Термография на фотоволтаични системи

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Термография на фотоволтаични системи

Мнениеот lz1wvm » 24.04.2013 19:05

Не съм запознат много,но камерата е чувствителна на инфрачервена светлина(това обикновенно е CCD матрицата,има и други технологии).На hidrazin му трябва елемент чувствителен на инфрачервена топлина....един от сензорите,които улавят тази топлина е PIR елемента в датчиците за СОТ.Но това е само сензор,не камера.Иначе в линка,който е пуснал гледам,че има сензор на който му викат микроболометър,незнам дали това не е вид PIR елемент.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Markov » 25.04.2013 09:03

И CMOS камерите "хващат" инфрачервените лъчи, но CCD са по чувствителни. За да се виждат предметите и хората трябва да бъдат осветени с инфрачервена светлина с определена дължина на вълната. Явно камерите не са еднакво чувствителни към целя спектър. Важното е да видиш през камерата поялника или печката през някакъв филтър или на тъмно.
А PIR датчиците реагират на движение. Ако стоиш неподвижно няма да те засекат.
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Pyramid » 25.04.2013 20:04

И пак да попитам, че дали някой схвана въпроса:
- Абе как бе, младеж, как да я видя после аз тази инфрачервена снимка , ако ще, камерата да я е видяла? :drunken:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот lz1wvm » 25.04.2013 20:41

Markov написа:И CMOS камерите "хващат" инфрачервените лъчи, но CCD са по чувствителни. За да се виждат предметите и хората трябва да бъдат осветени с инфрачервена светлина с определена дължина на вълната. Явно камерите не са еднакво чувствителни към целя спектър. Важното е да видиш през камерата поялника или печката през някакъв филтър или на тъмно.
А PIR датчиците реагират на движение. Ако стоиш неподвижно няма да те засекат.

Бъркаш инфрачервена светлина и инфрачервена топлина.Та затова PIR датчиците,реагират на температурна разлика,на тях не им трябва никаква светлина.А на камерите,независимо от използвания елемент,им трябва светлина.До колкото съм забелязал,всички камери са изключително чувствителни към инфрачервения спектър на светлината,явно такава е технологията за израбботка на сензорите.Докато кинескопните сензори(видиконите),имат по-голяма чувствителност във видимия спектър.
Pyramid
- Абе как бе, младеж, как да я видя после аз тази инфрачервена снимка , ако ще, камерата да я е видяла?

А според теб как от радиовълните,става образ на телевизора..... :idea:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Pyramid » 25.04.2013 22:51

Значи, трябва нелинейно преобразуване с напомпване /хетерединно приемане/ ? С прибори за нощно виждане?
А виж, по ИЧ топлина и ИЧ светлина...Ами, ИЧ светлина характеризира топлинното състояние :roll: :cyclops:
P.S.
Pyramid

Мнениеот hidrazin » 26.04.2013 08:48

Питането ми беше не за "Направи си сам термокамера" а термокамера с какви минимални параметри би ми свършила работа за проверка на фотоволтаични панели. Въобще не става дума за преработка на обикновена камера а и е невъзможно. Сензорите са съвсем различни. Това че камерата на всеки GSM вижда излъчването на IR диода на дистанционното въобще не означава че вижда топлинните лъчи. Не ги вижда и няма да може да ги види с никакъв филтър. Просто силициевите сензори не могат да виждат в тази област. Топлинните лъчи са в интервала някъде 7-15µm - в началото на средната инфрачервена област.
Дистанционните за телевизори работят в диапазона 800-1200nm. Така че за термовизия на соларни панели забравяме обикновените камери.
Та пак питам каква камера да си КУПЯ. Все пак ще се прави професионална оценка на панели а не любителско изпълнение. Ако някой има идея за мнинимален модел ценово ще е добре. Ако не - викам 1-2 дилъри на полето с по няколко камери и която ми хареса. Като качество, удобство и цена.
hidrazin

Мнениеот Lupus » 26.04.2013 09:34

hidrazin написа:......
Та пак питам каква камера да си КУПЯ. Все пак ще се прави професионална оценка на панели а не любителско изпълнение. Ако някой има идея за мнинимален модел ценово ще е добре. Ако не - викам 1-2 дилъри на полето с по няколко камери и която ми хареса. Като качество, удобство и цена.

Това е най-доброто решение с оглед на конкретното приложение и условия на работа!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 09:49

Вероятно. Ала така, той ще са натовари значително за нещо, което ще използва само епизодично. Дали няма да е добре, ако се кооперирате няколко души с изградени ФЕЦ и приличен ресурс, и си купите една камера, която, по график, да преминава /например, през месец-два или нещо подобно/ от единия в другия и така, по кръга та, хем да бъде използване максимално ефикасно, хем да не ви натоварва бюджетите? Има ли смисъл да се хвърлят едни пари и едно скъпо оборудване да бездейства? 20 души па $ 1000 и хем ще имате камерата, хем няма да се набълбуквате излишно.
- Или нещо такова, без претенции за пълнота, идеалност и изчерпателност :cyclops:
P.S.
Pyramid

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 09:56

Или да се делегира, / с/у някакъв абонамент? / на дружество като STS Solar, например, подобна функция, с помощта на която, хем ще се държи още по-близък контакт клиент-доставчик, хем ще ще следят потенциалните потребности на клиентите от поддръжка, хем ще се оптимизира кпд на системите ви като цяло, а дружеството ще получава /и предава/ допълнителна подкрепа от бранша. Защото, загубите от нисък КПД, /скрити/ дефекти и т.н. може да се окажат доста по-високи от този абонамент. Те се наслагват във времето и едни левчета преминават покрай тези ФЕЦ, и някой щесе чуди, как да си изплати инвестицията, накрая.
Мислим си, минават ми и такива греховни из главата. Нещо от вида Х лв/kWp годишно - и сте сигурни, ча работите с изправни панели и тази година :alien:
Последна промяна Pyramid на 26.04.2013 10:53, променена общо 1 път
P.S.
Pyramid

Мнениеот donpesho » 26.04.2013 10:36

Този Пирамид много почна да дразни , знае -не знае , навсякъде из форума и само глупости и недомлъвки .Имам чувството че по цял ден се чуди какво да прави и пише тук.Пирамиде ако няма с какво да се занимаваш -имам за косене под панелите - ще си на чист въздух поне да ти се избистри главата.
Аватар
donpesho

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 10:47

Ами, Дон Пешо, да дойда, ама къде си? Лошо няма, панелите трябва да се обгрижват.
Обаче, има зададена тема и, както виждаш, коментарът е точно по нея. Приемаш или не приемаш идеята? Имаш ли по-добра? То човек да не ви помогне, баси. Пак станах лош :cyclops:

P.S.
А за "недомлъвките" - ако искаш ВСИЧКО да ти сдъвча и да ти го изплюя в човката, сигурно си гардже.
Максимум, пеликан. Успокой се де.
P.S.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 26.04.2013 16:06

Купих инфрачервен филтър и го сложих. Нищо не се вижда през него. При максимално набузена яркост и много дълга експозиция се вижда диода на дистанционното. Вижда се и слънцето.

При експозиция от 10 секунди се видяха и фотоволтаичните панели (естествено размазани поради мърдане на ръката). Явно за да стане някаква поне малко от малко нормална снимка трябва експозицията да е поне 1 минута и фотоапарата да е на статив.

Та изчакайте още малко да се обзаведа със статив и ще получите най-накрая една любителска инфрачервена снимка.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 16:30

Казваш, нищо не се вижда. Искам да видя такава снимка. :D
P.S.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 26.04.2013 16:35

Аз не виждам нищо, но фотоапарата вижда при големи експозиции.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 16:48

- Е добре, апаратът вижда. Ако покажем неговата снимка, обаче, на някого /на два крака/ ТОЙ дали нещо ще разбере? Ще търси нюанси на черното? :?:
P.S.
Pyramid

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии