Здравейте,
Благодаря на всички, които са писали в този форум и най-вече на домакина - г-н Mateev !
От тук научих отговорите на много въпроси, които ме интересуваха, но тъй като съм много зле със всичко, свързано с токове, реших да си попитам директно. Не ме интересуват абсолютно точни данни, а само приблизителни, за да си направя сметка има ли смисъл да се захващам с такъв проект. По-късно бих се обърнал за конкретна оферта към STS Solar.
Имаме малка шивашка фирма в Хасково. През годините съм водил статистика за това, което плащаме към EVN. Средно потреблението ни за месец е 9 000 кВ, което е приблизително 60 кВ на час. В пиковите месеци става почти два пъти повече, а в месеците с ниско потребление - почти два пъти по-малко.
На покрива на цеха имам възможност да разположа слънчеви панели, които наредени един до друг образуват редица, дълга 70 метра, а проекцията и върху покрива може да е 2,5-3 метра. Предвидил съм да не се засенчват един на друг.
Интересува ме колко ток може да се получи от такава площ и според вас, дали си заслужава изобщо да се захващам?
Наясно съм, че в България условията са силно променливи, като тенденцията е те да се променят от лоши към още по-лоши за инвеститорите. За това, въпреки, че трябва да се вземат допълнителни съоръжения, предвиждам централата да работи за собственните ни нужди.
Разбира се, ще дебнем програма за безвъзмездно финансиране на част от инвестицията.