Преобразуване на надлъжни ЕМВ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Преобразуване на надлъжни ЕМВ

Мнениеот Cin gibi » 22.05.2013 19:31

Преди време случайно попаднах на клип в ютуб, в който, руски професор по физическа електротехника говореше за надлъжните електромагнитни вълни. Тези, при които колебанията на напрегнатостта стават по направление на вектора на Пойнтинг, перпендикулярен на равнината, в която лежат електрическата и магнитна съставка. Цялата дълбочина на физиката вече ми убягва, от години не съм се занимавал с диференциално и интегрално смятане и почти всичко съм забравил но, човекът видимо /както се казва, "на пръстите на едната ръка" с два експеримента ДОКАЗВАШЕ, че такъв поток енергия се излъчва /и , съответно, може да бъде приет/. Демонстрираше го с електрически дипол (излъчващ с друга фаза и напрегнатост но, все пак! и в своята надлъжна ос) а, после, и с рамкова антена които, поне в експеримента, едва ли биха били в страни от КВ диапазон и, въпреки това, от показаното, ставаше ясно, че ЕМВ /електромагнитни вълни/ може и съществуват, а, така също, се и разпространяват ...и МОЖЕ ДА БЪДАТ УЛАВЯНИ, като с това се извършва пренос на енергия от една към друга точка.
Та, тук иде да попитам:
Дали някой разполага с данни, показващи ненулев ток през фотоелементи при нулева осветеност? Идеята е, доколкото всякакви звезди излъчват и в ИЧ и гама-диапазони и някакси и тази енергия да се усвоява? Според професора и неговите експерименти /за жалост, съм изгубил линка/ ставаше дума за "допълнителни" ПОНЕ 1/3 от "стандартно" излъчваните и приемани квантове, сериозен доп. източник, ако се замислим. Дали не би могло, напр. /формирани по особен начин?/ фотоелементи да станат възприемчиви и към тези назлъжни вълни, като с това вдигнат КПД, да речем, "от нищото" с еди 10-20 че, защо не, и 30% (ОТНОСИТЕЛНО!) спрямо днешните? Седя си, задавам си въпроси. :roll:

Защото, поне според прочетеното досега от мен, полупроводниковите фотоелементи реагират /основно/ на електрическата съставна на вълната. Щом има и още една...
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Re: Преобразуване на надлъжни ЕМВ

Мнениеот Lupus » 22.05.2013 20:23

Грешиш в основата на разсъжденията си. Първо - има съществена разлика в работата на една фотоволтаичка клетка и една фотоклетка. Общото е само, че се предизвиква ефект при въздействие върху тях с фотони. И двата елемента обаче не се влияят от електромагнитни вълни - нито от електрическата, нито от магнитната съставка. От друга страна, това пък няма нищо общо с експериментите на професора, които касаят разпространението на електромагнитните вълни.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 22.05.2013 20:41

Като говорим за бъдещето:
http://www.ted.com/talks/view/lang/bg//id/619
Аватар
Vandal

Мнениеот Cin gibi » 22.05.2013 21:12

Lupus написа:Грешиш в основата на разсъжденията си. Първо - има съществена разлика в работата на една фотоволтаичка клетка и една фотоклетка. Общото е само, че се предизвиква ефект при въздействие върху тях с фотони. И двата елемента обаче не се влияят от електромагнитни вълни - нито от електрическата, нито от магнитната съставка. От друга страна, това пък няма нищо общо с експериментите на професора, които касаят разпространението на електромагнитните вълни.
Дали? а какво стана с дуалния, корпускулярно-вълнови характер на светлината? Същата ЕМВ, просто, с много висока честота /респективно, къса дължина на вълната, м/у 380 и 780 nm.../ 750 - 400 THz/ И, също, притежаваща СВОЯ поляризация /разположение на електрическия вектор/, доколкото, всяка ЕМВ има и електрическа, и магнитна съставна. Е, не помня на прихващането на точно коя се основава вътрешният фотоефект но, все тая. Разпространяваща се праволинейно с фазова скорост, зависеща от диелектрическата постоянна на средата и коефициенти на пречупване, функция още и на честотата, светлината е точно това, Lupus. Виж, вярно си засякъл грешката ми за фотоелемента, да. За нея се извинявам всячески.
Накратко: Къде ли се къса нишката?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Lupus » 22.05.2013 22:13

Cin gibi написа:....
Накратко: Къде ли се къса нишката?

В непознаването ти на физическия характер на фотоволтаичния ефект.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 05:35

Изглежда нещо не си разбрал. Има си закон за запазване на енергията, който е един от фундаментите на физиката. Няма как да се появи някаква си нова енергия от нищото, защото това означава пренаписване на основите на физиката. Твоя учен може и да е открил нещо, някакво си взаимодействие или нещо друго, но в никакъв случай не е открили появата на нови и неизвестни енергии. По-скоро съм склонен да си мисля, че ти нещо изкривяваш в твоя преразказ, тъй като си го пречупил през позицията на собствените си познания и през позицията на познанията на журналиста, писал статията.

Потърси оригинален линк към някоя научна публикация на този професор, за да прочетем от първа ръка какво все пак е открил.

Иначе можем да изпаднем в позицията на руското правителство, което е било подведено от един "учен" който твърдял че е измислил двигател за спътници, който не се нуждаел от реактивна струя за движение. В някаква си кутия някаква тежест се движела по някаква траектория и това било създавало импулс на движение на цялата система. Ха-ха...Най-интересното е, че са му повярвали, и такъв апарат наистина е изстрелван в космоса за тестове. И сигурно са похарчили милиарди, а просто можеха да ме попитат мене или който и да било ученик от 3-ти клас, който да им каже, че няма как това да се случи, и че ако физичните закони го позволяваха, нямаше да я има тази вселена такава, каквато я виждаме и познаваме. Нямаше да ни има и нас, за да видим с очите си такава една безсмислица, противоречаща на целия фундамент на физиката ....

Та и твоя случай ми намирисва на нещо подобно, поне така, както го разказваш .....
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Totopet » 23.05.2013 09:17

Cin gibi » 22.05.2013 20:12

Ефектите,които описвате cа в "близко поле" около насочени излъчватели. Ако може,линк?А при фотоволтаици енергията идва без поляризация-шумоподобен сигнал.Но е интересно да се "препроектират" преходи да работят с поляризирана вълна и поляризатор.КПД може да нарастне :o ?
Totopet

Мнениеот Lupus » 23.05.2013 09:43

Totopet написа:Cin gibi » 22.05.2013 20:12

Ефектите,които описвате cа в "близко поле" около насочени излъчватели. Ако може,линк?А при фотоволтаици енергията идва без поляризация-шумоподобен сигнал.Но е интересно да се "препроектират" преходи да работят с поляризирана вълна и поляризатор.КПД може да нарастне :o ?

За сметка на какво?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Totopet » 23.05.2013 17:20

"New Nanoscale Antennas Could Boost Solar Energy Harvesting Efficiency to 70%"
Едно антенно поле с условно "шотки диоди" би усвоявало IR в максимума,а не само видимата светлина.И атмосфера е по прозрачна.При фотодиоди(силиции)
само видими фотони дават ток С нанотехнологии се спекулира,но има и реални образци в начален етап.http://txchnologist.com/post/4373036528 ... lar-energy
Totopet

Мнениеот Cin gibi » 23.05.2013 20:13

Mateev написа:Изглежда нещо не си разбрал. Има си закон за запазване на енергията, който е един от фундаментите на физиката. Няма как да се появи някаква си нова енергия от нищото, защото това означава пренаписване на основите на физиката. Твоя учен може и да е открил нещо, някакво си взаимодействие или нещо друго, но в никакъв случай не е открили появата на нови и неизвестни енергии. По-скоро съм склонен да си мисля, че ти нещо изкривяваш в твоя преразказ, тъй като си го пречупил през позицията на собствените си познания и през позицията на познанията на журналиста, писал статията.

Потърси оригинален линк към някоя научна публикация на този професор, за да прочетем от първа ръка какво все пак е открил.

Иначе можем да изпаднем в позицията на руското правителство, което е било подведено от един "учен" който твърдял че е измислил двигател за спътници, който не се нуждаел от реактивна струя за движение. В някаква си кутия някаква тежест се движела по някаква траектория и това било създавало импулс на движение на цялата система. Ха-ха...Най-интересното е, че са му повярвали, и такъв апарат наистина е изстрелван в космоса за тестове. И сигурно са похарчили милиарди, а просто можеха да ме попитат мене или който и да било ученик от 3-ти клас, който да им каже, че няма как това да се случи, и че ако физичните закони го позволяваха, нямаше да я има тази вселена такава, каквато я виждаме и познаваме. Нямаше да ни има и нас, за да видим с очите си такава една безсмислица, противоречаща на целия фундамент на физиката ....

Та и твоя случай ми намирисва на нещо подобно, поне така, както го разказваш .....
Не изключвам да имам някакви пропуски но, ето какво разбрах /за жалост - и с извинение към Totopet - не откривам линка, трябва да се търси по-старателно но, по цял ден съм в цеха, градим вътрешни стени, водопроводи цвъртят и т.н./ изобщо не става дума за нови видове енергия или енергия от нищото, а за излъчване на същата тази електромагнитна енергия по дължината на дипола, напълно уловимо от поставен напречно на нея друг дипол и т.н. Ще се постарая да открия наново този линк, поне аз, не му открих пропуски, над час е, всички формули привежда и т.н. , дано по-скоро успея.
А, на Lupus ще подскажа: PN-преходът е ОБЕМНО явление с надлъжни вътрешни полета. Следователно, нормално е да се предположи, че е по-чувствителен към определени поларизации и, /не ме питай, още не знам как/ ако се оптимизира структурата му, може би, кпд може и да скочи за сметка увеличаване чувствителността и към "алтернативните" вълни. Всъщност, нАдали ТЕ са алтернативни, просто, досега, не сме имали пълното разбиране за тях. Спорна вечерна всички, отивам да търся линка
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 23.05.2013 20:24

Дано сте наясно с руския - пускам ви тук един линк, част от онази поредица, която ви нахвърлях. На страничката излизат много допълнителни линкове - лично аз, ги намирам интересни и показателни въпреки, че /на пръв поглед/ уж нямат връзка с ФЕЦ.
И все пак, да видим вашите мнения.

P.S.
За жалост, човекът е починал 2008-ма година :?
Последна промяна Cin gibi на 23.05.2013 21:12, променена общо 1 път
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Lupus » 23.05.2013 20:31

Totopet написа:"New Nanoscale Antennas Could Boost Solar Energy Harvesting Efficiency to 70%"
Едно антенно поле с условно "шотки диоди" би усвоявало IR в максимума,а не само видимата светлина.И атмосфера е по прозрачна.При фотодиоди(силиции)
само видими фотони дават ток С нанотехнологии се спекулира,но има и реални образци в начален етап.http://txchnologist.com/post/4373036528 ... lar-energy

Статията води към един линк: http://www.hindawi.com/journals/jnt/2012/512379/
Та в тази научна статия е описан принципа на нов метод за преобразуване на светлината в електрически ток. Този метод няма нищо общо с фотоволтаиката!!! Идеята, до колкото разбрах от беглия преглед е да се направи с помощта на нано технологиите антена, приемаща светлината както антените приемат радиовълните. Това теоретично е възможно, доколкото светлината се разглежда както като поток от фотони, така и като електромагнитна вълна. Колко обаче ще е ефективността (КПД) на този метод е твърде рано да се каже.
PS. Хрумна ми интересна аналогия - това е нещо като детекторен приемник за светлината от инфрачервения спектър :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Cin gibi » 23.05.2013 20:40

http://www.youtube.com/watch?v=VLeUvcVdPaw - май това е най-пълното по Геннадий Николаев
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 26.05.2013 23:25

Доколкото бистрим повишаването на кпд, интересен е и един друг аспект:
Ако е известна посоката на движение на фотона, ние знаем само откъде идва той спрямо нормалата към pn-прехода. Не разполагам с необходимото оборудване но, мисля, ако е наличен и вътрешен "надлъжен" фотоефект, той би могъл да бъде наблюдаван при облъчване отстрани, ребром, на закрити с непрозрачен материал /фолио?/ фотоклетки и микроамперметър, например. Предполагам, също така, с поставен ПРЕД експерименталната фотоклетка цветен светофилтър, би могло да се открие изместване на чувствителността при надлъжните вълни към по-големите дължини на вълните, доколкото очаквам колебания във фазовата скорост с относително по-високо проявление при ИЧ и дори радиовълни, отколкото при видимите. Работата е там, че на атомно ниво в прехода, откъде се свети на кристала /не би трябвало/ да има особено значение. Склонен съм да допусна че, за аномално високи стойности на кпд може да има и виновни "надлъжни" фотони.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 16.07.2013 00:14

Месец и горница по-късно:
-Успя ли някой да изгледа видеотата и смята ли, че Николаев има нещо повече от наблюдения, които биха могли да са полезни?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали