Избори - 2013 година!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Избори - 2013 година!

Мнениеот retro » 26.03.2013 01:02

Отзад-напред (като българин ;) ) - т.е. първо към Lupus: не всичкото българин е говедо, имало е и има и лични говеда: Кубрат, Аспарух, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян, Борис Едно, Владимир-Расате, Симеон Едно, Петър Едно, Борис Две, Самуил, Иван Асен 1.0, Иванко, Калоян, Борил, Иван Асен 2.0, Ивайло "Бърдоква", Иван Асен 3.0, Шишман, Смилец, Михаил, Иван Срацимир ... (да ме прощават тези, които не съм споменал)

После - към venkap - не, не мисля, че прехвърляме гражданските си отговорности към партиите. Защото за да има такива отговорности трябва да има гражданско общество. А до скоро нямаше. Януари того (тази година) обяснявах на един, че в България няма гражданско общество, няма "критична маса", за да се образува такова. И такова гражданско общество би се образувало само ако по-голямата част от населението вземе, та позабогатее малко и да придобие част от характеристиките на съществуващите по света граждански общество - като в Гърция например или ако вземе, та дообеднее още и му причернее от сметки, монополи, политици и лъжи... То пък второто взе, че стана...
p.s. Аз съм един прост гражданин на РБ и като останалите в началото скачах по митинги и гласувах за СДС ... но мисля, че прогледнах навреме... на изборите за президент гласувах за Светльо Витков ... това можах, това направих. Амин.
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот nadzor » 26.03.2013 04:05

Ами то за да имаме гражданско общество първо трябва да има граждани. Според Иван Хаджийски в селото са действали родови общности за семейно обработване на земята, в града са направили еснафски сдружения. Сега няма нужда от тези общности, но и нищо не ги замества. Още не сме достигнали този етап на развитие - гражданско общество. Retro, не се заблудавай, протестите не родиха гражданско общество. Според мен единственото място, където имаше някаква проява на такова, беше Варна. Но всичко се лумпенизира.
Преди години в едно предаване имаше интервю с Нели Куцкова. Питаха я защо има толкова престъпност. Тя отговори - преди хората са имали страх от господа и срам от хората. Сега няма нито едното, нито другото.
С една дума трябва налагане на ценностна система, а това става бавно, постепенно, поколение след поколение.
И Юлиян Генов стига до извода, че промяната на обществото следва да започне от образованието.
Така че още сме далече. Не и нашето поколение. Още има премного социализъм в главите.
nadzor

Мнениеот venkap » 26.03.2013 10:52

retro написа:После - към venkap - не, не мисля, че прехвърляме гражданските си отговорности към партиите. Защото за да има такива отговорности трябва да има гражданско общество. А до скоро нямаше.

Гражданските отговорности са постоянна величина. Щом си гражданин на една държава трябва да спазваш определени норми и ценности. В противен случай излиза, че когато няма развито гражданско общество можеш да мамиш, крадеш, убиваш, изнасилваш, караш автомобил в нетрезво състояние и каквото се сетиш. Гражданското общество е средство, нищо друго.
venkap

Мнениеот nadzor » 26.03.2013 11:11

Lupus, смях се със сълзи на твоите прозрения. Но смятам, че опитите да направим от говедото гражданин, трябва да продължат.
Въпреки, че случката, която ще разкажа, доказва точно обратното.
Един нашенец на работа в Англия, попитал работодателя си защо кара с по-скъпия бензин. Той му отговорил, че ако го проверят, ще плати голяма глоба. Нашенецът го попитал колко пъти са го проверявали досега. Отговорът - не са ме проверявали. Нашенецът - ако караш с по-евтин бензин една година, даже и да те проверят, ще избиеш за глобата. Оставил англичанина дълбоко замислен. Изводът на нашенеца - Двама-трима като мен може да сринат цялата британска империя.
nadzor

Мнениеот Lupus » 26.03.2013 11:28

nadzor написа:Lupus, смях се със сълзи на твоите прозрения. Но смятам, че опитите да направим от говедото гражданин, трябва да продължат.
.......

Можеш ли да ги оспориш? От къде трябва да се почне промяната? И не се ли загубиха чувствата за страх и срам именно след промяната? Българина не стана по-набожен. Той започна да ходи в църквата от куртоазия! Няма го вече и страха от властта. По-рано имаше и срам от колектива, в който всеки работеше. Е определено не беше приятно да те изтъпанят на профсъюзно събрание и да те разнасят колегите, че кръшкаш с комшийката или се напиваш като свиня и после биеш жена си и децата си. Да не говорим за липсата на обединяваща идеология и съпътстващата я ценностна система! А когато не вярваш в Бог и власт, от която да те е страх, нямаш срам от тези, с които живееш и работиш и нямаш посоката на някаква идеология, ти се превръщаш в изоглавено говедо!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот nadzor » 26.03.2013 13:15

Май ти липсват профсъюзните и партийни събрания.
Тогава беше лесно, чертаят ти браздата, ръчкат те в задника, знаеш си и сайбията. И фуража беше равномерно разпределен. Няма нужда да мислиш.
А сега ни карат да мислим. Не ни ръчкат и ние пощръкляхме.
nadzor

Мнениеот Lupus » 26.03.2013 18:29

nadzor написа:Май ти липсват профсъюзните и партийни събрания.
Тогава беше лесно, чертаят ти браздата, ръчкат те в задника, знаеш си и сайбията. И фуража беше равномерно разпределен. Няма нужда да мислиш.
А сега ни карат да мислим. Не ни ръчкат и ние пощръкляхме.

На мен не ми липсват, на добитъка обаче му липсва. Аз не успях да развия стадно чувство и за това с вълчия си поглед гледам и оценявам стадото. :D
Със стадото е трудно, по команда се групира и навежда рогите. Сега е къде по-лесно - всяко добиче само за себе си. Просто трябва да избереш най-тлъстото и вечерята е осигурена.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот nadzor » 27.03.2013 21:21

Р.ОВЧ.: "И вчера, на другарите на пленума казах, че в последните 4-5 години на няколко пъти отстъпвам от определени позиции. И мотото за тези отстъпки или крачки назад, или встрани е, че видите ли идват някакви нови супер реформатори, които ще направят революция и в партията, и в държавата. Казах на другарите си, че това е последният път, в който отстъпвам и оттук нататък ще се връщам, защото на нито един от столовете, от които станах, не седна такъв супер реформатор."

Какъв нахален другар!
nadzor

Мнениеот Markov » 28.03.2013 11:37

Този тип е не просто нахален. Той е супер нагъл:
р.овч. : "Родители, които до 50 годишна възраст не са осигурили децата си материално защо изобщо са живели".
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот venkap » 29.03.2013 07:35

venkap

Мнениеот Lupus » 29.03.2013 10:05

Или - "Как да си построим светло бъдеще, без да нарушаваме статуквото"
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 29.03.2013 13:20

nadzor написа:Ами то за да имаме гражданско общество първо трябва да има граждани...

Именно затова не може да стане гражданска война - всички са селяни. :lol:
ferdy

Мнениеот venkap » 31.03.2013 19:28

ferdy написа:А по повод изготвянето на нашите искания и обратна връзка от партии - към момента Кунева изцяло приема нашите идеи, изглежда ми искрена към момента...

ferdy, защо си мисля, че нямаш късмет с политиците...
venkap

Мнениеот Lupus » 31.03.2013 22:35

venkap написа:
ferdy написа:А по повод изготвянето на нашите искания и обратна връзка от партии - към момента Кунева изцяло приема нашите идеи, изглежда ми искрена към момента...

ferdy, защо си мисля, че нямаш късмет с политиците...

Уйде коня у ряката.... :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 31.03.2013 23:10

Че е така, така е. И, докато, както казва Лупус, всяко говедо е само за себе си, надежда за промяна няма. Сам, и да протестира, човек ще бъде смачкан от добре организираните разбойници, завладели държавата. Следователно тези, които имат желание за истинска промяна, трябва да се организират. Кой с пари, кой с работа, но да са съгласни да го направят безвъзмездно, а не да се надяват на лични облаги от подобно организиране. Такава организация, с каквито и имена да я наричаме, всъщност си е партия и може да налага идеите си само с парламентарни средства. Другото е революция, а разумните хора не си мечтаят за революции. Дали ще се намерят хора за такава партия - това зависи от самите нас. Не говоря за тези избори, за тях вече е късно. Говоря за еволюция, не за революция, за постепенно създаване на организация от разумни хора с поне малко възможност да финансират разходите по подобно начинание, без да им се налага да прибягват до услугите на силните на деня. Битката трябва да се води закон по закон, наредба по наредба, правилник по правилник и такава борба вече започнаха организациите на "зелените", засега малко стихийна, но заслужават подкрепа.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии