теле тъбисите на ЕВН !!!

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

теле тъбисите на ЕВН !!!

Мнениеот Joro762 » 03.04.2013 14:10

Ако има желаещи ;които са присъединени на НН към ЕВН и искат заедно да се борим срещу този неприемлив натиск за поставянето на Ітеле тъбиситеІ :shock: Колеги нека се свържеме за общи действия пишете на лична или на тел.0889888211 Жоро
Joro762

Re: теле тъбисите на ЕВН !!!

Мнениеот energy11 » 03.04.2013 16:51

Еми аз получих вчера честитката, но информацията, техн. изисквания и споразуменията са едно към едно с документацията, която ЕВН е изпращала на централите на СН. Просто си пише нещо от сорта на "...дрън-дрън ... за енергиен обект ФвЕЦ "....." присъединен на СН". Пък аз съм на НН. И това важи за поне още няколко човека със същия случай.

Иначе от ЕВН бяха казвали неколкократно (устно разбира се), че такива табла на НН няма да слагат. Днес с разговор с КЕЦ-а получих инфо, че щели да ги слагат. Явно затова и разпращат писмата.
energy11

Мнениеот BLOT » 03.04.2013 18:48

За каква мощност става въпрос? Тези до 30кВ не следва да монтират такива.
BLOT

Мнениеот energy11 » 03.04.2013 19:24

Говорим за централи над 30Kw, присъединени на НН
energy11

Мнениеот Joro762 » 03.04.2013 19:37

То и за по малките се чува; че ще има издокарване ама знае ли се какво е капанчето там.
Joro762

Мнениеот energy11 » 03.04.2013 21:37

Има го и този момент, в ЗЕВИ се казва, че операторът може да ограничи дистанционно, но не казва на кои централи. ЕВН както масово набутват споразумения за ТУ, току виж каква ниша им се отворила...
energy11

Мнениеот Mateev » 03.04.2013 23:28

Операторите на Енерго-Про от днес са започнали да звънят на всички фотоволтаични централи над 30 kWp, като им се разпореждат от утре сутринта да намалят мощността на 40% от пълната мощност. На един колега дори са му звъннали преди малко. Тоест не се свенят да звънят и през нощите.

На запитването какво е законовото основание оператора просто казва - Не знам. Така ми се разпореди шефа.
На въпроса колко ще продължи това отговора е - Не знам. Може да продължи дълго или дори да е за постоянно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Joro762 » 04.04.2013 13:56

За колегите с които разговаряхме вчера и са за здравословен начин на живот без теле тъбиси нека оставят координати на мейла ми geivdr76@abv.bg
Имаме вече развитие по въпроса трябва да се обединяваме и действаме
Joro762

Мнениеот Joro762 » 06.04.2013 13:57

Ейййй тези с театралните им номера ми писнаха вече сега с имбарго искат да ни накарат да повярваме колко са важни видете ли теле тъбисите .Браво Болшой театър не го вдига :pig:
Joro762

Мнениеот Joro762 » 06.04.2013 19:50

Колеги вече имаме и първата самоизключила се централа и това е моята ;взех решение за борба с изедниците до дупка с всякакви възможни средства по късно ще публикувам когато им изпратя обявяването на война от моя страна на ЕВН БГ

До „ЕВН Австрия“ ЕАД
Лице за контакт К. Калайджиев

Здравейте, пиша ви във връзка с ваше изискване за поставяне на табло за предаване на данни в реално време и дистанционно управление на централата на фирма „ИД Индъстри” ЕООД в с. Крислово съгласно разпоредбите на чл. 30 ал. 5 от ЗЕВИ. Искам да ви поясня че централата, която притежавам е с инсталирана мощност 43 kw/p. Кw/p е една относителна мерна единица, която се отнася за извънземна орбита в идеален вариант (без засенчване, озонов слой, облачност и нужда от оптимален ъгъл на фотоволтаичните панели), който вариант на покрива, където е поставена централата ми не съществува. Реалната мощност на 43 kw/p на централата се равнява на под 30kw, което може да бъде доказано както от мониторинговата система на централата така и от електромера със сим карта поставен и от „ЕВН България“ ЕАД на точката на присъединяване на НН. С оглед на горе посеченото от мен моля да третирате централата ми като такава по чл. 30 ал. 2 от ЗЕВИ. А по повод на писмата, които получих за поставянето на „телетъбисите“ ви и това от днешният ден за 40% намаление на производството, искам да споделя, че днес съм изминал 200км за да ви ходя по акъла да огранича производството на енергията от централата. Спрял съм я в 14.32 часа и не мисля да я пусна до като не получа от вас писмено уверение, че ще започнете да спазвате всички документи върху, които сме поставили подписите си – аз от едната страна и вие от друга като се започне от искане за присъединяване, предварителен договор, окончателен договор и договор за изкупуване за които е имало ясни условия за едната и другата страна и те трябва да се спазват. За тези документи нито съм ви молил или пък натискал да ги подписвате преди да направя инвестицията. Те са поставени от ваша страна и са били приети от моя, по правила които сега вие потъпквате. В така създалата се ситуация виждам два единствени варианта за решение на проблемите между нас.:
1-ви вариант за започване да спазвате стриктно попълнените и подписаните от вас и мен договори в най-кратки срокове и успоредно с това изплащането на задълженията, които имате към мен и така да продължим съвместната си работа.
2-ри вариант е да ви съдя в България и Европейският съд в Люксембург да ми изплатите инвестицията от 100 000 евро за не спазване на договори, въвеждане в заблуждение и икономически и финансов рекет.
Очакавам в рамките на 4-ри работни дни да ме информирате кой от двата варианта избирате, а ако не получа отговор от вас ще смятам че сте избрали вариант 2-ри. При което подгответе адвокатите си.

С уважение:
Георги Драганов
Joro762

Мнениеот Joro762 » 08.04.2013 17:06

Колеги от ЕВН ми отговориха ;че писмото ми е изпратено до компетентните лица така ;че имаме раздвижване по външната стълба на Куклинско шосе. :D
Joro762

Мнениеот Joro762 » 09.04.2013 17:29

Ей това се казва не разбрани хора ;аз им говоря че ще ги съдя те пък ми изпращат в плик още един път писмата да им разписвам за теле тъбисите .Ей нямат спирачки ЕВН !!!!!
Joro762

Мнениеот Vandal » 09.04.2013 22:43

Днес на среща на КАЕЕ стигнахме до заключението че устройството за предаване на данни в реално време се нарича ЕЛЕКТРОМЕР.
Или по-точно електромер с дистанционно отчитане. Може да се настройва да подава данни от 1 сек. до колкото си искаш.
Аватар
Vandal

Мнениеот alabala963 » 10.04.2013 09:12

За предаването на данни в реално време електромера с дистанционно отчитане е достатъчно, но с това се изпълнява само изискването на чл. 30 ал. 4 ама ЕРП-то иска и ал. 5 -за дистанционно изключване.

Чл. 30
.....
(4) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници с инсталирана мощност над 30 kW осигурява предаването на данни в реално време на оператора на преносната или на разпределителната електрическа мрежа за доставената в точката на присъединяване електрическа мощност.
(5) Операторът на преносната или на разпределителната електрическа мрежа може да ограничи дистанционно подаваната към електрическата мрежа енергия по изключение, в случаите когато бъдат надвишени преносните възможности на мрежата, към която производителят е присъединен.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот KD Solar » 10.04.2013 09:59

alabala963 написа:За предаването на данни в реално време електромера с дистанционно отчитане е достатъчно, но с това се изпълнява само изискването на чл. 30 ал. 4 ама ЕРП-то иска и ал. 5 -за дистанционно изключване.

Чл. 30
.....

(5) Операторът на преносната или на разпределителната електрическа мрежа може да ограничи дистанционно подаваната към електрическата мрежа енергия по изключение, в случаите когато бъдат надвишени преносните възможности на мрежата, към която производителят е присъединен.

ОК, ама къде в закона е посочено, че тази апаратура по чл. 30, ал. 5 трябва да е от и за сметка на Производителя?

Това е нужно на Оператора, трябва да се монтира в табло, което е собственост на Оператора, да има достъп само Оператора и да вземе да си го ТУРИ Оператора!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Следваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ