електромера отчита

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: електромера отчита

Мнениеот nasodj » 29.04.2013 12:01

Пак стигаме до отговорността.
Кой носи отговорност ако продаде микросистема без необходимите разрешителни за това?
ТАЗИ БЕЗОПАСНОСТ за която говори bubolinka1 се носи от документите разрешаващи поставянето на системата и подписите на хората в тях.
При липса на такива разрешения, отговорността е на единствените участници в процеса - клиента и този. който му е продал оборудването.
Отново въпрос към г-н Матеев - с какви разревителни документи продавате тези микросистеми? Имате ли изобщо разрешения или си ги поставяте на собствена отговорност и на клиента?
nasodj

Мнениеот nikkki » 29.04.2013 12:50

преди 10 мин се прибрах от обиколката ... ЕВН , Община. С две думи - нищо хубаво. В ЕВН ми казаха, че не е възможно да ми монтират такъв електромер, защото нямали, а и не можело така. Искал заявление придружено от скица с виза от Общинския архитект. След месец щели да ми отговорят. Аз тогава реших, че като ще е гарга да е рошава. Ще си стартирам процедурата за 5кв покривна централа, но ме плаши едно мнение, че само трифазни инвертори одобрявали, а аз имам монофазен 1700в. Мислех си да допълня системата с един 3.3кв, за да станат 5кв и да стана мощен търговец на ток. Ако някой е присъединявал 5кв покривна централа нека да сподели какво е правил. Доколкото виждам тук са кът абонатите на ЕВН, което също малко не притеснява, защото всчко ЕРП се чуди как да те резне. Към момента ако има някакъв начин да спра да им давам на тия излишната енергия - склонен съм да купя решението на проблема.
nikkki

Мнениеот Pyramid » 29.04.2013 15:33

Възможно е да ти монтират "ТАКЪВ" електромер. И точно ТЕ да нямат, меко казано, е пълен нонсенс. ТЕ са единствените, ОТОРИЗИРАНИ ДА СВЪРЗВАТ. Те /електромерите/, така или иначе, минават през процедури за стандартизация, сертификация и т.н.
Лъжат, гадовете. :alien:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот ferdy » 29.04.2013 16:32

nikkki написа:преди 10 мин се прибрах от обиколката ... ЕВН , Община. С две думи - нищо хубаво. В ЕВН ми казаха, че не е възможно да ми монтират такъв електромер, защото нямали, а и не можело така. Искал заявление придружено от скица с виза от Общинския архитект. След месец щели да ми отговорят. Аз тогава реших, че като ще е гарга да е рошава. Ще си стартирам процедурата за 5кв покривна централа, но ме плаши едно мнение, че само трифазни инвертори одобрявали, а аз имам монофазен 1700в. Мислех си да допълня системата с един 3.3кв, за да станат 5кв и да стана мощен търговец на ток. Ако някой е присъединявал 5кв покривна централа нека да сподели какво е правил. Доколкото виждам тук са кът абонатите на ЕВН, което също малко не притеснява, защото всчко ЕРП се чуди как да те резне. Към момента ако има някакъв начин да спра да им давам на тия излишната енергия - склонен съм да купя решението на проблема.

До 5 кВт можеш и монофазно, ЕВН много добре знаят това, ако не знаят - обади се, ще ти дам доводи.
ferdy

Мнениеот lz1wvm » 29.04.2013 20:07

fu4ko написа:
bubolinka1 написа:Нов съм, не съм инженер като Вас, но си мисля, че основният проблем при "връщането" на електрическа енергия е БЕЗОПАСНОСТТА за работещите с ЕРМрежа. На това обстоятелство ЕРП ще реагира остро/ не зная как/. Защото в случай, че захранването е спряно по някаква причина и електротехник пострада...от "връщаща" инсталация, отговорностите ще започнат да бъдат проверявани.../меко казано/.

Като е спряно захранването спира и инвертора.По твоята логика ако пострада някой трябва първо да търсят соларните паркове щот такива с малки мощности като колегата и мен(с още по малка,която не е реализирана още)се броят най вероятно на пръсти.Г-н Матеев в друга тема каза,че винаги има риск инвертора да подаде ток без захранване,каквито и документи да има инвертора за гарантиране,че не работи без ел.мрежа

Ако централата е присъединена към съществуваща мрежа на ЕРП,няма как да върне напрежение(ел.енергия към мрежата).Трафото трябва да е с по-голяма мощност,отделно има и включени консуматори.
Обикновенно принципа за присъединявзне на производители е,ЕРП да имат по-голям траф от мощността на присъединената централа.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот venkap » 29.04.2013 20:31

lz1wvm написа:...Ако централата е присъединена към съществуваща мрежа на ЕРП,няма как да върне напрежение(ел.енергия към мрежата).Трафото трябва да е с по-голяма мощност,отделно има и включени консуматори...

Какви са тези щуротии дето пишеш...
venkap

Мнениеот nasodj » 30.04.2013 12:54

Такива щуротии няма.
Отново се опитвам да получа отговор от г-н Матеев какви разрешителни ми трябват за една микросистема от 1 кWp например но и той като нашия любим премиер не коментира такива неудобни въпроси.
nasodj

Мнениеот fu4ko » 30.04.2013 14:12

За 1кв система според мен не си заслужава да си късате нервите и да хвърляте пари за разрешителни.
fu4ko

Мнениеот lz1wvm » 30.04.2013 15:09

venkap написа:
lz1wvm написа:...Ако централата е присъединена към съществуваща мрежа на ЕРП,няма как да върне напрежение(ел.енергия към мрежата).Трафото трябва да е с по-голяма мощност,отделно има и включени консуматори...

Какви са тези щуротии дето пишеш...

Имах в предвид,че централата няма да тръгне без напрежение.Най-малкото,щото вторичната на трафа ще я окъси,отделно другите консуматори,вързани в паралел с мрежата....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 30.04.2013 17:10

Въпроса ми е принципен:
Нормално ли е какъвто и да е електромер, ако е правилно настроен, да отчита отдадена към мрежата енергия като потребена?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 30.04.2013 18:43

Lupus написа:Въпроса ми е принципен:
Нормално ли е какъвто и да е електромер, ако е правилно настроен, да отчита отдадена към мрежата енергия като потребена?

За мен е подсъдимо.Но въпроса сигурно опира до законово тълкувание,което не винаги е вярно(истинско).
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот solarcenter » 30.04.2013 19:39

Въпросите за документи и разрешителни за микросистемките са напразни ... ! Разбира се ,че няма такова нещо , просто идеята е тези генераторчета да помагат , без да са "официални" или подобно ... Защото как ще "официализираш" един -два панела с микроинверторчета ??? Ние примерно , произвеждаме фотоволтаични керемиди - за Италия , Франция и подобни .. Какво по-добре от това да ги даваме и на соларните фирми в България , те да ги продават и инсталират из БГ-то .. Клиента маха 50-60 броя стари керемиди , слага 50-60 ПВ цигли и едно -две микроинверточета ..? ! 600 -700 вата или повечко - дай Боже ... и с панели също , разбира се /по-евтино е / ... Ама ми звънят разни хора / приятели / и питат : "Дай да сложим ! "...А аз какво да им кажа ? За 100 керемиди или 3 панела да стават "ВЕИ производители " , с разрешителни , проекти , и съотв.бумаги по ЗУТ и ЗЕВИ ... ?!? ... ама за подслушващи бръмбари не трябват много документи , май ? 100 млн лева се давали за тия ченгеджийски работи годишно ! Ако с половината следят бандити , другата половина са ..../ясно за какво ../ това са пари за 10 000 /десет хиляди микроцентралки / по 1-1,5 киловата ... Десет хиляди къщета с микрогенерация , дистрибутирано производство ...Годишно ! ... а сега какво ?
solarcenter

Мнениеот venkap » 30.04.2013 21:44

В практиката е прието електроенергията консумирана от клиента да се наименува с А(+) или (взема), а електроенергията постъпила обратно в системата на търговеца да се наименува с А (-) или (дава). В конкретния случай има сбор на А (+) с А (-). Ето какво има в:
ПРАВИЛА ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ
Раздел IV
Физически данни
Чл. 60. (1) Физическите номинации се предоставят в табличен вид във формат, определен от оператора, и съдържат информация за нивата на активната мощност и моментите им на промяна.
(2) За целите на сетълмента се приема, че активната мощност между всеки две последователни във времето точки, зададени във физическата номинация, се променя по линейна характеристика.
(3) Нивата на активна мощност се записват със знак "+", когато енергията постъпва от обекта на участника към електропреносната/електроразпределителната мрежа, и със знак " - ", когато посоката е от съответната мрежа към обекта на участника.
СЕТЪЛМЕНТ
Раздел I
Общи положения
Чл. 75. (1) Договорените количества електрическа енергия, посочени в седмичните графици за доставка, се записват във формулите за сетълмент на съответния търговски участник със знак " - ", когато той е продавач по договора, и със знак "+", когато е купувач.
(2) Измерените количества енергия се записват във формулите за сетълмент на съответния търговски участник със знак " - ", когато имат посока от преносната/разпределителната мрежа към обект на участника, и със знак "+", когато са с обратна посока.
И двамата участници извършват нарушение и те го знаят. По-важния въпрос е - дали измервателното средство с тези настройки, отговаря на изискванията по Закона за измерванията.
venkap

Мнениеот Lupus » 30.04.2013 22:31

venkap написа:

В практиката е прието електроенергията консумирана от клиента да се наименува с А(+) или (взема), а електроенергията постъпила обратно в системата на търговеца да се наименува с А (-) или (дава). В конкретния случай има сбор на А (+) с А (-). Ето какво има в:
ПРАВИЛА ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ
Раздел IV
Физически данни
Чл. 60. (1) Физическите номинации се предоставят в табличен вид във формат, определен от оператора, и съдържат информация за нивата на активната мощност и моментите им на промяна.
(2) За целите на сетълмента се приема, че активната мощност между всеки две последователни във времето точки, зададени във физическата номинация, се променя по линейна характеристика.
(3) Нивата на активна мощност се записват със знак "+", когато енергията постъпва от обекта на участника към електропреносната/електроразпределителната мрежа, и със знак " - ", когато посоката е от съответната мрежа към обекта на участника.
СЕТЪЛМЕНТ
Раздел I
Общи положения
Чл. 75. (1) Договорените количества електрическа енергия, посочени в седмичните графици за доставка, се записват във формулите за сетълмент на съответния търговски участник със знак " - ", когато той е продавач по договора, и със знак "+", когато е купувач.
(2) Измерените количества енергия се записват във формулите за сетълмент на съответния търговски участник със знак " - ", когато имат посока от преносната/разпределителната мрежа към обект на участника, и със знак "+", когато са с обратна посока.
И двамата участници извършват нарушение и те го знаят. По-важния въпрос е - дали измервателното средство с тези настройки, отговаря на изискванията по Закона за измерванията.

И как тези юридически "екскременти, завити в целофан" са реализирани в алгоритъма, заложен във фърмуера на електромера?
Все пак иде реч за обикновения потребителски електромер, а не такъв, работещ в N-мерното пространство на Лобачевски! И който мери потребяваната активна енергия от електрическата мрежа, а не тази от микро "черните дупки" около нас. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот fu4ko » 01.05.2013 18:42

Явно е нормално.Така е направен.Ако се потребява произведената енергия напълно,електромера няма да я отчете.Ако няма никаква консумация,електромера показва със стрелкичките назад,но числата се сменят като консумация от мрежата.Лично експериментирах с китайски инвертор и акумулатори.
fu4ko

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали