Народни представители,
Законът за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и приетите от регулатора цени за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ привлякоха значителен брой местни и чуждестранни инвеститори. Стотици компании вложиха в България над 2 милиарда лева, разчитайки на стабилността и предвидимостта на инвестиционната среда и на българските институции. Тези инвестиционни проекти създадоха хиляди квалифицирани работни места, а България стана регионален лидер в един динамично растящ отрасъл на енергетиката. По този начин България стана пример за много страни от региона и направи важна крачка към изпълнение на целите си по Директива 2009/28/ЕО.
С Решение № Ц – 33 от 14 септември 2012г. ДКЕВР погази основни принципи на правото и справедливостта, и нарушавайки законите на Република България отне до 40% от приходите на производителите на електроенергия от ВЕИ. Чрез решението си ДКЕВР директно пренасочи тези приходи към естествените монополи в преноса и разпределението на електроенергия. С документа на практика се постига ефект на нерегламентирана държавна помощ – с решение на Регулатора се отнемат голяма част от приходите на стотици търговски дружества в полза на частния интерес на няколко големи корпорации. По отношение на процеса за взимане на решение остават сериозни съмнения за пряко договаряне между държавния регулаторен орган ДКЕВР с преносното и разпределителните дружества. С Решение № Ц–33/14.09.2012г. ДКЕВР практически намалява фиксираните цени за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници. По този начин Решението подменя и обезмисля ЗЕВИ и поставя под въпрос върховенството на закона в България.
Въведеното решение е в пряко противоречие с целите и разпоредбите на ЗЕВИ (обн. ДВ, бр. 54 от 2012), както и със Закона за енергетиката ‐ ЗЕ (обн. ДВ, бр. 54 от 2012). По‐долу са изложени някои от основните недостатъци на Решение № Ц‐33/14.09.2012г на ДКЕВР:

Решението е в противоречие с материалноправните разпоредби на ЗЕ:

ДКЕВР неправилно е приложила ЗЕ, като е приелa, че производителите на електрическа енергия следва да плащат цена за достъп до мрежата;

Определяйки решението, ДКЕВР е извършила дискриминация спрямо производителите на електрическа енергия от ВЕИ по отношение на другите ползватели на мрежата;

Установявайки цени за достъп специално за производителите на електроенергия от ВЕИ, ДКЕВР предоставя недопустима държавна помощ на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи;

ДКЕВР не е спазила установената в закона форма. Решението е немотивирано – липсва подробна обосновка и анализ на данните, посредством които е прието. В документа не са посочени данни от заявителите за определянето на това решение ‐ ЕСО, ЕВН, ЧЕЗ и
2/2
ЕнергоПро ‐ относно точните разходи за управление на мрежата, които следва да бъдат покривани от въведените такси. Липсва обосновка как получаването на средствата от такса „достъп” ще бъдат изразходвани;

Решението е дискриминационно и влиза в директен конфликт с целите на ЗЕВИ за поощряване на ВЕИ. Въвеждането на такса за достъп представлява дискриминационно третиране на производителите на електрическа енергия от ВЕИ спрямо производителите на електрическа енергия от конвенционални източници (ТЕЦ, АЕЦ) – според Решение № Ц‐33 на ДКЕВР единствено производителите на електрическа енергия от ВЕИ следва да заплащат цена за достъп;

Производителите на електрическа енергия от ВЕИ не следва да заплащат такса за достъп до мрежата. Такава такса вече е определена с решението за определяне на цените в сектор Електроенергия за текущия ценови период (Решение Ц‐17/28.06.2012 на ДКЕВР);

Има съществено нарушение на административно‐производствените правила. По постановяването на решението ДКЕВР не е спазила административните правила, регулиращи определянето на цените на електрическата енергия. Решението е взето без провеждане на публично обсъждане с участието на всички заинтересовани. Има сериозни съмнения за договорка между ДКЕВР и представителите на електропреносното и електроразпределителните дружества.

Решение № Ц‐33 на ДКЕВР постановява недопустима държавна помощ за естествените монополи, оператори на преносната и разпределителните мрежи, чрез прехвърляне на значителна част от приходите на търговските дружества, произвеждащи електроенерия от ВЕИ ‐ към търговските дружества, опериращи електропреносната и електроразпределителните мрежи.
Прехвърлянето на 20‐40% от приходите на производителите на електрическа енергия от фотоволтаични системи изправя съответните търговски дружества пред сериозни финансови затруднения и невъзможност за обслужване на кредитите си. По този начин успешни бизнеси са изправени пред фалит, а българската банкова система е заплашена от сериозно предизвикателство.
БФА и стотиците засегнати от Решение № Ц‐33 производители ще предприемат всички предвидени от закона мерки за отменяне на приетото решение, вкл. жалби и сезиране на Върховния административен съд, Прокуратурата, Комисия за защита на конкуренцията, ресорните генерални дирекции към Европейската комисия и Съда на Европейския съюз, Международния арбитраж във Вашингтон и др. В резултат на това е много вероятно България да търпи финансови санкции за значителни суми.
Обръщаме се към Вас с призив Народното събрание да предприеме спешни и адекватни действия по спиране на документа и търсене на отговорност от ДКЕВР за неправомерно нанесените щети.
18 септември 2012г Оставаме с почит!
гр. София Управителен съвет на БФА
Day Energy

Мнениеот energy11 » 22.02.2013 12:17

Парламентът не успя да въведе таксата за достъп в Закона за енергетиката

http://renewables-bulgaria.com/statiade ... px?id=1135
energy11

Предишна

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ