от Mateev » 07.08.2013 17:01
Не ги защитавай, ами си нарисувай схемата. Дотук от постинга ти разбрах, че си скаран с електрониката и електротехниката. Този, който взема решения в БОШ - също.
Сега ще се опитам да обясня като на ученик от 3-ти клас, и ако пак не ме разбереш - хвърли си всички дипломи в печката.
Първо за диода - всеки един диод в обратна посока е запушен и не пропуска ток, но само до определено напрежение. Ако това напрежение по някаква причина се надвиши, то тогава диода изпада в режим на ЦЕНЕРОВ ПРОБИВ. Ако не су чувал тези думички, то това означава, че през диода започва да тече ток, а пада на напрежение през него се запазва почти постоянен. Ако по параметри на този диод му дават да издържи 40V напрежение в обратна посока, то тогава най-вероятно при него ще настъпи ценеров пробив някъде при напрежение около 50V.
Сега да си припомним закона на Ом - при пад на напрежение 50V и ток през диода например 10A, то тогава топлинната мощност, която ще се отдели в кристала на диода е 50 * 10 = 500W. Такава мощност, концентрирана само върху 1-2 куб.мм кристал, ще му вдигне температурата до няколко хиляди градуса за по-малко от 1 секунда. Ако не вярваш, посмятай малко. Кристала ще стане на огнена плазма, ще се отделят много газове, корпуса на диода ще се пръсне или направо ще се изпари, и ще възникне DC дъга. А ако случайно не знаеш, DC дъгите имат гадното свойство да не гаснат сами. Дъгата ще започне да гори между двата извода на диода, като с това постепенно ще ги топи. В кутията ще започнат да падат разтопени капки метал, които ще я пробият като вестник и ще започнат да падат на земята под модулите. И ако там има суха трева или битумни керемиди на битумен покрив, нататък и господ няма да може да ти помогне. Междувременно дъгата ще става все по-голяма и по-голяма. При DC напрежение от порядъка на 300-400 волта дъгата ще се разтегне до 10 сантиметра и ПАК НЯМА ДА УГАСНЕ. Ще е дебела поне 1 сантиметър и ще топи всичко по пътя си - пластмаси, изолации на проводници, дори и метал. Огнен дъжд ще вали на земята. Опитите за гасене с вода само ще влошат нещата - и това е пробвано. Малки капчици вода се разграждат от плазмата на водород и кислород и после горят отново, като с това огъня се засилва. При опитите аз пъхнах дъгата в снежна пряспа и с това я направих още по гиляма и по-ярка. Изглежда водорода също гори, защото над дъгата се издига огнен пламък с височина 10 и повече сантиметри. Дъгата бавно пълзи между двата кабела (плюса и минуса) или между единия кабел и масата (конструкцията). Ако няма нещо, което да я угаси, може да измине десетки метри като по фитил. Преминава през соларните куплунзи, като ги топи. Огнени разтопени парчета метал и запалена стопена пластмаса падат по земята.
Това не е измислен сценарий. Това е реалността - имам снимки на изгорели DC табла, имам и клипове в You Tube, в които си правя експерименти с изкуствено предизвикани от мене DC дъги от по 7-8 сантиметра с далеч по-малко напрежение и ток от това, което може да даде един съвременен стринг от 20 броя 10 амперови модули.
Mateev