Цена на Проект.

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот dilqnps » 23.09.2008 12:46

Здравейте, аз мисля че по добре на проектантите да се заплати предварително дадена сума,но да не е чак толкова голяма.Даваш капаро за работата,но останалата част да се заплати след одобрение за финансиране на проекта и субсидии.Ако не те одобрят да не гориш с голяма сума вложени пари.И аз искам да изградя ФЕЦ върху 5 дка земеделска земя,но още не съм намерил начин как ще ми е по изгодно за изпълнението на проекта и заплащане на фирми и др. разходи.За сега само смятам и пресмятам :wink:
dilqnps

Мнениеот Charles » 23.09.2008 15:44

ferdy написа:Въпреки, че гледам от страната на инвеститорите, има нещо което, според мен, не е съвсем изчистено.
Мисля, че не е редно заплащането на проектантите да е обвързано с финансирането на проектите - нито като сума, нито като срок. За субсидия се кандидатства след като е минало вече проектирането и на негова база е изготвена оферта за доставка и монтаж на оборудването.
На фирми като Риск инженеринг, Енергопроект и т.н. и да се забавят пари едва ли е проблем, но за проектантите на свободна практика или такива от малки фирми, това си е сериозно.
Искаш услуга, извършва ти се - плащаш при получаване на проекта. Това е честно и справедливо. Друг е въпроса, че всеки иска да дава пари колкото е възможно по-късно, ако може и изобщо да не дава. Ама в магазина като отидеш, не пазаруваш на вересия, а си плащаш на момента, нали? Защо и с услугите да е различно?

Цък, не е точно така. Става сума за заплащане след като се подпише договора с ДФЗ (защото има гаранция, че ще бъде възстановена сумата със субсидия). Според мен трябва да се плати и в случай на отказ от страна на ДФЗ, което става чрез официално писмо (в крайна сметка проектанта не му пука дали ще взимаш субсидия или не-той си е свършил работата). И в двата случая обаче до решението на фонда кандидата се нуждае от малко съдействие от страна на проектанта, защото в този период има много големи разходи на пари и нерви.
Charles

Мнениеот petyostoev » 23.09.2008 16:30

Не бъркайте проектите.Този за субсидията е съвсем отделно от техническите,технологичните, електро и т.н. проекти.За него според мен,може да се договаря на части и да се изчаква срока за одобрение на субсидията,но другите би трябвало да се плащат изцяло на проектантите след уточняване на срокове и цена.
"Искаш услуга, извършва ти се - плащаш при получаване на проекта. Това е честно и справедливо."
Както и правото на избор.Аз вече съм избрал.
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 23.09.2008 16:58

"По цял свят за акъл се плаща и то скъпо и прескъпо, само тук това се счита за неморално(според човека със средната класа - който явно е човек на науката и част от същата средна класа). "
Съжалявам г-н Бузов,но ако съм считал , че е неморално,нямаше да си платя одита предварително и в срока, в който се бяхме договорили.
И това може да се потвърди.
petyostoev

Мнениеот ferdy » 23.09.2008 17:46

Говоря за техническото проектиране, съдейки от постовете преди моя, колегите също.

Charles, вие говорите за проектите за получаване на субсидия, тук се съгласявам с вас, че част от сумата, обикновено изразена в процент, може да се получи след одобрение на проекта.

Логиката на това е, че заплащането на изготвящия проекта, зависи от качеството на самия проект и той няма да си остави ръцете. А при изготвянето на проекта е редно на този човек да се плати малка сума, заради самата работа и за покриване на разходите, които са направени.
ferdy

Мнениеот Toshev » 23.09.2008 17:54

Здравейте! Слънчевият одит може всеки да си го направи от сайта на Европейската комисия нали? В този си вид е достатъчен. Да не говорим, че никой не го изисква.
Toshev

Мнениеот ferdy » 23.09.2008 18:06

То така ако беше, нямаше да наемаме г-н Матеев, нито останалите конкурентни на СТС фирми, но все пак предположението много ми харесва. :lol:
ferdy

Мнениеот Toshev » 23.09.2008 18:10

Прочети внимателно законодателството и ще видиш,че съм прав. А технически проект може да се направи и без обследване. Всеки разумен човек може да прецени дали терена му е подходящ или не за слънчева централа. Нима една черница или стълб биха фатални...
Toshev

Мнениеот Mateev » 23.09.2008 20:04

Toshev написа:Всеки разумен човек може да прецени дали терена му е подходящ или не за слънчева централа. Нима една черница или стълб биха фатални...

С тези две изречения сам даваш доказателство точно за обратното. Съгласен съм, че всеки човек сам може да прецени дали терена му е подходящ, СТИГА ДА ЗНАЕ КАКВО ДА ГЛЕДА. Но явно ти не знаеш, защото във второто изречение изричаш едно меко казано невярно твърдение. Истината е точно обратната: КАКТО ЧЕРНИЦАТА, ТАКА И СТЪЛБА СА ФАТАЛНИ ЗА ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВОТО. А ако ти е интересно защо - ами прочети форума малко по-задълбочено.

Тука му е мястото да повторя една моя любима мисъл:
ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО ЗНАЕ, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО НЕ ЗНАЕ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dilqnps » 23.09.2008 21:59

И какво следва аз съм на гол терен и при това равнинен зная къде изгрява слънцето зная и къде залязва и какво се оказа че трябва да дам 15хилядарки за да ми кажат накъде да ги насочат модулите ли?Ей до този въпрос се стигна във форума не може ли сам човек да си изчисли накъде да ги насочи и как да ги разположи ами трбва да дава сума ти пари за да му кажат кое как и защо?За просто съвет ще платя,но за да ми казва на къде да ги насоча и как да разположа мисля че мога и сам да кажа как :!:

Кажете кое е най-изгодно да се направи и да се действа,че ве4е се обърках от четене на форума редовно го следя и се интересувам от този вид бизнес :!:
dilqnps

Мнениеот Mateev » 24.09.2008 00:02

Изказването звучи несериозно, все едно че съм чул "Какво сложно има в един Мерцедес? Вземам абразива и електрожена и в гаража си ще сглобя по-добра кола".

Такива изказвания обикновено правят младежите между 18 и 22 години. Те обикновено хвърчат високо в небесата, но после се приземяват и започват да сърбат горчилката на живота.

Аз бих изказал обратното твърдение:
Във всеки един занаят има стотици неща, които могат да се объркат. Има стотици тънкости, които няма как да разбереш, ако не посветиш години от живота си. Какво сложно има в една клечка за зъби ????? Ще останете учуден колко много знания и дългогодишен опит има в технологиите, с които се произвеждат съвременните клечки за зъби.

Колкото до правилното проектиране и реализация на соларни системи:
Всеки може да вземе няколко модула и да ги свърже с инвертор. И някакъв ток ще бъде произведен. Но въпроса е колко ще бъде този ток? За съжаление практиката в България недвусмислено показа колко много грешки се правят и тези грешки водят до щети, надхвърлящи 15-20% от възможния максимум. А едно правилно и оптимално проектиране от специалист струва 1%. Сами преценете имате ли изгода от специалист или не.

И въпреки вашата хвалба за познанията ви за пътя на слънцето ще ви кажа, че 90% от всички грешки в България са свързани с неправилно определяне на позицията на модулите така, щото да се минимизират засенчванията. Разгледайте архивите на форума и ще откриете, че от около 15-20 представени централи в България повечето от половината имат допуснати някакви грешки, включая и такива, предизвикващи загуби над 15-20%.

Ако за вас познанието за соларните системи се изчерпва с пътя на слънцето, то за мене това са десетки и стотици тънкости и оптимизации, всяка от които ми е струвала много време или пари, за да я науча. И основната ми цел е била всички грешки да ги допусна при мене, на опитното поле с тестовите централи, а не на централите на моите клиенти. Поразгледай по-подробно форума и ще откриеш стотици аспекти, всеки един от които е достатъчно важен, за да бъде изучен и изтестван. И ако започна само да ги изреждам, няма да ми стигне цяла нощ. Затова предпочитам да се оттегля от спора и да оставя всеки да си живее в собствените си илюзии.

ПС: По част от аспектите съм отварял теми във форума и съм давал подробни разяснения. И всеки, който желае, може да ги разгледа и да влезе в дискусия или да зададе въпроси. Но си има тънкости, по които си мълча. И за които информирам само клиентите на СТС Солар. Съжалявам че е така, но все пак и ние трябва отнякъде да си изкарваме хляба и да финансираме както сайта и форума, така и тестовете и експериментите, които правим в името на всеобщото благо. Все пак всички ще се съгласят, че безплатен обяд няма и сиренето е с пари.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 24.09.2008 09:24

Г-н Матеев , възнамерява ли СТС да изгради собствена инсталация и да продава ел.енергия ? Или е изградила вече такава и тя функционира ?
dido 2

Мнениеот Mateev » 24.09.2008 11:51

Имаме 26 kWp тестови централи. Отделно всеки един съдружник ще има и по една централа по мярка 312 (общо 5 броя). Имаме готовност и с около 400 дка земя за голяма централа, но се ослушваме за западно финансиране. Отделно имаме готовност за строителството на завод за монокристални модули (имаме помещения, инфраструктура и имущество, за да гарантираме кредита), но засега изчакваме пазара в България да се развие.
Последна промяна Mateev на 24.09.2008 15:03, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Charles » 24.09.2008 12:28

ferdy написа:Логиката на това е, че заплащането на изготвящия проекта, зависи от качеството на самия проект и той няма да си остави ръцете. А при изготвянето на проекта е редно на този човек да се плати малка сума, заради самата работа и за покриване на разходите, които са направени.

Абсолютно съм съгласен с това, и сам съм го писал по-рано. Всяко едно нещо обаче подлежи на договаряне, затова и в договорките с хората, с които работя се плаща окончателно на одобрен или отхвърлен проект. И в двата варианта задълженията трябва да се покрият.
Charles

Мнениеот petyostoev » 24.09.2008 14:27

Г-н Матеев,ако имате нещо по конкретно за големи централи, Мегаватови,мога да помогна със контакт за финансиране от чуждбина, също така ако има готови проекти,които могат да се продадат на чужди инвеститори, също така и за продажба на емисии въглероден двуокис.Ако има интерес в края на другия месец мога да осигуря и среща.
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ