Ето и моят светкавичен отговор друзя
По повод вашето уведомително писмо – 05.2013, което прилагам по долу:
Считано от 03.04.2013г. е въведен извънреден режим на работа на електроенергийната система на Република България, който е свързан с невъзможността на оператора на електропреносната мрежа да поддържа баланса между производство и консумация на електрическа енергия без ограничаване на производството на определени видове обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници - фотоволтаични и вятърни електроцентрали.
В изпълнение на задълженията си по чл. 113, ал. 2 от Закона за енергетиката, във връзка с чл. 30, ал. 6 от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), на основание разпореждането, дадено от Централното диспечерско управление на ЕСО ЕАД, Специализираното диспечерско звено на “ЕВН България Електроразпределение” ЕАД е изпратило диспечерски разпореждания до всеки един от производителите на електрическа енергия на лицензионната територия на дружеството за 40% (четиридесет процентно) ограничение на производството на електрическа енергия от обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.
След извършена последваща проверка от “ЕВН България Електроразпределение” ЕАД, крайният снабдител “ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД е уведомен, че не сте спазили това разпореждане, което е задължително (чл. 113, ал. 2 от ЗЕ и чл. 66, ал. 1 от Наредба № РД-16-57 от 28.01.2008 г. за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите (Наредба № РД-16-57 от 28.01.2008 г.)), и не сте ограничили производството, така както е разпоредено от Специализираното диспечерско звено на “ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД.
Имам питане както и предложение как да продължи наша съвместна дейност. Като питане искам да установя на какво основание вие сте си помислили, че аз не съм спазил цитираните по-горе от вас заповеди за ограничение и как мислите да докажете това пред мен? След като в Договор с изх .№78/26.01.2012г. на-ще две страни подписаха Договор за присъединяване на електрическа централа към електроразпределителната мрежа на „ЕВН Бълария Електроразпределение ” АД, в който общата инсталирана пикова мощност на централата 50 kwp, за което аз съм платил по сметката на „EVN България” във връзка с раздел „VIII Цени и Плащания” точка 8.2. Цена за присъединяване Електрическатат централа, изчислена в съответствие с чл .8.1., възлиза на 2 632лв . с ДДС , за което съм представил един екземпляр от платежните на вас и по един за мен. Във връзка с това искам да ми бъде разяснено по часово точно кога в дните на забрана централата е работела с над 60% от тази мощност? Във връзка с това ви моля да си пуснете реален протокол за произведеното количество електро енергия от централата ми. Ако мислите и този протокол да премине към зачестилите не коректни отношения по нашия договор от ваша страна, мисля че единственото правилно решение за нас е да прекратим всички договорни отношения с вас като преди това вие изплатите стойността на инвестицията вложена в централата. Има два варианта - доброволно взаимно споразумение извън съда или по съдебен път. И като трети почти явно неосъществим вариант за вас е да започнете да спазвате договорените отношения абсолютно коректно.