Термография на фотоволтаични системи

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Термография на фотоволтаични системи

Мнениеот estqwerty » 26.04.2013 19:03

фототата не хващат но простите камерки на телефоните хващат диода на дистанционите.

за камера - flir i3 колко са 1000$ малко по-скъпо е от нормален фотоапарат, най простите дслр-и бяха 1000 лева преди година две.

https://www.google.com/search?q=FLIR&aq ... 66&bih=653
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 23:29

Когато ТЕ хващат, ТИ какво виждаш накрая от хванатото?

- Да са таковам в досадния въпросник, ама така и не разбирам. Затова за Н-ти път питам ли, питам... :roll:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 27.04.2013 10:28

Ти нима не си виждал черно-бяла снимка?

Ами че то всичко си се вижда на нея, при това перфектно. Вижда се и на зелено-бяла или на тъмночервено-бяла, както е при мене. Просто си има различни нюанси на яркостта, които на практика съответствуват на различните температури на обектите.

При термокамерите не си мисли, че има различни цветове. Те са функция на софтуера вътре в камерата, който изкуствено преобразува яркостите в цветове.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 27.04.2013 16:26

Тоест, в черно-бял режим? Това вече го разбрах.
- Нали ви обясних, не съм толкова умен :roll:
P.S.
Pyramid

Мнениеот lz1wvm » 27.04.2013 18:27

Pyramid написа:Тоест, в черно-бял режим? Това вече го разбрах.

Братчет,с двойно хетеродинно преобразуване,трета междинна честота,и вече може да го виждаш стерео.
Аз пък не ми е ясно как геолозите виждат под земята....стига вече си се правил на ...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Pyramid » 28.04.2013 15:30

lz1wvm написа:
Pyramid написа:Тоест, в черно-бял режим? Това вече го разбрах.

Братчет,с двойно хетеродинно преобразуване,трета междинна честота,и вече може да го виждаш стерео.
Аз пък не ми е ясно как геолозите виждат под земята....стига вече си се правил на ...

...на луд? Че кой се прави, 'баси ? :alien:
P.S.
Pyramid

Мнениеот hidrazin » 07.05.2013 17:39

И като "делегирам" на sts solar тази функция какъв ще ми е абонамента? :D Това за общата работа, както казва една поговорка и кучетата не я ядат. Да предположим че при мониторинга установя намалена мощност на един стринг. И сега какво? Ще почна да звъня и да чакам някой да дойде и да ми заснеме панелите на стригна ли? Или да чакам някой друг в другия край на България да ми прати камерата? Тая няма да я бъде. При проблем в панелите на някой стринг ще се сменят в срок от 24 часа освен ако няма природно бедствие. Затова попитах за минимални изисквания.
Относно натоварването. Наистина няма да е много голямо. Ако отделям по минута на всеки панел ще са ми необходими около две седмици снимане на осем часов работен ден.
А това с фотоапаратите го забравете. По-назад съм обяснил защо няма да стане.
Към колегата lz1wvm - импулсно-кодова модулация и малки водки докато ти се зачерви антената от КСВ. :shock:
Георадарите са с две антени и това дето се вижда на монитора е отразения сигнал но разтеглен многократно във времето и изобразен като оцветена крива според силата на отразения сигнал и подредени една до друга криви в зависимост от сканиращия импулс. Малко .... така го обясних ама все пак не е по темата.
Естествено всичко е софтуерно обработено и това дето се вижда на екрана трудно може да се определи като изображение. Иска се доста опит. Някои хора си мислят че с георадарът гледат под земята все едно с камера на промоция от техномаркет. :lol:
hidrazin

Мнениеот Pyramid » 07.05.2013 17:47

Колега hidrazin, от КСВ пекат лампи, горят транзитори на крайни стъпала и DX-те не те чуват. Виж, георадарите...много ще ми е интересно да наблюдавам на практика един такъв. Наистина.
А за абонамента към STSsolar, не ме съди. Просто, се сетих за едновремешните МТС-та. :wink: :alien:

За пропусналите: "МТС" = "Машино-Тракторна Станция" от едно време, по ТКЗСарско, когато са давали машини под наем. Не, че и сега, дори в Западна Европа, няма такива фирми - купуват напр. 10 строителни, пътни, селскостопански и др. относително скъпи, поради по-рядка употреба - машини с разни спецификации и ги дават под наем. Изгодно и за едните, и за другите. Какво пречи, една термокамера да се използва от група? Тъкмо, ще се изплати бързо - много по-бързо, отколкото да се счупи - и, дори, да ви донесе някакви допълнителни изгоди, примерно.
P.S.
Pyramid

Мнениеот hidrazin » 07.05.2013 18:08

Колега Pyramid , много добре знам какво е КСВ. По-добре отколкото вероятно предполагаш. Поне 20 години тези неща са ми били професия а не хоби. :D
Георадар няма в наличност да ти покажа но в нета има доста снимки от такива. Интересно е. Преди години и аз бях се запалил.
Относно термокамерите. Както казах (ако съм го казал де) парите не са чак такава пречка. Просто трябва обаче да му мяза. Затова попитах за минимални изисквания и параметри. Не ми се се иска да се хвърлят пари за излишни екстри и глезотии. А за делегирането няма проблем. Като дойде камерата може някои малки производители от например 1-2MW че и по-малки да ни делегират такава услуга. Предполагам ще ни остане достатъчно време и за тях. :wink:
Може пък и да се видим в Казанлък другия месец. Аз поне ще съм там ако не ми мине котка път. Ще мие драго да се запозная и с lz1wvm който познавам от един друг форум.
hidrazin

Мнениеот Pyramid » 07.05.2013 18:12

Аз също ще се радвам. Хайде сега, 73 de '2 bl :alien:
P.S.
Pyramid

Мнениеот hidrazin » 07.05.2013 18:16

Колега, да съм казал някъде че съм или съм бил радиолюбител?
hidrazin

Мнениеот Pyramid » 07.05.2013 18:21

hidrazin написа:Колега, да съм казал някъде че съм или съм бил радиолюбител?

Лошо няма, предположих само :wink:
P.S.
Pyramid

Мнениеот lz1wvm » 08.05.2013 20:25

Към колегата lz1wvm - импулсно-кодова модулация и малки водки докато ти се зачерви антената от КСВ.

Ще се радвам да се видим в Казанлък.Водките сигурно ще са от мен,а данните ми са на ЛС.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 24.05.2013 00:01

Тук продават такъв термометър с екранче.

http://tpetrov.com/search.php?maincat=% ... %D0%98&p=0
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот hidrazin » 28.05.2013 22:32

Това не е термокамера а термометър с екранче. Ако отделям по 5 минути за всеки панел да му меря температурата в различните области, след около 3-4 години ще се върна на първия панел откъдето съм почнал. :shock: Само термокамера и снимане от кола иначе ще се пенсионирам преди да ги проверя. :D
hidrazin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии